4. 3. – 2. postna nedelja: 1 Mz 22. 1 – 13 7 / Ps 116 / Rim 8, 31 – 34 / Mr 9, 2 – 10
11. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 20, 1 – 17 / Ps 19 / 1 Kor 1, 22 – 25 / Jn 2, 13 – 25
18. 3. – 4. postna nedelja: 2 Krn 36, 16 – 23 / Ps 137 / Ef 2, 2 – 10 / Jn 3, 14 – 21

4. 3. – 2. postna nedelja – Jezusova spremenitev na gori

Čez šest dni je Jezus vzel Petra, Jakoba in Janeza in jih same zase peljal na visoko goro. Vpričo njih se je spremenil. Njegova oblačila so postala bleščeča, nadvse bela, da jih tako ne more pobeliti noben belivec na svetu. In prikazal se jim je Elija z Mojzesom in pogovarjala sta se z Jezusom. Oglasil se je Peter in rekel Jezusu: »Rabi, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj bi rekel, kajti zelo so se prestrašili. Naredil se je oblak in jih obsenčil. In iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj ljubljeni Sin, njega poslušajte!« Ko so se hitro ozrli naokrog, niso videli nikogar več, razen Jezusa samega, ki je bil z njimi.
In medtem ko so šli z gore, jim je naročil, naj nikomur ne pripovedujejo tega, kar so videli, dokler Sin človekov ne vstane od mrtvih. To besedo so ohranili zase in se med seboj spraševali, kaj pomeni vstati od mrtvih. (Mr 9, 2 – 10).

Na drugo postno nedeljo nam Cerkev vedno ponudi v podoživljanje, zlasti pa v premislek izjemnega dogodka. Za to priložnost izbere tri učence in dva starozavezna preroka. Apostoli so bili povabljeni samo kot opazovalci. Starozavezna velikana pa na pogovor z Mesijem, ki sta ga na svoj način indirektno napovedovala in mu že takrat pripravljala pot. Med pogovorom ni šlo, kako bi Jezus ubral kakšno lažjo bližnjico in se izognil trpljenju. Ravno nasprotno, pogovor je potekal prav o trpljenju, ki ga čaka v Jeruzalemu, kamor se je po dogodku kmalu napotil. Apostoli so samo opazovali, kolikor so se mogli upreti 'nadležnemu dremežu'. Ravno ti trije bodo predremali cele tri ure v vrtu Getcemani …

Kaj pa mi? Postni čas kar hitro poteka. Nikar tudi mi na zadremljimo, ampak se aktivno vključimo v postne aktivnosti. Nič nam ne bo škodilo, če se lotimo zadeve na bolj 'starokopiten' način. To je, da se redno zdržimo mesa ob petkih, lahko tudi ob sredah. Lahko se tudi postimo in prihranjeno namenimo v dobre namene. Radi opravimo križevo pot - Mojzes in Elija sta se ga udeležila ravno ob spremenjenju …

11. 3. – 4. postna nedelja- Jezus očisti tempelj

Bližala se je judovska pasha in Jezus je šel v Jeruzalem. V templju je našel prodajalce volov, ovc in golobov ter menjalce denarja, ki so sedeli tam. In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, prodajalcem golobov pa rekel: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« Njegovi učenci so se spomnili, da je pisano: Gorečnost za tvojo hišo me použiva. Judje so mu rekli: »Kakšno znamenje nam pokažeš, ker takó delaš?« Jezus jim je odgovoril in rekel: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Judje so tedaj rekli: »Šestinštirideset let so zidali ta tempelj, ti pa ga boš postavil v treh dneh?« On pa je govoril o templju svojega telesa. Ko je bil obujen od mrtvih, so se njegovi učenci spomnili, da je govoril o tem, in verovali so Pismu in besedi, ki jo je rekel Jezus. (Jn 2, 13 – 22).

Vso to kramo je Jezus našel v tako imenovanem dvoru poganov. To je bil neke vrste pred prostor, do koder so lahko prišli tudi pogani – neobrezani. Verjetno je bilo poganov bolj malo, da so se trgovci in menjalci počasi udomačili na tem nekoliko manj 'svetem' kraju. Ker pa je ta dvor ločila samo stopnica do dvora žena, je sejemski vrvež motil ustaljeno obredje. Jezus takoj ukrepa in vzpostavi prvotno stanje. Seveda si je s tem nakopal veliko nevšečnosti, ki se jih je zavedal pa nič bal.

Naš sedanji papež Benedikt XVI. je ne tako dolgo nazaj omenil škofom, da moramo tudi mi ponovno ovrednotiti prav DVOR POGANOV. Prav Evropa zelo hitro postaja poganska. Zato se jim je treba čim bolj približati. Ker v cerkve ne prihajajo k bogoslužju, ampak iz radovednosti do umetnin, jim mi kristjani moramo omogočiti, da se srečajo tudi z živim Bogom i našo krščansko vero. Seveda pa je za to priložnost tudi nam potrebno temeljito očistiti naš zunanji dvor, do koder so pogani pripravljeni priti. V našem poljanskem primeru to velja predvsem za mene župnika poljanskega, da ob razlagi naše 800 letne zgodovine diskretno omenim trdno vero naših prednikov, ki so nam zapustili toliko lepih in velikih cerkva.

Povrnimo se k jedru dogodka. Jezusa je zunanji vrvež dobesedno razvnel do te mere, da je ukrepal na tako elementaren način. Nič ni godrnjal in nekomu nekaj naročal, ampak vse nagnal ven in kramo prevrnil ter razmetal. Ko so mu oporekali, jim zabrusi nemogoče: »Podrite ta tempelj in v treh dneh ga bom postavil.« Takoj se mu uprejo, da to ni realen odgovor. On pa nič, boste videli ob vstajenju. Apostoli so opazili dve podrobnosti. Najprej, da ga gorečnost za Očetovo hišo še kako razjeda. Ko je vstal pa so se spomnili, da je govoril o templju svojega telesa.

Tudi naše telo je ob krstu postalo tempelj Svetega Duha. Cerkev nam vsako pomlad ponuja štiridesetdnevno očiščevanje. Naredimo nekaj v tem navidez dolgem resnobnem času, da nas ne bo strah tiste ure, ko se bomo morali od telesa posloviti. Duša bo telo zapustila, vendar vsa tista šara naših grehov in nečimrnosti bo šla z nami pred Gospoda. Potrudimo se, da nas bo lahko lepo sprejel z razširjenimi rokami in pripomnil: »V malem si bil zvest, pridi v veselje svojega Gospoda!«

Zahvala

Z vso možno ponižnostjo in resnostjo se iskreno zahvaljujemo požrtvovalnim gasilcem P G D Stari trg ob Kolpi, P G D Radenci, ki so uspešno pogasili požar na našem skupnem domu. Iskrena hvala tudi članom P G D Prelesje, ki so tudi prišli na pomoč. Hvala sosedom in O Š zlasti ravnatelju, ki se je izredno trudil do prihoda gasilcev.

Brez hitrega posredovanja se bi požar kmalu razširil na vso stavbo.

Bog Vam povrni dobri ljudje!

tav-hisa

Med prečiščevanjem parafina od odpadlih sveč, je zagorelo v kotlu. Ogenj je v trenutku zajel tudi vso prvo klet. V njej je zgorelo vso orodje, barve in že rafiniran vosek. Zgorelo je sedmero vrat in popokale so skoraj vse šipe v pritličju. Vsa hiša pa je zelo zakajena. V kleti in bivši kuharni je treba ponovno postaviti vso elektriko. In omet. Prebeliti pa vso hišo. V galeriji bomo montirali mavčne plošče. Iskreno se priporočamo za pomoč transakcijski račun: SI56 0243 0025 5741 517.

tav-logo-mali.jpg Požar 21. 2. nas je dodobra pretresel in pripravo na blagoslov doma Tav precej zavrl. Zahvaljujemo se za pomoč pri gašenju pa tudi za darove, da bi veliko škodo čim prej sanirali. Trdno upamo, da bo blagoslov 14. 4. ob 10.00.

Nedeljske sv. maše zopet v novi kapeli: 29. 2. nas je dodobra premrazilo v farni cerkvi. Zato smo se na moč potrudili, da smo kapelo očistili in prebelili, sedeže oprali in vrata ter opremo prebarvali. Upam, da bo tudi galerija čim prej pobeljena. Maševali bomo dokler se v cerkvi ne dvigne temperatura na neko normalo raven. Edino na Jožefovo pa se bomo dobro oblekli in opravili žegnanje ne glede na zunanjo ali notranjo temperaturo.

Petkov postni dar: da bi se v postu ob petkih res postili ob kruhu in vodi in tako tudi kaj prihranili. Tako bi lahko prispevali 5 € v poseben sklad. Nekaj za misijone, nekaj za Karitas.
Ravno tako predlagamo, da uporabljate naše nagrobne sveče. Svoj dar kakšen € za Tav oddajte v nabiralnik ob kamnitem vhodu pod korom.

Postna postava: Strogi post je na pepelnico in veliki petek. To veže vsakega zdravega vernike od 18. do 60. leta starosti. Zdržek od mesa je vse petke v letu. Izven postnega časa pa se lahko zdržek od mesnih jeti zamenja z dobrim delom. Zdržek nas veže os 14. izpolnjenega leta.

Maše v novi kapeli so nam to zimo resnično dobrodošle. Kot že rečeno bomo tam do sv. Jožefa. Celodnevno čaščenje bomo imeli 17. 3. in sicer bomo pričeli s sv. mašo ob 8.00 in nato častili sv. Rešnje Telo do 12.00. Ob 12.00 pa bomo izpostavili v novi kapeli za tiho češčenje do 15.00. Takrat bo skupni križev pot, litanije Srca Jezusovega, zahvalna pesem in slovesna sv. maša.
Za slovesno sv. mašo je potrebno tudi primerno petje. Sprememba prostora in huda zima je pevce zelo razredčila. Ne vidim druge poti, ko da stopimo skupaj v prve sedeže na vaši desni, vzamemo pesmarice in prispevamo svoj glas k pevskemu zboru.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 4. 3.
17.00
Pr † mama Marjeta Smuk obl. in prijat. Marija
T 5. 3.
17.00
Trg po namenu naročnika
S 6. 3.
17.00
Pr † Ivan Štefanc obl. Predgrad
Č 7. 3.
17.00
Trg † rajni Turk, Ernt in Rifelj
P 8. 3.
17.00
Trg † Albina Ivanušič 8. dan
S 9. 3.
8.00
Rd za farane in dobrotnike
N 10. 3.
10.00
Trg † starši Medved obl. D. Podgora
P 11. 3.
17.00
Pr †Amalija Levstik n. m, cvetja - sosede
T 12. 3.
17.00
Trg † Jožef Lukanič obl.
S 13. 3.
17.00
Trg † Marko Kobe 2. obl.
Č 14. 3.
7.00
Trg Marijinemu brezmadežnemu srcu na čast v dober namen
P 15. 3.
17.00
Rd † Brane Podgornik 1. 0bl.
S 16. 3.
8.00
16.00
Trg mala kap. † Anica. obl in Marko Šterbenc J. vas
Trg velika kapela † Pepca Bevc n nečakinja
N 17. 3.
8.30
10.00
Sl za farane in dobrotnike
Trg † Rajni Klemenovi Jelenja vas

26. 2. 2012 ob 13.00 Škofijsko postno romanje birmancev:
Romanja se je udeležilo 10 birmancev od trinajstih. Upam, da bodo starši in botri poskrbeli tudi za preostale tri in še letos spomladi obiskali Zaplaz. To lahko storijo vsako nedeljo. Tam je redna nedeljska sv. maša ob 15.00.

Ž P S in Ž K. Na seji smo se seznanili s tekočimi zadevami. Kar nekaj časa smo namenili birmi. Župniki smo se na to temo srečali s škofom msgr Andrejem 27. 2. v Črnomlju. Toplo nam je priporočil, kako naj vodimo pripravo na birmo in potem čisto konkretno, kako naj poteka srečanje z birmanci 3. 5. in potem sama izvedba birme 5. 5. ob 10.00.

V postnem času smo vsi povabljeni, da se zamislimo nad seboj in položajem v svetu. Končno je nastopil takšen čas, ko enostavno moramo vsi dati vese, da bi se čim prej obrnilo na bolje. Zato ponovno opozarjam, da se postimo in molimo za našo domovino, za novo vlado in vse, ki morajo najti čim boljše rešitve za naše nadaljnje življenje.

17. 3. Dan celodnevnega češčenja. Kot običajno bomo pričeli v mali kapeli ob 8h s sv. mašo. Potem bo izpostavljeno do 12.00. ob 14. 00 bomo nadaljevali v veliki kapeli, ob 15.00 križev pot in nato sklep ter slovesna sv. maša. K popoldanskemu češčenju so vabljeni vsi prvoobhajanci in birmanci s starši in botri. Seveda vabljeni tudi vsi drugi. Sedaj se nam res ni treba izgovarjati na mraz, ali kakšno drugo neudobje.

V marcu skrbi za farno cerkev in kapelo Predgrad in Jelenja vas.