28. 10. – 30. žegnanjska nedelja: Jer 31, 7 – 9 / Ps 126 / Heb 5, 1 – 6 / Mr 10, 46 – 52
1. 11. – VSI SVETI: Raz 7, 2 – 14 / Ps 24 / 1 Jn 3, 1 – 3 / Mt 5, 1 – 12 a
4. 11 – 31. navadna nedelja: 5. Mz 6, 2 – 6 / Ps 18 / Heb 7, 23 – 28 / Mr 12, 28b – 34

28. 11. - 30. navadna nedelja

Prišli so v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedèl ob poti. In ko je slišal, da je to Jezus Nazarečan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skočil pokonci in pohitel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabun, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila! Takoj je spregledal in šel po poti za njim. (Mr 10, 46 – 52).

Tokrat je Jezus pustil. Da je slepi Bartimáj kar nekaj časa vpil za Jezusom. Potem ga le sprejme in mu ustreže. Bi rekli ozdravljenje na hitro, ali mimogrede. Na koncu pa le reče: »Pojdi tvoja vera te je rešila!«

Prav to - tvoja vera te je rešila, je v letu vere še kako aktualno. Žal še vedno živimo v veri zelo nenaklonjenem ozračju. Kar naprej nas nekaj obtožujejo in potiskajo na drugo raven. To je pustilo na nas vernikih zelo nelagodne občutke, da običajno pozabljamo na bistvo naše vere. Namreč Kristus živi med nami ravno tako, kot v prvi Cerkvi, ali v državah, kjer je vera bolj gor vzeta. Tudi danes nas posluša in bi nas slišal, če bi ga 'upali na glas poklicati' Bartimáj je vpil za Jezusom na javnem mestu v ne glede na svojo beraško in slepčevo opremo. Mi se pa še v cerkvi ne upamo oglasiti. Ko so nas na seminarju skušali malo predramiti in spodbuditi, da bi le pokukali Gospoda, naj nam pomaga v naši stiski za ohlajeno vero, smo se ustrašili, da tako ne gre.

Kako pa naj gre? Po starem?! Da ždimo vsak v svojem kotu in pustimo, da Gospod odide mimo nas, ne da bi mu povedali, kaj nas skrbi.

Dragi moji! Le pokličimo našega Gospoda, naj nam pomaga, da bi spregledali v kakšnem stanju smo in naj poživi našo vero, da bo premikala gore predsodkov…

1. 11. – VSI SVETI

»Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo.
Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali.
Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo.
Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.
Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali.
Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi.
Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.«
(Mt 5, 3 – 12).

Prvi veliki slovesni praznik v letu vere je ravno praznik Vseh svetih. Prav ta praznik nas naravnost usmeri v smisel naše vere in obhajanja leta vere. Danes se verniki zlasti kristjani najtesneje povezujemo s svojimi dragimi rajnimi, ki so nas pustili na tem svetu. Oni so že dosegli svoj življenjski cilj. Zasedli so svoje mesto na Jezusovi desnici.

Jezus je pričel svoj Govor na gori z osmerimi blagri in nam na začetku svojega javnega delovanja razodel, kaj nas čaka, če mu sledimo. V teh kriznih časih zlepa ne slišimo kake prave spodbudne besede. Vlada se sicer po svoje trudi, da bi čim prej krenilo na bolje, levičarji pa zavirajo. Jezus pa nas še vedno blagruje v želji, da bi te blagre tudi zaživeli.

Jezus želi, da se njegovi učenci torej mi kristjani ne bi jezili na povzročitelje gorja, ker smo tudi sami večkrat soudeleženi pri raznih zagatah. Raje malo stisnimo zobe in potrpimo če tudi po krivici. On ki je naš učitelj in odrešenik nam bo nadoknadil z BLAŽENIMI OBČUTKI.

4. 11. – 31. navadna nedelja

Eden izmed pism oukov je slišal, kako razpravljajo, in videl, da jim je Jezus dobro odgovoril; pristopil je in ga vprašal: »Katera je prva od vseh zapovedi?« Jezus je odgovoril: »Prva je: Poslušaj, Izrael, Gospod, naš Bog, je edini Gospod. Ljubi Go¬spoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo. Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved.« Pismouk mu je rekel: »Dobro, učitelj. Resnico si povedal: On je edini in ni drugega razen njega, in ljubiti njega iz vsega srca, z vsem umeva¬njem in z vso močjo ter ljubiti bližnjega kakor samega sebe je več kakor vse žgalne daritve in žrtve.« Ko je Jezus videl, da je pametno odgovoril, mu je rekel: »Nisi da¬leč od Božjega kraljestva.« In nihče si ga ni drznil še kaj vprašati. (Mr 12, 28 – 34).

Po osmih blagrih je danes tema o največji zapovedi. Torej, eno je živeti po načelu blagrov, vprašanje pa je kako je z zapovedmi. In največja je Ljubezen do Boga ter svojega bližnjega kakor samega sebe. Ta tako nam draga beseda LJUBEZEN. Kaj vse bi zanjo naredili, ko gre za nas? V prvi vrsti pa gre za ljubezen do Boga in potem do bližnjega. Tudi to je zelo pomembna naloga v letu vere. Namreč moramo se zazreti v pravo smer v Tistega, ki nam daje vse. On nas je ustvaril, odrešil, nas posvečuje, varuje in vodi, do stiske bližnjega. On nas tudi pričakuje v nebesih. Vse preveč smo se navezali na materialne dobrine, da smo dodobra zanemarili svojo duhovno plat. Žal je govoriti eno, narediti pa drugo. Kako naj to ljubezen v resnici zaživimo. Najprej se zaljubimo do ušes in čez. Potem bomo kmalu našli načina, kako dati čast Bogu in priskočiti na pomoč bližnjemu.

tav-logo-mali.jpg

Trenutno so v skupnosti samo 4 gojenci + eden, ki je na preizkušnji. Kljub temu se trudimo, da bi čim več postorili za dokončanje doma Tav.

Veroučna stran – Leto vere

leto-vere31. 10. je dan reformacije za naše krščanske brate evangeličane je to osrednji praznik, ker je ravno na ta dan pred stoletji pater Martin Luter na stolnico v Vitemburgu nabil 95 tez. S temi tezami – stavki je hotel sprožiti temeljito prenovo v Cerkvi. Žal je dosegel tudi razkol. Tako je za evangeličane (protestante) to dan pričetka, za nas katoličane pa spomin ločitve.

Odpustki: Eden ključnih razlogov, ki je Lutra najbolj motil, je bilo trgovanje z odpustki. Žal se pri trgovini lahko kaj hitro zdrsne v nepravilnosti. Tako je tukaj Lutrov ugovor povsem na mestu. Kljub temu tudi danes Cerkev ponuja številne duhovne odpustke. Gre za odpustek od časnih kaznih (toliko časa v vicah), ki nam jih povzročijo grehi. Eni odpustki so vezani na določene dneve in molitve, drugi na določen kraj, spet drugi na določena dejanja. Tako je tudi za praznik vseh svetnikov vezan odpustek pod pogojem, da opravimo sv. spoved, prejmemo sv. obhajilo in molimo po papeževem namenu Vero, Očenaš, Zdravo Marijo, Slava Očetu. 2. 11. na vernih duš dan pa še obiščemo pokopališče in molimo za rajne. Ti pogoji niso niti malo vezani na materialna sredstva, ampak nas spodbujajo, da praznujemo praznike s čisto vestjo.

Tudi v letu vere bo moč dobiti odpustek na nekaterih romarskih krajih.

2. 11. na vernih duš dan bodo zaradi seminarja sv. maše malo drugače razporejene, kot smo že navajeni. Ta dan je 1. petek vendar verjetno na bom uspel obiskati vseh bolnikov. Zato bom prišel v dolino Kolpe verjetno v soboto, ali naslednji petek.

Zvečer na seminarju bo priložnost za temeljito sv. spoved. Prej bomo imeli skupno pripravo za spraševanje vesti, nato pa upam nekaj spovednikov. Lepo povabljeni vsi, ki bi radi prejeli odpustek zase in na vernih duš dan tudi za svoje drage rajne.

Radi in večkrat molimo molitev za leto vere in dodajmo svoj delež k uspehu leta vere in nove evangelizacije.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 29. 10. 17.00 Pr † Ivan obl. in rajni Andrejevi Predgrad
T 30. 10. 17.00 Trg † Jože obl. In rajni Patrovi
S 31. 10. 17.00 Trg † rajni Marentič in Mihelič Sodevci 18
Č 1. 11.
VSI SVETI
8.00
10.00
12.00
SL v zahvalo in srečo v naprej
Trg za farane in dobrotnike
Videm † Viktor in družina Šterk Čeplje
P 2. 11.
VERNE DUŠE
8.00
15.00
17.00
Pr za duše v vicah
Rd po namenu sv očeta
Trg † Peter in Ana obl. ter družina Majerle Dol 7
S 3. 11. 17.00 Drugje po namenu župnika
N 4. 11 10.00 Trg † Lucija Rom 1. obl
P 5. 11. 17.00 Pr † družina Jerjeva – Majerle Predgrad 5
T 6. 11 17.00 Čep † rajni Kroječi Vimolj
S 7. 11. 17.00 Zg † starši Molac n Angelca
Č 8. 11. 7.00 Trg za farane in dobrotnike n m. 4. 11.
P 9. 11. 17.00 Trg † rajni Štaudohar Laze 5
S 10. 11. 18.00 Rd † Peter str. obl in rajni Gorički
N 11. 11. 8.30
10.00
Sl na čast sv. Ani
Trg † Jože obl. In starši Kobe Sodevci 3

Mladenič rečem ti, vstani in hodi – Seminar prenove v Duhu vsak petek ob 17h: resnično lepo povabljeni, da pridete in vztrajate. Na podobnih seminarjih se je zgodilo že veliko lepih stvari. Najlepša pa je poglobitev osebne vere in nova molitvene skupina, ki bi bila zelo dobrodošla tudi v naši župniji.

Praznik vseh svetih 1. 11.: Za ta dan si zelo prizadevamo urediti grobove in pokopališča. To je resnično dosežek naše kulture do rajnih. Vendar pri prižiganju številnih sveč povzročamo ogromno zelo trdovratnih odpadkov. Ministrstvo za okolje in Slovenska Karitas nas vabijo. Da bi prižgali SVEČKO MANJ in dar namenili za človeka v stiski. Na prodaj so tudi ekološke sveče.

Župnik svetuje: Za rajne raje kaj več molimo, ali darujmo za sv. maše. En Očenaš zaleže pokojnim več, kot vse sveče, cvetje in imenitni spomeniki. Vse materialno je namenjeno predvsem nam, da nas grob pritegne in povabi k molitvi za tiste, ki so še na poti do večne sreče v nebesih.

Družinska pratika 5 €, Marijanski koledar 2 €, Stenski koledar 1 €. Polek Marijanskega je še žepni koledarček, Ravno tako si vzemite misijonski žepni koledarček. Na voljo je tudi nekaj molitvenikov po 10 €. Vse je v župnišču na mizi.

V novembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.