4. 11 – 32. navadna nedelja: 5. Mz 6, 2 – 6 / Ps 18 / Heb 7, 23 – 28 / Mr 12, 28b – 34
18. 11. – 33. navadna nedelja: Dan 12, 1 – 3 / Ps 16 / Heb 10, 11 – 18 / Mr 13, 24 – 32
25. 11 . – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: Dan 7, 13 – 14 / Ps 93 / raz 1, 5 – 8 / Jn 18, 33 – 37

28. 11. -30 navadna nedelja

Sedèl je nasproti zakladnici in gledal, kako množica meče denar vanjo. Mnogo bogatih je veliko vrglo. Prišla je tudi neka uboga vdova in je vrgla dva novčiča, to je en kvadrant. Tedaj je poklical k sebi svoje učence in jim rekel: »Resnično, povem vam: Ta uboga vdova je vrgla več kot vsi, ki so metali v zakladnico. Vsi so namreč vrgli od svojega preobilja, ta pa je dala od svojega uboštva vse, kar je imela, vse, kar potrebuje za življenje.« (Mr 12, 41 – 44).

leto-vere V letu vere je nauk iz te epizode zelo pomenljiv. Ko namreč razmišljamo o svoji veri, je nekako ne moremo prav opredeliti za kaj v resnici gre. Saj smo verni in se trudimo temu primerno ravnati. Kljub temu pa se stvari obračajo tako, da pričajo bolj o naš slabi, kot dobri i veri.

Jezus zadevo dvigne na najvišjo raven. Njegov učenec – vernik ne more tehtati, koliko % naj mu bo vdan. Kristjan mora Boga in vse z njim v zvezi postaviti na prvo mesto. Še več, to mesto mora biti na drugačni ravni kot vse ostalo. Skratka Boga moramo resnično ljubiti z vsem svojim bitjem in žitjem.

Tukaj se običajno pričenjajo naši problemi. Ljudje se bojimo, da bomo preveč prikrajšani, če bomo največ pozornosti posvečali svoji veri. V resnici pa je to še ena od prefinjenih hudičevih zank. Žal je pri tem še kako uspešen. Če bi dali vedno na prvo mesto Boga in se potrudili za redno dnevno molitev, bi Gospod blagoslavljal tudi druga naša prizadevanja za človeka vredno življenje. Predvsem pa bi bilo prav čim prej odkriti nedeljo in jo redno slovesno praznovati.

Spominjam se, kako smo se otroci veselili nedelje. Mama nas je vedno spodbujala naj se potrudimo, da skozi teden čim več postorimo. S tem nas je pripravljala na sproščeno preživljanje nedelje. Sv. maša je bila samo po sebi umevno osrednje nedeljsko opravilo, ki se je nadaljevala pri obveznem obisku stare mame in nato doma z nedeljskim kosilom. Popoldne smo se vaški otroci igrali, dokler nismo vsi šli skupaj na pašo.

18. 11. – 33 navadna nedelja

»Toda v tistih dneh, po tisti stiski, bo sonce otemnelo in luna ne bo dajala svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majale. Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov, od konca zemlje do konca neba.« (Mr13, 24 – 32).

Cerkveno leto se izteka in na vrsto prihajajo tudi bolj resne teme. Poglavitno vprašanje je, kako bo ob dovršitvi sveta. Jezus nas tu ni hotel pustiti čisto neobveščene. Naravnost je povedal, da bodo tudi v vesolju velike spremembe. (znanstveniki nekako ocenjujejo, da bi se vesolje po končanem širjenju utegnilo pričeti krčiti do tistega praatoma). Za vsakega izmed nas bo dovršitev tega sveta ob telesni smrti. Če je znanstvena podmena resnična, je do praatoma še veliko časa. Do naše telesne smrti pa ga je vsako uro manj. To bomo vsi doživeli in videli Gospoda ter tudi izvedeli, kako bo za naprej.

Preprosta kmečka logika nas sili ukreniti vse potrebno kar zmoremo, da bi bilo srečanje z Gospodom čim bolj prijetno. kakor je prijetno srečanje otroka s starši in prijatelj, ki je bil dalj časa z doma. Že ta naša osebna srečanja so lahko lepša, ali manj lepa. Saj vemo kako je, ko se nekdo vrne po uspešnem študiju, ali dobro opravljeni misiji (recimo z zlato olimpijsko medaljo). Žalostno pa je ko pride domov 'faliran študent', ki je lahko še zasvojen z nevarnimi zadevami. Tudi razni bankroti in drugi neuspehi ne prispevajo k srečnim srečanjem… vendar so to samo prispodobe vzete iz tega sedanjega začasnega življenja.

Evangelij nas opozarja na tisto dokončno srečanje, ki bo zakoličilo vso večnost – srečno v nebesih, ali večno prekletstvo v peklu. Dragi verniki in ljudje dobre volje! Lepo Vas prosim, izkoristite ta sedanji tako dragoceni čas in vzemite leto vere čisto zares, ne dajte se več izigravati hudiču, ki Vam vedno znova prišepetava izgovore za odlašanje. Kot je bilo že sugerirano na prvi strani, postavimo zadeve na pravo mesto. Najprej nebesa, Boga, Cerkev, zakramente, vero, dejavno ljubezen… Ko imamo vse to lepo razvrščeno vsako na svoje mesto, potem gotovo doživimo mir v svojih dušah, družinah in drugih ustanovah. To nam omogoča mirno opravljanje svojih obveznosti ter sproščeno življenje. Bog nam ne želi nič slabega. Ravno nasprotno, želi nam srečo na tem minljivem svetu in potem večno srečo pri sebi v nebesih. Apostol Peter zatrjuje, da je namen naše vere zveličanje duš.

tav-logo-mali.jpg

Ob zahvalni nedelji se iskreno zahvaljujemo za vse, kar nam skozi leto nudite. Tudi za vsako še tako majhno pozornost. Hvala vam dobri ljudje!

Veroučna stran – Leto vere:

Nova evangelizacija je naloga vseh verujočih – Sinodalni očetje so v
sklepnem dokumentu poudarili, da ni razloga za pesimizem

leto-vere

Škofovska sinoda se je končala in papežu so izročili sklepni dokument. On ga bo kmalu tudi izdal, kot končni dokument. V Družini št.: 45 je nekaj objavljeno poudarkov iz tega obsežnega gradiva. Tako je razdeljeno na sledeče sklope:

  • Prednostni kar je župnija
  • Evangelizirati odločno
  • Spremljanje in podpiranje družine
  • Spoštovanje človekovih pravic
  • Dialog z verstvi
  • Ob starih nove oblike misijona

O teh zadevah velja razmišljati, se pogovarjati posvetovati pa tudi poučiti. Ravno tako je prav, da sledimo vsem drugim pobudam, da bi vero bolje spoznali in konkretizirali.

O tem se bomo pogovarjali tudi na naših sejah Ž P S in Ž K.

Jasno, da bo jo osrednje teme tudi na dekanijskem srečanju članov Ž P S, kakor tudi na izobraževanjem vsaj nekaj članov iz vseh Ž P S.

Kako pa je z našim šolskim veroukom?

Enostaven odgovor je bolj skromno.

Res se velja potruditi in tudi temu malemu številu naših otrok omogočiti čim boljše seznanjenje z našo vero.

Eden od udeležencev sinode in njen stalni svetovalec svetovno znani umetnik naš p. Marko Ivan Rupnik je v svoji novi knjigi 'Modrost življenja' jasno pokazal, da se vzgoja prične pri nedeljski sv. maši in potem nadaljuje pri nedeljskem družinskem kosilu ter izteka skozi ves delavnik. To seveda predvideva redno skupno udeležbo vseh zmožnih članov družine pri nedeljski in prazniški sv. maši.

Skrajni čas je tudi, da se starši dobimo na roditeljskim sestanku, ki bo na prvo adventno nedeljo 2. 12. 2012 ob 10.00 v kapeli Janeza Krstnika. Najprej ste vsi seveda dobrodošli pri nedeljski sv. maši, potem pa na kratkem pogovoru skupaj z otroci. Osrednja tema bo zopet »Verouk v letu vere«.

Toplo priporočam, da otroke pripravljate na najlepše zimske dogodke. Ob adventnem venčku se le kaj lepega pogovorite in dogovorite. Zlasti pripravite vse potrebno za družinske jaslice. Če nimate kompleta figuric, jih pravočasno naročite, da Vam jih nabavim.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 12. 11. 17.00 drugje † starši Šterbenc S. R. 1
T 13. 11. 17.00 drugje za duše v vicah
S 14. 11. 17.00 drugje v zahvalo
Č 15. 11. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 16. 11 17.00 Trg † Marija Šmalcelj Jerjeva
S 17. 11. 17.00 Rd Jože Kobe 30. dan
N 18. 11. 10.00 Trg † Peter Muhvič obl. Prelesje
Čep † Zorka Lipovac 30. dan
P 19. 11. 17.00 Pr za farane in dobrotnike
T 20. 11 17.00 Trg na čast sv. Antonu v zahvalo
S 21. 11. 17.00 Zg † Anton in Zlata Šegina
Č 22. 11. 7.00 Trg v zahvalo
P 23. 11. 17.00 Trg v zahvalo sv. Družini v dober namen
S 24. 11. 17.00 Rd † Ljudmila Kobe n Štukljevi Dobliče
N 25. 11. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg †Luka Nagoda obl. Predgrad

Mladenič rečem ti, vstani in hodi – Seminar prenove v Duhu vsak petek ob 17h: V petek pride pater Kekić iz Ljubljane. Po sv. maši in katehezi bodo molitve za udeležence. Lepo vabljeni.

17. 11. ob 9.00 izobraževanje za člane Ž P S v Baragovem zavodu N M: Obvezna udeležba iz vsake župnije vsaj dveh članov. Upam, da se bosta dva potrudila in zastopala našo župnijo.

18. 11. ob 15.00 Pastoralni center Črnomelj dekanijsko srečanje Ž P S. Tu ste vabljeni vsi mobilni člani. Lepo vam bo delo predavanje, še bolj pa potem družabno srečanje ob gostoljubju domačinov.

21. 11ob 9.00 dekanova vizitacija. Lani nas je obiskal, pogledal in nato pri maši nagovoril škof msgr. Andrej, letos pride dekan g. Peter Miroslavič iz Podzemlja.

Zahvala po zahvalni nedelji: Ob iztekanju cerkvenega leta se kot župnik pa tudi osebno iskreno zahvaljujem za vsako dobro delo, ki ste ga storili župniji, ali bližnjemu. Čeprav so nam materialni darovi zelo potrebni, gre v župniji predvsem za vse duhovne darove, ki jih dobivamo od Boga in delimo z bližnjimi.
Torej Hvala vam dobri ljudje! Seveda se toplo priporočamo za naprej.

Družinska pratika 5 €, Marijanski koledar 2 €, Stenski koledar 1 €. Poleg Marijanskega je še žepni koledarček, Ravno tako si vzemite misijonski žepni koledarček. Na voljo je tudi nekaj molitvenikov po 10 €. Vse je v župnišču na mizi.

V novembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.