21. 2. – 1. postna nedelja: 5 Mz 26, 4 – 10 / Ps 91 / Rim 10, 8 – 13 / Lk 4, 1 – 13
28. 2. – 2. postna nedelja: 1 Mz 15, 5 – 18 / Ps 27 / Flp 3, 17 – 4, 1 / Lk 9, 28 – 36
7. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 3, 1. – 8a. 13 – 15 / Ps 103 i Kor 10, 1 – 12 / Lk 13, 1 – 9

7. 2. – 5b. navadna nedelja

Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel, in ko so se končali, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha.« Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in jo dam, komur hočem. Če torej mene moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!«
Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; 10 kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.«
Jezus mu je odgovoril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je umaknil od njega do primernega časa. (Lk 4, 1 – 13).

Ko prebiram te že dolgo znane stavke, se mi vrstijo v notranjosti vse sedanje pereče zadeve (od recesije, revščine, olimpijade, moralne in vladne krize, vse vrste zasvojenosti in družinskih dram ter razprtij…). Kakor Bi Jezus šel danes v našo puščavo zaplezane porabniške družbe.

Vse je tako sveže in prozorno. Ljudje so lačni telesnega in duhovnega kruha. Žal ga mnogi iščejo na ne pravem kraju in na neprimeren način. Kaj bi naredili, da bi mogli iz kamenja narediti kruh. Takrat ne bi rabili iskati Božjega kruha. Kljub temu pa nas leto evharistije usmerja ravno v to. Najprej poiščimo in se do kopljimo do Kruha za življenje sveta, potem bo lažje poskrbeti tudi za vsakdanji kruhek.

Hitro bogatenje – tajkunjenje 'to je prava parola'. Ali je res? Res ne vem, do kam nas bo pripeljal, toda dolgo tako ne more iti. Resnično molimo Boga, da bi čim prej dobili odgovorne in moralno ne sporne državne upravnike.

Končno tudi slava. Naša prva letošnja olimpijska kolajna je bila verjetno daleč najbolj krvavo zaslužena. Le kdo bi si upal in zmogel kaj takega ponoviti? Naša draga Petra nam je postavila tako visok cilj in zgled.

Petrina drama, je tako svetla zvezda, ki sveti v našo zatohlo sprevrženost, kako se na pošten način more priti, do tako mikavnega odličja… Bravo! In vse čestitke.

Kljub temu pa nas Pavel opozarja, naj tekmujemo v Božji areni, kjer vsak pošten tekmovalec dobi venec – medaljo, da le ne odstopi. Postni čas je več kod olimpijada. To je tekma na življenje in smrt. Jezus gre z nami z razgaljeno in krvavečo ramo ter težkim križem in trnovo krono. Navijači Ga spodbujajo z biči in pljunki. Trikrat pade, da bi ga počasni lahko dohiteli. Ne zapravimo te enkratne priložnosti,kajti… Le eno je potrebno!

28. 2. – 2. postna nedelja - Od posta in skušnjav na goro Tabor

Nekako osem dni po teh besedah je vzel s seboj Petra, Janeza in Jakoba in šel na goro molit Medtem ko je molil, se je videz njegovega obličja spremenil in njegova oblačila so belo sijala. In glej, dva moža sta se pogovarjala z njim; bila sta Mojzes in Elija. Prikazala sta se v veličastvu in govorila o njegovem izhodu, ki ga bo dopolnil v Jeruzalemu. Petra in ona dva, ki sta bila z njim, pa je premagal spanec. Ko so se zdramili, so videli njegovo veličastvo in ona dva moža, ki sta stala ob njem. In ko sta odhajala od njega, je Peter rekel Jezusu: »Učenik, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj govori.Medtem ko je to govoril, pa se je naredil oblak in jih obsenčil, in ko so šli v oblak, jih je obšla groza. Iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« In ko se je ta glas zaslišal, je bil Jezus sam. Oni pa so molčali in tiste dni niso nikomur povedali, kaj so videli. (Lk 9,28-36).

Danes se nam Jezus predstavi povsem drugačen. Danes ga ne pestita žeja in lakota niti skušnjavec. Danes je na zmagoslavnem odru. On je v sredini na levi in desni Mojzes in Elija. Bog Oče podeljuje odličje: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« Ta medalja ne zbledi. Poslušati Jezusa je najboljši del, ki ga dobi vsak, kdor utegne sesti k njegovim nogam. Nikar si ne dovolimo spodrsljaja treh apostolov, ki so od sijaja podremali. Bodimo budni in nikar se ne bojmo večkrat posedeti ob njegovi slavi, kajti ob našem izhodu iz solzne doline bo štelo samo to, kolikor smo upoštevali geslo misijona – Le eno je potrebno!

21. 2. redni občni zbor 11.00

zupnijska-karitas-logo.pngZaradi obiska iz Međugorja je prestavljen za en teden. Do takrat še malo razmišljajmo, kaj bi na zboru pohvalili, kaj grajali in kaj opustili. Najbolj pa to, kaj bi še lahko oziroma morali postoriti, da bi nam vsem bilo čim lažje in čim lepše v tej naši lep a čedalje bolj 'tihi' dolini. Občutek je, da se nam vse nekako ustavlja. Seveda se s tem ne smemo sprijazniti. Vsi člani tudi novi vabljeni!

Naša Karitas je zelo dejavna ob skupnosti Tav. Žal pa naglo prihaja doba, ko se bo morala morda še bolj aktivno vključiti v reševanje zadreg mnogih naših vernikov in krajanov. Nezaposlenost preti tudi naši dolini, ker naša prva tovarna Komet zapira svoj obrat. Tudi drugače se zadeve spreminjajo, ker se nezadržno staramo in bo marsikomu potrebna čisto konkretna občasna pa tudi večkratna pomoč. Pridite na ta občni zbor, da bom lahko poročal, kako stvari stojijo in se pogovorimo, kaj bi lahko naši dejavnosti dodali takoj, kaj pa v nadaljnjem delovanju. Ravno tako vabim, da se nam kdo še pridruži.

Misijonska stran

misijon-2009.jpgV postnem času so zelo zaželene postne žrtvice, ali premagovanja, oziroma odpovedi. Ne pozabimo, da poteka akcija nabiranja sredstev za nov avto našemu misijonarju. Če ne zmorete hkrati večje vsote, daj te vsak mesec vsaj nekaj in skupaj bo nekaj naneslo. Nikar se ne igrajmo s svojo usodo in delajmo, da ne slišimo in na zmoremo. Jezus čaka, da bi nam lahko stokratno povrnil že v tem življenju in ob smrti vzel k sebi. Bodimo tu široki. Predvsem pa ne mislimo, da ne zmoremo prispevati tudi v ta sklad.

V postnem času bom pred mašo med rožnim vencem v spovednici pa izkoristimo to priložnost.

Kako bo z nadaljevanjem dela v letošnjem letu?

Počasi se le čuti tudi odjuga. Upamo, da bo sneg vsaj toliko skopnel, da se bomo lahko podali v gozd in posekali nekaj jelovine še do 13. marca. Potem bi lahko v jeseni zaprli vsaj fasado na dvorišču.

Za notranje opaže in izolacijo sem dogovorjen na Begradu po čim bolj ugodni ceni. Tudi instalacije se bodo pričele že v marcu in potem okna ter vrata, če ne bo 'tišljar zatajil'.

Že več let se spravljamo na Kalvarijo, da bi odkopali temelje in uredili naravno izsuševanje. Letos je izvedba možna. Upajmo, da bo do Kristusa Kralja tudi vse urejeno ob deseti obletnici križevega pota.

Videm: Če bo šlo bi tudi tam dali strelovod ter odkopali temelje za sušenje in zamenjali kritino, ker nam je ostala še dosti boljša opeka faroških štal.

Za Zagozdac se Toni trudi, in rezbari skrivnosti serafinskega rožnega venca, da bi do velike maše dokončali klopi.

V župnijski cerkvi tudi že dolgo nameravamo urediti prezbiterij, manjkajoči pod, sedilje in ambon. Vse je v delu in čaka na mizarje tet toplejše vreme. Kar nekaj dela bo za sproti. Bog daj zdravja in kaj denarja, da bomo lahko vsaj nekaj uresničili.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 2.
17.00
Pr † Peter obl. in Blaž Štefanc
T 23. 2.
17.00
Trg † Julijana obl. in Jurij Mihelič Sodevci
S 24. 2.
17.00
Trg † Ivanka Kavšek 1. obl. Močile
Č 25. 2.
7.00
Trg †Frančiška kopač in Franc Batista
P 26. 2.
17.00
Trg † rajni Kavšek in Perko
S 27. 2.
8.00
Rd † Jože obl. in Marija Mihelič
N 28. 2.
8. 00
10. 00
Trg kapela † Jožef Lukanič 15. obl. Paka
Trg † Peter Madronič 50. obl. Prelesje
P 1. 3.
17.00
Pr za farane in dobrotnike
T 2. 3.
17.00
Trg † Ana Tomažič n. m. cvetja n. sestra Katica
S 3. 3.
17.00
Pr † Julka in Pavel Veselič n. Kukina
Č 4. 3.
7.00
Trg za duhovne poklice
P 5. 3.
17.00
Trg † Katarina Kuzma n Šajnič D. Podgora
S 6. 3.
17.00
Rd za farane in dobrotnike
N 7. 3.
8.30
10.00
S L † Tončka Valetič obl. Čeplje
Trg † Kože in Kristina obl. Kuk, Slovenske Konjice

IZID VOLITEV v novi Ž P S - 14. 2.
Volili smo pri obeh sv. Mašah. Obakrat je bila lista sprejeta brez glasu proti. Novi člani so: Ivan Antič in Špehar Katarina - Deskova Vas, Hrovatin Srečko in Šegina Tone - Zagozdac, Mihajlović Sonja - G. Podgora, Mašič Jurij - Sodevci, Samadžić Marko - Prelesje, Madronič Mira - Stari trg ob Kolpi. Grenc Damjana - D. Radenci. Izvoljene člane bomo sporočili na škofijo, ki jih bo potrdila in izročila listine na škofijskem evharističnem dnevu , ki bo 20.3. v Novem mestu – Šmihel. Vem se za sprejetje funkcije zahvaljujem in jim iskreno čestitam!

Križev pot ob petkih: Zaradi neugodnih razmer na Kalvariji bo tudi letos križev pot v kapeli. Na 1. postni petek 19. 2. 2010 smo blagoslovili nove sličice. Motivi so vžgani na les. To je pomanjšana kopija križevega pota v Jakovinih našega dobrotnika Maksima Sedeja ml.
Križev pot na Kalvariji letos jeseni bomo obhajali 10. obletnico. Upam, da bo do takrat posušena kapela sv. Andreja in opravljen potreben servis na kapelicah.

40 dni brez alkohola: Slovenska karitas nas že peto leto vabi, da bi vsaj v postnem času opustili alkohol, za več sreče v družinah in manj krvi na cestah ter nič pogrebov zaradi prometnih nesreč, ali družinskih tragedij. Tudi, če nam alkohol ni še problem, se ga odpovejmo iz solidarnosti s tistimi, ki še kako trpijo zaradi njega.

Poziv za določitev 0,5% dohodnine škofiji Novo mesto Davčna Številka škofije je 88689794 . Obrazec lahko dobite pri župniku. Ne gre za povišanje dohodnine, ampak za svobodno določitev prejemnika.

V postu ni treba cvetja pa skrbimo za farno cerkev sami.