6. 9. – 23. navadna angelska ned.: Iz 35, 4 – 7a / Ps 146 / Jak 2, 1 – 5 / Mr 7, 31 – 37
8. 9. – Marijin rojstni dan: Mih 5, 1- 4a / Ps 13 / Mt 1, 1 – 16. 18 – 23
13. 9. – 24. navadna nedelja: Iz 50, 5 – 9a / Ps 116 / Jak 2, 14 – 18 / Mr 8, 27 – 35
20. 9. – 25. navadna nedelja: Mdr 2, 12. 17 – 20 / Ps 54 / Jak 3, 16 – 4, 3 / Mr 9, 30 – 37

23. 8. – 21. navadna nedelja

Nato je odšel iz pokrajine Tira in šel skozi Sidón proti Galilejskemu jezeru, po sredi pokrajine Deseteromestja. Tedaj so mu privedli gluhega, ki je tudi težko govoril, in ga prosili, da bi položil roko nanj. Vzel ga je k sebi, stran od množice, mu položil prste v ušesa, pljunil in se dotaknil njegovega jezika. Ozrl se je proti nebu, zavzdihnil in mu rekel: »Efatá!« to je »Odpri se!« In takoj so se mu odprla ušesa, razvezala se je vez njegovega jezika in je pravilno govoril. Jezus jim je naročil, naj tega nikomur ne povejo; toda bolj ko jim je naročal, bolj so oznanjali in nadvse osupli so govorili: »Vse prav dela: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.« (Mr 7, 31 – 37).

Zopet smo priča lepemu čudežu, ko Jezus povrne sluh in govor nesrečnemu človeku. V tej pokrajini je prevladovalo pogansko prebivalstvo. Zato je omemba, da Jezusa niso poslušali, ko jim je naročal, naj tega ne pripovedujejo nikomur. Oni pa so na vso moč dopovedovali vsem, da vse prav dela, ko daje gluhim, da slišijo in nemim, da govorijo. Druga opomba je, da je pravilno govoril. Torej je lepo izgovarjal, ko vemo da naglušni in sploh gluhi zelo slabo izgovarjajo – običajno zelo na glas. To je lepo, vendar gre verjetno tudi za drugi vidik, da je govoril pošteno, iskreno in odkrito…

V našem zmedenem času, je le malo takega govora. Ljudje se radi poslužujejo 'diplomatskega' govora. To pomeni, da nikoli ne povedo vsega, ali pa vse malo zavijejo, da poslušalec dobi vtis neke poštenosti, v bistvu pa je resnica prikrita, ali prikrojena za potrebe govorca. Kristjani se moramo izogibati takega govorjenja in biti iskreni, pristni ter naravni. Prav nič se nam ni treba zatekati k diplomaciji, kar je po domače rečeno lepo aranžirana laž. Pred misijonom pa le povejmo tudi mi naprej, da nas Jezus v resnici želi ozdraviti tudi 'duhovne gluhosti in mutavosti'.

8. 9. – Marijin rojstni dan

Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča – bila pa je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslovil. Ko je to premišljeval, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar v prevodu pomeni Bog z nami. (Mt 1, 18 – 23).

Marijino rojstvo ali mali šmaren, je praznik povezan z Marijino mladostjo. O tem pa ni v Svetem pismu nič napisanega. Prvo poročilo je ravno pričujoče in se nanaša na obdobje, ko je Marija že spočela božjega Sina. Kakor ji je to prineslo ne sluteno veselje, ki je hkrati zagrenilo nekaj dni, dokler ni bil Jožef po angelu poučen o božjih načrtih. Po Mariji na svet prihaja Božja Beseda že zdavnaj napovedani Emanuel- Bog namreč hoče biti z nami tudi telesno. Končni cilj tega prihoda je Jezusova navzočnost v evharistiji v Svetem Rešnjem Telesu.

13. 9. – 24. navadna nedelja – Kdo je Jezus

Nato je šel Jezus s svojimi učenci v vasi Cezareje Filipove. Med potjo je učence spraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik; drugi: Elija; spet drugi: eden od prerokov.« In vprašal jih je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter mu je odgovoril in rekel: »Ti si Mesija.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu povedali.
In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal. O teh stvareh jim je odkrito govoril. In Peter ga je potegnil k sebi in ga začel grajati. On pa se je obrnil, pogledal po učencih in pograjal Petra: »Poberi se! Za menoj, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil. (Mr 8, 27 – 35).

Za pričetek misijona je to resnično pravo izhodišče. Jezus nas vedno sprašuje med misijonom pa še toliko bolj: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« (Mr 8, 29 b). Za koga imam Jezusa Kristusa in takoj na to kaj mi pomeni? Prav na ta in podobna vprašanja si skušamo odgovoriti. Misijon nam tu prihaja naproti s široko odprtimi rokami. Če bi danes Jezus slišal za koga vse ga imajo navadni ljudje pa tudi navidez dobri kristjani ja tudi zares zavzeti kristjani in kako se do njega obnašajo, bi imeli kaj pisati in poslušati.

Misijon ima tudi to nalogo, da nas kristjane pouči in marsikaj postavi na pravo mesto. Ni dovolj imeti Jezusa za velikega človeka, humanista in reformatorja… Jezus je v prvi vrsti pravi Bog, ki je postal pravi človek, da bi svet odrešil. Potem, ko je pretrpel za takrat najstrašnejšo smrt in bil pokopan, je vstal in se dvignil na Očetovo desnico od koder bo prišel sodit žive in mrtve. Kljub vnebohodu pa je ostal med nami v Cerkvi še posebej v zakramentu sv. maše pod podobo kruha in vina. S tem se strinjamo in to izpovedujemo, vendar je o tej velikih skrivnost dobro vedeti še kaj več. To pa je priložnost in naloga našega dekanijskega misijona, leta duhovništva, kot leta evharistije, ki jih obhajamo.

»LE ENO JE POTREBNO!« - MISIJONSKA STRAN

  1. Pričelo se bo 12. 9. ob 9. 00 na dan Marijinega imena pri Treh farah v Rosalnicah Metlika. Najprej bo molitvena ura za duhovne poklice. Ob 10.00 pa bo slovesna sv. maša. Med njo bomo spoznali vsaj nekaj misijonarjev in dobili misijonske sveče ter gotovo veliko lepih spodbud in potrebnih navodil.
  2. September je rezerviran za šolsko mladino in mlade družine. Sedaj ob vpisovanju k verouku želimo dati čim več poudarka mladim, da bi jih pritegnili k zavestnemu delu za rast njihove vere.
  3. Stična 19. 9. srečanje naše mladine. Vabljeni srednješolci in študentje. Tudi birmanci smejo zraven. Iz Črnomlja pelje avtobus ob 7.00. Iz trga pa lahko kombi, če se vas dosti prijavi.
  4. Kostanjev piknik v Črnomlju 25. 9. ob 20.00. To je v resnici Stična po Stični za našo dekanijo.
  5. Oratorij 24. 10. od 9.00 do 15.00 Stari trg ob Kolpi. Po večjih župnijah so oratoriji postali že nepogrešljiva dejavnost za mlade v počitnicah in trajajo ves teden. Ob misijonu pa želimo to zelo koristno druženje mladih predstaviti v vsaki še tako majhni župniji. Tu so povabljeni predvsem osnovnošolci. Nihče ne bo nagnal tudi nobenega letošnjega birmanca.

To je nekaj datumov, ki so kmalu na vrsti. Če smo iskreno in redno molili, se jih bomo držali in srečanj udeležili na Slovenski, dekanijski in župnijski ravni.

Še več datumov in informacij bo v MISIJONSKEM LISTU, ki bo izhajal občasno. Ker bo misijon trajal do evharističnega kongresa, ga bo izvajal predvsem sam župnik z aktivnimi člani ŽPS. Vsaj enkrat mesečno pa bomo imeli priložnost prisluhniti misijonarjem od drugod, če ne ravno doma pa nekje v dekaniji. Sedaj se eni redno vozijo v službo precej daleč in na voljo je dovolj prevoznih sredstev, da se bomo za rast v veri radi tudi kam odpravili ( Črnomelj, Metlika, Semič…).

Dokler se vse res ne začne pa skrbno in goreče molimo in spodbujajmo en drugega, da bi pripravili dober teren in zrahljali njivo svojega srca, kamor naj pade seme božje ljubezni in obrodi bogate sadove.

Molimo za nove duhovne poklice, za misijonarje doma in po svetu, za spreobrnjenje grešnikov, za mlačne in oddaljene. Vzemimo v roke Sveto pismo, rožni venec. Pridite pred mašo v cerkev k skupni molitvi pred najsvetejšim.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 7. 9.
19.00
Pr † Katarina obl. in rajni Mihor Predgrad
T 8. 9.
16.00
Zg † rajni iz družine Šterk Zagozdac
S 9. 9.
19.00
Trg † Jože Mihelič n. m. cvetja boter Stanko
Č 10. 9.
7.00
Trg za uspeh misijona in svetost duhovnikov
P 11. 9.
19.00
Trg † Zlata, Marinka in Anton Šegina
S 12. 9.
19.00
Rd † rajni Švegelj
N 13. 9.
8.30
10.00
Čep žegnanje † Marija in Peter Bukovec
Trg † Marko Šterbenc obl. Jelenja vas
P 14. 9.
19.00
Pr † starši Rade in Majerle Predgrad
T 15. 9.
19.00
Čeplje na čast žel. M B za farane in dobrotnike
S 16. 9.
19.00
Trg † Marija Pešelj 2. obl. Zagozdac
Č 17. 9.
7.00
Trg za dober potek misijona
P 18. 9.
19.00
Trg † Jože Mihelič n. sestra
S 19. 9.
17.00
19.00
Zg †Peter obl. in družina Šajnič
Rd za srečo in zdravje
N 20. 9.
8.30
10.00
S L za farane in dobrotnike
Trg † Helena Majerle obl.

8. 9. 0b 16.00 Zagozdac letno srečanje bolnikov in invalidov: Tudi letos se želimo srečati pri zagozdaški Mariji z našimi trpečimi brati in sestrami. Mi mladi se potrudimo, da ne bi nobeden, ki želi v Zagozdac ostal sam doma.

12. 9. 9.00 Tri fare škofijski molitveni dan za duhovne poklice in pričetek misijona: V letu duhovništva je molitveni dan eno najvažnejših opravil, ki se bo zgodilo to jesen na škofijski ravni. Pričetek dekanijskega misijona pa je itak tako pomemben, da ni treba posebej sedaj razlagati. Oboje bo združeno na en dan pri Treh farah. Seveda pride tudi škof Andrej. Prijavite se čim prej, da se vem dogovoriti za avtobus. Sploh pa čim več molite za oboje.
Naša karitativna dejavnost: Kristjan mora vedno misliti tudi na bližnjega pa tudi na daljnega ki se je znajdel v stiski. V Predgradu skoraj vsak teden dobim vrečko plastičnih zamaškov, ki jih zbirajo v trgovini. Verjetno bi se kje kaj našlo in zbrano oddalo župniku, da odpelje v Šentrupert, kjer salezijanci zbrano prodajo in porabijo za nakup invalidskih vozičkov. Letos se zbira za mladega invalida brez noge.

11. 9. ob 19.00 seja ŽPS in ŽK: po leti se tudi delo župnijskih teles nekoliko upočasni. Prav pa je, da se v jeseni takoj potrudimo in na seji ŽPS ter ŽK pogledamo, kje smo in kaj nam je storiti. Misijon je tik pred vrati in delo na dvorišču v polnem razmahu. Tudi verouk bo treba uskladiti in pričeti. Tem je dovolj, komaj čakam, da vidim, kdo resno želi sodelovati pri prenovi in obnovi naše župnije in večnamenskih prostorov. Pridite že prej k rožnemu vencu.

V septembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Zagozdac in Podgori.