4. 8. – 18. navadna nedelja: Prd 1, 2¸2, 21 – 23 / Ps 9 / Kol 3, 1 – 11 / Lk 12, 13 – 21
11. 8. – 19. navadna nedelja: Mdr 18, 6 – 9 / Ps 33 / Heb 11, 1 – 2. 8 – 19/ Lk 12, 32 – 48
15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE: Raz 12, 1 – 6 / Ps 45 / 1 Kol 15, 20 – 26 / Lk 1, 39 – 56
18. 8. – 20 navadna nedelja: Jer 38, 4 – 10 / Ps 40 / Heb12, 1- 4 / Lk 12, 49 – 53

4. 8 – 18. navadna nedelja

Nekdo iz množice mu je rekel: »Učitelj, reci mojemu bratu, naj deli dediščino z menoj.« On pa mu je dejal: »Človek, kdo me je postavil za sodnika ali delivca nad vaju?« In rekel jim je: »Pazíte in varujte se vsake pohlepnosti, kajti življenje nikogar ni v obilju iz njegovega premoženja.« Povedal jim je priliko: »Nekemu bogatemu človeku je polje dobro obrodilo, zato je v sebi razmišljal: ›Kaj naj storim, ker nimam kam spraviti svojih pridelkov?‹ Rekel je: ›Tole bom storil. Podrl bom svoje kašče in zgradil večje. Vanje bom spravil vse svoje žito in dobrine. Tedaj bom rekel svoji duši: Duša, veliko dobrin imaš, shranjenih za vrsto let. Počivaj, jej, pij in bodi dobre volje.‹ Bog pa mu je rekel: ›Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?‹ Tako je s tistim, ki sebi nabira zaklade, ni pa bogat pred (Lk 12, 13 – 21).

Ko to pišem, poslušam, da sta odstopila naša oba dva nadškofa. Edini razlog za odstop je gospodarski polom Mariborske nadškofije. Tam se je v določenem času pojavila priložnost, da bi se dalo tudi z 'dobrim gospodarjenjem' še kaj prispevati h gmotnemu stanju škofije. Žal se je zadeva tako zelo sfižila in povzročila ogromno gorje, težav in sramote ter odstop kar treh nadškofov. Če dodamo, da imamo od pomladi novega papeža Frančiška, ki se na vso moč trudi, kako bi Cerkvi vrnil tisto pristno prvotno posebnost, le- ta ni v bogastvu, ampak v revščini in solidarnosti z najbolj prizadetimi. Torej se je tudi tu pričelo za res…

Če upoštevamo domačo polomijo in papeževo prizadevanje za ponižno služenje ubogim, lahko pritrdimo današnjemu nauku v Evangeliju, ko nas Jezus opozarja, naj se varujemo vsake lakomnosti. Cerkev se tega še kako zaveda. To je skozi vso zgodovino njena največja skrb, kako bi zbrala čim več, da bi pomagala ubogim tako v izobraževanju, zdravstvu napredku kulture… Hkrati pa vedno mora skrbeti, da ne bi postala prebogata in se na ta način dvignila nad navadno ljudstvo…

Gre za zelo resne zadeve pa Vas iz srca vabim k redni molitvi za Cerkev.

11. 8. – 19 navadna nedelja

ki čakajo, kdaj se bo njihov gospodar vrnil s svatbe, da mu odprejo takoj, ko pride in potrka. Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne! Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posadil za mizo. Pristopil bo in jim stregel. In če pride ob drugi ali tretji nočni straži in jih najde takó, blagor jim! Vedite pa: Če bi hišni gospodar vedel, ob kateri uri pride tat, ne bi pustil vlomiti v svojo hišo. Tudi vi bodite pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« (Lk 12, 35 – 40).

Pričujoči odlomek nas resno opozarja in spodbuja na vsestransko budnost. Najprej gre budnost in tenkočutnost glede naše vere in našega končnega cilja. Tu se ne splača nikakršno taktiziranje. Češ, nekaj časa si bomo privoščili lagodnost, ker bomo potem pravočasno vse uredili.

Ravno tako se ne smemo držati ob strani in si pilatovsko umivati rok glede položaja naše ljube domovine. Če se še spomnimo odstopa obeh nadškofov. Ona dva sta morala odstopiti, tisoči pa so ostali praznih rok. Na zelo podobni poti je tudi naša državna ekonomija. Kot kristjani se moramo resno zavzemati za izboljšanje stanja v naši domovini. Predvsem je treba budno spremljati kdo kaj govori in kako to potrjuje s svojim delom. Da bomo na volitvah izvolili na državni vrh res prave ljudi. Ne smemo pustili, da odgovornost za nas in vse državljane prevzame kdor koli. Te dolžnosti nas ne more odvezati niti prepovedati nihče.

15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE

In Marija je rekla:
»Moja duša poveličuje Gospoda
in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku,
kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice.
Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi,
kajti velike reči mi je storil Mogočni
in njegovo ime je sveto.
Njegovo usmiljenje je iz roda v rod
nad njimi, ki se ga bojijo.
Moč je pokazal s svojo roko,
razkropil je tiste, ki so ošabni v mislih svojega srca.
Mogočne je vrgel s prestolov
in povišal je nizke.
Lačne je napolnil z dobrotami
in bogate je odpustil prazne.
Zavzel se je za svojega služabnika Izraela
in se spomnil usmiljenja,
kakor je govoril našim očetom:
Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.« (Lk 1, 46 – 55).

Na slovesni praznik Marijinega vnebovzetja beremo najlepše verze v svetovni literaturi. To je izbruh veselja in hvaležnosti izbranke, ki je pod svojim srcem začutila Božjega Sina in prišla na obisk tisti, ki je nosila največjega in zadnjega med starozaveznimi preroki. Molitev duhovniki in redovniki pa tudi mnogi laiki ponavljamo vsak dan pri brevirju. Prav ta molitev nam lahko pomaga v teh hudih in prelomnih časih. Ko se nam tako želeno udobje vidno izmika iz rok ter odmika nekam daleč v prihodnost, nas Marija opozarja, da je vir pravega veselja v majhnih vsakdanjih rečeh, če jih le sprejemamo s preprostim srcem.

Naš papež Frančišek se tako trudi, da bi nas ogrel za pristne in 'majhne reči'. Te majhne vsakdanje reči nas delajo velike. To se ne meri v številkah, ampak v srčni kulturi, ki jo živimo pristno in v neposrednih stikih z ljudmi, ki nam prihajajo na proti dnevno ali občasno. Kakor je Marija hitela k Elizabeti in Frančišek se ne da odstraniti izmed preprostih ljudi, tako se tudi mi odprimo en drugemu, da se vsem nam prej ali slej odpre nebo, ki nas bo sprejelo, da prejmemo končno plačilo.

tav-logo-mali.jpg

vrocina

Vročina je res velika, vendar nas skrbi zima pa se ukvarjamo z drvmi.

4. 8. popoldne na Zaplaz za nove duhovne poklice

Na škofiji si zelo prizadevajo, da bi se nam naše osrednje škofijsko marijansko svetišče na Zaplazu čim bolj priljubilo. Tako tudi med počitnicami vabijo romarje iz vse Slovenije k nedeljskim popoldanskim sv. mašam. Prva nedelja v mesecu je povezana z Grozdetovim shodom in molitvijo za nove duhovne poklice. V avgustu je prišla na vrsto naša dekanija Črnomelj. Ker sem ravno jaz v dekaniji animator za duhovne poklice, bom sv. mašo in pobožnosti vodil jaz. Seveda bom zelo vesel, če se še kdo pridruži. Iz Trga bomo odšli ob 13.00. Lepo vabljeni, da se žrtvujemo za svetost že obstoječih pa tudi za nove poklice. Ravno tako se priporočamo bl. Grozdetu v vseh drugih stiskah.

Osvobojeni za svobodo: Konstantinovo leto

20 in 21. 09. 2013 vabilo na obhajanje 1700 let verske svobode.

Cesar Konstantin je leta 313 izdal Milanski edikt in v njem izenačil našo krščansko vero za enakopravno drugim religijam v cesarstvu. Ker je bil Konstantin rojen v Nišu bo osrednja slovesnost potekala prav tam in beograjski nadškof je odgovoren za katoliški del. Z veliko zavzetostjo nas je osebno povabil na to veliko slovesnost. Prav nič ne bi bilo narobe, če bi se tudi iz naše župnije kdo udeležil te velike ekumenske slovesnosti.

Odstopila ljubljanski in mariborski nadškof

Gre že za tretji in četrti odstop oziroma za upokojitev nadškofa. Zadeve so resne pa smo kristjani povabljeni, da molimo za upokojene nadškofe, zlasti za njihove naslednike. Še posebej molimo za našega škofa Andreja, ki je postal administrator ljubljanske nadškofije in predsednik slovenske škofovske konference.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 5. 8. 18.00 Parga † za vse rajne , ki so bili rojeni na Pargi
T 6. 8. 20.00 Trg † Marko Kobe obl.
S 7. 8. 20.00 Pr za farane in dobrotnike n. m. 3. 8
Č 8. 8. 7.00 Trg Za duhovne poklice
P 9. 8. 20.00 Trg † Jurij Šuster obl.
S 10. 8. 8.00 Rd † za farane in dobrotnike
N 11. 8. 10.00

11.30
Trg † Ana Majerle 1. obl. Kukina, † starši Tomažin obl. Kot
Čeplje † starši Rauh obl. Vimolj
P 12. 8. 20.00 Pr po namenu župnika
T 13. 8. 20.00 Trg za srečo in zdravje
S 14. 8. 20. 00 Trg † Pavel Perše n Urankar
Č 15. 8. 10.00 Zagozdac žegnanje za farane in dobrotnike
P 16. 8. 20.00 Drugje po namenu župnika
S 17. 8. 20.00 Drugje po namenu župnika
N 18. 8. 8.30
10.00
SL † za žive in rajne Perko
Trg za farane in dobrotnike, † družina Majerle Predgrad 5. Jerjeva

5. 8. Marija Snežna žegnanje na Pargi ob 18.00: nekako ni izneslo, da bi bila redna letna sv. maša na Pargi v soboto. Zato bo na god Marije Snežne proti večeru. Letos ste še posebej lepo vabljeni, ker je Zagozdački Toni naredil nov daritveni oltar. Na njem je upodobil znano prispodobo iz Psalma: "Kakor hrepeni jelen po potokih voda, tako hrepeni moja duša po tebi, o Bog." (Ps 42, 2). Torej je upodobljen jelen in izvir vode ter plameni. Menim, da bi oltar lahko vzeli za svojega lovci in gozdarji. To pomeni, da bi lahko kaj zanj prispevali in predvsem zanj skrbeli… Veseli me, da je do tega spontano in je pri njem sodelovalo veliko pasameznikov.

6. 8. Jezusova spremenitev na gori: Gre za zelo pomemben dogodek, ko se je Jezus na gori spremenil in pokazal, kdo v resnici je. Zgodilo se je tik pred odhodom v Jeruzalem kjer ga je čakalo trpljenje smrt in vstajenje. Bl. Janez Pavel II. je dogodek uvrstil v rožni venec svetlobe. Lepo povabljeni k sv. maši in tudi čim bolj redni molitvi tega novega rožnega venca.

Toplo priporočamo zbiranje zamaškov za invalidske pripomočke!!! Saj ni tako težko dati zamašek na stran in jih ob koncu tedna oddati v župnišču. Invalidi so vedno zelo v težkem položaju še posebej v krizi. Za kakšen malo dražji pripomoček morajo nabrati nekaj ton zamaškov. Torej pomagajmo.

V avgustu skrbi za cvetje v farni cerkvi Deskova vas.