25, 11 . – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: Dan 7, 13 – 14 / Ps 93 / raz 1, 5 – 8 / Jn 18, 33 – 37
2. 12. – 1 adventna – nedelja Karitas: Jer 33, 14 – 16/Ps25 / 1Tes 3,12-13;4,1-2 Lk 21, 28-36
8. 12. – Brezmadežna: 1 Mz 3, 9 – 15. 20 / Ps 98 / Ef 1, 3 – 12 / Lk 1, 26 – 38
9. 12. – 2. adventna nedelja: Bar 5, 1 - 9 / Ps 126 / Flp 1, 4 – 11 / Lk 3, 1 – 6

23. 12. – 4. adventna nedelja

Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od radosti zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« (Lk 1, 39 – 45).

Kaj se še lahko naučimo ob Marijinem obisku sorodnice Elizabete?

V prvi vrsti, da je morala Marija z nekom deliti veselje ob njeni izvolitvi za Odrešenikovo in našo Mamo. Ob tem smo dobili tudi del najbolj moljene molitve: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!« Tolikokrat na dan ponavljamo ta Elizabetin vzklik, da bi se ga tudi čim bolj zavedali in ga prenašali na vsa svoja opravila in na vse ljudi, ki jih srečujemo pa tudi širše.

Še nekaj je pomenljivo, namreč evangelistov dodatek – komentar: Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« Elizabeta je verjela, da je pred njo še ne rojeni Odrešenik z mamo vred. Vsiljuje se vprašanje, kako je z našo vero? Ali tudi mi verujemo, da v teh božičnih praznikih prihaja v goste Sveta družina? Blagor nam če res verujemo in upamo, da nam more prav On vrniti tisto potrebno zaupanje, ki nam je danes še kako potrebno.

Potrudimo se, da bi res postorili potrebno za dostojno praznovanje teh božičnih praznikov. S strani zapletenih razmer v državi se ne moremo kaj lepega nadejati. Vendar je božič doživel in preživel že toliko še hujših razmer. Na nas je, da se zavzamemo zase, za svoje bližnje pa tudi za družbo in domovino. Tudi mi pohitimo drug k drugemu in si nazdravimo z trdno vero, da bomo vzdržali tudi to preizkušnjo.

25. 12. – BOŽIČ

In nenadoma je bila pri angelu množica nebeške vojske, ki je hvalila Boga in govorila: »Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji.« Ko so angeli šli od njih v nebo, so pastirji govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Betlehem in poglejmo to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Hitro so odšli tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so povedali o besedi, ki jim je bila rečena o tem otroku. In vsi, ki so slišali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo rečeno. (Lk 2, 15 – 20).

Med neizmerno mavrico različnih sporočil božičnega dogodka je za naš trenutek še najaktualnejše sporočilo nebeških pevcev na betlehemskih poljanah. Prvi del se nanaša na leto vere – 'Slava Bogu na višavah!' Drugi del pa se nanaša na našo nemirno domovino 'na zemlji mir ljudem, ki so mu po volji!'

Leto vere nas pripravlja, da bi vsak izmed nas pokleknil pred betlehemsko preproščino, ki je bolj zgovorna od vsega rompa in pompa, ki ga ponuja veseli december. Poglobimo svojo vero ob obisku jaslic in zamislimo se, kaj je nebo storilo za nas ter kaj od nas opravičeno pričakuje.

Nemir so povzročili privilegiranci, ki se bodo morali počasi posloviti od državnih jaslih. Seveda bi radi zadevo speljali preko 'uboge gmajne' nekritičnih simpatizerjev starih 'pravičnikov'. Pustimo nekritično nerganje in nasilno spreminjanje razmer na še slabše in se skupaj z pastirji resnično prepričajmo o vsem, kar nam sporoča božji sel svete noči.

30. 12. – Sveta družina

Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta? Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. Jezus pa je napredoval v modrosti, rasti in milosti pri Bogu in pri ljudeh. (Lk 2, 46 – 52).


Praznik Svete družine nas premakne dvanajst let naprej, ko je Jezus že odrasel in po pubertetniško zagodel staršem. Način ni bil prav prijazen. Bil pa je izjemno zgovoren. Starša sta tri dni tavala in premišljevala, kaj se je vendar z njimi zgodilo. Odgovor je nenavaden, a jasen – »Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta«. Tudi ta odgovor nas usmerja na leto vere. Delamo, delamo in ne opazimo, da so nam stvari ušle iz rok. Kar naenkrat pa trešči spoznanje, da je z otrokom nekaj hudo narobe. Jožef in Marija sta rabila tri dni, da sta Jezusa odkrila v templju. Žal se v naši skupnosti Tav ne izide tako hitro. Starši gojencev rabijo tudi več let, da opazijo nesrečo. Potem pa še leta, da pravilno ukrepajo.

Moj predlog vsem družinam – zlasti staršem. Potrudite se, da bodo Vaši otroci redno vsako nedeljo v tem, kar je njihovega nebeškega Očeta – to je pri sv. maši. Tudi drugače jih imejte na očesu, še bolj pa v srcu. Ne nasedajte na razna zagotovila, da so v svoji druščini povsem varni pred miki tega sveta.

Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!

tav-logo-mali.jpg

Dragi naši dobrotniki! V neizmerni hvaležnosti Vam želimo blagoslovljen božič in mirno ter uspešno leto 2013.

 

Voščilo!

Vsem dragim faranom in ljudem dobre volje iz srca želim lepe in doživete božične praznike. Naj Vas Božje dete opogumi za naslednje leto 2013!

Jože Pavlakovič
brat Janez
župnik poljanski

 

Zahvala

Ob koncu leta 2012 se iz srca zahvalim vsem skupaj in vsakemu posebej za vsako dobro delo, ali kakršen koli prispevek, ki ste ga namenili meni, mojim sodelavcem , župniji ali skupnosti Tav. Po najboljših močeh smo se trudili tudi to leto nekaj doprinesti k skupnemu dobru.

Hkrati se opravičujem za nerodnosti, ali še kaj hujšega, kar Vas je z moje strani prizadelo.

župnik poljanski

Spored sv. maš in bogoslužja

P 24. 12. 19.00 Sl † Frančiška Škof
T 25. 12. 00.01
10.00
11.30
Trg FC polnočnica za navzoče, farane in dobrotnike
Trg FC † Ivan Špehar obl.
Čep † Jože in Marija Kure
S 26. 12. 10.00
11.30
Trg K J K † Albina obl. in vsi rajni Štaudohar
Zg za blagoslov konj, živali in rejcev n. društvo Luna
Č 27. 12. 17.00 Pred za vse, ki so sodelovali pri urejanju cerkve
P 28. 12. 17.00 Trg † Majda obl. in Ana Strugar obl. ter Jože Pavlakovič
S 29. 12. 17.00 Rd † Marija obl. in Rudi Kobe S. Radenci
N 30. 12. 10.00 Trg F C † Marija Panjan 30. dan
P 31. 12. 17.00 Pr V zahvalo za vse dobro v letu 2012
T 1. 1. 10.00
14.00
Trg KJK za farane in dobrotnike n. m. ned 30. 12.
Zg Mariji na čast za blagoslov v letu 2013 †
S 2. 1. 17.00 Trg za zdravje Črnomelj
Č 3. 1. 7.00 Trg v dober namen in priprošnjo
P 4. 1. 17.00 Trg † Ivan in Katarina Mihelič n. p. F. S. 
S 5. 1. 17.00 Rd v zahvalo za dobro letino n Ana Grenc
N 6. 1. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg KJK † Peter Kobe obl. Jelenja vas 

Božič 2012: Prav lepo povabljeni na praznovanje letošnjega božiča. Blagoslov jaslic in farnega središča bo že na sveti večer 24. 12. ob 17.00. Polnočnica običajno ob polnoči. Od 23. 00 možnost za spoved. Po polnočnici bomo pripravili čaj in topel napitek pred vežico oziroma v parku. V kapelici sprave imamo postavljene nove jaslice Zagozdačkega Tonija. Najbolj jih je videti ponoči. Torej tudi v sveti noči.

Na Štefanovo bomo s konji romali v Zagozdac na blagoslov konj, živali in rejcev. Med sv. mašo bo blagoslovljen kip sv. Štefana, ki ga je ustvaril kdo drugi kot Toni, naročilo in plačalo pa društvo Luna. Čestitamo.

27. 12. ob 17. 00 Anževo žegnanje: poromamo v Predgrad. Domačini so se letos zelo potrudili za urejanje notranjosti cerkve. Tudi v zvoniku se vedno kaj dogaja . Po sv maši bodo zapeli Grajski pevci. Tudi njim čestitamo. Predvsem me veseli, da se počasi prebuja soseska samoinciativa, za urejanje domače cerkve.

1. 1. ob 14.00: Zopet pohitimo k naši vnebovzeti Mami, da se ji priporočimo za blagoslov novega leta 2013. Nekaterim velja št. 13 za nesrečno. Meni osebno je zelo pri srci. Zato novo leto z veseljem pričakujem. Predvsem si želim, da bi se v državi čim prej zadeve umirile in bi lahko pričeli reševati nakopičene probleme, ki smo si jih nakopičili od osamosvojitve do danes. Naj nam naša nebeška Mama resnično pomaga ne glede na številke.

V januarju skrbimo za farno cerkev in kapelo skupnost Tav.