28. 4. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21 – 27 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 33 – 35
1. 5. – sv. JOŽEF delavec: 1 Mz 26 – 31 / Ps 145 / Raz 21, 1 – 5a / Jn 13, 31 – 35
5. . 5 – 6. velikonočna nedelja: Apd 15, 22 – 29 / Ps 67 7 Raz 21, 10 – 14 / Jn 14, 23 – 29
9. 5. – Gospodov vnebohod: Apd 1, 1 – 11 /Ps 47 / Heb 9, 24 – 28 /Lk 24, 46 – 53
12. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60 / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17 / Jn 17, 20 – 26

28. 4. – 5. velikonočna nedelja

Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.« (Jn 13, 31 – 35).

S tem kratkim odlomkom govora pri zadnji večerji nas Jezus pripravlja na svoj vnebohod, ki se je zgodil po zmagoslavnem trpljenju in vstajenju.. On mora iti v svojo odrešilno bitko z zlom in potem v svojo slavo. Po apostolh nam pušča razpoznavno znamenje. Kristjani se moramo prepoznati predvsem po ljubezni med seboj in do bližnjega.

Lahko bi kdo pomislil, da je to najlažja zadeva, saj nam TV kar naprej ponuja posladkane serije polne ljubezenskih prizorov. Vendar prav to priča o nasprotnem. V našem času je ljubezen še kako podhranjena. To pomeni, da nam jo primanjkuje. Na to nas opozarja tudi papež Frančišek I. že s svojim imenom, še bolj pa z konkretnimi dosedanjimi in sedanjimi dejanji. Ljubiti se med seboj ni samo neka deklarativna izjava in morda lepo odigran objem… Gre za žrtvovanje svojega časa in sredstev v službi bližnjemu. Časi postajajo čedalje težji in napovedi so žal vse temnejše.

Tu imamo kristjani svojo edinstveno priložnosti. Ko je stiska res velika, moramo stopiti skupaj in pokazati svojo dejavno solidarnost. Sedaj na spomlad bi kazalo posaditi kakšno vrsto krompirja… več za tiste, ki ga bodo potrebni v jeseni. Člani Karitas bi se lahko izkazali tudi s skupno akcijo pridelavo hrane. Zapuščenih njiv je kar precej, ki bi jih kazalo zopet obdelati in na njih pridelovati hrano za preživljanje krize, ki ji ni videti konca…. Bi poskusili?

1. maj – farno žegnanje – 7 let Tav

Prišel je v domači kraj in jih učil v njihovi shodnici, tako da so se zelo čudili in govorili: »Od kod temu ta modrost in ta mogočna dela?
Ali ni to tesarjev sin? Ali ni njegovi materi ime Marija, njegovim bratom pa Jakob, Jožef, Simon in Juda? In njegove sestre, ali niso vse pri nas? Od kod torej njemu vse to?« In spotikali so se nad njim. Jezus pa jim je rekel: »Prerok ni brez časti, razen v domačem kraju in v svoji hiši.« In zaradi njihove nevere tam ni storil veliko mogočnih del. (Mt 13, 54 – 58).

No za praznik dela in god našega zavetnika župnije sv. Jožefa Delavca je odlomek zelo pomenljiv. Jezus pride v domači kraj. Prične s svojim bistvenim delom – oznanjevanjem Božjega kraljestva, a domačini najdejo izgovor, da jih to ne zanima.

V teh kriznih letih se politika ukvarja sama s seboj. Ima sicer polna usta dela in davkoplačevalskega denarja, v resnici pa delajo ravno nasprotno temu, kaj bi morali storiti. Omogočiti delavcem primerno zaposlitev in človeka vredno plačilo.

Prosimo sv. Jožefa naj stopi na stran tolikokrat ponižanih in opeharjenih delavcev.

5. 5. – 6. VELIKONOČNA NEDELJA – Florjanova nedelja

Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas. Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi. (Jn 14, 23 – 29).

Zadeva se nadaljuje od prejšnje nedelje. Jezus spet govori o ljubezni, potem tudi o Prihodu Svetega Duha Tolažnika. V sedanji zmešnjavi ni lahko delati dobro in pošteno ter nesebično deliti vse kaj znaš ali premoreš z človekom v stiski, še posebej, ko se odgovorni obnašajo tako neodgovorno. Ni lahko. Zato nam Jezus obljublja in pošilja dar od zgoraj. Sveti Duh je tisti, ki nam daje moč in smisel dosledno živeti po Evangeliju. Zato kličemo vsem. Ne bojte se delati dobro in pomagati človeku v stiski ne glede zakaj in kako ga je to doletelo.

tav-logo-mali.jpg

7 let skupnosti Tav
Pa je prišel jubilejni dan. Z razlogom smo ponosni na prehojeno pot in opravljeno. Vsem, ki nam stojite ob strani se iz srca zahvaljujemo.
Vabljeni na zahvalno mašo, ki bo 1. maja ob 10.00 uri.

9. 5. – Gospodov vnebohod

Peljal jih je ven proti Betaniji. Povzdignil je roke in jih blagoslovil. Medtem ko jih je blagoslavljal, se je odmaknil od njih in se vzdignil v nebo. Oni pa so se mu poklonili in se v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in so slavili Boga. (Mt 24, 50 – 53).

Na praznik Gospodovega vnebohoda se verniki srečamo s smislom naše vere. Gre tudi za naš vnebohod. Papež Frančišek je takoj po izvolitvi kardinalom položil na srce prav to, pomagati svetu do trdne vere v nebesa. Sam pravi, da je cerkev brez tega osrednjega poudarka samo še ena humana ustanova med tolikimi drugimi.

Torej poživimo svojo vero in se obnašajmo temu primerno. To naj med drugim pomeni, da vsako svoje dejanje presojamo tudi – oziroma predvsem v perspektivi srečne večnosti. Na vprašanje kako se to doseže, imamo Jezusov odgovor bogatemu mladeniču. On ga je namreč vprašal, kaj naj naredi, da doseže večno življenje. Jezus mirno odvrne, naj izpolnjuje zapovedi. Mladenič katere? On - desetere Božje, mi pa še dodamo petero Cerkvenih…

Maj – mesec šmarnic in posebnega češčenja Device Marije.

Pri nas imamo svete maše raztresene po vsej prostrani župniji. Zato je težko opraviti pravo strnjeno majniško pobožnost k Devici Mariji. Kljub temu ste lepo vabljeni, da se po svojih najboljših močeh potrudite in udeležite vsej tam, kjer je bolj na roko. Zelo je pohvalno, da se v Predgradu še vedno redno vsak dan zbirate k molitvi rožnega venca in litanij.

Posebej ste vabljeni ob petkih k molitveni skupini. Takrat bomo med sv. mašo brali branje, ki se letos nanaša na 31 znanih osebnosti z naslovom Obrazi vere.

9. 5. ob 20.00 seja Ž P S in Ž K. Potrebna so pogosta srečanja, da sproti pregledamo trenutno stanje v župniji. Seja bo na vnebohod, ker je to slovesni praznik. Morda bo to še dodaten razlog, za obisk praznične sv. maše.

Obravnavali bomo priprave na praznovanje 7. obletnice Tav in likofa za več-namenski dom Tav. Podrobneje bom predstavil pobudo za nove lesene figure jaslic. Zato ste povabljeni tudi vsi, ki Vas tematika zanima.

Nove lesene jaslice: Že nekaj let veljajo naše poljanske jaslice in polnočnica za nekaj prijetnega. Na velikem prostoru se da marsikaj narediti. Žal so figure sestavljene iz več generacij in kvalitetnih stopenj. Najlepše so najstarejše. Vendar so že zelo okrušene. Zato me že dolgo ima, da bi nabavili novo garnituro. Predlagam, da skupaj naredimo nove prave lesene jaslice Toni je že naredil nekaj unikatnih figuric v našem poljanskem stilu. Vsak rejec živali bi ja nekako zmogel financirati enega pastirja – 'poljanskega črednika'. Ostali farani dobre volje pa vsaj eno ovčko. Župnik poljanski bi plačal sv. Družino in tisto, kar sodi v hlevček. Za tri kralje bomo prosili tiste, ki pridejo na polnočnico od drugod. Za angelčke bi lahko prispevali ob pogrebih namesto cvetja ali sveč. Lepo prosim, da zadevo vzamemo resno, kot posebno priložnost, da skupaj ustvarimo res nekaj edinstvenega.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 29. 4. 20.00 Pr † Katarina, Jure in Peter Kraškovič
T 30. 4. 20.00 Pr † Ivanka Mihor 30. dan
S 1. 5. 10.00 Trg v zahvalo za sedemletno delovanje skupnosti Tav
Č 2. 5. 20.00 Čeplje † Franc Pavlič 8. dan
P 3. 5. 20.00 Trg za farane n. m. nedelje 5. 5.
S 4. 5. 20.00 Rd † Brane Podgornik Obl.
N 5. 5. 10.00
11.30
Trg na čast sv. Florjanu za žive in †gasilce in gasilke
Čeplje † Marija Rupnik n. Rauh Vimolj
P 6. 5. 20.00 Pr † Pavla Jenko n. Mihelič M.
T 7. 5. 20.00 Trg † Ivanka Samec obl. Sodevci
S 8. 5. 9.30 Trg somaševanje za † duhovnike in duhovne poklice
Č 9. 5. 20.00 Vnebohod Trg za farane in dobrotnike n. m. nd. 28. 4.
P 10. 5. 20.00 Trg † rajni Lukanič Sinji vrh
S 11. 5. 20.00 Rd † Katarina obl. in Jože Kobe Stuparjevi
N 12. 5. 8.30
10.00
SL † družina Baraga
Trg † rajni iz družine Šajnič

1. 5. ob 10.00 sv. Jožef Delavec farno žegnanje: Prisrčno vabljeni, da počastimo našega farnega zavetnika in priporočimo našo domovino za boljše čase.

5. 5. ob 10.00 Florjanova nedelja: Dragi tovariši gasilci in tovarišice gasilke lepo vabljeni na stanovsko sv. mašo ob godu zavetnika sv. Florjana. Letos je gostitelj PGD Radenci. Oni so prispevali ter naročili mašni namen za srečo in Božje varstvo vse naše doline, da bi gasilci imeli čim manj dela z reševanjem imetja ter življenj. Po drugi strani pa, da bi se čim večkrat lahko srečali ob kaki lepi zadevi – veselici, blagoslovu in raznih jubilejih. Spomnili pa se bomo tudi naših rajnih tovarišev.

Opozorilo: Ko je skopnel sneg se je pokazalo veliko smeti zlasti pod zabojnikom na pokopališču. Lepo prosimo, da se skupaj potrudimo in smeti damo, kamor sodijo!

Najemnina grobov: V letošnjem letu smo zopet pričeli dveletni ciklus za plačevanje najemnine grobov. To najlažje opravite po sv. maši. Takrat je župnik razen par izjem vedno prisoten. Drugače lahko župnika pokličete na mobi in se prepričate oziroma dogovorite, da se srečamo in zadevo uredimo. Svoj dolg lahko nakažete s poštno nakaznico ali na transakcijski račun NLB Črnomelj SI56 0243 0025 3648 548 Seveda je treba navesti za kateri grob gre. Torej je možnosti več, sam si pa želim, da se osebno srečamo in zadevo uredimo. Cena je nespremenjena 30 € za enojni in 50 € za dvojni grob za dve leti.

9. 5. 20.00 Vnebohod: Kot sem obljubil bo sv. maša na vnebohod v farni cerkvi. Gre za slovesni praznik pa ste lepo vabljeni v čim večjem številu.

V maju skrbijo za cvetje Radenci.