21. 3. – tiha nedelja: Iz 43, 16 -21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 7
25. 3. – GOSPODOVO OZNANJENJE: Iz 7, 10 – 14 / Ps 40 / Heb 10, 4 . 10 / Lk 1, 26 – 38
28. 3. – cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 14 – 23, 56
1. 4. – veliki četrtek: 2 Mz 12, 1 – 14, Ps 116 / 1 Kor 11, 23 – 26 / Jn 13, 1 – 15
2. 4. – veliki petek: Iz 52, 13 – 53 / Ps 31 / Heb 4, 14 – 16; 5, 7 – 9 / Jn 18, 1 – 19, 42
4. 4. – VELIKA NOČ: Apd 10, 34 a. 37 – 43 / Ps 118 / Kol 3, 1 – 4 / Jn 20 , 1 – 9

21. 3. – 5. postna – tiha nedelja

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8, 1 – 11).

Zopet se je primerilo, da sem o tem že pisal prejšnjo nedeljo. Žal je zadeva še kako aktualna. Kakor so Jezusa želeli zašiti, ko bo po njih logiki moral priti v protislovje z postavo, ali s seboj. Tudi sedaj se vodilni, ki jim ne gre prav dobro od rok ne vodenje države ne gospodarstva na vsak način naredili dobre in uspešne na ta način, da pokažejo nekoga, ki je še slabši. Tako je Katoliška Cerkev dežurni krivec za vse, kar je pri nas slabega. Kar naprej je v vladi naklonjenih medijih polno obsodb na račun naše Cerkve in vernikov.

Soočenje s svojimi grehi in pokora sicer vedno prav pride, vendar ne za opravičevanje grehov in zavestnih nepravilnosti nekoga drugega. Bodimo tu pozorni in pošteni do svoje vere in Cerkve ter duhovništva.

Tiha nedelja pomeni, da je Jezus enostavno utihnil in nekaj pisal po tleh. To jih je še bolj razvnelo, še zlasti, ko so opazili, da 'riše deset zapovedi'…

25. 3. GOSPODOVO OZNANJENJE MARIJI

Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje. (Lk 1, 38).

Praznik Gospodovega oznanjenja je zelo kompleksen, čeprav smo napisali samo ta ključni stavek, ko Marija brez pogojno sprejme Očetovo voljo. Ob sklepu tedna družine si vtisnimo ta stavek v srce in ga imejmo pri roki, ko nam kjer koli kar koli zaškriplje. Če sledimo božji volji, se bo gotovo prav izteklo…

28. 3. – CVETNA NEDELJA

Ko je šel naprej, so razgrinjali svoje plašče na pot.
Ko se je že bližal pobočju Oljske gore, je začela vsa množica učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga za vsa mogočna dela, ki so jih videli. Govorili so: »Blagoslovljen kralj, ki prihaja v Gospodovem imenu! V nebesih mir in slava na višavah!« (Lk 19, 36 – 38).

Na cvetno nedeljo se najprej blagoslovijo butarice cvetje in oljčne vejice. To je spomin na Jezusov največji triumf – sprejem. Tu je še vse v redu, vsi so navdušeni in pijani zmaga, ki je v resnici še ni bilo. Pri maši pa se bere pasijon poročilo o krutosti, Jezusovih mučiteljev, o zablodi in zapeljanosti množic in predvsem Jezusovi premočrtni doslednosti izpolniti Očetovo voljo, ki ga pelje v zastražen grob….

1. 4. VELIKI ČETRTEK

Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ›Učitelj‹ in ›Gospod‹. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil. (Jn 15, 12 – 15).

V letu Evharistije in zlasti duhovništva nam pride zelo prav razmislek, kako je Gospod apostolom umil noge. Dal jim je zgled, kako postane učenec naj večji. To je tako, da se sklone h grešniku in mu ljubeznivo ponudi svojo pomoč in za to ne zahteva nobenega plačila, razen, da ga posnemamo….

2. 4. – VELIKI PETEK

Poleg Jezusovega križa pa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopájeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi.
Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno je in da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha. (Jn 19, 25 - 30)

Ko je bilo že vse izpolnjeno, se je Jezus obrnil na svojo Mamo in nas ter nam jo je podaril. Potem se obrne na Očeta in mu končno izroči svojega duha. To je model, kako se naj lotimo zadnjega dejanja v svojem življenju. Ko uredimo vse, se izročimo troedinemu Bogu…

3. 4. VLIKA SOBOTA

»Kaj iščete živega med mrtvimi? Ni ga tukaj, temveč je bil obujen. Spomnite se, kako vam je govoril, ko je bil še v Galileji: ›Sin človekov mora biti izročen v roke grešnih ljudi, biti mora križan in tretji dan vstati.‹« (Lk 24, 5b – 7).

Na vigilijo lahko beremo sedem beril in spevom z odpevi. Po slavi pa še iz pisma Rimljanom – Rim 6, 3 – 11. Nato se zapoje slovesna aleluja in nato kratko poročilo o vstajenju.

Velika sobota pa je res dan pripravljanja na osrednji praznik naše vere. Iz predkonciljskih časov je ostal blagoslov ognja že zjutraj, da si z njim zakurimo in potem pripravimo velikonočna jedila za žegen. Žal so žegni bili preneseni na teren in tako v dopoldanski čas pa je treba pripraviti že dan prej. Ves dan Cerkev vabi, da bi Jezusa počastili v božjem grobu. Pri vigiliji pa obnovimo krstne obljube še prej pa pospremimo velikonočno luč v cerkev…

Potres Haiti, Čile, Turčija, poplave…

zupnijska-karitas-logo.pngSlovenska Karitas nam je poslala položnice za pomoč Haitiju. Vzemite in posredujte svojo pomoč! Hvala! K tej položnici se bo verjetno pridružila nova za pomoč potresnemu Čilu. Na polici pod zvonikom je še več raznih položnic in povabil, ki jih res vzemite in po svojih močeh pomagajte ljudem v stiski

Misijonska stran

misijon-2009.jpgTa pravi misijonar g. Matija Nared nas je obiskal na dan celodnevnega češčenja in zelo konkretno povedal, da pričujejo z dejanji. Če kdo zboli, ali se zgodi kompliciran porod, ga je treba spraviti v 300 km oddaljeno bolnico in potem pripraviti vse ostalo, ker je v bolnici samo zdravnik s svojim znanjem. Zdravila, hrano kuharja , krvodajalce mora organizirati misijonar in tisti, ki mu sledijo. Za to rabi avto in našo pomoč. Seveda sproti tudi ljudi učijo in vzgajajo v naši veri. Na Madagaskarju so popolnoma drugačne razmere, kar pomeni, da smo lahko še kako hvaležni Bogu za naš položaj. Pokažimo to s svojo darežljivostjo in spreobrnjenjem. Obrodimo vreden sad misijonske prenove….

Leto evharistije

Jezusov velikonočni dar so zakramenti. Najodličnejši je seveda evharistija. Cerkvena zapoved nas obvezuje, da za veliko noč vredno prejmemo sv. obhajilo, kar pomeni, da je treba prej opraviti velikonočno spoved. Oboje nam podeli samo duhovnik, ali veliki duhovnik – škof. Imejmo to v mislih in dokažimo, da razumemo, kaj hoče Cerkev na slovenskem z letom evharistije in vesoljna Cerkev z letom duhovnikov.

19.- 3. Do 25. 3. TEDEN DRUŽINE

Letošnje geslo je seveda evharistično: »TO DELAJTE V MOJ SPOMIN!« kaj to pomeni drugega, kot da se družina redno skupno udeležuje nedeljske in praznične sv. maše ter redno prejema ostale zakramente… Le eno je potrebno…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 3. 17.00 Pr v zahvalo za srečen porod
T 23. 3. 17.00 Trg † Marko Kobe 8. dan
S 24. 3. 17.00 Čeplje † Marija obl. in Mirče Hrovatin
Č 25. 3. 17.00 Zg † Peter Frice obl. in rajni Kovačevi
P 26. 3. 7.00 Trg † Anton Jakofčič
S 27. 3. 17.00 Rd † Peter Butala 1. obl.
N 28. 3.
CVETNA
8.00
10.00
Trg kapela za farane in dobrotnike
Trg † Anica obl. in Marko Šterbenc Jelenja vas 2
P 29. 3. 19.00 Pr za pozabljene duše v vicah
T 30. 3. 19.00 Trg † Marija Mavrin n. m. cvetja n. Ivanka
S 31. 3. 19.00 Zg † rajni iz družine Mihelič n Rudi in žena CH
Č 1. 4. 19.00 Trg za duhovne poklice in preganjane duhovnike
P 2. 4. 15.00 Trg cerkev obredi velikega tedna
S 3. 4. 19.30 Trg vigilija † Ivan in Marica Šutej Plemenitaš 4
N 4. 4.
VELIKA
NOČ
7.00
10.00
12.00
Trg za farane in dobrotnike
Trg uspeh leta evharistije in udeležbo na evh. kongresu
SL† za pokojne dušne pastirje

Novi Ž P S je zasedal 12. 3.: Najprej smo potrdili mandate in uredili naslove. Pogovorili smo se o nalogah ŽPS (pomagati župniku pri načrtovanju in izvedbi pastoralnih zadev). Župnika zelo skrbi uspeh misijona pa želi, da bi se med seboj spodbujali in še koga povabili.

28. 3. ob 10.00 - CVETNA NEDELJA: blagoslov zelenja in cvetja pred cerkvijo

28. 3. ob 11.00 RODITELJSKI SESTANEK ZA VSE RAZREDE: Na to nedeljo po navadi pride k sv. maši največ otrok in staršev. Zato bomo kar v cerkvi takoj po sv. maši imeli sestanek. Do četrtega razreda verouk še kar lepo in redno poteka. Ostali razredi so vsi skupaj, kar ni naj bolje, ker so eni »že vse dali skozi«. Največja škoda in ovira za normalno napredovanje otrok je, da enih skoraj nikoli ni pri sv. maši.

Veliki teden: Lepo vabljeni na obrede zlasti na:

  • Veliki četrtek, ko se spominjamo postavitve sv. maše in duhovništva.
  • Veliki petek: letos bo še vse v farni cerkvi
  • Velika sobota: za vigilijo prinesite sveče in se zberite pri ognju.
  • Velika noč vstajenje ob 7.00 pri božjem grobu nato procesija

Blagoslov velikonočnih jedil po novem urniku. Zaradi velike obremenitve grla bodo blagoslovi samo v cerkvah, kot je bilo že lani napovedano.

Spodnji Log ob 9.00
Čeplje ob 9.30
Zagozdac ob 10.00
Predgrad ob 10.30
Laze od 11.00
Sodevci ob 13.30
Radenci ob 14.00
Trg ob 15.00

V postu ni treba cvetja pa skrbimo za farno cerkev sami.