18. 11. – 33 navadna nedelja: Mal 3, 19 – 20a / Ps 98 / 2 Tes 3, 7 – 12 / Lk 21, 5 – 19
25. 11. – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: 2 Sam 5, 1 – 3 / Ps 122 / Kol 1, 12 – 20 / Lk 23, 35 – 43
2. 12. – 1. adventna nedelja: Iz 2, 1 – 5 / Ps 122 / Rim 13, 11 – 14 / Mt 24, 37 – 44

18. 11. – ali se bliža konec sveta?! Seveda, vendar koliko še?

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljeni­mi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.« Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je go­vo­ril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z ne­ba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, iz­ro­čali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in obla­st­nike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in mod­ro­st, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarj­ati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«
(Lk 21, 5 – 19).

Ob koncu Cerkvenega leta je razmislek o tem na mestu. Seveda se bliža sodni dan, vendar se na srečo ne ve za datum. Gotovo nas vsakega čaka takoj po smr­ti osebna razsodba. Za dokončno pa se bo že Bog odločil. Mi se že danes odloči­mo, da se bomo po smrti prepoznali kot primernega za nebesa. Z naše strani je edino to pomembno. Kako pa naj to uredimo? Tako, kot nam tudi danes svetuje Jezus. Živi­mo v skladu z Evangelijem. Imejmo odprte oči, ušesa in predvsem srce za potrebe bl­iž­njega in Cerkve. Zadnje čase se je povečala negativna propaganda na vse, kar je v zve­zi z katoliško cerkvijo, kod da smo ravno katoličani prav za vse krivi in daleč naj­slab­ši ljudje v vsem vesolju. Če je kjerkoli kaj narobe, se bo že kaj našlo, da se obsodi naša vera. Jezus pa ponavlja naj se ne bojimo niti pripravljajmo, kako bi se opravi­čevali. Le delajmo naprej tako, kot mislimo da je najbolj prav, se bo že pokazalo.

25. 11. – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA

Ljudstvo pa je stalo zraven in gledalo. Celo voditelji so se norčevali iz njega in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posme­hovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: »Ta je judovski kralj.« Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govoril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovoril in ga grajal: »Ali se ti ne bojiš Boga, ko si v isti obsodbi? In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.« (Lk 23, 35 - 43).

Naš kralj je predstavljen tik pred smrtjo in hkrati izpostavljen javnemu posmehu pa tudi globokemu zaupanju. Le kdo bi si želel umirajočega vladarja. Že koliko je težav z resno bolnim in onemoglim. Tu ne mislim samo na našega dosedanjega predsedni­ka. Veliko primerov je po svetu, ko tudi vladar zboli in potem je v državni upravi težko. Jasno pa da se ne bo nihče potegoval za oblast na smrtni postelji, kaj šele kod, ki je obsojen in izročen v smrt. Iz takega se res lahko kdo tudi norčuje, če seveda ne premore sočutja z umirajočim.

Kljub temu pa kristjani stavimo na edinega in večnega Kralja križanega, pokopanega in od mrtvih vstalega. Na njega je stavil desni razbojnik Dizma, ki je bil z njim v isti tragični uri. Pribit na križ je prosil ravno tako pribitega in umirajočega: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« in dobil je jasen odgovor: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.« Seveda samo na te besede ne bi stavili. Na njih se zanesemo v kontekstu vsega Svetega pisma, ki pa tri dni po tem poroča o njegovem vstajenju in potem nekaj deset let o njegovem delovanju v Cerkvi.

Kristjanom nam ni treba skrivati razočaranje nad slabim izidom naših zadnjih volitev. Mnogim je res hudo, da je toliko krščenih raje volilo nekoga, ki mu je vseeno glede vere in našega večnega kraljestva. Toda zaradi tega ne bo sodnega dne. Mi bomo seveda iskreno molili tudi za izvoljenega predsednika in storili vse, da bi nas uspešno in dobro usmerjal ter predstavljal pred svetom. Svoje življenje pa bomo še naprej stavili na večnega Kralja, ki si je oblast prislužil na križu in je nikoli več ne rabi preverjati na volitvah. Ko to pišem, sem se spomnil, kaj se je pripetilo v partizanih mojemu pokojnemu očetu. Na praznik Gospod­o­vega vnebohoda18. 5. 1944 blizu Radohove vasi je eden izmed tovarišev ustrelil v razpelo. Ko ga je oče posvaril, se je zadrl: »Naj se gre Borit!«. Oče mu je pojasnil, da je On že zmagal… Čez kakšno uro so zapeljali na mino in od voza ni ostalo nič, kakor trije mrtvi tovariši, očetu pa nič. Oni iz drugega voza so potem pripomnili, 'da se z temi rečmi res ne gre igrati'.

Ja, dragi moji, Jezus je resnično zmagal in ga ne uniči nobena ideologija niti kriva vera ali nasprotna sila. Prav nič nam ne rabi biti pred nikomur nerodno. Ravno tako se nam ni treba bati, kaj bo z nami. Oče, ki je v nebesih ve, kaj potrebujemo. Nad vse pomembno pa je, da mi vemo, kam gremo. Ni se nam treba bati tistega, ki sicer lahko celo umori telo, potem pa ne more nič več. Bati se moramo edino Boga, ki lahko umori telo i dušo vrže v pekel. Vendar brez skrbi Jezus nima udbe, ki bi stikala za vsemi in jih vlekla pred njega. Ravno On je prostovoljno sam dal življenje za vsakega od nas, da bi tudi mi preživeli telesno smrt in prišli v njegovo kraljestvo. To kraljestvo pa je že tudi tukaj na tem minljivem svetu. Okusijo ga tisti, ki se zavestno odločijo zanj in se po svojih močeh trudijo živeti po veri.

Veroučna stran: Zaključek Cerkvenega leta

Ob koncu se človek vpraša, kaj smo v tem Cerkvenem letu dosegli. Na področju verouka je rezultat kar dober: trije prvoobhajanci in 22 birmancev. Škoda, da jih le nekaj še sodeluje pri verouku in obiskuje sv. mašo.

Letošnje šolsko leto je glede verouka še dosti slabše. Otroci prihajajo v različnih skupinah in ne redno. K sv. maši pa pridejo le izjeme. Težko je predvi­deti, kako se bo zadeva uredila do nekega normalnega stanja. Lepo prosim botre in botrice ter vse tiste, ki ste še navajeni moliti, da molimo za naše družine, ki so resnično v veliki stiski. Pomagajmo obrniti zadevo na bolje.

Posvetitev družin Jezusovemu in Marijinemu srcu

To smo skušali že izvesti ob zadnjem misijonu jeseni leta 1999. Ker takrat ni zadeva globje in širše prodrla v našo zavest se zlasti bivši stiški opat p. dr. Anton Nadrah s svojimi sodelavci trudi, da bi se delo za posvetitev družin nadaljevalo. 5. 10. nas je obiskal štajerski duhovnik gospod Dušan Egidij in se v svoji popolni predanosti temu projektu nagovoril naj tudi pri nas obnovimo to posvečenost in pridobimo čim več družin tudi na novo. Lepo bi bilo, če bi v tem zimskem času resnično kaj naredili v tej smeri.

Stvar morda na prvi pogled zgleda zahtevna, vendar je prav za prav dosti enostavno. Jezusovo in Marijino srce naravnost gorita od ljubezni do vsakega človeka. Naša posvetitev je samo odgovor na to nedoumljivo ljubezen. To pa naredimo tako, da se v svojih molitvah zahvaljujemo za te neizčrpne zaklade milosti, ki se nam ponujajo in vsaj nekaj vsrkamo tudi v svoja včasih tako opustela srca. Zato je dobro opraviti skupno posvetitev, ki se potem obnavlja vsak 1. petek Jezusovemu in vsako 1. soboto Marijinemu srcu. Ker smo pač v letu družine nam to res ne bi smelo predstavljati neka večje težave.

Adventna ponudba skupnosti Tav

Upam, da nam bo tudi letos uspelo narediti, vsaj nekaj adventnih vencev ter božičnih okraskov, ki si jih boste lahko nabavili v veži župnišča, kjer je tudi vitrina z rožnimi venci in nabožnimi slikami, ki si jih lahko ogledate in vzamete že sedaj. Prav pa je, da nekaj prispevate za delovanje naše skupnosti. V tednu Karitas je obisk skupnosti nekako samoumeven. Ravno tako je dobro svojo vero vzeti resno in praktično. Imejmo odprte oči in široko srce…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 19. 11.
17. 00
Pr Materi Božji v zahvalo
T 20. 11.
17. 00
Trg † Jurij in starši Mašič Sodevci
S 21. 11.
17. 00
Trg † oče Ivan Butala Obl. Trg 6
Č 22. 11.
7. 00
Trg za zdravje in dober namen M Ž
P 23. 11.
17. 00
Trg † Ana Štangelj
S 24. 11.
17.00
Rd † Katarina Kobe Stuparjeva
N 25. 11.
KRISTUS KRALJ
10. 00
11. 30
Trg † Katarina in Ivan Antič Deskova vas
Čep za farane in dobrotnike
P 26. 11.
17. 00
Pr v zahvalo M B za vse dobro
T 27. 11.
17. 00
Zg † Rajni Mihelič
S 28. 11.
17. 00
Trg † Peter in Rajni Valetič
Č 29. 11.
7. 00
Trg † tete Juričeva, Brunarjeva in Markova
P 30. 11.
8. 00
Andrej za škofa Andreja in duhovne poklice
S 1. 12.
17. 00
drugje za farane in dobrotnike
N 2. 12.
10. 00
1. ADVENTNA NEDELJA Trg † družina Majerle Dol 7

Kako je s streho sv. Sebastjana v Predgradu? Dela so končno opravljena in okrog cerkve je pospravljeno. Hvala in pohvala mojstrom izvajalcem za dobro oprav­ljeno delo ter fantom iz skupnosti Tav pa tudi župniku za potrpežljivo pospravljanje ternita okrog cerkve in tudi podstrešja. Tri zabojnike odpadkov nabrati ni tako eno­stavno. Prav posebej se zahvalim gospodu Vincencu Pešlju za neutrudno zbiranje sredstev in donatorjev ter nadležno pojasnjevanje 'nevernim Tomažem'. Sedaj imamo že skoraj točno številko. Opeka je stala 5.900,00 €, prekrivanje in barvanje pločevine 10.000, 00 €, popust 500 €, kar v grobem iznese 15.400 €. Ta čas je prispevala družina Kralj50 €, 20 € družina Muhvič Dol in 10. Kobe Pavel Kp, ostale lepo prosim, da še kdo kaj primakne.

2. 12. - NEDELJA Karitas. Na to nedeljo in cel teden prej se nekako še enkrat poglobimo v našo neodložljivo dolžnost poskrbeti za svojega bližnjega v stiski. Tu ni izgovora za nobenega kristjana. Vsak, je po svojih najboljših močeh vedno dolžan spremljati dogodke in po potrebi tudi dejavno pomagati tam, kjer je potrebno in kjer resnično lahko kaj pripomorem. Ob nedelji Karitas pa prispevamo za škofijsko Karitas 2/3 in 1/3 za župnijsko tako se namreč razdelijo nabrana sredstva iz nabirke. Lepo vabljeni, da ta teden resnično malo pomislite na brata v stiski in mu namenite vsaj nekaj od svoje 'revščine, ali preobilja'! naj ne ve Levica, kar dela desnica pravi Jezus…

25. 11. ob 15.00 dekanijsko srečanje Ž P S v Črnomlju. Ta srečanja imajo dvojni pomen. V prvi vrsti gre za izobraževanje članov. Potem pa tudi za druženje in izme­njavo mnenj ter spodbudo. Lepo prosim, da se udeležite v čim večjem številu.

V novembru skrbi za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka