5. 2. – 5. navadna nedelja: Job 7, 4. 6 – 7 / Ps 147 / 1 Kor 9, 16 – 23 / Mr 1, 29 – 39
12. 2. – 6. navadna nedelja: 3 Mz 13, 1-2. 44-46 / Ps 32 / 1 Kor 10, 31 – 11,1 / Mr 1, 40 – 45
19. 2. – 7. navadna nedelja: Iz 43, 18 – 25 / Ps 41 / 2 Kor 1, 18 – 24 / Mr 2, 1 – 12

5. 2. - 5. navadna nedelja – od besed k dejanjem

Ko so prišli iz shodnice, so se z Jakobom in Janezom takoj napotili v Simonovo in Andrejevo hišo. Simonova tašča je ležala, ker je bila vročična, in brž so mu povedali o njej. Pristopil je, jo prijel za roko in jo vzdignil. Vročica jo je pustila in ona jim je stregla. Ko pa se je zvečerilo in je sonce zašlo, so prinašali k njemu vse bolnike in obsedene. Vse mesto se je zbralo pred vrati. In ozdravil je veliko bolnikov z različnimi boleznimi in izgnal veliko demonov, ki pa jim ni dovolil govoriti, ker so ga poznali. Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil. Simon in njegovi tovariši so mu sledili. Ko so ga našli, so mu rekli: »Vsi te iščejo.« Rekel jim je: »Pojdimo drugam, v bližnja naselja, da bom tudi tam oznanjal, kajti za to sem prišel.« In prihajal je v njihove shodnice, oznanjal po vsej Galileji in izganjal demone. (Mr 1, 29 – 39).

Nedeljski Evangeliji se nadaljujejo. Jezus je na soboto obiskal shodnico v Kafarnaumu in tam javno spregovoril. Poslušalci so opazili spremembo, ker je spregovoril z oblastjo. To je vznemirilo nečistega duha, ki je obsedel nekega obiskovalca shodnice. Ko se je hudi duh oglasil, ga je Jezus pri priči izgnal. To je navzoče še bolj presenetilo, da so živahno debatirali o novem nauku z oblastjo.

Po bogoslužju v sinagogi je šel Jezus z učenci vred k Petrovi tašči. Ta pa je imela mrzlico in Jezus jo je ozdravil. Ta dan je bila sobota, zato so prebivalci šele po sončnem zahodi prinesli bolnike k Jezusu, da jih je ozdravljal. Zgodaj zjutraj pa se je Jezus šel pomeniti s svojim Očetom. Ko ga apostoli najdejo in mu sporočijo, da ga vsi iščejo, On odloči, da je treba obiskati še druge okoliške prebivalce. Tudi njim je oznanjal in izganjal hude duhove ter jim lajšal trpljenje.

Pred svetovnim dnevom bolnikov nam je to poročilo kot nalašč. Jezus je poslan k vsem ljudem, še zlasti bolnim in kako drugače obremenjenim. Seveda pa je Jezus sedaj nekoliko vezan prav na nas. Mi smo poklicani in poslani, da Jezusu pomagamo do vsakega človeka, ki ga potrebuje. Seveda ne samo na dan bolnikov, ampak prev vsak dan in v vseh okoliščinah, ko se ponudi prilika…

Ne pozabimo, Jezus pravi: Pojdimo drugam, v bližnja naselja… Res ga ponesimo…

12. 2. - 6. navadna nedelja

K njemu je prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. Jezus ga je brž jezno poslal ven in mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni več mogel v mesto odkrito, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.(Mr 1, 40 – 45).

Tokrat je položaj nekoliko problematičen. Iz poročila veje neka napetost. Jezus je ozdravljenca brž jezno poslal ven in mu naročil, glej, da nikomur nič ne poveš, ampak naj prinese dar duhovniku v zahvalo za očiščenje… ta je pa naredil ravno obratno.

Morda je bil Jezus nejevoljen, ker je prišel gobavec k njemu v prostor, kjer se je nahajal. Lahko pa tudi, ker je predvideval, da ne bo znal molčati. Vse kaže, da si je Jezus želel počasi odkrivati svoje božanstvo. Ljudje morajo sami priti da spoznanja, še bolj do vere, da je Jezus res nekaj povsem drugega, kot so bili do slej navajeni.

Kakor koli že. Tudi gobavec je bil ozdravljen, kar pomeni, da je Jezusu res vse možno. V zadnjem času si škofje s papežem na čelu močno prizadevajo, da bi našli pravi – novi način evangelizacije za naš čas. Zahodni svet se je namreč znajdel v vsesplošni materialni, moralni, duhovni krizi. Verjetno je počelo vsega ravno kriza vere. Kako vero zopet približati razdvojenemu in sebičnemu človeku, ki je na vse strani prizadet in prevaran. Verjeli smo v napredek, znanost, potrošnjo, predvsem v bogastvo, v donose, v delnice… Vse to se je v nekaj letih zrušilo. Kar je najhuje se kriza ponovno vrača. Pri nas v pravem pomenu šele prav pričenja.

Kje je rešitev?

Gospod. Če hočeš, me moreš očistiti. Če hočeš nam moreš pomagati.

Seveda hoče. Problem je le v tem, da malokdo hoče prositi za pomoč.

Prav to je naša naloga. Iskati načina, kako dopovedati sebi in bližnjemu, da moramo potrkati na pravi naslov. Prositi Tistega, ki edini lahko in hoče pomagati. Vedno se najde rešitev za še tako veliko zadrego ali težavo. Vendar moderen človek je pozabil. Revolucije ga je navadila oteti, Potrošništvo kupovati predvsem na kredit, lizing in hipoteko. Tajkuni prelisičiti. Vse to nas je pripeljalo v slepo ulico. Moderni bog – mamon – kapital je namreč izpuhtel ne, da bi nas osrečil.

Pravi troedini in večni Bog je Bog vere in zaupanja. On nam sporoča naj prodamo vse in razdelimo ubogim. Potem naj gremo za njim. Na žalost, ali k sreči nimamo kaj prodati. Ostali smo ubogi in razočarani. Zato le krenimo za njim. On nas more in hoče očistiti modernih malikov in kliče nas, da stopimo za njim na pot odrešenja…

tav-logo-mali.jpg V teh zimskih dneh se ukvarjamo z drvmi in z odsluženimi svečami. Neuporabne recikliramo, ohranjene ponovno polnimo in delamo nove sveče za v cerkev ter za vaše domove, ki bodo blagoslovljene na svečnico.

Ker pišem ravno na svečnico, Vam toplo priporočam, da si le nabavite blagoslovljeno svečo in jo imejte vedno nekje pri roki. Nikar je ne šparejte. Drugo leto bodo zopet nove. Prižgite si jo in vsaj ob nedeljah kaj pomolite k svojemu Bogu.

Ponovno smo nalili tudi veliko nagrobnih sveč, ki si jih lahko v samopostrežbi vza-mete pod zvonikom in prižgete na grobu svojih rajnih. Prispevek oddajte v nabiralnik ob vhodu v farno cerkev. Seveda je miloščina pri Bogu še bolj gor vzeta, da lahko prispevate svoj dar za Karitas brez prižiganja in tako prizanesete ranjenemu okolju.

Ob 11. 2. svetovnem dnevu bolnikov: God Lurške Marije je bl. Janez Pavel II. razglasil za svetovni dan bolnikov. Za to je imel gotovo tehten razlog. Meni gre v tem primeru za zelo konkretno zadevo. Za prve petke obiščem od 20 do 25 ostarelih in bolnih. Večina me težko pričakuje in lepo sprejme. So pa tudi primeri, ko imam občutek, da je moj obisk nekaj mučnega, ali celo nezaželen. Po drugi strani pa vem, da bi moral obiskati še vsaj toliko domov. Vem, da so obiska potrebni, ker jih k sv. maši enostavno že leta ni. Prav zadnjih nekaj mrličev je umrlo brez zakramentov. To je hudo za svojce, duhovnika najbolj pa za tistega, ki mora stopiti pred Gospoda nepripravljen.

Dragi verniki! Naj Vam ne bo nerodno poklicati župnika k človeku, ki pač ne more v cerkev. Omogočite to svojcem, ali znancem. Včasih je osebno težko o tem govoriti. Če mu to omogoči nekdo drug, je pa zelo vesel in hvaležen. Torej poskrbimo drug za drugega v vseh ozirih. Vsi pa molimo v ta namen, da bi se vsi z vero in zakramenti poslavljali s tega sveta. Lurška Mati Božja, prosi za nas!

Svete maše v polarno mrzlih dneh: 29. 1. sem prišel v Predgrad k sv. maši pa ni bilo nikogar. Ni mi ostalo drugega, kot da sem izmolil rožni venec in odšel, ker sam ne morem darovati sv. maše (to se lahko opravi samo v izrednih primerih). Nikogar ne obsojam, le ugotavljam, da je v teh izredno mrzlih dneh edino modro imeti sv. mašo v kapeli, ki je primerno ogreta. Tako bodo do nadaljnjega sv. maše samo v Trgu, razen v soboto zjutraj v Radencih in v Spodnje Logu, kot je tudi oznanjeno. Ko se bo primerno ogrelo, bom zopet z veseljem prišel na podružnice, le ne pustite me samega.

Še enkrat poudarjam, da ne gre za kaprico, ampak za tehten premislek in odločitev za boljšo rešitev. Kakor se mora župnik pripeljati na vsako podružnico, tako se v teh mrzlih dneh sedaj pripeljite Vi do župnišča, kjer imamo dve topli in udobni kapeli, kjer nam bo pri sv. maši veliko udobneje in predvsem manj nevarno za naše zdravje. Tisti, ki pa nimate nikogar, da bi Vas pripeljal v Trg mirno ostanite doma in na toplem molite.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 6. 2. 17.00 Trg † rajni Mihaljinovi
T 7. 2. 17.00 Trg v zahvalo Dol 6
S 8. 2. 17.00 Trg v dober namen za odpuščanje grehov
Č 9. 2. 7.00
17.00
za zdravje naših dobrotnikov
Trg † Antun Lipovac 7. dan
P 10. 2. 17.00 Trg † Jože Muhvič 8. dan Jelenja vas
S 11. 2. 8.00 Rd † Alfonz in rajni starši Šterbenc S. Rd.
N 12. 2. 10.00 Trg† Rudi Kobe 1. obl.
P 13. 2. 17.00 Trg za farane in dobrotnike
T 14. 2. 17.00 Trg†Marica Mukavec obl. in rajni Patrovi ter Valetičevi
S 15. 2. 17.00 Trg † Julijana obl. in Jurij Mihelič Janezovi Sodevci
Č 16. 2. 7.00 Trg † rajni G. T.
P 17. 2. 17.00 Trg † Lojze Babič 30. dan
S 18. 2. 17.00 Rd za farane in dobrotnike
N 19. 2. 8.30
10.00
S L starši Alojz in Marija Činkelj
Trg † Miha Šterk obl. Sodevci

Do nadaljnjega bodo vse delavniške sv. maše v Starem trgu v kapeli.
Za to sem se odločil, ker se poleg dveh ogrevanih kapel nima smisla zmrzovati po podružnicah in si nakopati še dodatnih težav z zdravjem.

11. 2. Lurška Mati Božja – svetovni dan bolnikov: Na ta dan se spominjamo obletnice Marijinega prvega prikazanja v Lurdu. Pred kar že davnimi 154 leti je Marija v Lurdu sporočila kar nekaj stvari. Prve tri so predvsem, 1. naj molimo za spreobrnjenje grešnikov, 2. da nam je sporočila svojo posebno ime - Brezmadežno spočetje in 3. da nam je dala zdravilni vrelec in na ta način opozorila na posebno mesto bolnikov v našem življenju. Za bolnike moramo skrbeti res z vso materinsko predanostjo in nežnostjo. Ravno tako pa so bolniki vedno poklicani, da svoje trpljenje združujejo s svojimi molitvami in ga darujejo za prvi omenjeni namen – namreč spreobrnjenje grešnikov.
Na dan tradicionalno poromamo v novomeški klošter k lurški pobožnosti. Tako bomo šli tudi letos in sicer ob 16.00 (Pr., Dol, Sod., Rd. > N M). Prijavite se čim prej.

26. 2. Romanje birmancev in botrov na Zaplaz: Slovenski škofje so sklenili, da naj vsi slovenski birmanci poromajo na Zaplaz k Mariji in predvsem na grob bl. Alojzija Grozdeta, ker je pač Slovenski zavetnik mladine. Naša škofija ima rezervirano 1. postno nedeljo 26. 2.. Za birmance in botre je romanje obvezno. Zelo priporočljivo pa je tudi za starše.

V februarju skrbi za farno cerkev in kapelo Kovača vas ter Paka.