27. 12 – SVETA DRUŽINA: 1 Sam 1, 20 – 28 / Ps 84 1. Jn 3, 1 – 2. 21 – 24 / Lk 2, 41 – 52
1. 1. –Marija sveta Božja mati: 4 Mz6, 22 – 28 / Ps 67 / Gal 4, 4 – 7 / Lk 2, 16 – 21 3.
1. – 2. nedelja po božiču: Sir 24, 1 – 2. 8–12 / Ps 147 / Ef 1, 3 – 6 .15 – 18 / Jn 1, 1 – 18
6. 1. Gospodovo razglašenje: Iz 60, 1 – 6 / Ps 72 / Ef 3, 2 – 6 / Mt 2, 2, 1 – 12
10. 1. – Jezusov krst: Iz 42, 1 – 7 / Ps 28 / Apd 10, 34 – 38 / Lk 3, 15 – 16. 21 – 22

27. 12. – SVETA DRUŽINA

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh. (Lk 2, 41 – 52).

Po nevidnem božjem načrtu je tako naneslo, da doživljamo prvi blagoslov enega od naših fantov ravno na praznik Svete družine. Ko smo pred leti hoteli naši skupnost imenovati po Sveti družini, je bilo kar precej reakcije, da se to ne spodobi. Prepričan sem in vem, da se še kako spodobi, da Gregor Ravnikar dobi zaključni blagoslov prav na ta praznik.

Otroci so naše edino pravo otipljivo bogastvo, hkrati pa velikanska skrb in vir najrazličnejših presenečenj. Tudi mladi Jezus je izkoristil svoja leta, da je Mariji in Jožefu malo 'zagodel' in jim na mladostniški način pojasnil, da bi iskanje lahko za dva dni skrajšala. Gregorjevo iskanje ni trajalo tri dni, ampak tri dolga leta polna odpovedi in neštetih skrbi s strani Mame Mojce in očeta Franca ter vse žlahte in nas. Uspelo je zato smo danes veseli in ponižno hvaležni Sveti Družini.

1. 1. – Marija sv. Božja mati - dan miru

Na novega leta dan doživljamo, kako so pastirji počastili Jezusa. Veseli so bili, kar so našli tako, kot jim je bilo oznanjeno. Marija pa je vse ohranila v svojem srcu.

Na svetovni dan miru se tudi mi zamislimo, ali je vedno tako, kot nam je bilo oznanjeno in obljubljeno. Koliko razočaranj doživljamo že v enem dnevu, kaj šele v celem letu, čeprav si želimo ravno obratno – srečo, mir, poštenje in izpolnitev obljub.

Najprej je treba ugotoviti, da so se o božiču izpolnile Božje obljube. Bog tudi sedaj drži besedo. Isto zahteva od nas, da ravnamo enako.

Kako naj to izpeljemo? V prvi vrsti si shranimo Božjo Besedo v srcu in jo podobno kot Marija premišljujmo. Potem verujmo Evangeliju in po njem živimo. Poskrbimo, da bomo pazili, kaj komu obljubimo, da to pravočasno izpolnimo.

Ob božičnih voščilih ne manjka dobrih želja za naslednje koledarsko leto. V glavnem res tako tudi čutimo in želimo naslovljencu. Potem pa je dobro za uresničitev želje tudi kaj postoriti. Gradimo mir v naših srcih, družinah, krajih župniji,..po celem svetu, ker smo za mir, srečo, blagostanje…prav vsi sorazmerno odgovorni.

Kraljica miru! Prosi za nas!

4. 1. – 1. nedelja po božiču

V začetku je bila beseda…

Evangelist Janez nas v 'prologu' svojega evangelija opozarja, da je dete, ki je bilo rojeno v tako 'neprimernih razmerah' v resnici učlovečena Božja Beseda. Takoj nas postavlja na realna tla in želi, da bi tudi v teh božičnih lepih in skrivnostnih dneh imeli v misli vso resnico. Božja Beseda ja prišla med nas, da nas razsvetli, pouči, pridobi za sebe in končno odreši. Tudi sv. Frančišek je mislil predvsem na odrešenje in ne na neko pravljično idiliko, ki so jo v božični noči v resnici doživeli samo pastirji ob angelskem petju.

Jezus je prišel med nas na ta z naše strani dokaj neprijazen način, da nas opozori na svojo odrešenjsko nalogo. Od človeka ne pričakuje niti ne zahteva nič drugega, razen vere ter poslušnosti UČLOVEČENI BESEDI.

On je luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. On je tista Luč, ki prežene temo nevednosti in samozadostnosti. Pristopimo torej v vsej ponižnosti k tej Luči in Besedi. Skušajmo odkriti tisto ENO, kar je edino potrebno, da bo mir na zemlji in naš končni cilj nebesa. Sprejmimo luč in postanimo Božji otroci in dediči nebes.

6. 1. - SVETI TRIJE KRALJI

Praznik Gospodovega razglašenja, ali sv. trije kralji najbolj nazorno potrjuje to, kar je zgoraj zapisano. Oni so v daljni vzhodni deželi opazili nenavadno luč, ki je zasijala na zahodnem nebu. V tej novi zvezdi so spoznali, da je rojen NOVI KRALJ. Takoj so vedeli, da je treba na pot in najti novega kralja, ga obdariti in zanimivo se mu pokloniti – treba ga je moliti.

Ko so končno prispeli v Jeruzalem, so doživeli 'mrzel tuš', da domači kralj nič ne ve o detetu, ampak se mora posvetovati z pismouki. Kaj šele, da bi bil pripravljen na njegov prihod in bi ga nestrpno z vero pričakoval ter se ga končno razveselil. Nič takega, ampak strah in groza, še več nepopisno gorje.

Bog je zopet pomagal. Modrim je poslal zvezdo in natančno pokazal hišo, kjer je bivala sv. Družina. Z velikim veseljem in primerno ponižnostjo so pristopili, dete obdarili ter predvsem molili.

Krvoločni kralj Herod pa je svoj bes, ki ga je podžigal strah za prestol, v vsej krutosti iztresel na nedolžne dečke do dve leti stare. Naslednji dan jih ukazal neusmiljeno ter brez vsakega ugovora pomorili.

Misijonska stran:

misijon-2009.jpgZa misijonsko prizadevanje si vzemimo predvsem, da bi resnično praznovali te praznike po katoliško. To pomeni, da je središče vsega praznovanja udeležba pri sv. maši na praznični dan, potem pa sledi kosilo, ali večerja. Nekateri poudarjajo, da gre za družinski praznik. Prav. Potem dajmo priliko, da se družina res zbere pri farni in domači mizi.

Naredimo to veselje vsem članom, zlasti tistim, ki si želijo, da bi se vsi na koncu zbrali v nebesih.

Koliko naših mam, žena ali starih mam trpi, ko ta mladi nočejo več redno v cerkev in k zakramentom? Koliko mladih po birmi neha hoditi v cerkev, ker nima zgleda pri vrstnikih, a starši za vero nimajo časa?

jaslice-2009.jpg

VSEM FARANOM IN LJEDEM DOBRE VOLJE ŽELIM VESEL BOŽIČ TER OSTALA PRAZNOVANJA!

V NASLEDNJEM LETU PA ZDRAVJA, VESELJA IN DELOVNIH USPEHOV!

Vaš župnik Jože

Spored sv. maš in bogoslužja

P 28. 12.
17.00
Pr †Rajni Nagoda n Vlado Kanada
T 29. 12.
17.00
Trg † rajni Skrbinšek
S 30. 12.
17.00
Rd † Julijana Butina
Č 31. 12.
7.00
Trg v zahvalo za vse dobro v leto 2009
P 1. 1.
10.00
14.00
Trg zna čast d. Mariji za božji blagoslov v letu 2010
Zg † Marija Movrin n. sestra
S 2. 1.
17.00
Rd v zahvalo za vse dobro v minulem letu n. A. Grenc
N 3. 1.
8.00
10.00
Trg kapela † Pepca Bevc
Trg za farane in dobrotnike
P 4. 1.
17.00
Pr † Peter Kobe obl. Jelenja vas
T 5. 1.
17.00
Trg † Zora in Franc Žugelj
S 6. 1.
10.00
Trg † Marija obl. in Jože Rade Pradgrad
Č 7. 1.
7.00
Trg za duhovne poklice
P 8. 1.

Trg † družina Miklarčeva S. trg 25
S 9. 1.
17.00
Rd v zahvalo za vse dobro v letu 2009
N 10. 1.
8.30
10.00
S L za farane in dobrotnika
Trg † rajni iz družine Konda Dol6

Sprememba nedeljskih sv. maš: Ker je zadnje mesece v Čepljah ob nedeljah udeležba pri sv. maši izjemno nizka moram ubogati navodilo škofa in vseh pastoralnih služb, da nedeljske sv. maše pripeljemo nazaj v farno cerkev. Tako bo do na daljnega sv. maša v Čepljah samo v delavnikih, ko bo kdo naročil in ob nedeljah za žegnanje in morda še ob izrednih dogodkih. Dolgo sem odlašal z to odločitvijo in tudi že nekaj napisal. Sedaj je treba ukrepati, ker ste se tako sami odločili.
Vprašal sem generalnega vikarja msgr. Božidarja Metelka kaj naj naredim Odgovor je jasen: »Škof bi ti prepovedal maševati za manj kot 20 ljudi.«
Hvaležen sem vem, ki so se že pred mano trudili in redno sv. mašo uvedli in vsem Vam dragi verniki, ki smo vztrajali. Žal nas je premalo, da bi lahko nadaljevali. V Spodnjem Logu bo še to pastoralno leto še po starem. V jeseni pa bomo videli, kako se bo organiziral verouk in vse ostalo. Vse je zopet odvisno od udeležbe pri nedeljski sv. maši, saj vemo, da tudi tam malokdaj udeležba presega 20 vernikov.

Vsako drugo nedeljo bo 1 sv. maša ob 8.00 v kapeli: Pogosto slišim, da nekatere zelo zebe in imate težave z zdravjem. Sedaj lahko pridete v toplo kapelo na 14 dni. Ravno tako pridite tisti, ki bi radi doma pripravili dobro nedeljsko kosilo, ali imate nujne opravke. Skratka jutranja sv. maša je v vsaki župniji samo po sebi umevna.

Na voljo so koledarji, pratike, betlehemska luč in spominki. Vse dobite v samopostrežbi v veži župnišča

V januarju bomo poskrbeli za farno cerkev sami.