8. 8. – 19. navadna nedelja: Mdr 18, 6 – 9 /Ps 33 / Heb 11, 1- 2. 8 – 19 / Lk 12, 32 – 48
15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE: Raz 12, 1 – 6 / Ps 45 / 1 Kor 15, 20 – 26 / Lk 1, 39 – 56
22. 8. – 21. navadna nedelja: Iz 66, 18 – 21 / Ps 117 / Heb 12, 5 – 13 7/ Lk 13, 22 – 30

8. 8. – 19. navadna nedelja

Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo. Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.«
»Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane, vi pa bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se bo njihov gospodar vrnil s svatbe, da mu odprejo takoj, ko pride in potrka. Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne! Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posadil za mizo. Pristopil bo in jim stregel. In če pride ob drugi ali tretji nočni straži in jih najde takó, blagor jim! Vedite pa: Če bi hišni gospodar vedel, ob kateri uri pride tat, ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. Tudi vi bodite pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (Lk 12, 2 – 40)

Tema se nadaljuje od prejšnjega tedna. Človek sicer porabi večino svojega časa in sposobnosti za preživetje telesa ter družbe na sploh. Klub temu moramo vendar glavno skrb usmeriti na dušo in svojo večnost. Jezus nam prihaja naproti s svojo spodbudo, naj se ne bojimo, čeprav se nam zdi, da smo v manjšini.

Druga zadeva pa je odgovornost.

Ta tema je verjetno še najaktualnejša. To, kaj se dogaja v naši domovini na področju odgovornosti, je res nekaj groznega. Imamo najnovejšo zakonodajo in vrhunske strokovnjake ter politike. Kljub temu se pred očmi svetovne javnosti godijo v nebo vpijoče krivice. Celotne sisteme prevzemajo ljudje, ki nimajo niti za stanovanje. Delavci delajo leta in ostanejo brez plačila, drugi pa nimajo urejenega za pokojnino. To je resnično grozno. Da ne govorimo o ekologiji, morali in še in še. Ne preostanam nam drugega kot res iskrena molitev in žrtev za temeljito prenovo.

15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE

Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od radosti zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!«
In Marija je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku,
kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice.
Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi,
kajti velike reči mi je storil Mogočni
in njegovo ime je sveto. Njegovo usmiljenje je iz roda v rod
nad njimi, ki se ga bojijo. Moč je pokazal s svojo roko,
razkropil je tiste, ki so ošabni v mislih svojega srca.
Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke.
Lačne je napolnil z dobrotami in bogate je odpustil prazne.
Zavzel se je za svojega služabnika Izraela in se spomnil usmiljenja,
kakor je govoril našim očetom: Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.« Marija je ostala z njo približno tri mesece, potem pa se je vrnila na svoj dom. (Lk 1,39 – 56).

Praznujemo največji Marijin praznik. To je dogodek, ko je Bog naredil izjemo in eno izmed Zemljanov vzel v nebesa z dušo in telesom. Pa ne samo to, ampak je Marija povišana nad angele za Kraljico nebes in zemlje. Seveda so to samo naše tuzemske ugotovitve in domneve. Kako je v bistvu pa bomo videli šele ob našem vnebovzetju, dokončno ob sodnem dnevu, ko se bodo našim dušam pridružila tudi naša poveličana telesa. Iz teh razlogov pač ne nadaljujem razprave o tem, ampak raje pomislimo, kaj to pomeni za nas navadne smrtnike.

Kot otrok sem večkrat sanjaril, kako bi bilo lepo, če bi bil oče neka velika osebnost na visokem položaju – recimo predsednik države. Kako b i bilo to imenitno. Ne vem natančno, kdaj sem prišel do spoznanja, da imamo v resnici še imenitnejši položaj. Naši starši so sicer preprosti ljudje, imamo pa še Očeta in Mater v nebesih na najvišjem položaju v vsem stvarstvu. Postavlja se vprašanje, kako da tega bolj ne občutimo? Večji del odgovora je verjetno v tem, da so otroške sanje šle v smeri velikega ugodja in brezbrižnega uživanja v materialnih dobrinah ter ponosne vzvišenosti nad vrstniki. V bistvu pa nas nebeški Oče in Mama nočejo razvajati, ampak želijo, da se po svojih močeh še kako potrudimo in opravičimo človeško dostojanstvo.

Torej praznujmo Veliki šmaren po naše Veliko mašo, kar še bolj izraža pomembnost praznika. Letos je praznik ravno na nedeljo to nas še spodbuja, da resnično pridemo k sv. maši. Pri slovesni maši v Zagozdacu bomo zopet obnovili posvetitev naši nebeški Materi in Kraljici devici Mariji.

Bodimo srečni in predvsem ponosni, da pripadamo krščanski veri, ki edina svojim vernikom omogoča tako velike privilegije. Sicer pa samo ponos in pripadnost še ni nič posebnega. Posebnost je v ljubezni in skrbi za svoje otroke s strani troedinega Boga in Matere Marije. Marija si najbolj želi, da se ji dnevno zaupamo, ji izražamo svoje prošnje in se sploh izročamo v njeno varstvo. Boljše in bolj gotove bližnjice enostavno ni. Res so tudi svetniki zelo veliki priprošnjiki z grdo besedo lobisti, vendar je Marija nekaj povsem drugega. Ne bojmo se je in jo redno vključujmo v svoj vsak dan.

Kaj je z našim ozvočenjem?

14. 7. popoldne je zopet strela zadala naš zvonik. Ustavila je zvonjenje, pokvarila ojačevalec, skurila modem in poškodovala prenosni računalnik. Tudi orgle so bile brez ene faze. Kar precej velik davek. Zvonjenje, internet in orgle zopet delujejo. Ojačevalec sem poslal na servis v Polzelo pa ga še ni nazaj. Računalnik sem nabavil nov, ker je bil v načrtu zaradi novega programa za vedenje župnijske pisarne. Upam, da se bo prenosnik dal popraviti. Torej počakajmo, da se bodo zadeve zopet normalizirale.

Kaj se dogaja na farovškem dvorišču?

Trenutno se napeljuje voda in ometavajo novi prostori, da se bo lahko napeljalo tudi ogrevanje. Zabetonirana je tudi velika kapnica, da bomo imeli tudi cenejo sanitarno vodo ter za zalivanje vrta…. Kot lahko vsak opazi smo naredili še eno šupo in pokrili zid ob cesti. Radi bi tudi ometali in zaprli nove kleti. Vmes pa pripravljamo drva. Skratka imamo polne roke dela, da bi do zime našo veliko hišo čim večji del zaprli in ogreli ter pripravili za uporabo.

Seveda se v skupnosti ukvarjamo tudi z fanti in jih pripravljamo na novo svobodno življenje. Žal vsake toliko časa slišimo, da je ta in ta prijatelj od našega fanta podlegel drogi. To so grozne novice, da droga pobira previsok davek. Mi se trudimo in smo odprti za vsakega prosilca, ki bi mu mogli pomoči.

S tem hočem povedati, da gre za boj za življenje in smrt. Lepo vas vabimo, da se nam pridružite z molitvijo, dobro besedo in obveščanjem. Tudi v naših občinah se letno tragično konča kar precej mladih življenj na stotine pa jih vidno propada tako rekoč pred nami.

Resno Vas vabim. Pomagajte staršem, ali sorodnikom in jim povejte, da se da rešiti tudi zelo trde probleme. Zakaj bi se vdajali v usodo, kjer je realna možnost za ozdravitev. Če ne veste, kako bi se zadeve lotili, nas obiščite in Vam bomo radi svetov ali pa tudi pomagali samo nikar si ne zatiskati oči ali obupavati, da nam oziroma temu in temu ni pomoči. Pomoč je tukaj in še marsikje…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 9.  8. 20.00 Pr v zahvalo
T 10. 8. 20.00 Trg  † Marijanka Kapš n. Polona  
S 11. 8. 20.00 Trg † starši Bukovec obl. D. Podgora
Č 12. 8. 7.00 Trg  † Jože Pavlakovič in Majda ter Ana Strugar
P 13. 8.  20.00 V  † družina Miklarčeva Trg 25
S 14. 8. 20.00 Rd za farane in dobrotnike
N 15. 8. 8.00
10.00
Trg † Marijanka Kapš. 30. dan
Zg  † vsi rajni Movrinovi in Fricetovi D. Podgora
P 16. 8.  20.00 Pr  † družina Gunell
T 17. 8.  20.00 Čep † Dragica Matjašec n. nečakinja
S 18. 4.  20.00 Trg † Emica Verderber 30 dan
Č 19. 8. 7.00 Trg za božji blagoslov
P 20. 8. 20.00 V čast Kraljici Miru v zahvalo in priprošnjo
S 21. 8. 14.30 Trg poroka in krst
N 22. 8. 8.30
10.00
SL za farane in doborotnike
Trg † Kristina obl. In Jože Kuk S. Konjice

Kako je z preskrbo s cvetjem v farni cerkvi? Prvi odgovor je kratek: neredno. To pa ni pošteno do tistih vasi oziroma posameznikov, ki se res potrudijo. Fantje iz skupnosti redno pospravijo cerkev vsak petek dopoldne. Žal pa nam ne uspe vzgojiti zadosti rezanega cvetja, da bi prevzeli še krašenje. Mislim, da enkrat letno za eno, ali celo več vasi ne bi smelo biti problem narediti nekaj konkretnega za našo farno središče. Oznanila izhajajo redno in v vsakih je spored objavljen, da ni problem ugotoviti, kdaj je kdo na vrsti.

Radenci imajo nov gasilski avto.
Resnično me je lepo presenetila prošnja, da pridem blagosloviti novo gasilsko vozilo.
Hvala Bogu in vsem, ki so se kakorkoli trudili, da je do nabave tako dragega še bolj pa dragocenega vozila res prišlo.
Iskrene čestitke!
Na pomoč!

gasilski-avto.jpg

V avgustu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje.