30. 9. – 26. navadna nedelja: 4 Mz 112, 25 – 29 / Ps 19 / Jak 5, 1 – 6 / Mr 9, 38 – 48
7. 10. – rožnovenska nedelja: 1 Mz 2, 18 – 24 / P 128 / Heb 2, 9 – 11 / Mr 10, 2 – 16
14. 10. – 28. navadna nedelja: Mdr 7, 7 – 11 / Ps 90 / Heb 4, 12 – 13 / Mr 10, 17 – 30

30. 9. – 26. navadna nedelja – z nami ali proti nas?

Janez mu je rekel: »Učitelj, nekoga smo videli, da je v tvojem imenu izganjal demone, in smo mu branili, ker ni hodil za nami.« Jezus pa je rekel: »Ne branite mu! Nihče namreč ne more storiti mogočnega dela v mojem imenu in takoj grdo govoriti o meni. Kdor ni proti nam, je za nas. Kdor vam da piti kozarec vode zaradi imena, ker ste Kristusovi – resnično, povem vam–, zagotovo ne bo izgubil svojega plačila.« (Mr 9, 38 – 43).

Tu se soočimo z dvojnim pogledom. Jezus lepo reče: »Kdor ni proti nam, je za nas.« Kdor nam pač ne nasprotuje, nam ne dela škode, torej je lahko celo z nami. Med revolucijo pa je bilo drugačno pravilo. Oni so dejali in tako tudi ravnali. »Kdor ni z nami je proti nas!« Vse nasprotnike pa je treba čim prej premagati in uničiti. Od tod tolike kosti pa naših breznih.

Vrnimo se k Jezusu. On je svoje apostole lepo poučil, naj nikomur ne branijo delati dobra dela. Tako se tudi verniki lahko le veselimo, če še kdo naredi kaj dobrega. Hvala Bogu, tega je veliko in prispeva k javnemu dobru, kar nam omogoča še bolj ugodno in varno življenje. To pa nas kristjane in vse vernike sveta še zdaleč ne sme zavajati in spodbujati k lagodnosti. Ravno obratno. Tudi mi verniki si moramo še bolj prizadevati za vsako dobro pobudo in po svojih najboljših močeh sodelovati tudi povsod tam, kjer je možno z civilno pobudo.

Primerjava kozarca pitne vode nas spominja, da se je treba lotiti vse povsod in izkoristiti vsako še tako neznatno priliko za 'narediti kaj malega za Gospoda', kot se je imela navado izraziti bl. mati Tereza iz Kalkute. Prav v kriznih časih je takih priložnosti na vsakem koraku. Zato opustimo vsakodnevno tarnanje in godrnjanje nad težkimi časi. Raje stopimo skupaj in si pomagajmo, da nekako prebrodimo nujno uskladitev potrošnje z danimi možnostmi. »Za vse je svet dovolj bogat, če kruh bi delil z bratom brat…« Je zapisal Simon Gregorčič v še hujših časih.

7. 10. 27. navadna nedelja – ali je dovoljena ločitev zakona

Pristopili so farizeji, in da bi ga preizkušali, so ga vprašali: »Ali je dovoljeno možu odsloviti ženo?« Odgovoril jim je: »Kaj vam je naročil Mojzes?« Rekli so: »Mojzes je dovolil napisati ločitveni list in jo odsloviti.« Jezus pa jim je rekel: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je napisal to zapoved, na začetku stvarjenja pa ju je Bog ustvaril kot moža in ženo. Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso. Tako nista več dva, ampak eno meso. Kar je torej Bog združil, tega naj človek ne ločuje!« Ko so bili v hiši, so ga učenci spet spraševali o tem. In govoril jim je: »Kdor se loči od svoje žene in se oženi z drugo, prešuštvuje z njo; in če se ona loči od svojega moža in se omoži z drugim, prešuštvuje.« (Mr 10, 2 – 12).

Zupet zelo aktualna tema, ki pa žal več nima take ostrine zaradi tako velikega števila ločitev. Po drugi strani pa se velik del mladih sploh več ne želi poročiti, ali pa se poroči samo civilno. Ta dva dejstva zadevo še kako zaostri. Ve letu vere, ki je tik pred vratih, bo to področje gotovo moralo dobiti zelo vidno mesto.

Stvarnik je že ob stvarjenju položil v živo naravo, da se razmnožuje po svojih vrstah. Preproste rastline ali živalce se ohranjajo z zelo enostavnimi delitvami. Vsaka višja stopnja je bolj zapletena. Že veliko živalskih vrst živi tako rekoč v isti družini, ko ostaneta samec in samica skupaj vse življenje. Za človeka je to toliko bolj razumljivo. Oče in mama imata svoje otroke tako rada, da bi mnogi brez pomisleka dali življenje za svoje otroke. Kako bi jih potem mogli zapustiti zaradi neke nove zveze? Stvar je preveč banalna, da jo lahko razume vsak odrasel človek. Kljub temu pa je statistika ločitev v zahodni družbi katastrofalna.

Od kot to? Po zaresni ljubezni, se kar naenkrat zadeva ohladi in vname nekje drugje? To je res zagonetno. Ampak tako je. To je razumel tudi Jezus zato je zakonsko skupnost okrepil z zakramentom. Zakrament je namenjen vernikom, da jim podali dejansko milost, ki naj jim pomaga zakon in družino ohraniti skupaj. Zakrament pa je namenjen pač eni družini. Če pač en zakonec umre, se lahko živi poroči in nadaljuje isto družino. Verjetno se je zaupanje v pomagajočo zakonsko milost v zadnjih desetletjih zmanjšalo, ali se pa nanjo sploh kaj dosti ne računa. Dejstvo je, da je družina po statistiki v veliki krizi. Prepričan pa sem, da je tudi veliko zelo uspešnih in srečnih družin, ki živijo skupaj kljub nemajhnim težavam. Le kako jim to uspeva? Gotovo tudi zaradi trdne vere in zaupanja Bogu ter Cerkvi. Če nekaj Jezus zatrdi, namreč, da je v začetku Stvarnik določil, da mož in žena ostaneta skupaj vse dokler jih smrt ne loči. Potem je za to imel zelo utemeljen razlog. Gotovo je vedel, da je z njegovo pomočjo potrpeti v skupnih težavah veliko 'ceneje' kot gorje, ki nastane ob ločitvi, ali večkratni ločitvah drugih članov družine. Namesto, da iščemo izgovore za ločitve, raje pomagajmo mladim, da zberejo korajžo za poroko in potem vztrajajo do srečne starosti.

tav-logo-mali.jpg

Končno smo pričeli z izolacijo sten in fasado. Delo je sicer zanimivo, vendar zahtevno pa tudi nevarno, ker je oder kar visok. Upajmo, da nam bo do hujšega mraza le uspelo našo hišo toplo obleči in polepšati.

Seminar Prenove v Duhu:

Seminar, ki je pred nami, je eden od preizkušenih odgovorov na izziv časa, v katerem živimo. V Sloveniji ga izvajamo preko trideset let in v tem času je odprlo srce Svetemu Duhu več deset tisoč katoličanov, od katerih so mnogi vključeni v več kot sto slavilnih skupin po župnijah. Pričevalna moč prebujenih kristjanov je tako postala primer dobre pastoralne prakse, ki jo v pastoralnih smernicah škofovska konferenca priporoča vsem župnijam.

Jezus živi! To neizpodbitno dejstvo doživljamo v vsakodnevnih izzivih in preizkušnjah. Pričevanja tistih, ki so »okusili, da je Gospod dober«, so znamenja za poglobitev vere. Način življenja, kakor nam ga priporoča Jezus, je najboljši odgovor na mnoga vprašanja, ki jih nosimo v srcu, predvsem takrat, ko se srečamo s spoznanjem o svoji smrti, pa tudi ob premagovanju osebnega trpljenja, bolezni, žalostjo in stiskami. Izkušnja nas potrjuje v spoznanju, da je Bog svoje obljube izpolnil s tem, ko nam je dal svojega Svetega Duha, ki nas vodi k Jezusu, ki nas uči ljubezni in ki nas osvobaja in ozdravlja.

Ko je Jezus rekel: »Če ne verjamete mojim besedam, verjemite dejanjem,« je mislil tudi na tebe in na mene. Z vnebohodom ni nehal bivati med nami in ni nehal ozdravljati in osvobajati. To počne tudi sedaj zato, da bi mi vstopili v »Božje kraljestvo«, ki se je približalo, to je, da bi prepoznali lepoto in privlačnost življenja v moči Svetega Duha, Božje ljubezni in notranjem miru duše.

Komu so namenjena srečanja na tem seminarju? – Tebi:

če potrebuješ Božjo bližino in moč Svetega Duha, če hrepeniš po svobodi, luči in notranjem miru, če se sprašuješ o smislu svojega življenja, če si izgubil veselje in potrebuješ okolje, ki te ne bo razočaralo, če te skrbi današnjega dne tiščijo k tlom in potrebuješ prijatelja, ki te razume, če so te ljudje ranili s krivicami, pa bi rad te rane pozdravil, če te skrbi tvoje zdravje ali zdravje koga od tvojih bližnjih in iščeš več kot zdravnika, če si zaskrbljen zaradi verske brezbrižnosti tistih, ki jih imaš rad, če iščeš pot za svojo duhovno rast.

Vedi, da Jezus živi med nami zato, da bi bil s teboj! Pridi, da bomo skupaj poiskali pot.

Prvo srečanje bo v petek 12. oktobra po večerni maši, ki je ob 18. uri.

Vstopamo v "leto vere", zato so ta srečanja prva prava priložnost, da svojo vero doživiš v vsej njeni lepoti.

To je posredoval odgovorni za Prenovo v naši škofiji g. Marjan Dvornik.
Z velikim veseljem in zaupanjem Vas pričakujemo na prvo srečanje.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 1. 10. 18.00 Pr † Ana obl. in Pavel Majerle Predgrad 64
T 2. 10. 18.00 Čep † Jože Štaudohar n. Rauh Vimolj
S 3. 10. 18.00 Zg Mariji na čast za srečen začetek šolskega leta
Č 4. 10. 7.00 Trg po namenu NM
P 5. 10. 18.00 Trg † družina Rupe, Emica Verderber in Ivan Delač
S 6. 10. 18.00 Rd † vsi rajni Švegelj
N 7. 10. 10.00 Trg † Marko obl. In Anica Šterbenc Jelenja vas 2
P 8. 10. 18.00 Pr † Marija Žalec 30. dan
T 9. 10 18.00 Trg za farane in dobrotnike
S 10. 10. 18.00 Pr † Rajni Tkalčič in Šterk Duleči Jelenja vas
Č 11. 10. 7.00 Trg †Starši Šterbenc S. Rd. 1. n M in V
P 12. 10. 18.00 Trg za farane in dobrotnike n. m. n. d. 14. 10
S 13. 10. 18.00 Rd † starši Simčič obl.
N 14. 9. 8.30
10.00
Sl † gospoda Pavle in Štefan Krt
Trg † starši Kuzma obl. Trg

1. 10. pričetek meseca rožnega venca: Hvala Bogu, da je pri nas rožni venec kar lepo zastopan pred sv. mašo. V Marijinem mesecu oktobru lepo vabljeni, da to močno preizkušeno molitev še bolj redno vzamemo resno in se vključimo med milijone pobožnih vernikov, ki širom sveta kličejo Božji blagoslov na nas.

7. 10. ROŽNOVENSKA NEDELJA: Letos je god Rožnovenske Marije ravno na nedeljo, kar nas še bolj spodbuja, da se to nedeljo potrudimo priti malo prej v farno cerkev k skupnemu rožnemu vencu.

11. 10. pričetek leta vere. Takoj pričnimo z molitvijo in utrjevanjem vere.

12. 10 ob 18.00: Pričetek seminarja za poglobitev vere: na minulih duhovnih vajah smo se zbrani duhovniki veliko ukvarjali predvsem s svojo osebno vero, posredno pa predvsem z vero zaupanih vernikov. Prihajajoči seminar je zelo primerno sredstvo, da svojo vero nekoliko poživimo, popestrimo in upam poglobimo. K maši smo navajeni prihajati tik pred zdajci in potem čim prej odhiteti domov po opravkih. Na seminarju pa si bomo vzeli nekaj več časa. Pričeli bomo ob 18h s sv. mašo. Seveda bo pred sv. mašo ob 17.40 rožni venec. Potem bo čas za slavljenje in za pričevanje vernikov, ki jim je vera pomagala spremeniti življenje na bolje. Pomembno mesto ima tudi molitev za ozdravljenje…

Vsako 1. sredo v mesecu molitev in post za domovino: pobuda prihaja iz Ljubljane, da bi se v letu vere še bolj zavzeli tudi za prenovo naše domovine. Lepo vabljeni, da se po svojih močeh pridružite povabilu.

V oktobru skrbi za cvetje v farni cerkvi Deskova vas.