7. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 3, 1. – 8a. 13 – 15 / Ps 103 i Kor 10, 1 – 12 / Lk 13, 1 – 9
14. 3. – 4. postna nedelja: Joz 5, 9 – 12 / Ps 34 / 2 Kor 5, 17 – 21 / Lk 15, 1 – 3.11 – 32
19. 3. – sv. Jožef: 2 Sam 7, 4 – 14 / Ps 89 / Rim 4, 13 – 22 / Mt 1, 16 – 24
21. 3. – tiha nedelja: Iz 43, 16 -21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 11

7. 3. – 3. postna nedelja

Prav v tistem času je bilo tam navzočih nekaj ljudi, ki so mu pripovedovali o Galilejcih, katerih kri je Pilat pomešal z njihovimi žrtvami. Odgovoril jim je: »Mar mislite, da so bili ti Galilejci večji grešniki kakor vsi drugi Galilejci, ker so to pretrpeli? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi enako pokončani. Ali pa onih osemnajst, na katere se je podrl stolp v Síloi in jih ubil, mar mislite, da so bili večji dolžniki kakor vsi drugi prebivalci Jeruzalema? Povem vam, da ne. A če se ne spreobrnete, boste vsi prav tako pokončani.«
In povedal je tole priliko: »Nekdo je imel v svojem vinogradu zasajeno smokvo. Prišel je iskat sad na njej, pa ga ni našel. Rekel je svojemu vinogradniku: ›Glej, tri leta je že, kar hodim iskat sad na tej smokvi, pa ga ne najdem. Posekaj jo, čemú izčrpava zemljo?‹ Ta pa mu je odgovoril: ›Gospod, pústi jo še letos, da jo okopljem in pognojim. Morda bo naposled obrodila sad; če pa ne, jo boš posekal.‹« (Lk 13, 1 – 9).

Prav zadnja dva katastrofalna potresa na Haitiju in v Čilu nas lahko potisnejo v napačen razmislek, do so si ponesrečenci nekako sami nakopali nesrečo na pleča. Seveda nam prebrano ne takega zaključka ne dovoljuje. Kljub temu pa naslednja prilika opozarja, da nimamo izgovora za pasivnost. Na nas je, da se na vso moč potrudimo in delamo dobro, pošteno, kvalitetno …

Če pa pride do nesreče, ali nesrečnih okoliščin (v zadnjem času je veliko stečajev in odpuščanj), smo vsi še kako zavezani k solidarnosti.

Presojati in klicati na odgovornost Boga pa ne pride nikoli v poštev. Spričo Jezusovega trpljenja in žrtve, ki je bil absolutno pravičen in nedolžen, smo še bolj povabljeni, da ga posnemamo, se mu priporočamo in s postnimi vajami skušamo blažiti posledice svetovnih pa tudi krajevnih težav in preizkušenj.

19. 3. SVETI JOŽEF – NAŠ FARNI ZAVETNIK

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.«
Ko se je Jožef zbudil, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi (Mt 1, 18 – 21. 24).

O svojem in župnijskem nebeškem zavetniku ter škofije N M bi morali misliti vsak dan, na god pa še toliko več. Torej se velja potruditi in odkriti tiste podrobnosti, ki nam lahko pomagajo napredovati v vseh dobrih zadevah.

Ko nam v parlamentu sprejemajo novo družinsko zakonodajo, se velja obrniti nanj z iskreno molitvijo za pravo pamet in modro odločitev. Po eni strani nam trobijo o pravicah otroka, hkrati pa bi radi otroke potisnili v nenaravne »kvazi družine«.

Jožef je tu zelo jasen: Njen mož Jožef je bil pravičen… zato je dolgo iskal najboljšo rešitev, dokler mu ni prišel naproti angel in pojasnil: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha… Govori o ženi, ki jo naj vzame k sebi in postane Jezusov krušni oče…

21. 3. – 5. postna – tiha nedelja – zasačena grešnica

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8, 1 – 11).

V našem naelektrenem bi kdo kar pritegnil z neizprosnimi pravičniki, ki zahtevajo od Jezusa, da jim odobri naslado ob trpljenju majhnega nezaščitenega grešnika.

Jezus jim ustreže in pritrdi naj pričnejo pod 'malenkostnem pogojem': »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Tukaj se dogodek obrne v prid nemočni izkoriščeni ženski, ki ostane sama pred Gospodom. Končno ji poučno reče: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«

Kaj naj storimo, da bi se tudi naše zapletene zadeve, ki se vlečejo že leta tako elegantno zaključile. Grešniki se naj spreobrnejo, oholeži pa naj že enkrat utihnejo… Le eno je namreč potrebno.

zupnijska-karitas-logo.pngPotres Haiti: Slovenska Karitas nam je poslala položnice za pomoč Haitiju. Vzemite in posredujte svojo pomoč! Hvala! K tej položnici se bo verjetno pridružila nova za pomoč potresnemu Čilu.

Misijonska stran

misijon-2009.jpgNa dan celodnevnega češčenja nas bo obiskal misijonar, ki dela na Madagaskarju. G. Matija Nared je trenutno na zdravljenju pa ima časa, da lahko pride tudi k nam. Lahko verjamemo, da ima veliko izkušenj, ki nam jih bo lahko posredoval. Čeprav je na Madagaskarju stanje povsem drugačno, se vedno da povleči tudi sporednica z našim stanju. Tam se sicer Cerkev in vera širi med poganski svet. Pri nas pa se širi med krščenimi praktično poganstvo.

Lepo vabljeni, da mu resnično prisluhnemo in skupaj skušamo najti najboljše odgovore za nas in njemu pomagat do nujno potrebnega prevoznega sredstva.

Leto evharistije – Škofijski evharistični dan 18. 4. ob 14.00 Novo mesto

V jeseni smo imeli dekanijski evharistični dan. Na dan celodnevnega čaščenja bo župnijski evharistični dan. Sedaj nas škof msgr. Andrej vabi na škofijski evharistični dan, ki bo čez dober mesec v dvorani Leona Štuklja v Novem mestu.

Škof iskreno želi, da bi se tega popoldneva udeležilo čim več vernikov iz vse škofije. Na Vinici nas je bilo dobrih deset. V Novo mesto bi bilo prav oditi z ta pravim avtobusom. Prijavite se čim prej, da se lahko čim prej dogovorimo z prevoz;nikom. Lepo bi potovati skupaj, ker bi lahko že med potjo doživljali skupnega bivanja.

Dan je seveda namenjen pripravi na vseslovenski evharistični kongres v Celju. Tam bi se nas res moralo odpeljati čim več, da bi skupaj s svojimi škofi doživeli goro Tabor – Jezusovo spremenitev, da občutimo Njegovo veličastvo.

Lepo prosim, nikar se ne zanašajmo na druge, ki naj gredo, ker imajo čas in denar. Vsak gre zaradi sebe in svojega posvečenja. Zaradi svoje vere in svoje osebne hvaležnosti za vse, kar nam po veri prihaja od usmiljenega Boga

Oljčne vejice za ureditev naše kar malo zanemarjene Kalvarije.

Tudi letos si boste lahko na tiho nedeljo, ali neposredno pred blagoslovom nabavili oljčne vejice. Vaše darove bomo s pridom porabili za ureditev Kalvarije. Kalvarijo zelo napada kapilarna vlaga v ometu znotraj in zunaj. Zadeva se da urediti na naraven način. To bomo skušali letos urediti z odkopom temeljev in zračnem tunelom. Za to bo treba pridnih rok ter nekaj cementa. Potem pa je treba še enkrat prepleskati ravno tako tudi deset kapelic križevega pota.

Kot sem že pisal, bomo v jeseni obhajali deseto obletnico blagoslova. Do takrat bodo urejene poti skozi Trg, da bo tam manj prometa in s tem miru na križevem potu.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 3. 17.00 Pr † Anton in Katarina Štefanac n. p. F. S.
T 9. 3. 17.00 Čeplje † Franc obl. in rajni Pezdirc Kralji
S 10. 3. 7.00 Trg † za urejene odnose med otroci in njih spreobrnjenje
Č 11. 3. 17.00 Zg † Rodbina Mihelič n. p. F. S.
P 12. 3. 17.00 Trg † rajni in živi Fortunovi
S 13. 3.
ČEŠČENJE
8.00
16. 00
Trg Kapela za uspeh misijona in leta evharistije
Cerkev† rajni Klemenovi Jelenja vas
N 14. 3. 8.00
10.00
Trg kapela za farane in dobrotnike
Trg † Srečko obl. in vsi rajni Frice
P 15. 3. 17.00 Pr † rajni starši Kralj
T 16. 3. 17.00 Zg † Rudolf, Margareta in rajni Mihelič
S 17. 3. 17.00 Trg † Katarina Kuzma, n. sestra
Č 18. 3. 7.00 Trg † Zora. 1. obl. in Franc Žugelj
P 19. 3. 10.00 Trg žegnanje za farane in dobrotnike
S 20. 3. 17.00 Rd za farane in dobrotnike
N 21. 3. 8.30
10.00
S L † Družina Baraga
Trg † Pavel obl. in Angela Kobe Jelenja vas

Dan celodnevnega češčenja 13. 3. od 8.00 do 16. 00: Zaradi lažjega obiska česčenja smo pred leti prestavili na soboto pred praznikom našega farnega zavetnika sv. Jožefa. Letos pride na 13.3.. Lepo vabljeni že zjutraj in dopoldne k čaščenju v Kapeli do 14.00. Potem bomo za eno uro oddahnili in potem nadaljevali v cerkvi ob 15.00 s križevim potom. Po litanijah in sklepu bo slovesna sv. maša. Med njo nas bo nagovoril misijonar g. Matija Nared, ki deluje na Madagaskarju in mu mi med dekanijskim misijonom zbiramo za terenski avto. Do sedaj se je skupno nabralo nekaj čez 6000€, manjka še skoraj 30.000€. Med mašo bo ofer v ta namen za avto.
V letu evharističnega kongresa ste res lepo vabljeni h čaščenju še zlasti k slovesnemu zaključku popoldan v farni cerkvi.

19.3. ob 10.00 Sv. Jožef slovesni praznik za našo župnijo. Lepo vabljeni k praznični sv. maši. V postnem času nas naš škofijski in farni zavetnik nagovarja s svojim molkom. Sveto pismo ne prinaša nobene njegove besede, la da je bil pravičen. Ko ni česa razumel, si je vzel časa za premislek, kar je rodilo vedno pravo odločitev. Za važnejše pa mu je Bog sproti sporočal v spanju po angelu. Radi ga posnemajmo v postnem času. Ob spoznanju, kaj nam je storiti to tudi storimo.

12. 3. ob 17.00 ustanovno zasedanje novega Ž P S in članov Ž K
Prav je, da držimo tradicijo in se dobivamo vsaki drugi petek v mesecu. Novo izvoljeni člani so bili dvakrat že napisani, sedaj je čas, da se usedemo skupaj in odrinemo na globoko. Pastoralnega in praktičnega dela je na pretek.

V postu ni treba cvetja pa skrbimo za farno cerkev sami.