17. 3. – 5. postna nedelja – tiha: Iz 43, 16 – 21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 11
24. 3. – cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 14 – 23, 56
31. 3. – VELIKA NOČ: Apd 10, 34 a. 37 – 43 / Ps 118 / 1 Kor 5, 6b 8 / Jn 20, 1 – 9

17. 3. – 5. postna - tiha nedelja

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi.
Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?«
Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam.
Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8, 1 – 11).

Ta odlomek je že samo zato nekaj posebnega, ker Jezus reši ubogo grešnico na tako genialen način. Postavili so ga pred dejstvo, da je po postavi predvidena smer s kamenjanjem. Bili so trdno prepričani, da ga sedaj imajo v pasti. Toda Jezus je našel rešitev. Sodbo lahko izvrši samo povsem pravičen neobremenjen človek. Žal se takšen zelo težko najde. Še najtežje ga je bilo najti med farizeji in pismouki. Na zunaj je sicer vedno bilo vse lepo in prav. V resnici so se tudi tile prekanjenci zavedali, da ne izpolnjujejo pogojev za začetek kamenjanja.

Zadnje čase veliko razmišljamo o veri in novi evangelizaciji. Ali ni to dober primer neizmerne Božje ljubezni. Jezus ji ni rekel, dobro, dobro, ampak »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!« (Jn 8, 11). Pomen nove evangelizacije je ravno v tem, da presegamo zadrtost in privoščljivost. Žal smo slabotni, da brez greha skoraj ne gre. Verni še kako zavedajo svojih grehov. Torej ne obsojajmo, da ne bomo obsojeni. Raje bodimo prizanesljivi do bližnjih ter dosledni do sebe.

19. 3. – Sveti Jožef naš farni in škofijski ter deželni zavetnik

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu.(Lk 2, 41 – 51).

Na kapelo Janeza Krstnika smo se tako lepo navadili, da nam bo kar težko zopet it v farno cerkev. Kljub trdovratni zimi se bomo na god našega zavetnika z veseljem zbrali ob farnem žegnanju. Kakor je sv. Jožef je moral v svojem življenju marsikaj potrpeti in žrtvovati, tudi mi darujmo nekaj za čim lepše praznike.

Na žegnanje je samo po sebi umevno, da bomo nekaj darovali za potrebe župnije.

24. 3. – cvetna nedelja

Ko je to povedal, se je napotil proti Jeruzalemu; hodil je spredaj. Ko je prišel v bližino Bétfage in Betanije h gori, ki se imenuje Oljska, je poslal dva izmed učencev in jima rekel: »Pojdita v vas, ki je pred vama. Ko prideta vanjo, bosta našla privezanega oslička, na katerem še nikoli ni sedèl noben človek. Odvežita ga in odpeljita! Če vaju kdo vpraša, zakaj ga odvezujeta, recita takole: ›Gospod ga potrebuje.‹« Učenca, ki sta bila poslana, sta odšla in našla, kakor jima je povedal. Ko sta odvezovala oslička, so jima njegovi gospodarji rekli: »Zakaj odvezujeta oslička?« Rekla sta: »Gospod ga potrebuje.« In odvedla sta ga k Jezusu, vrgla na oslička svoja plašča in nanj posadila Jezusa. Ko je šel naprej, so razgrinjali svoje plašče na pot. Ko se je že bližal pobočju Oljske gore, je začela vsa množica učencev z močnim glasom veselo hvaliti Boga za vsa mogočna dela, ki so jih videli. Govorili so: Blagoslovljen kralj, ki prihaja v Gospodovem imenu! V nebesih mir in slava na višavah!« Nekaj farizejev iz množice mu je reklo: »Učitelj, pograjaj svoje učence.« In odvrnil jim je: »Povem vam, če ti umolknejo, bodo kamni vpili.« (Lk 19, 28 – 40).

Ta evangelij bomo prebrali ob blagoslovu zelenja. Iz njega veje tisto pravo navdušenje nad Jezusom, ki prihaja v Jeruzalem. Množice za bile prepričane, da se bo tam zgodilo nekaj velikega. To se je tudi zgodilo vendar ne v tem stilu, ampak je prišlo do popolnega preobrata. Jezusa je doletela zavrnitev, ugrabitev trpljenje in smrt na križu. To bomo podoživljali med branjem pasijona. Tako ni čudno, da so mnogi na hitro zapustili Jeruzalem med njimi tudi dva učenca. Njim se je pridružil vstali Zveličar in pojasnil, da je pač tako moralo biti.

Dragi verniki in vsi ljudje dobre volje! Potrudimo se da bi ti prazniki resnično lepo potekali in obrodili bogate duhovne pa tudi materialne darove. Imamo novega papeža, ki ga počasi spoznavamo in odkrivamo veliko duhovnih ter praktičnih vrlin. Tudi mi si prizadevajmo prav za to. Čeprav še ne bo veliko zelenja, ga z ljubeznijo naberimo kar trenutno zaslužimo in pospremimo Gospoda v sveto mesto Jeruzalem. Tudi v Vatikanu je deževalo pa se vse eno pričakala Frančiška I. stotisoči vernikov.

tav-logo-mali.jpg Če Bog da zdravje bi radi dokončali kuhinjo do praznika sv. Jožefa. Potem pa se bomo posvetili tudi njivi, saj bo vendar enkrat tudi skopnel sneg.
Iskrena zahvala vsem, ki nam pomagate!!

Veroučna stran: Habemus papam – imamo papeža Frančiška I.

papez-francisek
Jorge Mario Bergoglio Frančišek I.

Konklave se je dokaj hitro uspe-šno zaključil. V petem glasova-nju so izvolili 266. papeža arge-ntinskega kardinala iz Buenes Ariesa. Naj bo dovolj sveti oče Frančišek I. To pišem dan po izvolitvi in počasi prihajajo drobci iz njegovega 77 letnega življenja. Najprej je študiral kemijo in po tem stopil k jezui-tom, duhovnik, škof, kardinal in od 13. 3. 2013 papež.

Vedno je bil zelo zaposlen in dejaven v domači ter vesoljni Cerkvi. Končno je postal rimski škof in papež. Prvi vtisi so zelo prijetni in pozitivni. Upamo, da bomo še naprej poslušali o njem čim več dobrega. Še bolj bo važno kar bo on povedal nam in o nas.

Postna akcija: odpoved alkoholu. Gre za solidarnost z družinami, ki imajo odvisnika in zaradi tega silno trpijo. Na to nas opozarjajo plakati in zgibanke, ki žal vsako leto ostajajo neopaženi. Verjemite, da gre za velike in težke zadeve, zato si le vzemite in preberite zgibanko ter kaj storite v prid trpečim.

V postu si lahko tudi sami omislimo kakšno žrtvico in jo skušajmo čimbolj izpolniti. Ni treba iskati nekaj velikega in nedosegljivega, ampak tisto, kar imamo ve¬dno pri roki. To je molitev, reden obisk nedeljske in delavniške maše, obisk osamelega..

Mašni nameni: Še naprej Vas lepo Vas vabim, da naročite sv. maše za rajne pa tudi za žive in vsakdanje zadeve ter razne dobre namene.

Radijski misijon: od 17. 3. do 24. 3.: Vodila ga bosta oba slovenska nadškofa. Msgr A. Stres filozof in velik poznavalec družbe ter msgr M. Turnšek poglobljeni teolog. Oba sta bivša zelo pronicljiva profesorja. To pomeni, da nam bosta postregla z kleno besedo in aktualno mislijo za leto vere ter novo evangelizacijo.

Oljčne vejice: žal na starem mestu oljk letos nismo dobili. Morda pridejo iz Šmarja. Če jih ne bo bomo pač obavili cvetno nedeljo kot pred leti z domačim zelenjem.

Vsem mamam pa tudi ostalim ženskam želim vse naj, naj ob materinskem dnevu!

Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si svojim križem svet odrešil.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 3. 17.00 Pr † starši Mihor
T 19. 3. 10.00 Trg na čast sv. Jožefu in za farane ter dobrotnike
S 20. 3. 17.00 Rd na čast M B v zahvalo za zdravje
Č 21. 3. 17.00 Trg v dober namen v zahvalo za službo
P 22. 3. 7.00 Trg v čast M Pomagaj za zdravje
S 23. 3. 16.00 Zg v zahvalo za novega papeža Frančiška
N 24. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
P 25. 3. 18.00 Pr † Marija, Miha in Jože Majerle Pikeči
T 26. 3. 18.00 Trg † Peter obl. in starši Butala Ušini
S 27. 3. 18.00 Trg 7v zahvalo za duhovništvo in duhovne poklice
Č 28. 3. 18.00 Trg † Rajni iz družine Majerle Dol
P 29. 3. 15.00 Trg križev pot in obredi velikega petka
S 30. 3. 7.00
19.00
Blagoslov ognja pred cerkvijo
Trg † Rajni Markovič Dol 9
N 31. 3.
Velika noč
7.00
10.00
12.00
Trg procesija za farane in dobrotnike
Trg v zahvalo za 80 let in vse dobro v življenju
SL † družina Crnkovič in Rauh

22. 3. 7.00 do 18.00 Črnomelj slovenski spravni dan. Že nekaj let po vsej Sloveniji na cvetni petek intenzivno spovedujemo. Tako bo tudi letos v Črnomlju ves dan prilika za sv. spoved. Izkoristite tudi Vi.
Pri nas bo spovedoval duhovnik iz Črnomlja v nedeljo 17. 3. med sv. mašo ob 10h.

23. 3. ob 15.00 Zagozdac: križev pot, sv. maša 16. 00. Gre za velik praznik, kar pomeni, da Vas pričakujem v velikem številu.

PRED NAMI JE NAJRESNEJŠI DEL CERKVENEGA LETA:

  • 24. 3. – Cvetna nedelja: Spominjamo se Jezusovega slovesnega vhoda v Jeruzalem. Čeprav se zima nikakor noče posloviti, naredite butarice iz tega, kar se trenutno dobi in složno pridimo na proti prihajajočemu Mesiju.
  • 28. 3. – Veliki četrtek: Obhajanje zadnje večerje spomin na ustanovitev sv. maše in duhovništva. Obred umivanja nog opravimo vsak v svojem srcu.
  • 29. 3. – Veliki petek: premišljujemo Gospodovo trpljenje in smrt. Strogi post.
  • 30. 3. – Velika sobota: Čez dan blagoslavljamo jedila. Zvečer pa je vigilija – čakanje Jezusovega vstajenja. To noč se ura premakne naprej na letni čas.
  • 31. 3. Velika noč proslavljanje Gospodovega vstajenja. Najprej procesija potem slovesna sv. maša, nato še slovesna dnevna sv. maša in še opoldne v SL.
Spodnji Log 9.00
Čeplje 9.30
Zagozdac 10.00
Predgrad 10.30
Laze 11.00
Sodevci 13.30
Radenci 14.00
Trg 15.00

V marcu skrbijo za cvetje v farni cerkvi Dol in Prelesje v aprilu pa Sodevci.