22. 8. – 21. navadna nedelja: Iz 66, 18 – 21 / Ps 117 / Heb 12, 5 – 13 7/ Lk 13, 22 – 30
29. 8. – 22. navadna nedelja: Sir 3,17 - 29 / Ps 68 / Heb 12, 18 – 24 / Lk 14, 1. 7 – 14
5. 9. – 24. navadna nedelja: 2 Mz 32, 7 – 14 / Ps 51 / 1 Tim 1, 12 – 17 / Lk 15, 1 – 32

22. 8. - 21. navadna nedelja – kdo se lahko zveliča?

Ko je učil na poti v Jeruzalem, je šel skozi mesta in vasi. Tedaj mu je nekdo rekel: »Gospod, ali je malo teh, ki se bodo rešili?« On pa jim je dejal: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: Veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj. Začeli boste trkati na vrata in govoriti: ›Gospod, odpri nam!‹ Pa vam bo odvrnil: ›Ne vem, od kod ste.‹ Tedaj mu boste začeli govoriti: ›Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil,‹ toda rekel vam bo: ›Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!‹ Tam bo jok in škripanje z zobmi, ko boste videli Abrahama, Izaka in Jakoba in vse preroke v Božjem kraljestvu, sebe pa vržene ven. Prišli bodo od vzhoda in zahoda, od severa in juga in bodo sedli za mizo v Božjem kraljestvu. In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.« (Lk 13, 22 – 30).

Na mizi je eno od bolj aktualnih vprašanj. Kdo bo šel v nebesa. Jezus pa pristavi tudi kako bo mo šli v nebesa. Najprej opozori, da so vrata zelo ozka in nekje drugje, da je prav za prav z viška opazujemo. Treba je priti blizu k njemu in sprejeti pot strma. Naj si prizadevamo za to. Ni dovolj da Jezusa načelno poznamo in 'toleriramo'v resnici z viška gledamo. Treba je priti blizu in sprejeti Njegove pogoje. Ti so precej precizni in enako veljavni za vse Zemljane, za nas kristjane pa še nekoliko bolj, ker je Jezus za nas uvedel še zapoved ljubezni do bližnjega in celo do sovražnikov.

Ker je aktualno vprašanje PRAVIČNOST, je Jezusov pogoj silno pomemben. Biti pravičen je temeljna krščanska drža. To kaj se dogaja v naši domovini med velikimi podjetji in manjšimi ter delavci je v nebo vpijoč greh. Tu se bo moralo nekaj temeljito spremeniti, drugače bo po vseh nas že tu, kaj šele po smrti!

29. 8. – 22 navadna nedelja – povabilo k ponižnosti

Povabljenim je povedal priliko, ko je opazoval, kako si izbirajo prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto. Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« Tistemu, ki ga je povabil, pa je govoril: »Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« (Lk 14, 7 – 14).

Tudi tokrat gre za pomembno navodilo, da ne bi pretiravali na obeh straneh – niti z prevelikim nastopaštvom pa tudi z preveliko narejeno ali celo preračunljivo ponižnostjo. Oboje je zanič torej ne vredno kristjana. Še zdaleč ne gre samo za obnašanje na neki prireditvi, ampak za vsa naša razmerja in medsebojne odnose. Včasih naletiš na kakega zakompleksanega 'hvalisavca', ki kar naprej nekaj dopoveduje o svojih sposobnostih in dosežkih, ki nimajo nobene zveze z realnostjo, razen, da bi ga javno hvalil na tistem področju, kjer ni kaj pohvaliti. Takrat človek samo čaka, da bo čim prej minilo.

Hujša stvar pa so razni povzpetniki, ki se dokopljejo do oblasti in potem samo grabijo zase. Takih kar mrgoli in to na škodo celotne družbe ter tolikih prevaranih posameznikov. Torej pazimo na volitvah, kaj bomo potrdili.

Ravno tako je narobe, če se kdo dela preveč ponižnega in nesposobnega ter ne da svojih sposobnostih v službo širšim interesom. Bog nas je obdaril z tolikimi talenti, ki jih moramo s pridom razvijati ter potem dati na uporabo tam, kjer lahko še komu koristimo.

Skratka bodimo pošteni do sebe, svoje okolice in vabitelja. Končno nas Bog vabi vse na nebeško gostijo. Že tu se moramo navaditi, da smo zmožni počakati. Dokler nas ne razvrstijo po v naprej pripravljenem sedežnem redu. Do takrat pa 'trenirajmo'. Dajmo vse od sebe in glejmo na svojo samo podobo in ugled med ljudmi, še najbolj pa je treba skrbeti za ugled pred Bogom.

Vse to se uredi s poštenim delom, redno molitvijo, rednim obiskom nedeljske sv. maše in prejemanjem zakramentov. Izbirajmo si takšno družbo, v kateri nam ne bo nerodno ter poskrbimo,da se bodo vsi dobro počutili. Poskusimo vsakomur ustreči po svojih najboljših močeh. Imejmo odprte oči za potrebe bližnjega in družbe na sploh. Tudi na stara leta se lahko še česa navadimo in čemu prilagodimo. Končno bodimo to kar v resnici smo pa bo kmalu vse prav.

V Zagozdacu imamo podobe serafinskaga rožnega venca

Ko smo naredili nove klopi, nam je zmanjkalo časa, da bi klopi zaprli tudi spredaj, kor se za večjo cerkev spodobi. Prva stran pa je nekoliko zahtevna za izvedbo iz več razlogov. Ti so, da se ne bo prehitro razmajala, 'da ne bo pusta', da bo imela poleg funkcionalnosti tudi sporočilo. Dimenzije so narekovale skupno osem polj, kar me je usmerilo na sedmere Marijine radosti, ko je bila še posebej vesela. Na preostalo polje pa smo upodobili Sveto Trojico. Ker je v Zagozdacu Marijino vnebovzetje in kronanje, te podobe in zlasti molitev ob njih naravno sodijo v to romarsko cerkev.

Naš Toni je zamisel res imenitno prelil v 8 enkratnih reliefov. ČESTITAMO!

serafinski-01.jpgserafinski-02.jpg

Serafinski rožni venec.

1. KI SI GA BREZMADEŽNA DEVICA Z VESELJEM OD SVETEGA DUHA SPOČELA.
2. KI SI GA BREZMADEŽNA DEVICA Z VESELJEM K ELIZABETI NOSILA.
3. KI SI KA BREZMEDEŽNA DEVICA Z VESELJEM RODILA.
4. KI SI GA BREZMADEŽNA DEVICA Z VESELJEM TREM KRALJEM PRIVIM MOLITI DALA.
5. KI SI GA BREZMADEŽNA DEVICA Z VESELJEM V TEMPLJU NAŠLA.
6. KI SI GA BREZMADEŽNA DEVICA PRVA VSTALEGA VIDELA.
7. KI TE JE BREZMADEŽNA DEVICA Z VESELJEM VZEL V NEBESA IN Z VESELJEM KRONAL ZA KRALJICO NEBES IN ZEMLJE

V resnici gre samo za dve novi skrivnosti, ki vključujejo obisk treh kraljev in, da se je Jezus najprej 'zasebno' prikazal Mariji, kar nam ne bi smelo biti težko verjeti. Povsod pa je dodano 'Z VESELJEM'. Tako se je Marija razodela nekemu mladeniču, ki je postal frančiškan in oni so od njega prevzeli ta lepi rožni venec. Potem je prišlo tudi do povezave z odpustkom. Skupno ga moli jo ga v posebnih priložnosti, ko hočejo še posebej Marijo počastiti, osebno pa čim večkrat, saj ga nosijo na redovniški vrvi okrog pasu. Tudi jaz ga skušam čim večkrat moliti. Žal mi pogosto ne uspe. Upam, da se bo kmalu našel kdo, ki ga bo molil vsak dan.

Kip Srca Jezusovega restavriran

Naš rojak Denis Kraškovič je že dalj časa obljubljal, da bo s svojo prijateljico Katarino, ki je restavratorka, prišel enkrat restavrirat omenjeni kip. Letos se je to končno zgodilo. lahko smo jima iz srca hvaležni, ker sta delo opravila temeljito in zastonj, kar je v našem trenutnem gmotnem stanju še toliko bolj hvale vredno, saj moramo resnično paziti na vseh področjih. Ko bomo utegnili urejati ves prezbiterij, bomo montirali dodatni reflektor na steber izpred kipa, ki ga bo osvetlil s prave strani.

Molimo za ta mladi par, da bi jima bilo življenje naklonjeno in bi lahko še veliko dobrega skupaj ustvarila.

kip-srce-jezusovo.jpgdenis-in-katarina.jpg

Spored sv. maš in bogoslužja

P 23. 8. 20.00 Pr † Jože in Starši Kastelic
T 24. 8. 20.00 Trg † Stanislav Mavrin 8. dan
S 25. 8. 20.00 Trg † Rudi Šterk obl in rajni Sodevci 2
Č 26. 8. 7.00 Trg v dober namen Metlika
P 27. 8. 20.00 Trg † Emica Verderber in teta Katarina Štangelj
S 28. 8. 20.00 Rd † Katarina Grenc in Štefanija Štangelj obl.
N 29. 8. 10.00
12.00
Trg † Luka obl. In rajni Nagoda Predgrad
N L žegnanje † Kazimir obl in rajni Kazimirjevi
P 30. 8. 20.00 Pr za farane in dobrotnike
T 31. 8. 20.00 Pr † Ivan Štefanc obl. Predgrad 36
S 1. 9. 10.00 Trg somaševanje za uspeh misijonske prenove
Č 2. 9. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 3. 9. 20.00 Trg † rajni Lukaničevi Sinji vrh
S 4. 9. 20.00 Rd † rajni Šterbenc Srednji Radenci 10
N 5. 9. 8.30
10.00
SL za farane in doborotnike
Trg † Anton in starši Janežič obl. Žlebe

15.08 so se iztekli jubileji: na veliki šmaren je minilo 20 let mojega pastoralnega dela med Vami. Bogu hvala in vsem vam, ki me podpirate, da lahko kaj dobrega skupaj storimo. Ta dan je dopolnil 20 let orgljanja naš organist Vlado. Tudi njemu iskrena hvala in Bog daj, da bi tudi v bodoče čim večkrat utegnil sesti za naše orgle.

29.8. 12.00 žegnanje v Nemški loki: da ne bi moral zopet premeščati sv. Maše v Spodnjem logu, bo letos žegnanje v Nemški Loki eno nedeljo prej kot sicer. Obvestite se o tej spremembi, da ne bi kdo zamudil.

1. 9. ob 10.00 somaševanje vseh dekanijskih duhovnikov: letos je zopet pri nas redna dekanijska konferenca. Trudimo se, da jo vedno pričnemo s sv. Mašo. Tako bo tudi tokrat. Lepo vabljeni tudi vi dragi verniki. Zelo prav bi nam prišla kakšna pogača, ali kaj podobnega za pred tolike gospode… Upam, da bo tudi cerkev lepo okrašena. Skratka veliko priložnosti ob pričetku novega pastoralnega leta.

Kako bo z veroukom?
Bog seveda ve, mi se pa moramo potruditi, da bo čim bolj uspešen in čim lažje redno izvedljiv. Lepo prosim starše, da se skušate dogovoriti z učitelji in verouk uvrstiti na največ dva dni po možnosti na ponedeljek ali torek. Če tu ne bo pravega odziva, bom prisiljen vse skupaj prestaviti na soboto dopoldan, kar pa bo povzročilo veliko skrbi s prevozi. Tobi stalo predvsem Vas dragi starši. Zato ukrepajte takoj, ko se oblikuje urnik, da ne bo potem prepozno in zlasti stokanja zardi dodatnih skrbi.

V avgustu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje. V septembru pa Sodevci.