27. 7. – 17. navadna nedelja: 1 Kr 3, 5. 7 – 12 / Ps 119 / Rim 8, 28 – 30 / Mt 13, 44 – 52
3. 8 . – 18. navadna nedelja: Iz 55, 1 – 3 / Ps 145 / Rim 8, 35. 37 – 39 / Mt 14, 143 – 21
10. 8. – 19. navadna nedelja: 1 Kor 19, 9a. 11 – 13 / Ps 85 / Rim 9, 1 – 5 / Mt 14, 22 – 33

27. 7. – Krištofova nedelja: Kje je skrit zaklad?

»Dalje je Jezus govoril: »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo«. (Mt 13, 44).

Kdo izmed nas še ni nikoli sanjal, kako bi bilo lepo, če bi našel zaklad in v trenutku obogatel? Žal pa se take sanje zelo redko uresničijo. Nekatere to tako prevzame, da postanejo skoraj obsedeni z iskanjem neke izjemne sreče. Ker jo ne najdejo, mnogi padejo v depresijo, ki si jo potem 'zdravijo' z tobakom, alkoholom in mnogi z mamili …

Jezus pa vsem nam ponuja resnično pravi zaklad, ki se da najti vsakemu, če si to resnično želi. Ta zaklad je seveda vera. Boste ugovarjali, saj smo verni. Seveda, vendar je treba odkriti 'odraslo' vero. V mladosti smo mislili kakor otrok in tako tudi dojemali, sedaj pa je čas, da tudi vero spoznamo in dojamemo kot odrasli ljudje. Vero sicer spoznavamo kot neka skoraj neverjetne zgodbice. V resnici pa gre za način in stil življenja, ki se bistveno razlikuje od običajnega. Človek mora biti pripravljen prodati prav vse za večno življenje. Za nebesa je včasih potrebno narediti odločilen korak, ki se lahko javnemu mnenju sicer zdi čudaški, vendar je v božjih očeh edino to prava pot do zaklada.

Nikar se ne bojmo, da se bomo prevarali, če se odrečemo mikom tega potrošniškega sveta. Vidimo, kako narava v nekaj minutah, lahko uniči, kaj smo si s trudom prigarali. Po drugi strani pa se da 'prigarano' tudi deliti z drugimi. Na misel mi je prišel primer . Po vojni je stanovalo v župnišču, kar nekaj družin. Čeprav so se dobro razumeli med seboj in z župnikom, so čutili, da so si nekako napoti. Sedaj nas je včasih polna hiša pa še na misel ne pride nikomur, da mu je to v kakršnokoli breme. Gre za izhodišče. Če je nekaj vsiljeno, je samo po sebi težko. Kar pa naredim zaradi božjega kraljestva, je blagoslovljeno in prijetno …

3. 8. – 18. navadna nedelja – Jezus nasiti 5000 ljudi

Ko je Jezus končal svoje govore ob jezeru, je kralj Herod dal umoriti Janeza Krstnika. Jezus pa se je z učenci odpeljal na samoten kraj in hotel nekoliko predahniti. Vendar so ljudje namero ugotovili in šli na oni kraj. Tako se je zbrala ogromna množica in zopet je Jezus učil. Potem pristopijo učenci in mu svetujejo, naj preneha, da si ljudje poskrbijo živeža. On pa je to izkoristil in pomnožil pet hlebov ter dve ribi, da je bilo dovolj za okrog 5000 mož z ženami in otrocih vred (prim Mt 14, 13 – 21).

Tudi ta dogodek nam je sorazmerno poznan, vemo celo, da je v Evangeliju zapisana celo ponovitev. Apostole je zaskrbelo za množice, ki so ves dan poslušale besede življenja. On pa je to skrb po svoje nagradil, da so bili vsi deležni čudeža. V Zfirelijevem filmu Jezus iz Nazareta je zelo lep prizor, ko Marija Magdalena drži kos kruha v roki in joka, ker ne more verjeti, da je tudi ona deležna čudeža, ker se ima za ne vredno.

Prav ta čudežna pomnožitev kruha je nekaj posebnega, ker so bili prej navzoči samo ob nekem ozdravljenju in si potem lahko mislili vsak svoje. Tu pa so vsi udeleženi, ker so bili vsi lačni in nato nasičeni, da jim je še ostalo več, kot je bilo prej. Dogodek je tudi napoved sv. obhajila, ki ga lahko prejme vsak verniki, če je pripravljen in ni v grehu. Količina ni omejena na določeno število niti osebo.

Če smo na prvi strani skušali približati pravi zaklad, ki ga najde kristjan v trenutku, ko se dokoplje prave vere, je to sedaj prilika, da ta zaklad pokažemo. Cerkvi se kar naprej očita preveliko bogastvo in skrb za materialne zadeve pa je vse skupaj zelo relativno. Cerkveno pravo bogastvo je vera in zakramenti. Jezusovo Sveto Rešnje Telo je tisti nedoumljivi in največji zaklad, ki ni zakopan na neki njivi, ampak biva v naših tabernakljih. Dostopen je vsakemu, ki si ga iskreno želi. Seveda pa mora vztrajati pri Jezusu vse skozi ne pa skakati sedaj tu in potem spet nekam drugam, k nekim alternativnim duhovnostim. Žal pa si nekateri dostop do zakramentov zaprejo, ker se jim ne ljubi sprejeti tudi drugih zakramentov, kot so sv. birma, sv. spoved in sv. zakon. Boste rekli, da zopet težim in nakladam. Ko pa je treba potrdilo o sposobnosti za botra, ki resnično in za zveličanje potrebno, ta isti znajo zagnati tak hrup, da celo škofje običajno svetujejo, naj se 'pogovorimo' torej popustimo. Vendar pa na koncu ne bo tako enostavno, če bo Jezus izjavil, da jih ne pozna, ker so delali krivico, bodo šli v pekel.

Kakšno krivico neki in komu?

Sebi, ker se niso potrudili Jezusu natančno prisluhniti in niso hoteli poiskati zaklada. Ni se jim zdelo potrebno vztrajati cel dan, ampak 'samo da damo vse skozi', da bi pa vero ali iz vere živeli, jim je bilo postranska zadeva, ker so se odločili za zaklade tega sveta.

Le pomislimo, zakaj toliko ljudi, pride samo k sv. maši, ostalo pa ne. Tako ravnanje je naivno ali otročje, če se nisi pripravljen potruditi in vsaj za praznike opraviti spovedi in potem pristopiti k obhajilu. Da morda ne bo komu prepozno!

Obvestila:

Položnice za pomoč prizadetim ob neurju dobite pod zvonikom v farni cerkvi. Znano nam je, da ima naša Karitas kam s sredstvi za delovanje skupnosti Tav in župnije, vendar je solidarnost do drugih ravno tako zrlo pomembna. Torej se obnašajmo po Jezusovem navodilu: to je treba storiti in onega ne opustiti.

Zbiranje zamaškov od plastenk: Že lani je naš katehet Valentin prinesel nekaj vreč zamaškov, da bi jih posredoval naprej. Letos jih je dostavil še nekaj in končno mi jih je uspelo odpeljati v Šentrupert, ker jih župnik zbira za vso osrednjo Slovenijo in jih potem oddaja v predelavo. Podjetje pa potem nakaže na račun Karitas primerno vsoti, ki se potem porabi za nakup vozičkov in drugih potrebnih pripomočkov mladim invalidom, ker sami kljub pomoči države ogromnih stroškov ne zmorejo. Zveza je torej vzpostavljena pa pozivam prav vse še zlasti mladino – šolarje, da pričnemo zbirati vse vrste plastičnih pokrovčkov od plastenk, ki jih potem dostavite v župnišče, ko se jih nabere za kombi, jih bom z veseljem odpeljal naprej. To je dvojna korist: ekologija in pomoč mladim invalidom. Hvala Valentin!

K blagoslovu križevega pota in zaključku praznovanj 150. obletnice prikazovanj v Lurdu se nas je zbralo kar lepo število vernikov od blizu in še več od daleč. Navzoč je bil tudi dekan g. Peter Kokotec iz Črnomlja, prodekan g. Jože Rus iz Dragatuša, ki sicer redno prihaja v Jakovine. Blagoslov in homilijo je imel p. dr. Leopold Grčar iz Brezij mašo je vodil Jože Pavlakovič župnik poljanski. Pevcem iz Kočevja in Novega mesta so se pridružili še vsi ostali in na koncu domači tamburaši. Najbolj srečen je bil umetnik g. Maksim Sedej in žena dr. Anka ter pokojni oče Jože P. (Več o tem na www.preloka.si.)

04-krizev-pot.jpg 06-med-maso.jpg
Blagoslov križevega pota 16. 7. 2008 150 obletnica zadnjega prikazanja v Lurdu 16. 7. 2008

Spored sv. maš in bogoslužja

P 28. 7.
20.00
Pr za farane in dobrotnike namesto 20. 7.
T 29. 7.
20.00
Zg † Anton obl. in Zlata ter Marinka Šegina
S 30. 7.
20.00
Trg † Marica Konda Paka n Vovk
Č 31. 7.
20.00
Trg v zahvalo za 50 let n Nena
P 1.8.
7.00
19.00
Trg za duhovne poklice
Jakovini Križev pot in maša za prisotne
S 2. 8.
12.00
20.00
Anton poročna za srečen zakon
Rd † starši Butala Ušini in sin Janko iz Metlike
N 3. 8.
10.00
11. 30
Trg † Ivan Butala 2. obl Trg 6
Čeplje za farane in dobrotnike
P 4. 8.
20.00
Jakovini † Jože Pavlakovič
T 5. 8.
20.00
Pr † Pavel obl. Anica in teta Marija Majerle Predgrad 64
S 6. 8.
20.00
Pr † rajni Pešelj Klemenovi in za zdravje Jelenja vas
Č 7. 8.
7.00
Trg za spreobrnjenje grešnikov
P 8. 8.
20.00
Trg † Ivan 10. obl. In Angela Kranjec
S 9. 8.
15.00
20.00
Parga po namenu romarjev
Rd za vse dobre namene, ki se trudijo za cerkev
N 10. 8.
8. 30
10.00
S L za farane in dobrotnike
Trg † Mimica Šmalcelj Jerjeva n Rems

Krištofova nedelja 27. 7: Danes je nedelja, ko si blagoslovimo prevozna sredstva in nekaj prispevamo v sklad MIVA. (Kratica pomeni misijonarjem izročamo več avtomobilov). Iskrena hvala vsem darovalcem. Dobili ste dve nalepki. Ena je sv. Krištof, ki naj nas opozarja na previdno vožnjo, druga pa je križec z napisom S O S, ki jo nalepite na zadnjo šipo. To je znak za reševalce, da v primeru smrtne nevarnosti želite duhovnika.

1. in 4. 8. sv. maše v Jakovkinih: če kdo res ni mogel 16. 7. k blagoslovu križevega pota, ima možnost še v petek, ali ponedeljek. 1. 8. je obletnica blagoslova kapele. 4. 8. pa bi bil rajni oče star 90 let.

2. 8. Kovača Vas poroka: Pri nas so sicer poroke velika redkost. Tako si lahko privoščimo tudi kakšno izjemo, da je poroka na podružnici. Tokrat se bo poročil Črnomaljsko Belgijski par. Sama sta si to želela, ker jim cerkvica nekako »ustreza«. Lepo vabljeni na to slavje. In prosimo tudi za naše mlade, da bi se skrbno pripravili na življenje in svojo odločitev potrdili tudi v Cerkvi.

9. 8. ob 15.00 Parga žegnanje: Vabljeni domačini in ljubitelji narave. Maša bo po vseh Vaših namenih.

V avgustu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.