20. 1. 2. – nedelja med letom: Iz 62, 1 – 5 / Ps 96 / 1 Kor 12, 4 – 11 / Jn 2, 1 – 11
27. 1. – nedelja Svetega pisma: Neh 8, 2 – 10 / Ps 19 / 1 Kor 12, 12 – 30 / Lk 1, 1– 4, 14– 21
3. 2. – 4. nedelja med letom Jer 1, 4 – 5. 17 – 19 / Ps 71 / 1 Kor 12, 13 – 13,13 / Lk 4, 21–30

20. 1. – 2. nedelja med letom – ekumenski dan

Tretji dan je bila svatba v galilejski Kani in Jezusova mati je bila tam. Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.« Tam pa je stalo šest kamnitih vrčev za judovsko očiščevanje; držali so po dve ali tri mere. Jezus jim je rekel: »Napolnite vrče z vodo!« In napolnili so jih do vrha. Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini!« In nesli so mu. Ko je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, in ni vedel, od kod je – strežniki, ki so zajeli vodo, pa so vedeli –, je poklical ženina in mu rekel: »Vsakdo postreže najprej z dobrim vinom, in ko se ljudje napijejo, s slabšim, ti pa si dobro vino prihranil do zdaj.« Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo in njegovi učenci so verovali vanj. (Jn 2, 1 – 11).

Kakor so bili svatje veseli novega vina v Kani, bi si morali tudi kristjani vedno želeti novega vina edinosti in sloge. Radi rečemo 'nalijmo si novega vina', kar v prispodobi pomeni, pričnimo znova brez zamer in starih grehov. Žal za ponazoritev velike razdeljenosti med kristjani po širnem svetu, lahko uporabim primero z razmerami v naši ljubi Sloveniji. Vsak vleče po svoje in obrača vodo najprej sebi v korist, ne glede koliko bo to stalo vso državo in njene državljane. Tako je tudi na verskem področju. Večina vernikov je po srcu dobrih in pripravljeni za dobro, ljub temu pa ne opazi, da ima v ospredju svoje osebne interese…

V letu vere upoštevajmo Marijin zadnji zapisan stavek: »Kar koli vam reče, storite.« (Jn 2, 5b). Strežniki so storili nekaj absurdnega, zajeli so sanitarno vodo in jo ponudili za najboljše vino. Kakšen čudež?! In kateri je Jezusov pomenljivi stavek pri zadnji večerji:»da bi bili vsi eno, kakor si ti,Oče, v meni in jaz v tebi, da bi bili tudi oni v naju, da bo svet veroval, da si me ti poslal« ( Jn 17,21).

27. 1. – 3. ned. med letom – nedelja Svetega pisma

Jezus se je v môči Duha vrnil v Galilejo in glas o njem se je razširil po vsej okolici. Učil je po njihovih shodnicah in vsi so ga slavili.
Prišel je v Nazaret, kjer je odraščal. V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu. Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali.« (Lk 4, 14 – 21).

Po tednu molitve za edinost kristjanov obhajamo nedeljo Svetega pisma. To ni naključno ampak zavestno, saj je Sveto pismo tista sveta knjiga, ki združuje vse kristjane in mnoge druge ločine ter Jude in delno celo muslimane. Prav na II. vatikanskem koncilu smo katoličani prišli do pomembnega premika. Do takrat je bilo branje S P v naši veri nekako pridržano samo za dovolj poučene… po koncilu torej že 50 let pa je tudi nam preprostim vernikom zelo resno priporočeno redno, po možnosti dnevno branje Svetega pisma.

Od kod ta premik. Dobršen del odgovora vsebuje gornji odlomek. Jezus je redno obiskoval sobotno bogoslužje v domači shodnici. Za praznike pa so tudi po navadi torej redno hodili v tempelj. Ko je prišel v Nazaret po krstu, se tudi po navadi pridružil krajanom. Tokrat pa je sam prosil, da bi bral. Izbral je mesto, ki je napovedovalo prav ta trenutek. Po branju je podal kratek a zelo razburljiv komentar: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali.« (Lk 4, 21). Vse je bilo obrnjeno k njemu. Eni so odobravali, drugi v srcu godrnjali ter nasprotovali.

Sveto pismo nas vedno nagovarja. Kako to sprejemamo in doživljamo pa je odvisno od razpoloženja in trdnosti naše vere. Po S P deluje Sveti Duh, ki prodre do naših globin in nas priganja k delovanju. V letu vere naredimo vsaj majhen korak in redno preberimo objavljen Evangelij v Oznanilih za nedelja in praznike. Normalno pa je, da bi prebrali tudi kaj iz družinskega, ali osebnega. Nadškof Uran je že zdavnaj naročil, naj birmancem podarimo prav to knjigo vseh knjig. Tako je Sveto pismo prisotno že v mnogih naših domovih. Trdno upam, da niso vsa nekje zametana, ampak mnoga pri roki in večkrat v roki.

Vodi nas dobrotljiva luč, ki sije iz knjige vseh knjig!!!

tav-logo-mali.jpg

Ravno zaradi sveč smo lani doživeli požar. Kljub temu jih tudi letos recikliramo in pripravljamo za novo uporabo. Na svečnico si jih radi vzemite in po možnosti kaj prispevajte za Tav.

Kaj je bilo na Ž P S in Ž K?

Slovenski pastoralni načrt predvideva, da bi se v letu vere in naslednjih letih nove evangelizacije vsi verniki vsak na svojem področju trudili, da bi vsi skupaj naredili pomembne korake v smeri proti dejavni veri.

Dotaknili smo se in aktualnih dogodkov. Leta 2011 smo se morali zadolžiti za 6.000 €. Kljub požaru 2012, je dolg odplačani in hiša skoraj dokončana. Upajmo, da bo do likofa, ki naj bi bil 22. 6. 2013.

Pri naših financah nam že nekaj let pridno pomaga stric Ruda Mavrin Žnidarjev iz Amerike. Ravno pred božičem je poslal ček za 1. 500,00 $ pa še posebej za mašo za starše. Tudi sicer se redno zanima, kako nam gre. Verjetno je še kdo v tujini, ki bi nam pomagal, če bi mu domači, ali prijatelji poročali, kaj delamo v Starem kraju.

Župnik ima veliko načrtov, vendar je ŽPS mnenja naj se tudi malo čuva in fizično dela samo dopoldan, potem pa naj bo tudi on 'gospod' kot je to ta župnika normalno.

Glede Karitas smo potrdili, da ko kaj dobimo od E U takoj razdelimo potrebnim in nekaj pustimo za Tav.

Najemnina grobov 2013 – 2014

Letos se spet prične dvoletni ciklus plačevanja najemnine grobov. Lani sem delal na katastru, ki bo upam v februarju končan, da bomo imeli pregled grobov, kot je to nujno na večjih pokopališčih. O plačilu ga bomo skupaj preverjali ter po nekod dopolnili. To bo obiskovalcem omogočilo lažje iskanje grobov,meni pa če kdo plača po pošti, ali elektronsko, da se označi plačilo na pravem mestu. Najemnina ostaja nespremenjena. Letna naročnina je za enojni grob 15, dvojni 25 €, kar znese za dve leti 30 € oziroma 50 €.

Zagozdac, Štefanovo 2012 blagoslov konj.

blagoslov-konj
Iz posnetka je razvidno, da se tudi naši otroci zelo zanimajo za konje. Sam želimo si, da bi to ljubezen ohranili tudi v bodoče in nadaljevali delo staršev.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 21. 1. 17.00 Pr † stari straši in sorodniki vnuk Lojze
T 22. 1. 17.00 Trg † Neža in Rudi Movrin n sin Ruda ZDA
S 23. 1. 17.00 Zg † za žive in rajne Mihelič n p. Franci
Č 24. 1. 7.00 Trg za vztrajnost
P 25. 1. 17.00 Trg † Marija in Marko Šterbenc obl. Rihtarjevi
S 26. 1. 17.00 Rd † vsi rajni Stuparjevi
N 27. 1. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 28. 1. 17.00 Pr † Ivan Malnar Lj
T 29. 1. 17.00 Trg † Marija Konda obl. Paka 3
S 30. 1. 17.00 Trg † Ivan in Karlo Jaklič
Č 31. 1. 7.00 Trg po namenu N M
P 1. 2. 17.00 Trg v dober namen
S 2. 2. 14.00
17.00
Zg † Marija in Ljubomir Hrovatin
Trg k J K † Pepca Bevc n p Franci
N 3. 2. 8.30
10.00
SL † Marija in Alojz Činkelj
Trg za farane in dobrotnike

Molitvena osmina za edinost kristjanov 18. 1. do 25. 1.: prav lepo povabljeni, da se vsi skupaj potrudimo in te dni tudi doma vsak dan nekaj izmolimo v ta namen. Ravno tako se potrudimo, da doma v družini pa tudi na delovnih mestih skušamo graditi medsebojne pristne odnose in tako prispevamo k večji edinosti.
Iskreno pa vabljeni tudi k obisku sv. maše. Če ni edinosti, so naše molitve zelo nezavarovane – nimamo jih na kaj opreti. Če pa prosimo složno, je naš nastop pred Bogom mnogo bolj 'legitimen'.
Še prav posebej vabljeni v petek k sklepu, ko je itak na delu molitvena skupina, da se resnično potrudimo in pokažemo usmiljenemu Bogu, kako nam je hudo, ker še nismo tako složni, kot bi lahko bili.

2. 2. Svečnica: Tudi letos bomo pripravili zadosti recikliranih sveč, da jih blagoslovimo za naše cerkve pa tudi za Vaše domove. Pridite v čim večjem številu in si nabavite nova blagoslovljene sveče, ki jih ob molitvi radi prižigajte.

3. 2. sv. Blaž: Letos pade na nedeljo tako boste lahko dobili Blažev blagoslov zoper bolezni v grlu in vsemu drugemu zlu. Ta blagoslov je prišel celo v neki 'dobrohotni' pregovor žal v slabšalnem pomenu. Kljub temu ga bomo kristjani v letu vere z veseljem in primerno resno hvaležnostjo prejeli. Za župnika je zadeva sicer izjemno naporna, vendar tudi jaz zaupam sv. Blažu, da mi bo obvaroval grlo ter omogočil prav vsem celotni blagoslov.

V februarju skrbijo za cvetje v farne središču Zagozdac in Podgori.