5. 10. – 27. navadna nedelja: Iz 5, 1- 7 / Ps 80 / Flp 4, 6 – 9 / Mt 21, 33 – 43
12. 10. – 28. navadna nedelja: Iz 25, 5 – 10a / Ps 23 / Flp 4, 12 – 14. 19 – 20 / Mt 22, 1 – 14
19. 10. – 29. navadna nedelja: Iz 45, 1. 4 – 6 / Ps 96 / 1 Tes 1, 1 – 5b / Mt 22, 15 – 21

5. 10. – 27. navadna nedelja – prilika o krivičnih vinogradnikih

»Poslušajte drugo priliko! Bil je hišni gospodar, ki je zasadil vinograd, ga obdal z ograjo, izkopal v njem stiskalnico in sezidal stolp; in dal ga je v najem viničarjem ter odpotoval. Ko se je približal čas trgatve, je poslal svoje služabnike k viničarjem, da bi dobili njegov pridelek. Viničarji pa so njegove služabnike zgrabili in enega pretepli, drugega ubili in spet drugega kamnali. Nato je poslal druge služabnike, več kakor prej, in storili so z njimi prav tako. Nazadnje je poslal k njim svojega sina, rekoč: ›Mojega sina bodo spoštovali.‹ Ko pa so viničarji zagledali sina, so sami pri sebi rekli: ›Ta je dedič. Dajmo, ubijmo ga in se polastimo njegove dediščine!‹ Zgrabili so ga, vrgli iz vinograda in ubili. Ko bo torej prišel gospodar vinograda, kaj bo storil s temi viničarji?« Rekli so mu: »Hudobneže bo kruto pokončal, vinograd pa dal v najem drugim viničarjem, ki mu bodo ob svojem času dajali pridelek.« Jezus jim je rekel: »Ali niste nikoli brali v Pismih: Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen. Gospod je to naredil in čudovito je v naših očeh. Zato vam pravim: Vzelo se vam bo Božje kraljestvo in dalo ljudstvu, ki bo obrodilo njegove sadove. (Mt 21, 33 – 43).

Jezus je s to zgodbo pričel opozarjati na to, kaj se mu bo ob koncu javnega delovanja zgodilo. Vinograd je judovsko izvoljeno ljudstvo, ki ga je Bog vzgajal, da bi se v njem lahko rodil Odrešenik. Kljub tolikim privilegijem, so Boga vedno znova žalili z malikovanjem in sodelovanjem s pogani. Od čiste vere so kar naprej padali v poganstvo. Zato je moral Odrešenik trpeti in umreti. Po tolikih stoletjih žal ni kaj dosti bolje. Prav zadnje časa se po svetu čuti neki povečan odpor proti katolištvu. V Indiji pa tudi drugih državah, kjer je krščanstvo v manjšini, se kar naprej vršijo pritiski. V Rusiji se ogrožena čuti daleč najmočnejša Pravoslavna Cerkev, ko misli, da bo prišlo, da velikih prestopov. Pri nas mediji ženejo vik in krik zaradi vračanja nacionaliziranega premoženja itd.

Na nas kristjanih pa je, da smo zvesti in obrodimo sadove odrešenja ter se redno zahvaljujemo za dar vere in ta dar skušamo na človeka vreden in primeren posredovati še komu. Naj nam ne bo težko potrpeti tudi kakšno ponižanje, ali kaj drugega. Apostol Pavel je v enem pismu naštel, kaj vse se mu je pripetilo, a je le vero ohranil.

Zato tudi danes božje kraljestvo trpi silo in le močni ga otemajo.

28. 9. – 26. navadna nedelja – povabljeni na kraljevo svatbo

Jezus jim je spet spregovoril v prilikah. »Nebeško kraljestvo je podobno kralju, ki je napravil svatbo svojemu sinu. Poslal je svoje služabnike, da skličejo povabljene na svatbo, vendar ti niso hoteli priti. Znova je poslal druge služabnike, rekoč: ›Povejte povabljenim: Glejte, pojedino sem pripravil. Moji voli in pitana teleta so zaklani in vse je pripravljeno; pridite na svatbo!‹ Ti pa se niso zmenili, temveč so odšli: eden na svojo njivo, drugi po svoji kupčiji; ostali pa so zgrabili njegove služabnike, jih osramotili in pobili. Kralj se je tedaj razjezil in poslal svojo vojsko, da so pobili tiste morilce in njihovo mesto požgali. Nato je rekel svojim služabnikom: ›Svatba je pripravljena, toda povabljeni je niso bili vredni. Pojdite torej na križišča in povabite na svatbo, kogar koli najdete.‹ Služabniki so odšli na poti in zbrali vse, ki so jih našli, hudobne in dobre, in svatovska dvorana se je napolnila z gosti. Ko je kralj prišel pogledat goste, je opazil tam človeka, ki ni imel oblečene svatovske obleke. Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovske obleke?‹ Ta pa je molčal. Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.« (Mt 22, 1 – 14).

Če je bila prilika o vinogradu in najemnikih malo naporna, je današnja še toliko bolj precizna in izključujoča. Bog nas vabi na kraljevsko poročno gostijo. In kaj se je zgodilo. Povabljeni nočejo priti. Eni se izgovarjajo, drugi ignorirajo in tretji celo do smrti pretepejo služabnike. Ko kralj obračuna z nevljudnimi povabljenci, vabi naprej tiste, ki so jih pač dobili. Potem se pojedina prične. Vendar tudi tokrat ne brez incidenta. Nekdo se za svatbo ni pravilno oblekel. Na vprašanje, zakaj je to storil pa ni odgovoril. Tako se tudi zanj ni dobro končalo.

Zopet gre za nas. Prvi so bili povabljeni Judje s kraljem Herodom na čelu, ki so Jezusa ignorirali in na zadnje celo izdali v smrt. Krščanstvo so sprejeli preprosti lju¬dje, najprej Judje, potem pa največ po apostolu Pavlu pogani Sredozemlju. Tako je prišlo tudi do nas in sicer že skoraj pred 1300 leti. Vendar zgodba še zdaleč ni končana. Jezus še vedno vabi vse ljudi na gostijo z izbranimi jedmi. Glavna jed pa je Jezusovo sv. Rešnje Telo in Kri, ki se zlasti ob nedeljah in praznikih v obilju ponuja za vse človeštvo. Zaradi različnih razlogov in okoliščin še vesela vest – povabilo na gostijo še ni doseglo vseh ljudi. Velika večina človeštva še za nas ne ve. Kar pa ve, je premalo, da bi se vabilu odzvalo. Za misijone ne bomo še dolgo dosti storili.

Kljub temu se poglobimo na zadnji del zgodbe, kako so človeka, ki ni bil primerno napravljen – pripravljen zvezali v najzunanjejšo temo – v pekel. Vprašati se je treba, kaj nam je storiti, da se tudi nam ne zgodi podobno. Priti k nedeljski sv. maši je velika reč. S tem smo izpolnili III. božjo zapoved, vendar moram za sv. mašo biti primerno urejene – tudi na zunaj, še bolj pa notranje. Vidim predvsem dva problema, eni se ne potrudijo priti k obhajilu, drugi pa gredo k sv. obhajilu, čeprav jim je to prepovedano, ker pač živijo v grehu. Zelo čudno je, če nekdo, ki gre redno k nedeljski sv. maši ne gre k spovedi in ostaja brez obhajila. Tega si resnično ne morem razložiti. Bojim se, da se po tihem izgovarjajo na župnika, ali koga iz strani Cerkve, da jim on brani. Res ne vem!?

Drugi pa niso poskrbeli, da bi se poročili, ali so se drugič poročili samo civilno, kljub temu da vedo, da ne morejo dobiti odveze pristopajo ko obhajilu in tudi hočejo biti botri pri krstu ali birmi. Ravno tako je zelo narobe, ko običajno ob pogrebu ožje sorodstvo pristopi k sv. obhajilu, čeprav jih že leta ni bilo v cerkev, kaj šele k spovedi. Nam duhovnikom, ki to opazujemo je sicer neizmerno hudo, ki moramo to storiti, ker med obredom ne smeš nikogar zavrniti. To je eden večjih problemov v napi ljubi Evropi. Zato so potrebni tudi ljudski misijoni po župnijah in dekanijah. Mi ga bomo imeli prihodnje pastoralno leto. Zato smo že pričeli tudi moliti in dobro bi bilo, da bi se to molitvico, ki jo objavljamo resnično naučili na pamet in redno vsak dan večkrat zmolili.

Molitev za uspeh misijona v Beli krajini:

Nebeški Oče!
V letu mladine in letu sv. Pavla,
apostola narodov,
se verniki in prebivalci belokranjskih župnij
pripravljamo na sveti misijon.
V Jezusovem imenu Te ponižno prosimo,
Razlij na nas milost Svetega Duha
In nam v svoji dobroti pomagaj.
Naj naše družine, starši, otroci,
Mladina, bolni in ostareli,
na stežaj odpremo vrata Kristusu Odrešeniku.
Z vsem srcem naj prisluhnemo Tvoji Besedi
In postanemo živa občestva vere,
Upanja in ljubezni.
Marija Zagozdačka, Žeželjska in iz Treh far
Mati Cerkve in zavetniki belokranjskih župnij,
Prosite za nas!

Oktober – mesec rožnega venca

Vsak dan nas je nekako manj zlasti tistih, ki si želimo, da bi živeli lepše in polnejše. Po volitvah smo tudi nekako ostali praznih rok in odprtih ust. Skrbi nas mladi rod in usoda našega planeta. Pa še toliko drugega. Prav zaradi tega in drugih potreb nas Cerkev vedno vabi k molitvi. V oktobru se naj bi vse pričelo in končalo z rožnim vencem. Pred leti mi je nekako uspelo cel mesec zmoliti vse tri dele vsak dan. Potem je papež Janez Pavel II. uvedel še četrtega. Na moč sem se moral potruditi, da mi je uspelo še to. Sedaj mi včasih zmanjka časa za vse štiri pa če za onega ob treh popoldne. Najlažje mi uspe, če moram malo dalj od Črnomlja. Le čemu to pisarim, prav gotovo ne, da bi me kdo pohvalil, ampak, da bi me kdo prekosil: Prav Vi starejši , ki ne morete več tekati na okrog, lahko naredite z vdano molitvijo veliko več, kot mislite.

Vabilo na blagoslov gradbišča!

18. 10. 2008 obhajamo 200 let župnišča. Ob tej priložnosti bo Ob 15. 00 generalni vikar msgr. Božidar Metelko blagoslovil pričetek obnovitvenih in širitvenih del na gospodarskem poslopju. Tako bomo po 70 leti tej imenitni stavbi namenili novo vsebino.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 6. 10.
19.00
Pr Marjeta in Pavel Smuk obl. Predgrad
T 7. 10.
19.00
Čeplje za duše v vicah
S 8. 10.
19.00
Zg † rajni Meteževi n Nežka
Č 9. 10.
7.00
Trg † Peter obl. In rajni Valetič (ZDA)
P 10. 10.
19.00
Trg † Marica Konda n. Vovk
S 11. 10.
19.00
Rd † starši Mihljevi in sestra Marija
N 12. 10.
10.00
Trg †Jože Gregorič obl. in starši Šterk Pr.
Čep za farane in dobrotnike
P 13. 10.
19.00
Pr † rajni straši in stari starši Rade Pr.
T 14. 10.
19.00
Čeplje za duhovne poklice in uspeh misijona
S 15. 10.
19.00
Pr v zahvalo sv. Antonu
Č 16. 10.
7.00
Trg na čast sv. Ani za srečen porod
P 17. 10.
19.00
Rd za farane in dobrotnike
S 18. 10.
15. 30
Trg za božji blagoslov pri delu
Za dobro delovanje skupnosti Tav
N 19. 10.
8.30
10.00
Trg † Helena Majerle 30. dan
S L † Pavla Hliš 30. dan

Verouk je v ponedeljek zjutraj 4., 5. in 6. razred, 6. uro 9. razred ter 7. uro 7. in 8. razred. 1., 2. in 3. razred pa v torek 1. uro. Za tiste, ki hodijo v Kočevje je 7. 45. v Kneži Lipi, ko je sv. maša v Spodnjem Logu. To pomeni vsako drugo nedeljo. Ko bom preštel, koliko potrebujem učbenikov in zvezkom, kih bom nabavil. Birmanci bodo razdeljeni na skupine, kot običajno Ponedeljek Predgrad, torek Čeplje, petek stari trg in sobota Radenci.

10. 10. 19.00 seja Z P S in Ž K: Prav zaradi praznovanja 200 letnice in jesenskega srečanja staršev naših gojencev nam je seja zelo potrebna. Zadnjič smo nekako rekli, da naj mine vse bolj skromno. Kljub tem pa se ne smemo obnašati brezbrižno in vse prepustiti župniku.

18. 10. dan odprtih vrat našega župnišča in skupnosti: Obhajamo tri lepe obletnice in sicer 760 let župnije, 200 let župnišča in 70 let izgradnje novih štal. Osrednja je 200 letnica. Imamo tako lepo priložnost, da praznovanje podkrepimo z nečim novim. To bo blagoslov pričetka obnovitvenih del na 70 let stari stavbi, ki ji želimo dati novo vsebino. Ker se je kmetijstvo zreduciralo na nekaj družin, bomo v poslopju uredili stanovanja za skupnosti in dvorano ter kuhinjo, ki bo služila tudi za pastoralne potrebe župnije. Blagoslov bo opravil generalni vikar naše škofije msgr. Božidar Metelko ob 15.00.

V oktobru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Zagozdac in obe Podgori