16. 5. - 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17 / Jn 17, 20 – 26
23. 5. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Rim 8, 8 – 17 / Jn 14, 15 – 26
30. 5. – SVETA TROJICA: Preg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15

16. 5. – 7. velikonočna nedelja

Toda ne prosim samo za té, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame: da bi bili vsi eno, kakor si ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal. In jaz sem jim dal veličastvo, ki si ga dal meni, da bi bili eno, kakor sva midva eno: jaz v njih in ti v meni, da bi bili popolnoma eno. Naj svet spozna, da si me ti poslal in da si jih ljubil, kakor si ljubil mene. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, ki si mi jih dal, z menoj tam, kjer sem jaz, da bodo gledali moje veličastvo, ki si mi ga dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče, svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih.« (Jn 17, 20 – 26).

Na nedeljo po vnebohodu, beremo del Jezusove velikoduhovniške molitve. Kakor je bil čas po vnebohodu primeren za razmislek apostolom, je tudi za nas. V tej veliki zmedi in stiskah glede materialnih, duhovnih pa tudi političnih vrednot, je za nas še kako primerno razmisliti o tem odlomku. Jezus nam naroča najbolj bistveno za funkcioniranje vsake združbe, ne glede na velikost, ali namen. Če hoče nekaj obstati, mora držati skupaj. Najboljša vez edinosti je pristna ljubezen.

Kristjanom res ni treba iskati boljšega. Vedno je 'le eno potrebno' to je dejavna ljubezen, ki se ne ozira na nikakršne ugodne ali neugodne okoliščine. Ljubezen enostavno vedno najde pot, da naredi tisto, kar je potrebno. Zopet bi kdo rekel, kako naj vendar spoznam svojo priložnost? Tudi tu nam Jezus jasno pravi, da nam bo dano tisto uro, kaj nam je govoriti ali tudi ukreniti.

Tako zelo enostavno pa le ni. Zato nas Jezus po Cerkvi opominja in vabi, da se za služenje v delujoči ljubezni primerno usposobimo. Preizkušena metoda je stanovitna in redna molitev. Prav evharistični kongres nas k temu najbolje spodbuja. Namreč, redna nedeljska sv. maša in čaščenje Najsvetejšega pred sv. mašo, ali po njej. Pošten kristjan mora sam sebi priznati, da gre zares in ni druge alternative, kot prepustiti se božji ljubezni in jo posredovati naprej …

22. 5. – BINKOŠTI – ROJSTVO CERKVE

Ko je prišel binkoštni dan, so bili vsi zbrani na istem kraju. Nenadoma je nastal z neba šum, kot bi se bližal silovit vihar, in napolnil vso hišo, kjer so se zadrževali. Prikazali so se jim jeziki, podobni plamenom, ki so se razdelili, in nad vsakim je obstal po eden. Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati.
V Jeruzalemu so tedaj prebivali Judje, pobožni možje iz vseh narodov pod nebom. Ko se je razširil glas o tem, se je zbrala množica ljudi, ki so bili vsi iz sebe, ker jih je vsakdo slišal govoriti v svojem jeziku. Strmeli so, se čudili in govorili: »Glejte, ali niso vsi ti, ki govorijo, Galilejci? Kako, da jih slišimo vsak v svojem materinem jeziku? Parti, Medijci in Elámci in tisti, ki prebivamo v Mezopotamiji, Judeji in Kapadokiji, v Pontu in Aziji, v Frigiji in Pamfiliji, v Egiptu in v libijskih krajih blizu Cirene, in mi iz Rima, ki se zdaj mudimo tukaj, Judje in spreobrnjenci, Krečáni in Arabci – vsi jih slišimo, kako v naših jezikih oznanjajo velika Božja dela!« (Apd 2, 1 – 11).

Petdeset dni po vstajenju praznujemo drugi največji krščanski praznik. Po Jezusovem zmagovitem vstajenju je prihod Svetega Duha res največji dogodek za vso Cerkev. Prav za prav je to Cerkveni rojstni dan.

V desetih dneh po vnebohodu se izpolni Jezusova obljuba. Na apostole se je razlil Sveti Duh. Zunanje znamenje so bili plameni in predvsem pogum apostolov ter razumevanje v vseh jezikih. (Če pomislimo na Babilonski stolp. Tam se naenkrat niso več razumeli, ker so govorili jezik sebičnega napuha. Tukaj pa nastopi Sveti Duh, ki je poosebljena ljubezen).

Apostoli enostavno pozabijo na strah in svojo nemoč, odprejo vrata, stopijo pred množice romarjev in brez diplomatskega ovinkarjenja pričnejo svojo misijonsko pot. Rezultat je presenetljiv. (zopet primera s Petrovim prvim srečanjem z Jezusom. Po neuspešnem nočnem ribolovu, mu pravkar spoznani Rabi Jezus reče naj sredi dneva vrže mreže na lov. Rib za dva čolna in več. Tokrat apostolski prvi ribolov med ljudmi tri tisoč duš se da krstiti…). Jezus je pač dosleden in ne nadkriljiv.

Na binkošti se prične nova doba. Bodimo Bogu hvaležni, da smo člani tako velike in edinstvene božje ustanove – Jezusovega mističnega telesa pod vodstvom tako odličnih naslednikov sv. Petra.

Misijonska stran

Naš dekanijski misijon še vedno poteka. Čeprav ne vidimo prav veliko zunanjih uspehov, moramo verjeti, da so možni in številni. V veri ne gre za dobesedni daj dam. Naša stvar je, da sejemo in posejano negujemo. Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša je nekje dejal naš Gospod. Žal so mnoga ušesa precej zaraščena in neprehodna. V ta namen Gospod spodbuja k molitvi. Lepo vabim vse, ki ste navajeni te dejavnosti, da jo v tem zadnjem mesecu resnično potrojimo za spreobrnjenje naših dragih faranov doma in po svetu.

Ker smo si kot dekanija zadali tudi nekaj nalog, jih skušamo čim več uresničiti. Ena od nalog je bila tudi, da bi za našega misijonarja Matija Nareda zbrali 36.000€ za nov avto. Zbrana je tretjina vsote. Iz teh razlogov smo se odločili, da bomo letos praznovali Krištofovo nedeljo že 6. junija. Ob tej nedelji se blagoslavljajo vozila in potniki. V zahvalo za srečno vožnjo pa se daruje v sklad MIVA. Da bi le takrat razumeli, kako velika sreča je prevoziti celo leto brez nezgode. Potem nam ne bi bilo težko prispevati v sklad v vrednosti vsaj za en rezervoar goriva.

Svečani zaključek misijona bo pri nas v Starem trgu ob Kolpi in sicer v soboto 26. 6. ob 10.00. Verjetno pride tudi škof Andrej ter seveda vsi belokranjski duhovniki in kakšen misijonar. Upamo, da bo tudi Avto nabavljeni ter blagoslovljen prav pred našo farno cerkvijo. To pomeni, da so pred nami zelo zanimivi in pestri dnevi. Lepo vabljeni k sodelovanju.

Mag. Matija Nared deluje na Madagaskarju kot laični misijonar in pomaga organizirati zdravstvene ustanove. Veliko problemov imajo z plovili na jezeru ter na riževih poljih.., Ko je bil pri nas13. 3., sem mu skušal razložiti, kako se da narediti poceni in enostavno plovilo za mirne vode. Potem pa je prišel k nam še 20. 3. Takrat sem mu praktično pokazal, kako to gre. Upam, da mu bo uspelo na Madagaskarju scimprat kaj podobnega. Čoln smo dokončali 30. 4. in splovili 2.5. pod Jakovinih.

Za spomin imam išijaz, ki me je zagrabil zaradi vožnje traktorja po dežju in to na nedeljo. Itak.

matija-in-cun.jpg
Matija Nared v Jožefovi delavnici, 20. 3. 2010

Evharistični kongres: EVHARISTIJA SONCE NAŠEGA ŽIVLJENJA!

Dajmo čast Bogu in postavimo ga na prvo mesto. Naj bo nedelja samo za Gospoda. Za sv. mašo, za molitev, za koristen pogovor, koristen izlet, ki lahko vključuje tudi obisk kake romarske poti. Nikakor pa za pridobitniško garanje…

Na kongres se prijavite čim prej pri župniku. Cena prevoza in kongresnega paketa je enotna 20€. Ob prijavi je potrebna akontacija 10€. Šlo se bo z avtobusih ob 7.00 iz Starega trga preko Kočevja in Ljubljane. Povratek popoldne.

Zaradi zdravstvenih razlogov se verjetno ne bom mogel kongresa udeležiti, čeprav si to iskreno želim. Kdor bo iz podobnih razlogov ostal doma, bo lahko prišel k sv. maši k Antonu ob 9.00, da se bomo potem lahko vključili v neposredni prenos po radiu, ali televiziji.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 5. 20.00 Pr † Pavel Majerle obl. Kukin
T 18. 5. 20.00 Trg † Ivanka Samec obl.
S 19. 5. 20.00 Pr † Rudi in Jože Mihelič Deskova vas
Č 20. 5. 20.00 Trg za zdravje v družini Sod.
P 21. 5. 7.00 Trg za zdravje Sedej Lj.
S 22. 5. 10.00
20.00
Trg v zahvalo in za nadaljnji božji blagoslov
Rd † Marija obl in Jože Mihelič Dol. Radenci
N 23. 5. 8.00
10.00
Trg za farane in dobrotnike
Trg † Ivan Kapš obl. Prelesje
P 24. 5. 20.00 Pr † stari starši Štaudohar obl. Jelenja vas 2
T 25. 5. 20.00 Čeplje † Dragica Matjašec 8. dan
S 26. 5. 20.00 Pr † starši Šmalcelj in brat Jože
Č 27. 5. 20.00 Čeplje † Marija in Jože Kure obl.
P 28. 5. 20.00 Trg † Pavel in Olga Kastelic obl. Deskova vas 19
S 29. 5. 8.30 20.00 SL † Justin Škof
Rd † Marija Kobe obl. Muvrnova S. Radenci3
N 30. 5. 8.00
10.00
SL † starši Koce Trg
Trg za farane in dobrotnike predvsem za prvoobhajance

Obvestila: 20. 5. 0b 20.30 dekanijska molitev pred najsvetejšim: V času misijona se duhovniki vsak tretji četrtek sestanemo v drugi župniji k molitvi in premišljevanju pred najsvetejšim. Ta četrtek pridejo k nam, kot je bilo že napovedano. Lepo vabljeni vsi, ki želite preživeti nekaj trenutkov v družbi več duhovnikov pred Najsvetejšim.

22. 5. 4. rojstni dan Skupnosti Tav in Blagoslov našega Davorja. Srečanje staršev in gostov iz drugih hiš se bo pričelo že v petek zvečer. Za domače goste pa v soboto zjutraj. Zopet smo resnično lahko veseli, ponosni in predvsem hvaležni dragemu Bogu, da nam je v tako kratkem času uspelo postaviti trdne temelje naši skupnosti, ki iz njih lepo raste in že rodi prve najdragocenejše darove – že drugi blagoslov Slovenca. Lepo vabljeni k zahvalni daritvi in druženju po njej.

PRVO SVETO OBHAJILO 30. 5. 10.00: Tudi o tem je bilo že nekaj govora. Lepo vabim vse, ki radi molite, da podpremo 6 prvoobhajancev in njih družin, da bi se na ta veliki dan lepo pripravili. Zaradi oddaljenost od farnega središča večina nima pravega verskega izkustva pa smo povabljeni, da jim manjko nadoknadimo.
Prvoobhajance vabimo, da se redno udeležujejo tridnevnice, ki se bo pričela v četrtek v Čepljah 27. 5 ob 20.00, petek Trg ob 20. 00, sobota pa Spodnji Log on 8. 30. V nedeljo pa pridejo v župnišče 9.40, da se še dokončno uredimo in podamo v sprevodu v farno svetišče.

V maju skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.