30. 5 – SVETA TROJICA: Preg 8, 22 – 31 / Ps 8 / Rim 5, 1 – 5 / Jn 16, 12 – 15
3. 6. - SV. REŠNJE TELO IN KR1: Mz 14,18 – 22 / Ps 110 / 1Kor 11, 23 – 26 /Lk 9, 11 – 17
6. 6. – 10. navadna nedelja: 1Kr 17, 17 – 24 / Ps 30 / Gal 1, 11 – 19 / Lk 7, 11 – 17
13. 6. 11. navadna nedelja 2 Sam 12, 7 – 10. 13 / Ps 32 / Gal 2, 19 – 21 / Lk 7, 36 – 8, 3

30. 5. Sveta Trojica DAN PRVEGA SVETEGA OBHAJILA

Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene poveličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 16, 12 – 15).

DRAGI NAŠI PRVOOBHAJANCI!
NAJPREJ VAM IZ VSEGA SRCA ČESTITAMO ZA VAŠ VELIKI DAN.
DANES STE SE PRVIKRAT TELESNO ZDRUŽILI S SVOJIM ODREŠENIKOM.
JEZUS JE PRIŠEL K VAM.
PREJELI STE GA V SVOJE SRCE.
ČEPRAV SE VSEGA ŠE NE ZAVEDAMO, VERJAMEMO, DA STE GOTOVO SREČNI.
ŽELIMO VAM, DA BI JEZUSA VEDNO PREJELI Z VESELJEM.
ŠE BOLJ VAŽNO JE, DABI GA VEDNO PREJELI V ČISTO SRCE.
TO PA VAM BO USPELO, ČE SE BOSTE ŠE POTRUDILI HODITI K VEROUKU DO BIRME. TAKRAT PA BOSTE PREJELI DAROVE SV. DUHA, DA BOSTE VSE ŠE BOLJ RAZUMELI IN RAJŠI SPREJEMALI.
HVALEŽNI SMO VAŠIM STARŠEM IN BOTROM, KI SO VAM POMAGALI NA POTI DO DANES IN UPAMO ŠE NAPREJ!

Vsem ostalim pa polagam na srce, da današnji praznik izkoristimo za premislek o sebi in naših možnosti v bodoče. Lepo bi bilo, če bi ob sklepu misijona večina faranov ugotovila, da je misijon za njih bil uspešen…
Le eno je potrebno!

3. 6. SVETO REŠNJE TELO IN KRI

Ko so množice to izvedele, so šle za njim. Sprejel jih je in jim govoril o Božjem kraljestvu ter ozdravljal vse, ki so bili potrebni ozdravljenja. Medtem se je dan začel nagibati. Pristopili so dvanajsteri in mu rekli: »Odpústi množico, naj gre v bližnje vasi in zaselke, da prenoči in si najde živeža; tukaj smo na pustem kraju.« Dejal jim je: »Dajte jim vi jesti!« Oni pa so rekli: »Nimamo več kot pet hlebov in dve ribi, razen če gremo in kupimo hrano za vse to ljudstvo.« Bilo pa je okoli pet tisoč mož. Dejal je svojim učencem: »Posedite jih v skupinah približno po petdeset.« Storili so tako in vse posedli. Tedaj je vzel tistih pet hlebov in dve ribi, se ozrl v nebo, jih blagoslovil, razlomil in dajal učencem, da so jih delili med množico. Vsi so jedli in se nasitili. Pobrali so, kar jim je ostalo, in tega je bilo za dvanajst košar koščkov. (Lk 9, 11 – 17).

Tik pred evharističnim kongresom praznujemo slovesni praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Hvala Bogu za še to srečno okoliščino, ki nam tako lepo ponuja še en dan, da lahko še bolj zbrano doživimo ta veliki dogodek, ko se bo slovenski narod ob svojih škofih in večine duhovnikov zahvalil za odrešenje in Jezusovo navzočnost med nami.

Jezus je postavil sveto evharistijo ob koncu zadnje večerje. V nekaj urah je bil že aretiran, obsojen in po strašnem trpljenju mrtev na križu. Kljub vsem hudičevim zvijačam, ki so ga stale življenja, je vendar ostal med nami pod podobo kruha in vina. Pri vsaki sv. maši se ta zakrament obnavlja. Zavedati pa se moramo, da se ne obnavlja samo zadnji del večerje, ko je bil zakrament postavljen, ampak celotna odrešenjska daritev na križu, vendar na ne krvav način. Sveti Pater pij je obhajal sv. mašo več kot dve uri, ker je zaradi Jezusovih ran, ki jih je dolga leta nosil na sebi dobesedno podoživljal vse Jezusovo trpljenje. To omenjam samo, da bi se zdrznili in vsaj malo zavedli za kako velike skrivnosti in dragocenosti gre.

Lepo povabljeni na zapovedan praznik k sv. maši in naslednjo nedeljo k procesiji. Potem pa naslednjo nedeljo na evharistični kongres. Ne zamudite enkratne priložnosti. Prosim!

6. 6. – 10. navadna nedelja – Jezus obudi mladeniča

Nato se je napotil v mesto, ki se imenuje Nain. Z njim so šli njegovi učenci in velika množica. Prav tedaj, ko se je približal mestnim vratom, so nesli ven mrliča, edinega sina matere, ki je bila vdova. Spremljala jo je precej velika množica iz mesta. Ko jo je Gospod zagledal, se mu je zasmilila in ji je rekel: »Ne jokaj!« Pristopil je in se dotaknil nosil. Tisti, ki so nosili, so se ustavili in rekel je: »Mladenič, rečem ti: Vstani!« Mrtvi se je vzdignil in začel govoriti; in Jezus ga je dal njegovi materi. Vse je obšel strah in slavili so Boga ter govorili: »Velik prerok je vstal med nami« in »Bog je obiskal svoje ljudstvo.« Ta glas o njem se je razširil po vsej Judeji in vsej okolici. (Lk 7, 11 – 17).

Končno smo zopet v času med letom. Zopet lahko prisluhnemo evangelistu Luku, ki nadaljuje pripoved o Jezusovem javnem delovanju. Danes je na vrsti čudežna obuditev mladeniča, ki so ga nesli h pogrebu. Za udeležence se je zadeva izjemno dobro končala. Navidez naključno srečanje grupe učencev, ki gredo za svojim učiteljem naletijo na žalosten pogrebni sprevod. Po pravili se bi ga morali izogniti, a Učitelj stopi bližje, potolaži mamo in dečku ukaže naj vstane. V hipu se je vse spremenilo.

Komentar: »Velik prerok je vstal med nami« in »Bog je obiskal svoje ljudstvo.« (Lk 7, 16).

Kaj to pomeni nam? Ali nismo tudi mi dolžni zadevo opredeliti in potegniti moder zaključek? Kako, da se znamo tako hladnokrvno izmikati bistvenim vprašanjem? Zakaj se bojimo stopiti bližje k Učitelju, kot je to storila Lazarjeva sestra Marija in prisluhnila, kaj se Učitelj pogovarja z bratom, ki ga bo tudi enkrat pozneje obudil. Sestra Marta je bila huda na 'leno' sestro… Učitelj pa je z vso resnobo pojasnil: 'Marta, Marta… skrbna si, a 'LE ENO JE POTREBNO!' Živeti za nebesa?!

Veroučna stran - Konec veroučnega leta

Ker imajo otroci v šoli zadnji mesec veliko učenja, da bi si izboljšali ocene, smo se kateheti odločili verouk zaključevati že konec maja. Tako tudi jaz želim, naj se pridni še kaj koristnega naučijo, lenuhi pa naj kaj popravijo.

Ker pri nas ne dajemo spričeval, bom podal splošno oceno verouka 2009 / 2010. 1. razred Dobra odločitev je bila imeti prvi razred posebej. Res smo se lepo imeli in upam, da so otroci vsaj malo začutili, da jim želi župnija dobro, ko jim pripoveduje o veri in našem odrešenju. Vsi so lepo sodelovali, le da ima ena smolo, ker ji starši ne omogočijo redne sv. maše.

2. – 4. je bila tudi uspešna skupinica. Pripravljeni so bili vedno večji del časa porabiti za zgodbe in prigode pretežno iz Stare zaveze. Žal jih je več, ki jim je nedeljska sv. maša postranska stvar. Žalostno dejstvo je, da se starši ne morejo sprijazniti s tem, da bi jim omogočili reden stik z zakramenti. Kljub temu je bila skupina uspešna.

Skupina v Spodnjem Logu - letošnji prvoobhajanci je neka posebnega. Sestaja se na 14 dni v Knežji Lipi, kjer jih je polovica. Kljub dokaj redkim srečanjem upam, da bodo z veseljem in pravo otroško pripravljenostjo prejeli svojega Odrešenika. Bojim pa se, da bodo v počitnicah večinoma ostali brez maše. Drage mamice in očiji, ne dovolite, da bi se ta moja črnogleda napoved uresničila.

5. – 9. razred. Tu se je zelo malo naredilo, kar me je hudo razočaralo. Nekaj bi jih res rado sledilo in sodelovalo, vendar so jih ostali skoraj obvezno prekričali in onemogočili. Kolikokrat sem jih prosil naj gredo pa niso hoteli, dokler jih nisem moral nagnati in tako ostanku vsaj nekaj dati. Drugo leto bo treba tu nekaj bistveno spremeniti in urediti red. K sv. maši malokdo. Žal!?

Skratka nekako je minilo. Hvala Bogu in angelom varuhom, da je šlo brez nezgod. Hvala vsem, ki ste karkoli pripomogli do takega uspeha!

Tudi tu velja geslo misijona: Le eno je potrebno!

ZARADI GRADBIŠČA BO TELOVSKA PROCESIJA SAMO DO KAPELICE SPRAVE V PARKU IN NAZAJ V CERKEV. LEPO VABLJENI TUDI TISTI, KI POTI PO TRGU NE BI ZMOGLI.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 31. 5. 20.00 Pr † Katarina obl. in Peter Šterk
T 1. 6. 20.00 Drugje v zahvalo za duhovne poklice
S 2. 6. 20.00 Zg † Marija Zlata obl Anton in Marinka Šegina G.Pod.
Č 3. 6. 10.00 Trg Sv. Rešnje telo za farane in dobrotnike
P 4. 6. 20.00 Trg na čast in zahvalo Sv. Duhu za razsvetljenje
S 5. 6. 20.00 Rd † Starši Mušič in Marija Nemec
N 6. 6. 8.00
10.00
Trg † vsi rajni Patrovi in Valetičevi
Trg za farane in dobrotnike po maši procesija v parku
P 7. 6. 20.00 Pr za božji blagoslov
T 8.6. 20.00 Trg † Jože Kapš obl Prelesje 1
S 9. 6. 20.00 Pr † starši in stari starši Mihor
Č 10. 6. 7.00 trg za duhovne poklice in uspeh misijona
P 11. 6. 20.00 Trg v dober namen (jan)
S 12. 6. 8.30
20.00
SL † Anton Makše obl.
Rd za zdravje
N 13. 6. 9.00 Anton za farane in dobrotnike

Obvestila: 6. 6. 10. navadna – Krištofova nedelja blagoslov avtomobilov in dar za sklad MIVA: Zaradi nakupa vozila misijonarju Matiju Naredu na Madagaskarju, bomo letos opravili Krištofovo nedeljo že 6. junija. Gre za Misijonsko akcijo naše dekanije, da zberemo 36.000€ za terensko vozilo in ga pri nas tudi blagoslovimo ob sklepu misijona. Torej se pripeljite k telovski procesiji s svojimi lepotci, da blagoslovimo kraj naše delo, avtomobile in potnike. V zahvalo pa oddajmo svoj dar za misijonarje na daljnem Madagaskarju.

11. 6. Srce Jezusovo Seja ŽPS in Karitas: Škofija je potrdila novoizvoljeni Ž P S. Torej naj prične z delom. Dela pa je v juniju res obilo. Na prvem mestu je evharistični kongres. Potem je zaključek misijona in župnikovi jubileji. O tem se gre pogovoriti in dogovoriti. Pričakujem polno zasedbo. Prosim!

13. 6 EVHARISTIČNI KONGRES V CELJU: Starejši ne bomo več imeli take priložnosti, da bi doživeli največje evharistično slavje v domovini, ki bo obogateno z razglasitvijo prvega našega mučenca. Oboje je namenjeno potrditvi naše vere v božjo pravičnost ter navzočnost med nami. Če že menite, da ne zmorete poti v Celje, se kongresa aktivno udeležimo ob sprejemnikih. Naj to nedeljo odpadejo, ali vsaj počakajo običajna »nedeljska neodložljiva opravila«.

26. 6. ob 10.00 zaključek dekanijskega misijona: Spomnim, da smo misijon pričeli lani 12. 10 pri Treh farah. Zaključili ga pa bomo ravno pri nas na zadnjo soboto v juniju. To je za nas velika čast pa tudi priložnost in odgovornost. Pri nas se bo zbralo veliko ljudi upajmo s škofom Andrejem na čelu….

V juniju skrbijo za sveže cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas.