2. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21b – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 31 – 35
9. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 15, 1-2.22-29 / Ps 67 / Raz 21, 10 – 23 / Jn 14, 23 – 29
16. 5. - 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17 / Jn 17, 20 – 26

2. 5. – 5. velikonočna nedelja

Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13, 31 – 35).

V odlomku nas Jezus pripravlja ne svoj vnebohod. Na koncu pa pove dragoceno navodilo, kako bodo kristjani ostali vedno prepoznavni. Dvatisočletna zgodovina je to tako vestno pokazala in dokazala. Ne rečem, da se kristjani nismo poskusili tudi še s čim drugim, vendar je Jezusovo priporočilo ostalo daleč nad vsem in nikoli ni zastarelo: »Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13, 35).

Sedanji papež nam je izdal kar dve okrožnici na isto temo 1. Bog je ljubezen in 2. Dejavni v ljubezni. Tu pride na dan Jezusova božanska genialnost. Na svetu se vse spreminja in mnoge stvari minevajo, da odstopijo prostor drugemu. Ljubezen pa ostaja vedno dejavna, le rahlo menja obliko ter način delovanja, ker se prilagaja potrebam in zahtevam trenutnega časa.

Skozi vso zgodovino udrihajo po Cerkvi, kar je tudi samo Jezus jasno napovedal. 'Če so preganjali mene, bodo tudi vas', ali 'na svetu boste imeli stisko, a ne bojte se, 'jaz sem svet premagal'. Tudi letos je napad zelo silovit in prav dejavna ljubezen je najboljši odgovor na pretirane kritike. Prav ta gonja proti grešnim duhovnikom, bo morda premaknila, da se začnejo zanimati tudi za ostale zlorabe otrok, ki so neprimerno številčnejše in nič manj boleče.

Dragi verniki, imejmo se radi in radi pomagajmo tudi tistim, ki nas morda še prezirajo in po krivem vse v prek obtožujejo.

9. 5. – 6. velikonočna nedelja

Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi. (Jn 14, 23 – 29).

Tema se nadaljuje od prejšnje nedelje. Osrednja misel je ljubezen. Jezus naroča naj ostanemo v njegovi ljubezni… Vendar se tu vsiljuje vprašanje: pa kaj je potem s to ljubeznijo, kako se naj ljubimo, da ne bomo spet kje kaj šli predaleč itd.?

Sveti Duh, ki je v resnici poosebljena ljubezen med Očetom in Sinom. Torej je tista božje oseba, ki nas vabi, usmerja in spodbuja k pravi dejavni ljubezni. Spominja nas na Jezusovo zlato pravilo življenja: Kar hočete, da vam ljudje storijo, storite vi njim in kar nočete, da vam ljudje storijo, ne storite vi njim. Sveti Duh nas vedno tudi tolaži in varuje, da ne bi storili usodne napake.

Na nedavnem romanju v Torino, kjer smo počastili Jezusov mrliški prt, mi je kolega Milan Knep župnik v Lj. potožil, da se čuti nemočnega spričo tolike revščine doma zlasti pa po svetu. Žalostno je zatrjeval, da ne vidi nikakršne rešitve. Skušal sem ga opogumiti, da se zadeva da rešiti, če bi prisluhnili papežu. Toda on je vztrajal pri svoji žalostni ugotovitvi. Nato sem mu na kratko povedal svojo verzijo dejavne ljubezni. Že štiri leta sodelujem v skupnosti Tav in imam polne roke dela ter konkretnih skrbi. S tem sicer ne rešujemo svetovne revščine, pomagamo pa kar nekaj ljudem, ki so zabredli v usodne težave…

Če res ne ve,m pravega odgovora, kaj je to ta prava ljubezen po meri Svetega Duha, skušam nekaj malega doprinesti k lajšanju težav ljudem okoli sebe. Hvaležen sem vsakomur, ki se nam na kakršenkoli način želi pridružiti. Upam, da nas bo usmiljeni Oče ob sodbi prepoznal za tiste, ki smo se trudili, da bi kaj dob rega storili. Teorijo pa prepuščam modrim.

Župnik romal v Torino 21 – 23. 4. 2010

Jezusov mrliški prt

Letos je ponovno razstavljena največja krščanska relikvija – Jezusov mrliški prt. Čeprav se okoli njega vrstijo velik debate na račun znanstvenih raziskav, ki potrjujejo njegovo pristnost in hkrati dajejo dvomljivcem prostor za spodbijanje pristnosti. Mene te debate ne motijo, čeprav sem se poti bal zaredi zdravstvenih težav, sem se šel, ker nas je povabil škof Andrej v letu duhovnikov. Predvsem sem pa šel iz ponižnega spoštovanja do našega Učenika, ki je toliko pretrpel za nas. Seveda se je izplačalo malo potruditi in potrpeti ter priti do skrivnostnega obličja in prebičanega telesa odtisnjenega v 4 m dolgo in 1,13m široko platno. Papež ga bo počastil v nedeljo 2. 5. 2010.

Maj Marijin mesec

Na to nas opozarjano številni mlaji, ki so postavljeni na vidnih mestih. Tako je tudi na našem Vidmu eden med večjimi. Res je lep in visok. O, da bi nam pomagal dvigati naše misli, ki so prevečkrat obremenjene z vsakdanjimi težavami in stiskami, da pozabimo na tisto ENO, KI JE EDINO POTREBNO - priti v nebesa. Pri tem nam pomagajo šmarnice, ki nam vsak dan nudijo preprosto branje in vabijo k častilni molitvi k Materi božji.

Prošnja

Te dni smo povečali naš začasni hlevček. Za zdaj imamo samo zajce, ki se lepo kotijo. Sedaj pa je že toliko trave, da lahko nabavimo tudi nekaj ovac. Ker imamo z gradnjo novega doma veliko izdatkov, se obračamo na Vas ovčarji, da bi nam podarili kakšno mlado ali staro ovčico.

EVHARISTIČNI KONGRES 13. 6. 2010

Na evharističnem dnevu v Novem mestu se nas zbralo skoraj tri tisoč in v polni dvorani Leona Štuklja je bilo enkratno vzdušje. Poljancev nas je bilo 8. Trdno upam, da nas pojde v Celje vsaj za dva avtobusa. Lepo prosim, da se res odločite in gremo. Nikar se preveč ne smilimo sami sebi in bojmo, kako bomo zdržali cel dan. Za doživetje nekaj tako velikega se splača tudi kaj potrpeti in žrtvovati.

1-maj.jpg

Prvo sveto obhajilo 30. 5. 2010 na praznik SVETE TROJICE

Dogodek se hitro bliža pa prosim starše in botre naših šest prvoobhajancev, da jih primerno spodbujate in navdušite za prvi veliki dogodek po sv. krstu. Lepo prosim, da jih vsako nedeljo pripeljete k sv. maši tudi v Stari trg. Vsi so namreč iz bivše župnije S. L. – N. L., da se v farni cerkvi vsaj malo udomačijo. Pred prvim sv. obhajilom bo tridnevnica in sicer 27. 5. ob 20.00 v Čepljah, 28. 5. ob 20.00 v Trgu in 29. 5. ob 8,30 Spodnjem Logu.

Misijonska stran

Naš misijon še vedno traja. Lepo prosim, da vztrajamo in opominjamo tiste naše vernike, ki se še niso vsaj na zunaj nič zganili. V sklopu misijona je tudi skupna dekanijska molitev pred najsvetejšim v četrtek zvečer. Ta mesec bodo dekanijski duhovniki prišli k nam. To bo v četrtek 20. 5. ob 20.30. Mi bomo pričeli že pol ure prej s šmarnicami in sv. mašo. Lepo vabljeni!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 3. 5. 20.00 Pr † Katarina Rade obl.
T 4. 5. 20.00 Trg † Jože Vesel obl. in družina Kump
S 5. 5. 20.00 Trg † Peter 30. obl in družina Majerle Dol 7
Č 6. 5. 7.00 Trg za duhovnike in nove duhovne poklice
P 7. 5. 20.00 Trg † Jurij Verderber in Katarina Šauer Laze
S 8. 5. 20.00 Rd † starši Perše Gorenji Radenci
N 9. 5. 8.00
10.00
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Ana Šterk obl. Babičeva Predgrad
P 10. 5. 20.00 Pr † družina Jonke obl. Predgrad 6
T 11. 5. 20.00 Čeplje † Katarina obl., Franc in Stanko Pezdirc Kralji
S 12. 5. 20.00 Trg † Minka obl. in Ivan Butala Trg
Č 13. 5. 7.00 Trg za dobro pripravo na odgovorno življenje
P 14. 5. 20.00 Trg † Ivanka Kavšek Lukaničeva
S 15. 5. 20.00 Trg za farane in dobrotnike
N 16. 5. 8.30
10.00
SL † Marija Ficko
Trg † Marija Konda obl. Paka

Štiri leta naše skupnosti Tav: Prav danes 29. 5, ko to pišem, mineva štiri leta, ko sem iz Međugorja pripeljal prvih pet fantov (D. Emila, N. Marka, R. Mileta, T. Ivana in G. Željka). Kakor sem bil vesel in srečen, me je tudi še kako skrbelo, kako se bo zadeva obnesla. Prišli smo z večernem mrakom Zvonovi so zvonili večerni ave in rahlo je rosilo, kot bi nas Oče blagoslavljal. Pričeli smo 1. maja na farno žegnanje. Nekaj časa se mi je zdelo, da nekaj praznujemo. Po trinajstletni samoti in surovi hrani, smo zopet trikrat na dan sedli k družinskemu obedu. Res praznično.
In danes? Danes se veselimo z osmimi fanti. Imamo polne roke dela na polju, novi hiši, pomagamo sosedom, osveščamo starše in mladino… zlasti pa se pripravljamo na Davorov blagoslov, ki bo čez tri tedne. Aleluja!

Napovedi:

  • 22. 5. ob 10.00 Blagoslov našega fanta Davora iz Mlake pri Kočevju. To bo že drugi blagoslov v naši skupnosti. To je tudi dan odprtih vrat za vse, ki nam pomagate pa tudi, ki bi jim mi radi pomagali. Resnično lepo vabljeni, da ta dan vsaj dopoldne preživite med nami.
  • 23. 6. župnik dopolni 60 let pričnemo ob 19.00….
  • 30. 6. Jakovini srebrna maša pričetek ob 19.00….
  • 4. 7. ob 10.00 Trg srebrna maša župnika...
  • 14. 8. ob 20.00 Trg zahvalna maša za 20 let dela med Vami…

V maju skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.