15. 5. – 4. velikonočna nedelja: Apd 2, 36 – 41 / Ps 23 / 1 Pet 2, 20 – 25 / Jn 10, 1 – 10
22. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 6, 1 – 7 / Ps 33 / 1 Pet 2, 4 – 9 / Jn 14, 1 – 12
29. 5. – 6. velikonočna nedelja Apd 8, 5 – 8.14. 14 -17 / Ps 66/1 Pet 3,15–18/Jn 14, 15-21

1. 5. – nedelja – dobrega pastirja- molitveni dan za duhovne poklice

»Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar. Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovc. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi ven. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« Jezus jim je povedal to prispodobo, pa niso spoznali, kaj jim je govoril. Jezus je znova spregovoril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju. (Jn 10,1–10).

Letos me je še posebej pritegnil prvi del tega Jezusovega govora. Tu namreč pojasnjuje nekatera ključna stališča. Najprej opozori, da je treba priti skozi vrata in nikakor drugod. Kdor prihaja skozi vrata, ta je pastir. Opozori tudi, da jih je pred njim kar precej prišlo pa noben ni bil pravi pastir. Potem naravnost pove, da je on vrata k ovcam…

Za kaj gre? Jezus je edini in večni dobri pastir. Vsi za njim od apostolov preko škofov papežev do zadnjega duhovnika tudi diakona in laika imajo pastirsko službo od njega in po njegovi zaslugi. To pomeni, da smo vsi pastoralni delavci v službi Dobrega pastirja. Tega se moramo zavedati mi in svojo službo vedno vršiti v Gospodovem imenu. Ravno tako je to pomembno za Vas, dragi verniki. Na sploh nas zelo radi presojate in ocenjujte, kar je seveda prav, dokler je z nami 'vse v redu'. Ko pa smo deležni Vaših kritik nastanejo težave. Takoj se pojavi vprašanje, kaj je v resnici narobe in kdo je odgovoren za nastalo stanje? Vsi se moramo še kako potruditi, da bi bili vedno povezani z izvorom in na uslugo vsem dobro namernim vernikom. Za to pa je potrebno veliko milosti, ki jo je treba izmoliti!

22. 5. – 5. velikonočna nedelja

Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In kamor jaz grem, poznate pot.«
Tomaž mu je rekel: »Gospod, ne vemo, kam greš. Kako bi mogli poznati pot?« Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu je rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.« Jezus mu je dejal: »Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta. Kako moreš ti reči: ›Pokaži nam Očeta.‹ Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu. (Jn 14, 1 – 12).

Tema se zopet nadaljuje od prejšnje nedelje, ko smo razmišljali o pravem pastirju in njegovih služabnikih. Tokrat Jezus govori o cilju in smislu hoje za Pastirjem. V prvi vrsti gre za posebno zaščito in varnost že na tem svetu. To je bilo poudarjeno prejšnjo nedeljo. Ovce so varne, ko je pastir med njimi. Danes gre za varen prostor v večnosti. Jezus nas hoče opogumiti in predvsem pomiriti, da se nam ni treba bati za prihodnosti, ker je v nebesih dovolj prostora za vse.

Ampak mi smo še trdno na tem svetu. Radi bi uredili svoje življenje, da bi bilo čim bolj varno in udobno… Jezus nam kliče, naj se ne vznemirjamo… Gre predvsem za naš notranji mir v Gospodu. Le tega pa dobimo predvsem, ko smo gotovi, da naše življenje ima končni cilj – to je večna sreča v nebesih. Ta nas danes prav posebej zagotavlja. Prostora je dovolj za vse. Vsak ima zagotovljen svoj sedež. In on odhaja prav tja, da nas tam pričaka. Ker smo ljudje vedno nekako nezaupljivi, Filip nekako prosi, za še višje zagotovilo. Poprosi ga, naj jim pokaže Očeta On pa nazaj. Med vami sem že toliko časa – torej ga gledate. Tudi ga vedno poslušamo, ko poslušamo - poslušamo Očeta. Sveto pismo je pismo ljubega Očeta nam izgubljenim in raztresenim ovcam. Torej ne iščimo še nekih dodatnih razlogov za pomiritev. Razveselimo se in z velikim zaupanjem nadaljujmo to svoje kratko bivanje na tem minljivim, a tako lepem in zanimivim svetu, ki je v tem trenutku na posebni prelomnici. Ne zgubljajmo poguma in vere v boljši jutri.

Ni lahko pisati teh vrstic, ko nam domače in svetovno stanje ne kaže najboljše, vendar Jezus pravi: »Vaše srce naj se ne vznemirja« in nadaljuje: »Verujete v Boga, tudi vame verujte!« Če On tako pravi, se res nimamo česa bati. To nam še prav posebej pričujejo toliki mučenci in svetniki. Vzemimo si samo k srcu našega bl. Alojzija, ali bl. Janeza Pavla II. Eden je dal življenje mlad, drugi pa se je razdal v svoji odgovorni in naporni službi. »Korajža velja!

tav-logo-mali.jpgV aprilu so se potrudili in nas podprli s svojimi darovi in nekaj denarja verniki župnije Podzemelj. V Podzemlju še vedno kaj prinesejo za nas. Tako nam je župnik Peter Miroslavič zopet pripeljal kar nekaj darov pa še nekaj denarja. Res smo njemu in vernikom iskreno hvaležni. Bog jim povrni!

Po odmevni obširni oddaji na Tv dobivamo pomenljive odmeve, dobre želje in iskrene čestitke. Vse to nam je v veliko spodbudo in v tolažbo, ko nam je hudo. Ja večkrat nam je tudi hudo, predvsem takrat, ko kdo izmed fantov ne zmore napora, da bi premagal zlo v sebi. Potem nas zapusti v takem razdvojenem stanju. Prav na veli¬ko noč je za vedno zaspal Kristjan. Dva meseca je bil z nami. Bog mu bodi milostljiv.

Smo pa tudi veseli. Ko smo se veselili 190 letnice naše poljanske šole, je v Međugorju prejelo končni blagoslov kar pet fantov in sicer. Brane, Damir, Josip, Ognjen in Marijo. Prvi štirje so bili kar nekaj časa tu med nami. Prebrodili so nešteto kriz. Premagali stotine skušnjav, da bi krenili domov na staro. Skušali smo jim po najboljših močeh pomagati. Uspelo pa jim je predvsem z Božjo pomočjo. Zato jim stojmo ob strani še v naprej z molitvijo, kajti le z Božjo pomočjo bodo zdržali do srečne večnosti.

Res smo veseli vsake materialne pomoči od blizu in daleč, vendar brez duhovne pomoči ne moremo naprej. Naj bo ta moja še enkratna zahvala predvsem vabilo, da se nam, pridružite v dobrih namenih srca in v iskreni molitvi, da bi jih čim več uspelo uspešno zaključiti to izjemno šolo življenja. Marija Pomagaj! Bl. Alojzij Grozde in bl. Janez Pavel prosite za nas.

grozde
Mašuk 2011 za Metliko

Bl. Alojzij Grozde je v svoji rani mladosti zapisal:

»Evharistija je sonce mojega življenja«!

Vse prvoobhajance in njih bližnje vabim v teh dneh, da se potrudite in tudi Vi skušate čim bolj spoznati tega mladega mučenca. Še bolj pa spoznati in vzljubiti Jezusa v svetem zakramentu. To nam bo najlažje na romanju na Zaplaz in v tridnevnici od 2. do 4. maja.

13. maja bo minilo 30 let od atentata na zdaj že bl. Janeza Pavla II.: Tudi to je zelo pomemben mejnik v življenju zlasti v pontifikatu tega velikega papeža. On je takoj spoznal, da ga je rešila prav Marija. Takrat se je tudi uresničila ena od fatimskih skrivnosti, da bo padel škof v belem. To je bil pač papež, ki pa je napad preživel. Zanimivo je tudi to, da je imel ob smrti bl. Grozde s seboj zgibanko o Fatimi… Vse je nekako med seboj povezano, kar nam še bolj kliče naj se priporočamo obema bl.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 16. 5. 20.00 Pr † Pavel Majerle obl. Kukin
T 17. 5. 20.00 Trg † Marija Konda obl. Paka
S 18. 5. 20.00 Zg na čast b. Alojziju Grozdetu v dober namen
Č 19. 5. 20.00 Čeplje † vsi rajni Tkalčič Brezovica
P 20. 5. 7.00 Trg † Marija in Martin Verderber obl. Vrt 1
S 21. 5. 20.00 Rd † Vida obl in Katarina Grenc
N 22. 5. 10.00 Trg † Franja Turk 50. obl. n. hči Marija
P 23. 5. 20.00 Pr za farane in dobrotnike
T 24. 5. 20.00 Zg † Katarina Turk, r. Romanič n. Boštjan
S 25. 5. 20.00 Trg † Pavel in Marija Kralj obl.
Č 26. 5. 7.00 Trg † za vse rajne učitelje in učiteljice n Dragica
P 27. 5. 20.00 Trg †sestri Ana in Marija Konda n. Katica
S 28. 5. 20.00 Rd † Mirče in Marija Hrovatin
N 29. 5. 8.30
10.00
S L †Justina Škof
Trg † rajni Rauh Predgrad 47

13. 5. ob 20.00 prihod relikvij mučenca b. Alojzija Grozdeta: Relikvije bojo potovale po župniji še ta teden. V petek jih bomo odnesli naprej. Lepo prosim, da to izkoristimo. Ta zelo negotovi položaj naše družbe in moralni razkroj nas naravnost sili k iskanju rešitve. Prav naš bl. mučenec Alojzij se je v svojem kratkem življenju še kako izkazal v požrtvovalnem učenju in delu za pošteno življenje v svoji okolici. Priporočimo se mu.

28. 5. ob 10.00 Zaplaz skupno praznovanje prvega goda bl. Alojzija Grozdeta: Praznovanje bo že ves teden. V petek 27. 5, ko ima res god bo prensen v cerkev na Zaplazu. V Soboto pa bo Slovesno praznovanje. Tam pojdemo tudi mi z avtobusom. Odhod iz Trga preko Pr skozi Dol, Radence bo 6.30. To bo tudi duhovna obnova za letošnje prvoobhajance in njih starše. Sicer gremo na Brezje, vendar ima letos prednost dolenjsko Brezje to je Zaplaz, da se pridružimo vse škofijski slovesnosti. Prijavite se takoj. Najkasneje do 25. 5., da vidimo kako velik avtobus je potreben.

22. 5. nabirka za socialno zavarovanje duhovnikov: 50% financira država. Letos se je naša škofija odločila, da ostalo polovico v celoti pokrije škofija. To pomeni, da še bolj priporočam to nabirko. Mislim, da si zlasti župniki zaslužimo to pozornost od vernikov, da nekako pokrijete te stroške. Če že nimamo nikakršne redne plače, si gotovo zaslužimo vsaj to pomoč od škofije. Škofija pa ima toliko, kolikor skupaj zberemo in dobi od nekaj gozdov. Torej se resnično izkažimo in namenimo za svoje duhovnike primeren dar uboge vdove.

V maju skrbijo za cvetje v farni cerkvi Zagozdac in obe Podgori.