7. 9. – 23 navadna nedelja: Ezk 33, 7 – 9 / Ps 95 / Rim 13, 8n – 10 / Mt 18, 15 – 20
14. 9. – Povišanje sv. Križa: 4. Mz 21, 4 – 9 / Ps 78 / Flp 2, 6 – 11 / Jn 3, 13 – 17
21. 9. – 25. navadna nedelja: Iz55, 6-9 / Ps 145 / Flp 1, 20c – 24. 27 / Mt 20, 1 – 16a

7. 9. – 23. navadna nedelja

»Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa te ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi. Če pa tudi Cerkve ne posluša, naj ti bo kakor pogan in cestninar. Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih, in kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih.« (Mt 18, 15 – 18).

Tukaj nam je Jezus povedal zelo pomembno in predvsem konkretno navodilo. Verni ljudje se moramo med seboj pogovarjati in dogovarjati o vsako zadevi. Še pose¬bej je to pomembno, da se pogovorimo, če opazimo, da kdo neko stvar počne narobe. Največkrat gre za malenkosti, ki jih kršitelj niti ne opazi. Lepa beseda in konstruktiven pogovor običajno sprosti napetost in izboljša medsebojne odnose. Dejstvo pa je, da se je včasih v dvoje težko pogovarjati. Zato Jezus svetuje, naj zaplete rešujemo pred pričami. Sedaj je tako zelo v modi beseda in služba 'mediacija'. Dober mediator lahko v kratkem času razvozla velike zadeva in nam prihrani ogromno stroškov. Žal pa tudi na ta način se ne dajo rešiti prav vsi probleme. Zato Jezus nadaljuje, naj v skrajnem primeru povemo Cerkvi. Če tudi Cerkve ne posluša naj ti bo kakor pogan ali cestninar. To pomeni, da ne imej več z njim opravka, ker te bo še bolj zapletel v težave, ki te bodo preveč stale predvsem živcev in slabe volje. Kljub temu pa kristjani nikoli ne smemo nekoga povsem odpisati. Zato iščemo možnosti kako bi nekomu pomagali, da bi ga nekako le rešili. Jezus nam prihaja naproti v nadaljevanju svojega govora.

Skupna molitev

»Resnično, povem vam tudi: Če sta dva izmed vas na zemlji soglasna v kateri koli prošnji, ju bo uslišal moj Oče, ki je v nebesih. 20 Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« (Mt 18, 19 – 20).

Po vsem prej povedanem, Jezus doda to o molitvi. S tem nas hoče opogumiti, da tudi v skrajnem primeru naj ne obupamo, ampak molimo za tistega, ki mi je trn v peti. Ne zato, da bi mu sipali žerjavico na glavo, ampak, da bi se vendar zadeva uredila. Kuhanje zamere in stalno premlevanje starih krivic, ki ti jih je nekdo storil ne vodi nikakor, hkrati pa te veliko stane. Jaz bi dejal, če tudi Cerkve ne posluša, se obrni na Gospoda. Ne, da bi ga kaj tožil, ali njemu dopovedoval, ker itak dobro vidi in ve, ampak, da zanj prosiš milosti spoznanja. Na ta način itak še najbolj prosiš za sebe, ker ni nikoli povsem jasno, kdo je zadevo v resnici sprožila, ali zakuhal. Seveda je molitev veliko uspešnejša, če je vsaj v dvoje. Zato je tudi velikega pomena, da se pridružimo kaki molitveni skupini in molimo za razsvetljenje, usmiljenje spravo, mir, srečo…, kdo bi vse naštel? Enostavno molimo z Jezusovimi besedami, naj pride k nam njegovo kraljestvo in naj se zgodi njegova volje pa tudi za odpuščanje.. kakor smo tudi mi odpustili..!? Če nismo ali ne moremo v celoti, smo v veliki stiski, ker bo molitev malo zalegla.

Vidite, da se iz Jezusove roke – ljubezni ne moremo kar tako izmotati. Preveč je dal za nas, zato nas ne izpusti, dokler ne bo vse prav.

14. 9. – Povišanje sv. Križa – Jezus in Nikodem

Jezus je govoril Nikodemu: »Nihče ni šel v nebesa, razen tistega, ki je prišel iz nebes, Sina človekovega. In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje.

Boj je namreč svet tako vzljubil, da je Dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil.« (Jn 3, 13 – 17).

Zaradi praznika povišanje sv. Križa, ki je letos padel na Nedeljo, prekinjamo Jezusov zelo konkreten govor, ki ga je zapisal evangelist Matej. Vendar je kljub temu tema zelo podobna tistemu iz prejšnje nedelje, ko je bilo govora, kako naj ravna¬o z »trdovratnim« grešnikom. Naj ga pač ignoriramo, hkrati pa skupaj zanj molimo.

Danes pa je tema o bistvu Jezusovega poslanstva. Ugledni član velikega zbora Nikodem je sicer bolj prikrito prišel k Jezusu, da bi razjasnil neke težave, ki jih ni razumel. On je eden redkih iz velikega zbora, ki je Jezusa spoznal za nekaj posebnega. Jezus je na vprašanja odgovarjal kot učitelj. NI pojasnjeval, ampak predaval. Nikodemu narav¬nost pove, da je prišel zaradi našega odrešenja. Potem pa še natančneje o načinu odrešenja. Naravnost napove svoje križanje.

Praznik sv. Križa obhajamo z istim namenom, kot ga je imel Jezus v pogovoru z tem uglednim dostojanstvenikom, da bi se zdrznili, zamislili in pravilno dojeli ceno našega odrešenja. Tukaj se navežemo na prejšnjo nedeljo, ko Jezus svetuje molitev. Njegovo trpljenje je bilo tako strašno in hkrati absolutno učinkovito, da je zajelo prav vse ljudi. Spričo tega si ne smemo dovoliti, da bi bilo koga izključili iz števila odrešenih. Zato smo povabljeni k misijonski dejavnosti, k molitvi za milost vere. Trmastega grešnika res na videz ignoriramo in nočemo imeti nič z njim, kljub temu pa zanj redno molimo, kakor tudi molimo za nove duhovne poklice, ki so neka garancije, da bo vesela vest dosegla čim več ljudi.

Veroučna stran - Verouk naš vsakdanji:

Letos je zopet na vrsti birma. Kolikor nas to veseli, nas hkrati tudi skrbi, kako bo z otroci in še bolj, kako bo z botri. Prišli smo namreč v obdobje, ko skoraj nimaš kje dobiti človeka, ki bi ustrezal Cerkvenim predpisom za to pomembno službo. V tem položaju se resno sprašujem, kaj storiti? Če se striktno držimo predpisov, je konflikt neizbežen, ker tudi večina staršev nima pravih pogojev za botrstvo. Ne gre namreč samo za to, da je nekdo »dal vse skozi«, da ima vse potrebe zakramente, ampak se zahteva, da je dober vernik, kar pa je resnično redek primer. Če pa malo popustimo, sami kršimo predpise in vera gre še bolj navzdol.

Pred kratkim sem se spomnil, kaj je Jezus naročil učencem, ko jih je poslal po dva in dva med ljudi. Med drugim pravi: »V katerokoli mesto pridete in vas ne sprej¬mejo, pojdite na njegove ulice in recite: 'Tudi prah vašega mesta, ki se je prijel naših nog, otresamo na vas, vendar vedite, da se je približalo Božje kraljestvo'.« (Jn 10, 10-11). To je sicer dober izgovor, da vas pustimo pri miru, vendar je nadaljevanje zelo kruto: »Povem vam, da bo Sodomi na tisti dan lažje kakor temu mestu.« (Jn 10, 12).

Torej se ni dobro igrati. Moja želja je, da bi se starši zavzeli za svoje otroke in jim pomagali najti pravega botra, ki bo vam in otroku pomagal v tem prehodnem obdobju.

Druga stvar pa je red pri verouku. Škofu Andreju sem jasno povedal, da bom tiste, ki ne morejo zdržati niti 10 minut na miru odstranil od rednega verouka in jih učil posebej v prisotnosti staršev. On se s tem popolnoma strinja in meni, da je to edino pravilno. To vam dajem v vednost, da si ne boste delali stroškov in iskali pomoči na škofiji, glede teh omenjenih ter podobnih zadev. Za urnik se bomo dogovorili in uskladili s šolo naslednji teden in verouk pričeli z 15. 9. Za tiste, ki hodijo v Kočevje, se bomo domenili na sestanku, ki bo naknadno objavljen.

Zbiranje plastičnih zamaškov v humanitarne namene. Kot je bilo že oznanjeno smo spravili v precejšnje število plastičnih zamaškov, ki skupaj še z drugimi dosežejo predelavo večjo težo. Za tono plastike pa se kar nekaj dobi. Ta denar se potem nameni izključno za pomoč pri nabavi invalidskih vozičkov, ali druge nujne opreme, ki si je ne morejo sami nabaviti. Lepo prosim, da v vseh gospodinjstvih zbirate plastične zamaške in jih ob priliki posredujete župniku. Ko jih bo za en kombi, jih bom z veseljem odpeljal naprej. Ko se malo utečemo, bi morda dobili kaj tudi za potrebe naše skupnosti, saj so tudi naši gojenci invalidi, le da ne rabijo vozičkov, ampak primeren dom.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 9.
16.00
Zg Mariji v zahvalo za zdravje družine Šterk in Rauh
T 9. 9.
7.00
Pr † Ana Smuk Predgrad 43
S 10. 9.
19.00
drugje za mladino
Č 11. 9.
19.00
Trg za zdravje v družini Špehar
P 12. 9.
19.00
Trg † Jurij obl. In Julijana Mihelič Sodevci 11
S 13. 9.
19.00
Rd v dober namen in duše v vicah
N 14. 9.
8.30
10.00
Čeplje žegnanje žalostne M B za farane in dobrotnike
Trg † Marija Pešelj 1. obl. in rajni Mežnarjevi
P 15. 9.
19.00
Pr † Franc Žalec obl.
T 16. 9.
19.00
Zg. starši in brat Ruda obl. Šutej Zagozdac
S 17. 9.
19.00
Trg na čast sv. Antonu v zahvalo Močile 2
Č 18. 9.
7.00
Trg za mladino in duhovne poklice
P 19. 9.
19.00
Trg † Ivanček Butala za rojstni dan 1. obl. Trg
S 20. 9.
19.00
Rd † Ivanka Simčič
N 21. 9.
8.30
10.00
S L za farane in dobrotnike
Trg † Marko Šterbenc obl. Jelenja vas

5. 9. molitveno bedenje po župnijah: Mi smo molili pred najsvetejšim od 19 – 20 kot pripravi na molitveni dan za nove duhovne poklice.

Od drugega tedna bodo večerne sv maše ob 19.00.

8. 9. 16.00 – Mala maša: Ta dan imamo običajno srečanje bolnikov in invalidov v Zagozdacu. Resnično lepo vabim vse zdrave in pokretne, da pripeljete s seboj tudi take, ki se imajo že za »odpisane«. Omogočimo našim bližnjim srečanje pri Gospodovi mizi, da bodo tudi oni videli kako lepe klopi je dobila Zagozdačka cerkev.

12. 9. 19.00 seja Ž P S in Karitas: Preteklo je že kar nekaj časa od zadnje seje, da se je treba resnično čim prej sestati in pogovoriti o tekočih zadevah. V prvi vrsti gre za praznovanje 200 let župnišča in blagoslova začetka prenove gospodarskega poslopja. Po dvesto letih je dobro tudi nekaj novega pričet.

13. 9. 9.00 Kočevski Rog molitev za nove duhovne poklice: Ker je duhovnikov vse manj, se je škof Andrej odločil, da gremo molit na množična grobišča naših slovenskih pa tudi sosednjih mučencev. Ob 9.00 bo križev pot in ob 10.00 sv. maša. Resnično sem vesel, da so se tako odločili, ker še nisem imel prilike biti tam pri sv. maši. Prijavite se čim prej. Najbolj Tonetu Šegina, ker bom jaz na tujem, pa bi vas preveč stal telefon. Od doma bomo šli ob 7.00, da se izognemo gneči, ko pridejo tisti oddaljeni. S seboj vzemite za sedet in za jest, kot se na romanje spodobi.

Čeplje - žegnanje: Zaradi shoda na Žežlju pri Vinici bo sv. maša ob 8.30. lepo prosim za razumevanje, ki ga pokažite z veliko udeležbo. Hvala!

V septembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas