17. 2. 1. postna nedelja: 5 Mz 26, 4 – 10 / Ps 91 / Rim 10, 8 – 13 / Lk 4, 1 – 13
24. 2. – 2. postna nedelja: 1 Mz15, 5 – 17 / Ps 27 / Flp 3, 17 – 4, 1 / Lk 9, 28 – 36
3. 3. – 3. postna nedelja: 2 Mz 3, 1 – 15 / Ps 103 / 1 Kor 10, 1 – 12 / Lk 13, 1 – 9

17. 2. – 1. postna nedelja

Jezus se je vrnil od Jordana poln Svetega Duha in Duh ga je vodil štirideset dni po puščavi, hudič pa ga je skušal. Tiste dni ni nič jedel, in ko so se končali, je postal lačen. Hudič mu je rekel: »Če si Božji Sin, reci temu kamnu, naj postane kruh.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha.« Nato ga je hudič povedel gor, mu v hipu pokazal vsa kraljestva sveta in mu rekel: »Tebi bom dal vso to oblast in njihovo slavo, kajti meni je izročena in jo dam, komur hočem. Če torej mene moliš, bo vsa tvoja.« Jezus mu je odgovoril: »Pisano je: Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!« Potem ga je hudič odvedel v Jeruzalem, ga postavil vrh templja in mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi od tukaj dol; kajti pisano je: Svojim angelom bo zate zapovedoval, da te obvarujejo in: Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.« Jezus mu je odgovoril: »Rečeno je: Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!« Ko je hudič končal z vsemi skušnjavami, se je umaknil od njega do primernega časa. (Lk 4,1–13).

V postu nam Božja beseda prinaša na bolj resne teme. Tako je na prvo postno nedeljo na vrsti poročilo o Jezusovem postu in skušnjavah. Hudič ga je skušal odvrniti od mesijanskega poslanstva na tri načine. Gre za standardna področja, kjer človek običajno hitro popusti hudičevi zapeljivosti.

V letu vere je prav zadevo še skrbneje premisliti. Glede kruha, ki lahko pomeni samo vsakdanji kruh, lahko pa tudi primerno službo in standard. Za oboje je človek pripravljen marsikaj žrtvovati. Če bi premogel čudežne besede, bi jih gotovo še in še zlorabljal. Jezus se je prostovoljno postil pa tudi svoje Božje moči ni uporabljal za svoje udobje. Glede tega je hotel biti povsem izenačen z nami. Zavrne ga, naj človek živi tudi od božje Besede – duhovnosti in svoje vere.

Glede bogastva je tudi toliko zlorab, prevar, nepoštenosti…, da imamo sredi Evrope številne demonstracije po svetu tudi vojne in še marsikaj. Sodišča ne zmorejo vseh pravd… Vse to je voda na mlin hudičevi limanici.

In tretje – slava. Kaj vse je v sedanjem svetu v službi kratkotrajne slave?

To zimo nas razvajajo smučarji in drugi športniki. Lepo je, da smo ponosni nanje, vendar malo skromnosti nam tudi tu ne bi škodovalo. Kaj se dogaja v politiki, ni za omenjati. Koliki ponaredki spričeval in koliko pretiravanje v medijih? Bog se nas usmili.

Da, dragi moji. Treba se je zamisliti nas seboj in okolico ter primerjati svoje ravnanje z Jezusovim ravnanjem. On se ni pomišljal niti trenutek. Mi si pa le priznajmo, da nas kar hitro 'zavinta'.

24. 2. – 2. postna nedelja- Jezusova spremenitev na gori

Nekako osem dni po teh besedah je vzel s seboj Petra, Janeza in Jakoba in šel na goro molit. Medtem ko je molil, se je videz njegovega obličja spremenil in njegova oblačila so belo sijala. In glej, dva moža sta se pogovarjala z njim; bila sta Mojzes in Elija. Prikazala sta se v veličastvu in govorila o njegovem izhodu, ki ga bo dopolnil v Jeruzalemu. Petra in ona dva, ki sta bila z njim, pa je premagal spanec. Ko so se zdramili, so videli njegovo veličastvo in ona dva moža, ki sta stala ob njem. In ko sta odhajala od njega, je Peter rekel Jezusu: »Učenik, dobro je, da smo tukaj. Postavimo tri šotore: tebi enega, Mojzesu enega in Eliju enega.« Ni namreč vedel, kaj govori. Medtem ko je to govoril, pa se je naredil oblak in jih obsenčil, in ko so šli v oblak, jih je obšla groza. Iz oblaka se je zaslišal glas: »Ta je moj Sin, moj Izvoljenec, njega poslušajte!« In ko se je ta glas zaslišal, je bil Jezus sam. Oni pa so molčali in tiste dni niso nikomur povedali, kaj so videli. (Lk 9,28–29).

Kakšna sprememba od prve postne nedelje. Takrat je Jezus tako rekoč v Hudičevih rokah. Danes pa skoraj v Očetovem objemu.

Tudi to je rezultat vere. Jezus se je odločno uprl hudičevim zankam in zavajanjem. Zato ge Oče vedno tako zelo ljubi in spremlja. Preden se je podal v Jeruzalem, kjer ga je čakalo topljene, se je z tremi izbranimi apostoli povzpel na goro. Vse je prišlo tako nenadno. Jezus je bil naenkrat povsem božanski, obdan z dvema junakoma stare zaveze. Mojzes in Elija vsak na eni strani. Mojzes predstavlja deset zapovedi, Elija zahteva te zapovedi dosledno izpolnjevati. Na sredi pa Božji Sin. Božji Izvoljenec. Njega je treba vedno poslušati.

Pa smo spet tam. Zopet je v prvem planu VERA.

Pojdimo po vrsti. Trije izbrani apostoli so povabljeni v 'hribe' – na goro. Njim je lepo, toda na enkrat se vse spremeni. Doživijo nebesa, a žal hkrati podremajo. Prebudijo se šele ob slovesu velikanov stare zaveze. Samo še toliko, da opazijo Jezusov blesk in slišijo Očetovo potrditev ter imperativni nasvet.

Ko je vse minilo, bi Peter postavljal šotore, ki niso bili potrebni. Treba se3 je odpraviti v dolino. Ali ni vse skupaj nekam čudno, po drugi strani podobno našemu ravnanju. Tolikokrat prezremo milosten trenutek, ki ga za vedno zamudimo. Imamo pač neka svoja zelo pomembna opravila, da ne utegnemo opazovati in poslušati svojega Boga…

Vera torej!

V moči vere je treba stopiti na pot z Jezusom. On nas vedno vabi, da se spenjamo na goro – v Njegovo bližino. Vabi nas, da budno spremljamo dogajanje okoli sebe in izkoristimo dane možnosti. Če so apostoli zamudili velik del Jezusove nebeške bleščave, imamo mi toliko možnosti biti zraven. Na nedeljo in praznike je to celo in predvsem naša dolžnost. Bit namreč pri nedeljski sv. maši. Tam se Jezus vedno spremeni. Da ne bi prezrli – prespali, ministrant pozvoni, ko duhovnik dvigne posvečeno hostijo, ko poklekne in zopet, ko povzdigne kelih z posvečeno Jezusovo krvjo. To ni neki ustaljeni ritual, ampak najgloblja skrivnost naše vere…

Nam pa je enkrat prehladno, drugič prevroče, tretjič ne utegnemo, eni se morajo dogovarjati, kaj bodo peli, tretji se dolgočasijo… Podobno zaspanim apostolom.

Ja zato leto vere, da bi zadeve spravili na pravo mesto.

tav-logo-mali.jpg

Počasi nam uspeva opremljati kuhinjo. Upamo, da bo tudi nehalo snežiti. Tudi odpadle sveče bomo kmalu zmleli. Veliko dela je z njimi. Upamo, da boste tudi kakšno obnovljeno kupili. Hvala vsem, ki nam pomagate!

Veroučna stran: Papež Benedikt XVI. nas zapušča

Kar so si mnogi želeli, da bi stori bl. Janez Pavel II., je stori njegov zelo dostojen naslednik. Prejšnjega so na vso moč silil pa je zdržal do konca svojega življenja. No Benedikt se je, kot sam pravi, odločil po dolgi molitvi in premišljevanju. V Družini sem na hitro zasledil, da se ni nikoli imel primernega za tako pomembno službo. Kljub temu jo je sprejel in opravil z odliko. Sedaj mu resnično zaželimo miren zasluženi pokoj. Če je božje volje nas bo gotovo še obdaril z kakšno izjemno knjigo. Zahvalimo se Bogu za vse, kar nam je naredil. Za nas je predvsem pomembno, da nam je ustanovil novomeško škofijo in imenoval prvega škofa msgr Andreja. Pa tudi kar tri blažene Alojzija, Krizino in Antonijo. Seveda smo sedaj uprti v Vatikan, kdaj bodo kardinali izvolili drugega. Kako ga bomo sprejeli. Predvsem pa smo pozvani k molitvi, da bi kardinali uskladili svojo odločitev s sv. Duhom.

Postna postava

Vse odrasle kristjane vežejo tudi nekatere obveznost. Od sedmega leta dalje se moramo vsi krščeni zdržati mesa ob petkih. Strogi post Pepelnica in veliki petek veže vse kristjane od 18 do 60 leta starosti.

Postna akcija

Odpoved alkoholu. Gre za solidarnost z družinami, ki imajo odvisnika in zaradi tega silno trpijo. Na to nas opozarjajo plakati in zgibanje, ki žal vsako leto ostajajo neopaženi. Verjemite, da gre za velike in težke zadeve, zato si le vzemite in preberite zgibanko ter kaj storite v prid trpečim.

V postu si lahko tudi sami omislimo kakšno žrtvico in jo skušajmo čimbolj izpolniti. Ni treba iskati nekaj velikega in nedosegljivega, ampak tisto, kar imamo vedno pri roki. To je molitev, reden obisk nedeljske in delavniške maše, obisk osamelega..

Mašni nameni

Ostale so mi samo 3 še ne oznanjene sv. maše. Lepo Vas vabim, da naročite za rajne pa tudi za žive in vsakdanje zadeve ter razne dobre namene.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 2. 17.00 Pr † vsi rajni in živi sorodniki n p Seničar
T 19. 2. 17.00 Trg † Miha Šterk 4. obl. Sodevci
S 20. 2. 17.00 Trg † Marija in Martin Verderber obl. Vrt
Č 21. 2. 7.00 Trg za blagoslov dejavnosti
P 22. 2. 17.00 Trg † Julijana obl. in Jurij Mihelič Sodevci
S 23. 2. 17.00 Rd † farane in dobrotnike
N 24 . 2. 10.00 Trg † Ivan Konda obl. Dol 6
P 25. 2. 17.00 Pr † Pavel Župan 2. obl. n. žena
T 26. 2. 17.00 Trg † Albina Ivanušič 1. obl.
S 27. 2. 17.00 Trg † Rudi in Neža Movrin Deskova vas n. sin Ruda
Č 28. 2. 7.00 Trg v zahvalo za dobrega papeža
P 1. 3. 17.00 Trg † Jožef Lukanič obl. Paka 3
S 2. 3. 17.00 Rd † Ljudmila Kobe n. m. cvetja
N 3. 3. 8.30
10.00
SL v dober namen
Trg za farane in dobrotnike

Postne nedelje: Pred sv. mašo bo vedno prilika za sv. spoved v začasni zakristiji. Po sv. maši bodo tri postaje križevega pota pred najsvetejšim.

Na postne petke bo pred sv. mašo običajni rožni venec seveda žalostni del. Po sv. maši pa križev pot pred najsvetejšim. Lepo bi bilo, da se med križevem potom tudi poje običajna pesem O pridite stvari ali Mati žalostna je stala. Lepo vabljeni k tej pobožnosti v novi kapeli.

Sedaj imamo čudovit križev pot tudi v Zagozdacu. Lepo in nadvse primerno bi bilo kako nedeljo ob 15.00 opraviti pobožnost križevega pota v naši osrednji Marijini cerkvi. Malo premislite, katero nedeljo bi bilo najbolje.

Kalvarija: Upajmo, da nam bo v tem letu uspelo zopet urediti tudi Kalvarijo, da bomo lahko imeli križev pot še kdaj tudi tam.

Najemnina grobov 2013 / 2014: Eni so zelo dosledni in so hoteli plačati že lani. Drugi pa radi malo odlašajo. Lepo vabljeni, da se čim prej odločite in poravnate, če res kdo ne zmore vsega hkrati, lahko plača tudi po obrokih. V tem primeru je dobro imeti listek s seboj, da se prav vknjiži.

Svetopisemski stripi: Družina je pripravila zelo lepe, zlasti poučne stripe za otroke. Zbirka stane 29 €. To bi bilo zelo lepo darilo za otroke, da se počasi prične seznanjati s Svetim pismom.

Te dni mi je uspelo zamenjati avto. Ni bil tako poceni, stari pa tudi ni kaj dosti 'hitil'… Če kdo lahko kaj primakne, mu bom zelo hvaležen, da čim prej odplačam posojilo. Moj osebni denar je nekje v domu Tav, ali v kateri od cerkva.

V marcu skrbijo za cvetja v farni cerkvi Dol in Prelesje.