23. 9. - 25 navadna nedelja Am 8, 4 - 7 / Ps 113 / 1 Tim 2, 1 - 8 / Lk 16, 1 - 13
30. 9. - 26 navadna nedelja Am 6, 1a. 4 - 7 / Ps 146 / 1Tim 6, 11 - 16 / Lk 16, 19 - 31
7. 10. - rožnovenska nedelja Hab 1, 2 - 3; 2, 2 - 4 / Ps 95 / 2 Tim 1, 6 - 14 / Lk 17, 5 - 7

9 . 9 - 23. navadna nedelja

Nato je govoril svojim učencem: "Živel je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: 'Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem oskrbovanju, kajti ne boš več mogel biti moj oskrbnik.' Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: 'Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom storil, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar odstavil od oskrbništva.' Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: 'Koliko si dolžan mojemu gospodarju?' Ta je rekel: 'Sto čebrov olja.' On pa mu je dejal: 'Vzemi svojo zadolžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.' Spet drugemu je rekel: 'Koliko pa si ti dolžan?' Rekel mu je: 'Sto kadi žita.' Dejal mu je: 'Vzemi zadolžnico in zapiši: osemdeset.' In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči. Jaz pa vam pravim: Naredite si prijatelje s krivičnim mamonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko ta propade.  Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom, kdo vam bo zaupal, kar je resnično? In če niste bili zvesti pri tujem, kdo vam bo dal, kar je vaše?  Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu."

Ta prispodoba se od onih iz prejšnjih nedelj razlikuje. po vsebini V nedeljo smo občudovali brezmejno božje usmiljenje in željo, da bi se vsi ljudje rešili. Danes pa nam hoče na malo nenavaden način zbuditi pozornost, da bi sodelovali z božjo odrešiteljsko vnemo. Ta krivični oskrbnik ni bil pohvaljen zaradi svoje krivičnosti - zaradi tega je izgubil službo. Jezus pohvali njegovo iznajdljivost. Ko vidi, da nima več česa izgubiti, si na zopet krivičen način pridobi prijatelje. Tudi to je bilo narobe. Jezus samo hoče povedati, da bodimo iznajdljivi tudi mi. Seveda v stilu naukov iz prejšnjih nedelj. Hoče nas premakniti iz nekega pobožnjakarskega ždenja na mestu, da bi poskrbeli za svojo dušo. Seveda ne bomo ravnali krivično, ampak pošteno in pomagali bližnjemu na pravo pot z dobrimi deli, nasveti in spodbudami. Predvsem pa ne pozabimo na molitev za spreobrnjenje grešnikov med katerimi smo tudi mi. Jezus želi, da se zganemo tudi v zvezi s svojim odrešenjem, kakor se znamo zganiti, da si priskrbimo vse potrebno za čim bolj udobno življenje.

7. 10 . - 27 - rožnovenska nedelja - pomnoži nam vero.

Apostoli so rekli Gospodu: "Pomnôži nam vero!" Gospod pa jim je dejal: "Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: 'Izruj se s koreninami vred in se presadi v morje,' in bi vam bila pokorna.

Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: 'Pridi brž in sédi za mizo!' Mar mu ne bo rekel: 'Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.' Se mar zahvaljuje služabniku, ker je naredil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi, ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: >Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti." (Lk 17. 5 - 10).

Ta odlomek se zelo lepo prilega današnji rožnovenski nedelji. Jezus nekako oponaša sicer apostolom, še bolj pa nam, da je naša vera mikroskopsko majhna. Če bi že taka kot gorčično zrno lahko premikala gore, koliko bi že naredila velika kot fižol?! Kaj šele, če bi bilo tako, kot o sebi mislimo, da smo 'preveč verni'?

Jezus nam želi pomagati k ponižnosti pa tudi k resničnemu zaupanju v njegovo pomoč. Človeku je najtežje priznati, da nečesa ne zmore sam, da drugi lahko nekaj naredi prej, lepše, ceneje in bolje. To človeku v porabniški družbi enostavno ne gre. Ravno to pa Bog pričakuje od nas, da mu predložimo vsak projekt, ga iskreno prosimo za pomoč in potem zaupamo, da smo to resnično skupaj zmožni dobro izpeljati.

Kako naj torej pomnožimo svojo vero?

Odgovorov je seveda več. Prepričan pa sem, da tudi ta ni med najslabšimi. Gre za zelo preizkušen model, ki se mu reče ROŽNI VENEC. Ta edinstvena molitev dobiva na svoji priljubljenosti. Mnogi papeži so ga priporočali. Janez Pavel II. pa je sam sestavil še četrti - Svetli del in molitev razglasil za eno od bolj konteplativnih.

Kaj je to knteplativna molitev? Konteplacija pomeni duhovno zrenje gledanje Boga, kar pomeni, da se ob molitvi poglabljamo v dogodke v zvezi z Jezusovim življenjem in odrešenjskem delovanju. Hkrati pa ob enakomernim na videz monotonim ponavljanjem znanih molitvic premišljujemo tudi o sebi in naših medsebojnih odnosih ter razmerjih. Torej se ob molitvi sprehajamo po Jezusovi odrešenjski zgodbi in svojem stanjem duha.

Ko človek resnično premaga strah nad dolžino molitve in se ji prepusti, doživi čar te edinstvene molitve in v njej dobesedno uživa. Ne bi se tukaj kakor koli hvalil, ali ponašal. Samo navajam svoje izkustvo. Več kart moram po opravkih tudi daleč. Takrat imam priliko v miru izmoliti vsa štiri dela. Potem pa 'počivam', dokler mi spet ne postane vse čudno prazno, da kmalu pričnem od začetka. Kot sem zapisal, najprej je treba premagati strah, da je molitev predolga in pobere preveč dragocenega časa. Ko nam to uspe, je vse čedalje lepše. Še lepše pa je moliti v dvoje, ali večji skupini, ko si desetke izmenjujejo. Svetujem, da poskusite z eno desetko na dan. Potem pa počasi dodajajte. Boste videli, da vas bo kmalu prevzelo. Boste videli, da bo kmalu tudi vseh pet tako hitro mililo. Kraljica venca rožnega - prosi za nove molivce.

Vroučna stran

Osnovnošolski verouk je ob torkih in v Spodnjem Logu vsako drugo nedeljo. Otroci so razdeljeni v tri skupine:

    1. - 3. 12, 20 do 13, 05
    4. - 5. 13, 10 do 13, 55
    7. - 9. 14, 00 do 14, 45

Zvezek stane 6 €, knjiga 8 €, Mavrica 26 €, prispevek družine za kurejanje in ogrevanje prostorov 20 €. Lepo bi bilo, da bi se tudi starši malo pozanimali, kako in kaj je z veroukom. Danes, ko to pišem 18. 9. je eden prinesel denar za prej naštete zadeve, kdaj bodo še ostali?

Mladinski verouk bo ob petkih po sv. maši. Pogoj je vsaj tri mladinci.

Leto Svetega pisma: zelo velika škoda bo, če to leto ne bomo vzljubili te knjige vseh knjig. Prav rožni venec nas sam usmerja k branju Svetega pisma, ko v njem lahko preverimo, kako je v resnici zabeleženo tisto, o čem razmišljamo med molitvijo.

Leto družine: s septembrom smo pričeli leto družine. Seveda si želimo, da bi to pastoralno obdobje čim bolj prodrli v smisel družine in način delovanja. Tako je tudi 41. številka Naše poslanstvo, ki vsebuje gradiva za izobraževanje članov Ž PS posvečena tej tematiki. Lepo prosim člane, da si brošuro vzamete na dom in jo tudi preučite.

Kot katehet si tudi želim, da bi družine malo bolj spremljale dogajanje pri verouku in si tako delali dobro podlago za boljšo bodočnost.

Blagor vsakemu, ki se boji GOSPODA,
ki hodi po njegovih poteh.

Sadove truda svojih rok boš zares užival,
blagor tebi, tebi bo dobro.

Tvoja žena bo kakor rodovitna trta
nredi tvoje hiše;
tvoji otroci bodo kakor oljčne mladike
okrog tvoje mize.

Glej, tako bo blagoslovljen mož,
ki se boji GOSPODA. Ps 128

Karitas prosi za pomoč prizadetim: Na polici pod zvonikom lahko vzamete položnico za pomoč prizadetim v zadnjih poplavah. Lepo je poslušati, koliko se je zbralo, še lepše in koristneje je tudi sam kaj prispevati za tiste, ki so se znajdli v tako veliki stiski. Čim prej tem bolje.

"Dragi otroci! Tudi danes vam v naročje prinašam novorojenega Jezusa: On, ki je kralj nebes in zemlje, On je vaš mir. Nihče, otročiči, vam ne more dati miru kot On, ki je kralj miru. Zato se mu poklonite v svojih srcih! Izberite ga in imeli boste radost v njem. In on vas bo blagoslovil s svojim blagoslovom miru. Hvala vam, ker ste se odzvali mojemu klicu!" sporočilo 25. 12. 2006

14. 9. Seja Ž P S in Ž K: v zvezi s streho sv. Boštjana ni bilo nikogar, zato pojasnim stanje, koliko imamo zbranega do sedaj: puščica 750 €, † Peter Kraškovič 500 €, Majerle Jure 100 €, Melamin 400 €, Grča 400 €, NN 1000 €, občina Kočevje 1250 €. To je skupaj 4.400 €. Unior bo dal primerno vsoto, ki še ni znana, agrarna skupnost zagotavlja 4000 € tako, da lahko računamo okrog 10.000 €. Manjka še dobra 1/3. Škofija je odobrila kredit, ki ga bo treba čim prej - v enem letu vrniti. Župnija bo že nekaj prispevala, vendar je založila za fasado blizu 20.000 €, da je ni treba grdo gledati, če ne more pokriti večine stroškov. Vse bom z veseljem pojasnil 1. 10. 19.00 v Predgradu po sv. maši. Delalo se bo oktobra.

14. 10. - Brezje - škofijsko romanje ob 100 letnici kronanja: Nekateri ste spremljali dogodek po radiu ali Tv. Prav pa je, da to leto Brezje obišče vsak sposoben kristjan. Škof nas vabi, da se priključimo skupnemu romanju. Že sedaj mislimo, da ne bo potem zadnji trenutek treba iskati možnosti.

Od 26. 9. do 29. 9 bo župnik na duhovnih vajah, ki so obvezne.

Novi naslov spletne strani: www.jozef-starotrski.net
Ker bi morali čakati na ponovno registracijo dosedanjega naslova, ki je bi tudi malo zapleten, smo se odločili za svoj naslov, ki ga boste verjetno lažje uporabljali. Žal se v elektroniki vse zelo hitro dogaja. Tako mi starejši komaj sledimo. Komaj natisneš nekaj je že zastarelo. Tako bomo tudi ta naslov sedaj morali na novo pretiskati.

V oktobru skrbi za cvetje v farni cerkvi Deskova vas.