21. 8. – 21. navadna nedelja: Iz 22, 19 - 23 / Ps 138 / Rim 11, 33 – 36 / Mt 16, 13 – 20
28. 8. – 22. navadna nedelja: Jer 12, 7 – 9 / Ps 63 / Rim 12, 1 – 2 / Mt 16, 21 – 27
4. 9. – 23. navadna nedelja: Ezk 33, 7 – 9 / Ps 95 / Rim 13, 8 – 10 / Mt 18, 15 – 20

21. 8. – 21. navadna nedelja

Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezareje Filipove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremija ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeš-kega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.‹« Tedaj je učencem naročil, naj nikomur ne povejo, da je on Mesija. (Mt 16, 16 – 20).

Po vseh dogodkih, ki smo jim sledili zadnje nedelje (pomnožitev kruha, pomiritev morja in ozdravljanje na daljavo) Jezus povpraša učence, kaj si ljudje mislijo o njem. Odgovor je pričakovan in konkreten. Tako bi verjetno povedali tudi danes. Ljudje pač imajo svoje mnenje. Potem pa vpraša apostole: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter useka naravnost: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Odgovor je točen in Gospod je zadovoljen…

Toda vprašanje je postavljeno tudi nam. Za koga ga imamo Jaz, Ti vsi mi. Če pritrdim Petru bom deležen pohvale in zanimivih privilegijev. Za gotovo jih bom deležen. Vendar z razliko od takrat Gospod ne zahteva od mene molčanja, ampak nasprotno. To svoje vedenje moram širiti naprej predvsem z dejanji ljubezni do bližnjega. V sedanjem trenutku je naša pritrditev Petrovi izpovedi zelo pomembna. 'Napredni zahodni svet' se je znajdel v zelo resni krizi, trenutno grozi drugi val recesije. Na potezi smo kristjani, da z božjo pomočjo najdemo pravo rešitev in povedemo zahodni svet v novi bolj človeški način življenja.

31. 7. – 18. navadna nedelja

Od takrat je Jezus začel svojim učencem kazati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen. Peter pa ga je vzel k sebi in ga začel grajati: »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? Sin človekov bo namreč prišel v veličastvu svojega Očeta s svojimi angeli in takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu. (Mt 16, 21 – 27).

Tema se nadaljuje od prejšnje nedelje. Jezus apostole opozori na resnost njegovega poslanstva, na trpljenje, smrt in vstajenje. To je Petra presenetilo, da mu prične braniti. Jezus pa takoj zelo ostro odreagira in Petra ostro- dobesedno grobo zavrne, saj ga izenači s satanom…

Potem reče vsem učencem, da je treba vsak dan vzeti svoj križ in iti za njim. Ja iti za Kristusom – biti pravi kristjan pomeni sprijazniti se z realnim stanjem in se spoprijeti z naporom življenja. Bliskoviti napredek, ki se je pričel z tehnično revolucijo, elektroniko, digitalizacijo in globalizacijo…, se je znašel v slepi ulici. Na eni strani gospodarska kriza, po drugi še veliko hujša ekološka kriza nas še kako skrbi in spravlja v pesimizem..

Kljub vsem pa kristjani nikakor ne smemo sedaj odpovedati in se prepustiti toku dogodkov. Prev sedaj se moramo aktivno vključiti v POLITIKO!!! Nikakor ne smemo več sicer zmajevati z glavo in stati ob strani. Spomnimo se svojih Slovenskih korenin. Kako so bili naši predniki pridni, varčni, skromni in verni. Prej so nas ovirali tuji gospodarji. Sedaj smo svobodni, samostojni in seveda sami odgovorni za svoj obstoj. Aktualna vlada, če ji sploh lahko še tako rečemo, se je izkazala za povsem neustrezno. Ko pride čas za volitve je treba resno premisliti kako in kaj bomo ukrenili. Nikar sedaj ne godrnjajte, da se župnik ne sme vtikati v te zadeve in o tem tako odkrito pisati. Gre za življenje in preživetje ter reševanje nastalega položaja. Predolgo smo stali ob strani in dovolili, da so nas stare preživele strukture pripeljale na rob katastrofe.

Veliko lažje je stati ob strani in se po malem muzati nad spodrsljaji. Vendar kristjani imamo vse možnosti , pravice in dolžnost pomagati , da zopet obrnemo naš razvoj v pravo smer. Gre za križ, ki ga ne smemo odložiti, ampak nositi za našim Gospodom, ki nam zagotavlja, da bomo sicer imeli stisko, vendar se nam ni treba bati, ker je On svet premagal. Korajža velja!!!

tav-logo-mali.jpgV domu Tav je ta teden so montirane šipe na vsa okna. Za vrata je vse pripravljeno. Položeno je že veliko ploščic. Tudi stropi so montirani. Še dokončanje instalacij pa bo v grobem skoraj narejeno. Skrbi nas peč, ki zelo kadi in veliko pokuri. Zamenjava pa cilja na 10.000 €, če kdo more kaj primakniti bomo zelo hvaležni.

OSEMSTO LET NAŠE ŽUPNIJE od MCCXXI do MMXXI = MCCC let

Leta zelo hitro minevajo, zato se nič ne čudite, da se je treba pripravljati že sedaj. Skupaj zbirajmo, da bomo imeli kaj pokazati ob velikem jubileju. Morda bi sestavili vsaj delno kroniko. Sam nekako menim, da bi v Oznanilih vsaj občasno zapisal kakšno doživetje v svojem bivanju in delovanju med vami.

Čestitke: 14. 08. 2011 smo podelili sv. krst dvojčicam Evi in Živi Valentini, ki še živita v Kočevski Reki a še nimata čisto pravega stalnega doma, en del korenin pa je iz Sodevcev. Torej smo na njiju še kako ponosni in jima želimo vse naj, naj. Nijh staršem in stari staršem pa čestitamo in želimo obilo potrpljenja, da bi jih čim lepše vzgojili….

20.08. 2011 je v Mađugorju prejeli končni blagoslov pet naših gojencev. To so Božidar, Vedran, Krsto, Željko in Valent, ki pa ni bil v Starem trgu. Žanel in Josip pa sta odšla na eno letno preskusno dobo domov. Blagoslov pa bosta dobila v leti 2012. To je tako velik dogodek za našo skupnost še bolj pa za njihove družine in življenjsko pomemben za njih same. Čestitamo jim in jim zaželimo vso srečo v nadaljnjem življenju!

bvkz

Skupaj s svojimi so nam iz dne srca hvaležni in Vas ve toplo pozdravljajo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 8. 20.00 Pr za farane in dobrotnike
T 23. 8. 20.00 Trg † Marija Žugelj obl.
S 24. 8. 7.00 Trg † za duše v vicah
Č 25. 8. 20.00 † po namenu škofije N M
P 26. 8. 20.00 Po namenu župnika
S 27. 8. 20.00 V zahvalo za vse dane možnosti
N 28. 8. 10.00 Trg †Ivan in Emil Panjan obl.Sod. in rajni Ivančevi Dol
Za farane in dobrotnike
P 29. 8. 10.00 Pr † Luka Nagoda obl.
T 30. 8. 20.00 Pr † Pavel Župan n. Rok Elzner
S 31. 8. 20.00 Pr † Ivan Štefanc obl.
Č 1. 9. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 2. 9. 20.00 Trg † stari starši Osterman in Kastelic
S 3. 9. 20.00 Sob † starši Šterbenc Srednji Radenci 1 n Alfonz
N 4. 9. 8.30
10.00
12.00
S L † Ivan Kuzma in Ciril Hrovat
Trg † Jože in družina Šterbenc Sodevci
N L žegnanje za farane in dobrotnike

27. 08. ob 7.00 Romanje bolnikov in invalidov na Zaplaz:
Vsaka škofija ima svoje osrednje Marijino središče, kamor vsako leto romajo razne skupine. Tako so tudi bolniki povabljeni vsako leto na Zaplaz v našo škofijsko Marijino božjepotno cerkev. Nič zato, če smo letos že bili na Brezjah. Tudi na Zaplaz pojdimo, saj je tam toliko novega in tako lepo je na tistem Marijinem hribu… Prijavite se Mimici.

70. let petja naših častitljivih pevk 04. 09. 2011 ob 10. 00 na Angelsko nedeljo:
Drage naše dolgoletne pevke! Čestitamo Vam!
Resnično se veselimo z Vami, da Vam je uspelo tolika leta peti v čast Bogu, Mariji svetnikom in sebi v posebno zadovoljstvo.
Iskreno Vas vabimo, da se jubilejne sv. maše gotovo udeležite. Ravno tako prav lepo povabljene vse ostale pevke in pevci, ki ste poznali Savellija in po malem tudi pričenjali peti. Seveda je samo po sebi umevno, da ste vedno dobrodošli tudi mlajši. Skratka gre za tako veliko in lepo stvar, da se zanjo gre zahvaliti dobremu Bogu, ki Vam je dal posluh, glas in voljo ter dolgo življenje. Najlažje se bomo zahvalili s peto sv. mašo

Župnik roma v Ars z Frančiškovo družino. Gre za letne duhovne vaje, ki jih bom opravimo skupaj z romanjem na grob Arškega župnija J. M Vianeya

V avgustu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Radenci,
v septembru pa Stari trg.