22. 1. – 3. navadna nedelja: Jon 3, 1 – 5. 10 / Ps 25 / 1 Kor 7, 29 – 31 / Mr 1, 14 – 20
29. 1. – 4. navadna nedelja: 5 Mz 18, 15 – 20 / Ps 95 / 1 Kor 7, 32 – 35 / Mr 1, 21 – 28
5. 2. – 5. navadna nedelja: Job 7, 4. 6 – 7 / Ps 147 / 1 Kor 9, 16 – 23 / Mr 1, 29 – 39

22. 1. – 3. navadna nedelja

Ko pa je bil Janez izročen, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govoril: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!«
Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedejevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže. Takoj ju je poklical. In pustila sta očeta Zebedeja z najemniki v čolnu ter odšla za njim. (Mr 1, 14 – 20).

Končno nam Evangelij prinese poročilo o Jezusovem javnem delovanju.

Ko je bil Janez Krstnik zaprt, je Jezus povzel v enem stavku njegovo pridigo: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!« (Mr 1, 15). Hkrati si je že prvi dan izbral prve štiri učence, ki se jim bo kmalu pridružilo še osmero. Dobijo posebno ime apostoli, ki bodo vedno z njim v dobrem in hudem.

Bistveno pa je prav klic k spreobrnjenju. Z rojstvom Božjega Sina se je Božje kraljestvo približalo oziroma naselilo med nami. Še bližje je bilo z nastopom Janeza Krstnika. Jezus pa je nosilec in center Božjega kraljestva. Z njim je Božje kraljestvo tu in sedaj.

Normalno, da je za vstop v njegovo kraljestvo potrebno spreobrnjenje. Božje kraljestvo pač ni vezano na neko ozemlje in časovno obdobje, čeprav se pač kaže v času in prostoru, ampak na stanje naše duše in duha. Poglejmo samo, kaj je naredil iz heterogene druščine 12 apostolov. Zlasti ob binkošti so vsi postali kakor eden in se razpršili po tedanjem znanem svetu ter krščanstvo v nekaj desetletij razširili po vsem cesarstvu. Pri tem se niso menili za napore in žrtve vse do žrtve življenj.

Sedaj smo mi na vrsti, da se podobno potrudimo tudi mi… spreobrnjenje!?!

29. 1. – 4. navadna nedelja

Prišli so v Kafarnáum. Takoj v soboto je šel v shodnico in učil. Strmeli so nad njegovim naukom, kajti učil jih je kakor nekdo, ki ima oblast, in ne kakor pismouki. V njihovi shodnici pa je bil prav tedaj človek z nečistim duhom in je zavpil: »Kaj imamo s teboj, Jezus Nazarečan? Si nas prišel pokončat? Vem, kdo si: Sveti, Božji.«.
Jezus pa mu je zapovedal: »Umolkni in pojdi iz njega!« Nečisti duh ga je stresel, zavpil z močnim glasom in šel iz njega. Vsi so se tako začudili, da so razpravljali med seboj: »Kaj je to? Nov nauk z oblastjo! Celo nečistim duhovom ukazuje in so mu pokorni.« In glas o njem se je takoj razširil po vsej okolici Galileje.(Mr 1, 21 – 28).

Če se samo malo še ozremo na prvo stran in prejšnjo nedeljo. Jezus kliče k spreobrnjenju. Razlog je Božje kraljestvo je tu med nami. Danes potrdi, da misli čisto zares. Ko se mu postavi po robu nečisti duh, ga takoj utiša in izžene. To je naredilo vtis na prisotne, da se prične živahna debata, kdo je to, ki nastopa z oblastjo.

Že prvih ducat let v novem tisočletju nas je po prvem navdušenju bridko razočaralo. Negotovost je čedalje večja, ker vodilni nikakor ne morejo najti pravega zdravila za razpad sistema. Mi pa smo na njem gradili svojo srečno bodočnost. Ko bi mogel priti od kod kdo z osebno oblastjo, ki je ne bi rabil preverjati v parlamentu in na volitvah, ampak bi jo imel kar sam iz sebe. Resnično moreče stanje, ki se kaže tudi po občutljivosti za tako imenovani 'sovražni govor'…

V resnici pa je še vedno med nami prav tisti, ki je prišel med nas pred 2012 leti in se po treh desetletja tako samozavestno podal na delo za uveljavitev Božjega kraljestva med nami. Dragi moji, to ni nikakršno govoričenje v prazno. Kakor je šlo v Jezusovem času zares. Janeza Krstnika so zaprli in ob prvi priložnosti obglavili. Le kaj je zakrivil ta glas vpijočega v puščavi? Vzrok - zamere pri kraljici je bil sovražen govor – povedal jima je, kaj je z njima narobe. Jezus ponavlja za njim spreobrnite se! Verujte Evangeliju! Pojdite za menoj in napravil vas bom za ribiče ljudi…

Skoraj ne mine dan, da ne bi papež Benedikt XVI. pozival, naj vendar zastavimo malo drugače. Naj ne gledamo samo na trenutno korist in profit. Naj varujemo življenje od spočetja do konca. Naj omogočimo, da bo otrok imel pravo družino potrjeno pred oblastjo in Bogom in tako zaščiteno z obeh strani. 'Zastonj se trudijo zidarji, če Gospod ne zida hiše!'

Naša škofija je v treh letih dobila tri blažene mučence. To so trije mladi ljudje, ki jih je za ta svet ustavilo nasilje II. svetovne vojne. Na čast oltarje čakata še dva škofa. Baraga iz Prešernovih časov in Gnidovec iz prejšnjega stoletja. Pred 60. leti je bil v Novem mestu zažgan in grozovito mučeni prvi ljubljanski nadškof A. Vovk. To so ljudje, ki so izšli izmed nas in dosledno sledili Božjemu klicu. Sedaj so pri njem v Nebesih. Kdo nas bolj razume, kot oni? In kdo nam želi več sreče kot prav oni? Priporočajmo se jim in redno molimo za naše spreobrnjenje in spreobrnjenje vseh zemljanov. Po starem enostavno ne bo šlo prav dolgo in še manj prav lahko. Če krenemo po 'poti pravičnosti v ljubezni' in spoštovanjem prav vsakega izmed nas, bo nam kmalu lažje in lepše. Ne bodimo mehkužni in nekritični ter ne nasedajmo na hitre rešitve. Življenje je dragoceno in vredno največjega osebnega napora. Potrudimo se, da bo tudi po nas pritekal svež blagoslov na našo ožjo in širšo domovino.

Jezus ni izbiral med 'pravičniki tistega časa' ampak med navadnimi grešniki. Zbral je druščino, ki je pod vodstvom Svetega Duha in v moči Kruha življenja prekvasila antični svet. Kljub stalnemu nasprotovanju se je obdržala na planetu 2000 let. V začetku tretjega tisočletja je 'moderna in samozadostna' Evropa zamolčala krščanske temelje in strukture. Rezultat !? Misel mi uhaja na preroka Izaija, ki je v videnju prejel ponudbo preroške službe: Nato sem slišal glas Gospoda: »Koga naj pošljem? Kdo bo šel za nas?« Rekel sem: »Tukaj sem, pošlji mene!« (Iz 6, 8). On je svoje poslanstvo v redu opravil, kot toliki za njim. Na vrsti smo mi. Nikar ne odlašajmo predolgo, kajti čas je kratek.

tav-logo-mali.jpg V teh zimskih dneh se ukvarjamo z drvmi in z odsluženimi svečami. Neuporabne recikliramo, ohranjene ponovno polnimo in delamo nove sveče za v cerkev ter za vaše domove, ki bodo blagoslovljene na svečnico.

Veroučna stran! – Ekumenizem naš vsakdanji – VSI BOMO SPREMENJENI V MOČI NAŠEGA GOSPODA JEZUSA KRISTUSA

Pri nas imamo smolo, ker se delavniške sv. maše darujejo skoraj vsak dan drugje, da ne moremo slediti sporočilu skupnega pripravljalnega odbora, ki za vsako leto pripravi zbirko beril in nagovorov za ta molitveni teden. Kljub temu pa lahko sprejmemo dejstvo, da smo resnično vsi povabljeni, da redno in odgovorno prispevamo, k rasti naše krščanske edinosti. Naredimo tisto, kar moremo in tega je kar nekaj.

Kot že rečeno, na moremo biti v samem centru, zato smo pa lahko dejavni prav na svojem domu. Po ugotovitvi in navodilih našega papeža Benedikta XVI. ne žalujmo po tem, kar nas še loči, ampak se veselimo tega kar že imamo skupnega. Hvala Bogu je tega veliko več, kot tistega, kar je še ne uresničljivo. Torej začnimo takoj. Bodimo odprti do drugega, do njegovega mnenja, njegove pobude, do njegovih dosežkov. Razčiščujmo s svojimi predsodki, ki nas zapirajo v sebičnost. Dajmo se obogatiti s pristnimi izkušnjami svojega bližnjega.

Torej najprej se zmenimo s samim seboj, da pač nisem najpametnejši na tem svetu. Potem priznavajmo bližnjemu njegove zasluge. Uredimo razmerja v naših družinah, ki nikjer niso že čisto idealna. Potem poglejmo pri sosedu, kaj se lahko naučimo od njega itd. Seveda je lahko naštevati, a uresničiti ne gre vedno enostavno…

Prav zaradi tega je ta osmina predvsem molitvena. Molitev je tisti pravi dialog z Bogom in s seboj. Tu dobivamo navdihe in moč za uresničevanja. Če se le da, se le pridružimo skupni molitvi. Sedaj je v naših kapelah toplo, kaj Vam brani, da ne bi prišli kako minuto prej in pred Njim, ki nam daje moč, skupno pomolili vsaj kake desetke.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 23. 1. 17.00 Pr za duše v vicah
T 24. 1. 17.00 Trg † Marko in Marija Šterbenc obl. Močile 2
S 25. 1. 17.00 Trg † Rudi in Neža Movrin - Žnidarjevi Deskova vas
Č 26. 1. 7.00 Trg † Anton in Katarina Štefanac n F. S
P 27. 1. 17.00 Trg † Lojze Babič 8. dan
S 28. 1. 17.00 Rd † Jože obl. in Marija Mihelič Dol. Radenci
N 29. 1. 10.00 Trg† Angela in Pavel Kobe Jelenja vas 9
P 30. 1. 17.00 Pr za farane in dobrotnike
T 31. 1 . 17.00 Trg v zahvalo za varno vožnjo
S 1. 2. 17.00 Drugje † za rajne duhovnike
Č 2. 2. 17.00 Zg svečnica † starši Molec n. Angelca
P 3. 2. 17.00 Trg † Helena Vidmar 30. dan
S 4. 2. 17.00 Rd † Alfonz Šterbenc n žena
N 5. 2. 8.30
10.00
S L za farane in dobrotnike
Trg † brat Jože in starši Mukavec Hrib Martinovi

Zahvale:

  • Hvala prav vsem, ki ste preteklo leto karkoli  darovali za potrebe župnije , Karitas in Tav. Denarja se je nabralo v grobem vsega skupaj nekaj čez 30.000 €. Z vsemi drugimi prispevki in donacijami ter posojili smo porabili  skoraj 3 X toliko. Če prištejemo še delo fantov iz skupnosti in župnika mizarja se vrednost še krepko poveča. Čestitamo!
  • Iskreno se zahvaljujemo družini Jerman iz Črnomlja, ki so ob smrti in pogrebu svoje mame naprosili žalujoče, da na mesto cvetja in sveč darujejo za našo skupnost Tav 300 €. Ravno tako se zahvaljujem vsem, ki darujete namesto cvetja in sveč tudi za sv. maše.
  • Posebna zahvala gre  vsem, ki ste pri sv. Antonu darovali svoje mesne in druge izdelke  za dražbo. Hvala Mateku Rom za zmeraj zanimivo in uspešno klicanje, hvala vsem ki ste aktivno dražili in potem odkupili. Hvala Toniju za kipec sv. Antona.  Vse skupaj je 'hitilo' nekaj čez 1.100 €.
  • Osebno sem hvaležen dr. Antunu Cerovec, ki mi je kljub težkim bolečinam v hrbtenici te dni namestil nove zobe brez dodatnega doplačila.

Resnično Bog plačaj za vse in vsakomur po njegovih dobrih delih!

18. - 24. 1. Molitvena osmina za edinost kristjanov. Upam, da v svoje redne molitve vključujemo tudi molitev za našo krščansko edinost. Ta nam je potrebna že v družinah, naseljih, župniji, dekaniji, škofiji vesoljni Cerkvi pa tudi med ostalimi krščanskimi Cerkvami. V slogi je moč in predvsem Božji blagoslov, ker pričajo tudi gornje zahvale. Torej molimo za slogo!

V februarju skrbi za farno cerkev in kapelo Kovača vas ter Paka.