18. 4 – 3. v3likonočna nedelja: Apd 5, 27 – 41 / Ps 30 / Raz 5, 11 – 14 / Jn 21, 1 – 19
25. 4 – 4. velikonočna nedelja: Apd 13, 14. 43–52 / Ps 100 / Raz 7, 9. 14-17 / Jn 10,27-30
1. 5. – Jožef delavec: 1 Mz 1, 26 – 31; 2, 1 – 3 / Ps 90 / Mt 13, 54 – 58
2. 5. – 5. velikonočna nedelja Apd 14, 21b – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 31 – 35

18. 4. – 3. velikonočna nedelja

Ko so pojedli, je Jezus rekel Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj kakor tile?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Hrani moja jagnjeta!« Spet, drugič, mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Rekel mu je: »Da, Gospod, ti veš, da te imam rad.« Rekel mu je: »Pasi moje ovce!« Tretjič mu je rekel: »Simon, Janezov sin, ali me imaš rad?« Peter se je užalostil, ker mu je tretjič rekel: »Ali me imaš rad?« in mu je rekel: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« Jezus mu je rekel: »Hrani moje ovce! Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlad, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel; ko pa se postaraš, boš raztegnil roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« To pa je rekel, da je označil, s kakšno smrtjo bo poveličal Boga. In ko je to rekel, mu je dejal: »Hôdi za menoj!« (Jn 21, 15 – 19)

Ta drugi del Evangelija lahko tudi opustimo, v sedanjem položaju Cerkve pa nam lahko pomaga razjasniti opravičene pomisleke, ki se morda komu vsiljujejo. Cerkev je namreč zadnje čase deležna hudih kritik na račun grehov pedofilije nekaterih duhovnikov in Cerkvenih ustanov. Mediji se ne omejijo samo na konkreten greh, ki se ga Cerkev kesa in ga iskreno obžaluje. Uprizorjena je zelo strnjenja gonja proti vsemu, kar diši po katolištvu. Žal.

Jezus trikrat vpraša Petra, ali ga ljubi, kar se je Petru zdelo pretirano. Sedaj je to trojno vprašanje povsem na mestu. Jezus želi, da ga ljubimo v vsakem primeru, tudi takrat, ko se moramo soočiti z neprijetnimi dejanji. Razlagalci povezujejo trojno vprašanje zaradi trojne Petrove utajitve Jezusa med sojenjem pri Hanu.

Verniki moramo iti naprej neglede na okoliščine. Če nas napadajo za to ali ono reč. Naše poslanstvo je vesoljno in neodložljivo. Jezus postavi isto vprašanje trikrat najprej Petru, potem njegovemu nasledniku papežu, po njem pa vsem škofom, duhovnikom, redovnikom pa tudi laikom. Če Jezusa res ljubim, bom šel za njim in opravil svoje delo pošteno z čim manjšimi stroški….

25. 4. – velikonočna nedelja – molitveni dan za duhovne poklice

Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.« (Jn 10, 27 – 30).

Ta kratek odlomek je vzet iz daljšega Jezusovega pojasnila, kjer se imenuje Dobri Pastir. Zato se 4. vel.ned. imenuje tudi Nedelja Dobrega Pastirja.

Tema nalaga, da razmislimo o duhovništvu. V letu duhovnikov je to še bolj aktualno. Spričo zadnje gonje proti papežu na račun preverznih duhovnikov, je razmislek o duhovništvu še toliko bolj koristen. Javno mnenje nas lahko kaj hitro potegne, da zlasti ob svojih osebnih težavah, zamahnemo z roko in obsodimo celotno Cerkev z vso duhovščino vred. Za kratek čas bi to celo pomenilo neko olajšanje.

V bistvu pa gre za zelo občutljivo področje našega bivanja. Človek ne more na lahko razčistiti ali zavreči svoje duhovne plati in potreb. Vera je bistveni sestavni del našega bitja. Tega enostavno ne moreš izključiti. Torej je treba vero gojiti in poglabljati. Ker nas pa Bog neizmerno ljubi, nam prihaja naproti v Cerkvi po duhovnikih, škofih… To pomeni, da je duhovnik tisti poslanec, ki mi je od Boga poslan. On me vodi k Njemu pa tudi k sebi in bližnjemu. Običajno nam je najbližje ravno župnik, v večjih župnijah morda kaplan še bližje. Jezus nam torej največ govori po domačih duhovnikih. Iz tega logično sledi, da moramo biti Bogu hvaležni za svoje dušne pastirje. Gola hvaležnost nam narekuje, da se zanj tudi zanimamo pa tudi zanj poskrbim tako materialno, kot duhovno. Za svoje duhovnike je dobro tudi kaj prispevati in moliti.

Ravno tako se zavedamo zelo velike in pereče zadeve. To so novi duhovni poklici. Je že res, da Bog osebno kliče posameznike v svojo službo. Da bi pa to dotični dojel in sprejel, je potrebno veliko milosti, v našem času in položaju še toliko bolje. Zato vabim prav vse, ki vsaj malo čutite potrebo zlasti vse člane živega rožnega venca, da se v naslednjem tednu še bolj potrudimo in prispevamo v zaklad Cerkve.

zupnijska-karitas-logo.png

Pomagajte, kjer le morete …

Misijonska stran:

Misijon pač še vedno poteka, zato moramo iskati načinov kako bi pritegnili čim več naših faranov k bolj aktivnemu verskemu življenju. Zlasti smo povabljeni k molitvi za uspeh misijona. Nič pa ni narobe, če povežemo leto evharistije in duhovnikov, saj bomo vse sklenili na evharističnem kongresu 13. 6. v Celju. Imejte ta datum vedno pred očmi in nikakor si ne dovolite, da bi Vam katerakoli zadeva ta dan bila bolj pomembna. Bodimo tu realisti in nikar se ne zadovoljimo z opazovanjem od daleč. Dobra priprava je ravno škofijski evharistični dan 18. 4. popoldne v Novem mestu.

Novice Tav

9. aprila smo praznovali obletnico naše materne hiše v Međugorju. Obletnica je bila zopet lepo podkrepljena z končnim blagoslovom naših gojencev. Te dni se je petim fantom iztekel triletni program odvajanja od odvisnosti in privajanja na normalno življenje brez strupenih omamnih dodatkov. Kar trije so tretjino programa preživeli pri nas.

tav-damir-malencin.jpg

Damir Malenčin je doma iz Subotice. Pri nas je bil v drugem letu svojega bivanja. Med tem je prejel zakrament sv. Birme. Med bivanjem pri nas mu je umrla mama. V spominu nam je zaradi zelo znamenite frizure kakor jež. Skupaj smo delala klopi za v Zagozdac. Sedaj pojde pol leta na civilno služenje vojske potem pa morda dobi službo na pošti.

tav-robert-simunovic.jpg

Robert Šimunović iz Imotskega je tudi bil pri nas v svoji 1. polovici. Če ni kaj gradil, je bil na traktorju ali kombiju. Precej časa je bil tudi kuhar. Sedaj planira nekaj časa v Nemčijo.

tav-goran-vidacak.jpg

Najbolj nam je še v spominu Goran Vidačak, ki je k nam prišel lani aprila in nas zapustil18. 3. letos. Čeprav vsak fant zaznamuje skupnost tudi v kratkem času, lahko z vso gotovostjo rečem, da je Goran, ki je pri nas preživel zadnjo tretjino, s svojo resno zavzetostjo dvignil našo hišo na višjo raven. Za to smo mu iskreno hvaležni. Upajmo, da se bo res odločil za delo v skupnosti v naši 3. hiši v Gramljaku pri Kiseljaku. Tako bo lahko še vedno pomagal tudi nam.

tav-davor-domjanic.jpg

Na blagoslov pa se pripravlja naš Davor Domjanič iz Mlake. Njega se nekateri spominjate, ko je pred letih vozil po vaseh kruh. Seveda se blagoslova veselimo, saj bo nam obogatil 4. obletnico naše skupnosti Tav pri sveti Družini. Skratka, gre za zelo lepe novice, ki nas obvezujejo, da za vse mlade fante molimo in jih podpiramo ob prehodu v novo življenje. Hvala tudi v njihovem imenu in imenu njihovih družin.

Bodimo ponosni na naše res zelo pomembno delo. Hvaležni smo za vsako še tako neznatno pomoč. Še bolj so hvaležne družine naših gojencev, ki tega niti ne zmorejo prav izraziti. Iz njihovih pogledov se lahko samo čuti zadrega, ko ne morejo povrniti tako velikega daru, da se jim je otrok na novo rodil…

S prvim majem se pričnejo šmarnice

Lepo vabljeni k obisku. Letos se bomo lahko poglabljali v evharistično skrivnost ob arškem župniku Janezu Marija Vianneyu.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 19. 4. 19.00 Pr za farane in dobrotnike n. m. bele nedelje
T 20. 4. 19.00 Trg † Ivica Štaudohar 1. obl.
S 21. 4. 19.00 Za zdravje E V
Č 22. 4. 19.00 V zahvalo za Jezusovo odrešilno trpljenje in vstajenje
P 23. 4. 19.00 V zahvalo vsem in blagoslov za potrpljenje z menoj
S 24. 4. 11.00
19.00
Dol Jurijevo žegnanje za žive in rajne Dolane
Rd † vsi rajni Rade Tratinski
N 25. 4. 8.00
10.00
Trg za blagoslov vsega našega dela
Trg za farane in dobrotnike
P 26. 4. 19.00 Pr † Ivan in Marija Šterk obl. Paka
T 27. 4. 19.00 Trg † Matjaž Ilc n. teta
S 28. 4. 19.00 Trg † za duše v vicah
Č 29. 4. 7.00 Trg v zahvalo za božji blagoslov n. Mimica
P 30. 4. 19.00 Trg † starši Premrl in Irena Surina obl.
S 1. 5. 10.00 Trg † Jožef Konda obl. Paka
N 2. 5. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Jurij, Katarina in Peter Kraškovič

Župnik nima skoraj nič intencij: če kdo želi naročiti sv. mašo, sporočam, da je sedaj priložnost, ker mi že nekaj mesecev primanjkuje za ves teden mašnih namenov. Več pomaga molitev in mašna daritev, kot vse ostalo.

Zahvale: Za praznike ste darovali ob blagoslovu oljk in jedil ter v obeh ofrih skoraj 2.000 €. Za nadaljevanje gradnje smo zbrali okrog 30 m3 hlodovine. Hvala vsem, ki ste kaj podarili, ali k podaritvi pripomogli!
Čeprav s tem res ne bomo mogli dokončati gradnje, optimistično zrem na prej in vabim vse k sodelovanju. Sem pa tja dobim kakšen bankovec za 10 ali 20 €, da naj z njim komu kaj dobrega storim. Na videz malo, vendar »zrno do zrna pogača, kamen na kamen palača«, še vedno dela čudeže. Resnično hvala vsem in pogumno naprej. Upajmo, da bomo po zimi lahko pri maši v topli dvorani.

Napovedi:

  • 22. 5. ob 10. 00 Blagoslov našega fanta Davora iz Mlake pri Kočevju. To bo že drugi blagoslov v naši skupnosti. To je tudi dan odprtih vrat za vse, ki nam pomagate pa tudi, ki bi jim mi radi pomagali.
  • 23. 6. župnik dopolni 60 let pričnemo ob 19.00….
  • 30. 6. Jakovini srebrna maša pričetek ob 19.00….
  • 4. 7. ob 10.00 Trg srebrna maša župnika...
  • 14. 8. ob 20.00 Trg zahvalna maša za 20 let dela med Vami…

V aprilu skrbijo za sveže cvetje Deskova vas, v maju pa Kovača vas in Paka.