1. 9. – 22. nav. Angelska nedelja: Sir 3, 17 – 29 / Ps 68 / Heb 12 18 – 24 / Lk 14, 1. 7 – 14
8. 9. – 23. navadna nedelja - mala maša: Mdr 9,13 – 18b /Ps 90 / Flm 9 – 17 / Lk 14, 25 – 33
15. 9. – 24. navadna nedelja: 2Mz 32 7 – 14 / Ps 51 / 1 Tim 1, 12 – 17 / Lk 15, 1 – 32

4. 18 – 20. navadna nedelja

Povabljenim je povedal priliko, ko je opazoval, kako si izbirajo prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto. Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« Tistemu, ki ga je povabil, pa je govoril: »Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« (Lk 14, 7 – 14).

Ob branju odlomka mi nehote prihaja misel, kako je evangelij aktualen. Jezus je opazoval prerivanje za prva mesta. Sedaj imamo celo kolobocijo v zvezi z našo edino luko Koper. Po drugi strani pa sije svetel lik papeža Frančiška, ki se ne pusti oddaljiti od preprostih ljudi….

Imamo dve skrajnosti. Na eni strani elita in predestinirani voditelji ter upravitelji preostalega državnega imetja ki kljub burnim razpravam zasedajo in ohranjajo svoje privilegirane položaje. Po drugi strani pa stalna skrb Cerkve, ki se od Jezusa do sedanjega papeža na vso moč trudi pomagati tam, kjer je v resnici še kako potrebno. Prej ali slej bo prišlo do volitev. Takrat se v predvolilni tekmi tudi vse vali proti prvemu mestu. V tem primeru je treba biti previden in narediti vse in vsi skupaj, da omogočimo na odgovorne položaje res najboljšim.

Skratka, ko smo povabljeni, bodimo pozorni na tistega, ki nas vabi, da bi zasedli tisto mesto, ki nam je namenjeno. Prav nič ne bomo zagrešili niti zamudili, če kaj boljšega prepustimo komu drugemu. Če pa omogočimo, da odgovornost prevzame tisti, ki je tega zmožen, bomo pripomogli k boljšemu stanju v naši družbi.

8. 9. – 23. navadna nedelja – mala maša

Z njim so potovale velike množice. Obrnil se je in jim rekel: »Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec. Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli posmehovati in bi govorili: ›Ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati.‹ Ali: kateri kralj, ki gre na vojsko proti drugemu kralju, ne bo prej sédel in se posvetoval, ali se more z deset tisoč možmi postaviti po robu njemu, ki prihaja nadenj z dvajset tisoči? Če se ne more, pošlje poslanstvo, ko je oni še daleč, in sprašuje, kakšni so pogoji za mir. Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.«(Lk 14, 26 – 33).

Jezus nas spet trdo provocira. Kakorkoli se trdo sliši, gre Jezusu za potrditev svojega povabila. Pač naše življenje in vsi medsebojni odnosi so zgrajeni na neki določeni kulturni ravni. V glavnem vse lepo deluje, čeprav se pojavljajo tudi zamere, ekscesi in celo svetovne vojne… Vsemu na vkljub smo s stanjem v glavnem zadovoljni. V to našo zemeljsko idiliko pa nam Jezus pošilja svoje pogoje za novo družbo. Imel je pač uspeh, pa si je privoščil… Danes je pri nas uspeh bolj pičel, vsaj po zunanji privrženosti ne moremo biti ponosni. Kljub temu tudi nam veljajo gornje dokaj zahtevne besede o sovraštvu in skreganosti vse v prek…

Jezus nas opozarja, da je naše življenje veliko več vredno kot trenutni navidezni uspehi in nekaj privilegijev, ki smo si jih s trudom tako ali drugače pridobili. Spomnimo se kako si je naša vrhunska smučarka P. Majdič prislužila bronasto medaljo. Sedaj je to že tako daleč nazaj smo pa še kako ponosni na njo Ali na Tino Maze. Žal vse skupaj tako hitro mineva. Jezus pa prihaja z ponudbo večnega življenja in večno srečo. Več kot to enostavno ni možno. To je tako edinstveno, da se splača tudi skregati s svojimi nizkotnimi mislimi, kaj šele s tistimi, ki bi nas radi speljali z Jezusove poti. Torej ne gre za običajno kreganje in sovraštvo, ker je sosedova kura razbrskala našo gredico, ali nam je nekdo nekaj neprijetnega rekel. To nam bo itak ostalo. Gre za radikalno in življenjsko odločitev za vero in življenje po njej. To hočemo sprejeti in v tem vztrajati za prav vsako ceno.

Če zopet malo spomnim na evangelij prejšnje nedelje, kako so si izbirali prve sedeže na neki gostiji, ki jo je vaški, ali morda celo mestni velikaš priredil sebi v čast. Množico je rabil za poveličevanje in razkazovanje svoje prevlade nad njimi. V bistvu pa jih je poniževal, zlasti tiste, ki so previsoko zlezli, ko je našel nekoga 'še imenitnejšega'…

Jezus nas vabi v sama nebesa za vso večnost. Pri izbiri nas želi povsem osvoboditi vseh narejenih lestvic priljubljenosti. On nas ljubi do smrti na križu…

tav-logo-mali.jpg

pisarna

Menjava avtomobila me je do dobra zaposlila in primerno utrudila. Upam, da se bom sedaj lahko tudi sam lotil potrebnih del, da bo pisarna kmalu na red.

Osvobojeni za svobodo: Konstantinovo leto – 1700 let verske svobode

20 in 21. 09. 2013 vabilo na obhajanje 1700 let verske svobode.

Cesar Konstantin je leta 313 izdal Milanski edikt in v njem izenačil našo krščansko vero za enakopravno drugim religijam v cesarstvu. Ker je bil Konstantin rojen v Nišu bo osrednja slovesnost potekala prav tam in beograjski nadškof je odgovoren za katoliški del. Z veliko zavzetostjo nas je osebno povabil na to veliko slovesnost. Prav nič ne bi bilo narobe, če bi se tudi iz naše župnije kdo udeležil te velike ekumenske slovesnosti.

Veliki jubilej se je že dobro približal. Lepo bi bilo, da se je vsaj kdo udeleži. Sam zaradi zdravstvenih težav ne upam: Program je zelo lep in pester. Ogled Beograda in Niša z naše krščanske strani. Gre za resnično velik jubilej, ki ga gre v letu vere še bolj zavzeto proslaviti.

15. 9. Žalostna Mati Božja žegnanje v Čepljah ob 8. 30

Letos pade mala maša in žalostna M B ravno na nedeljo. To pa nam pri razporejanju sv. maš povzroči zadrego, ker je nedeljo po 8. 9. posvetališče na Žežlju. Tam res radi hodimo. Že več kot 15 let ima zadnjo sv. mašo župnik poljanski. Zato bomo v Čepljah opravili praznično sv. mašo že ob 8. 30. V Spodnjem logu pa dan prej torej v soboto ob 8. 30. Vzemimo to, kot majhno žrtvico in dajmo čast Bogu tudi tako, da doma in na Žežlju počastimo njegovo posebno izvoljenko Marijo, ki je pod križem doživljala vso dramatičnost našega odrešenja. Sedaj pa nas čaka v nebesih in od tam predvsem materinsko spremlja.

Skrb za lepo bogoslužje

fantje iz skupnosti radi naredijo, kaj sami zmorejo za našo farno cerkev in njeno okolico. Pri nedeljski maši ministrirajo, tudi preberejo berilo… Kljub temu pa nas to ne sme uspavati. Za urejenost vseh cerkva zlasti pa farne so povsod odgovorni vsi farani po svojih najboljših močeh. Pri nas smo to nekako osredotočili na krašenje, ki ga opravijo vasi po običajnem vrstnem redu.

Glede branja beril bi se treba še malo bolj potruditi. V trgu, Radencih in Čepljah se je nekako ustalilo. V Predgradu, Zagozdacu in Spodnjem Logu pa še ni nič. Z dobro voljo se bi gotovo tudi tu našel bralec, ali bralka, ki bi s svojo udeležbo gotovo popestril bogoslužje. Potrudimo se, da bi se te zadeve vzele zares in čim prej uredile.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 2. 9. 19.00 Pr † Anica in Pavel Majerle Predgrad 64
T 3. 9. 19.00 Čeplje †Alojz in Marija Kljun
S 4. 9. 19.00 Pr za duhovne poklice
Č 5. 9. 7.00 Trg † Barbara in Franc Marinčič Grosuplje
P 6. 9. 19.00 Trg † Jurij obl. in Julijana Mihelič Sodevci
S 7. 9. 19.00 Rd † Alfonz Šterbenc n žena
N 8. 9. 10.00 16.30 Trg v dober namen ob krstu Ane
- † Marko obl. in Anica Šterbenc Jelenja vas 2
Zg za farane in dobrotnike posebej bolnike
P 9. 9. 19.00 Pr po namenu N M
T 10. 9. 19.00 Čeplje po namenu N M
S 11. 9. 7.00 Trg po namenu N M
Č 12. 9. 19.00 Drugje za zdravje družine Sedej
P 13. 9. 19.00 Drugje v zahvalo za varstvo ob prometni nesreči
S 14. 9. 19.00
20.00
Rd za pokojne duhovnike in duhovne poklice
SL † Anton Makše
N 15. 9. 8.30
10.00
Čep žegnanje za farane in dobrotnike
Trg † rajni Miklarčevi
- Po namenu N M

8. 9. 16. 00 maša za bolnike in ostarele ter njihove pomočnike: na Marijin rojstni dan, ki je ravno na nedeljo še bolj povabljeni k Zagozdački Mariji prav vsi, ki ste količkaj okretni. Na rojstne dneve čedalje več damo pa dajmo tudi na Marijinega. Pripravimo ji prelep šopek iz naših bolnikov ostarelih in strežnikov. Zdravi pa poskrbimo, da gotovo pridejo in jim potem primerno postrezimo.

Nove Jaslice počasi nastajajo vendar hitreje, kot se zbirajo prispevki. Vem, da nas kriza stiska in klesti, kljub temu pa si želimo izpeljati ta naš dokaj zahteven projekt. Za Tri kralje bi lahko prispevali kaj turisti oziroma turistični delavci.

Toplo priporočamo zbiranje zamaškov za invalidske pripomočke!!! Saj ni tako težko dati zamašek na stran in jih ob koncu tedna oddati v župnišču. Invalidi so vedno zelo v težkem položaju še posebej v krizi. Za kakšen malo dražji pripomoček morajo nabrati nekaj ton zamaškov. Torej pomagajmo.

Verouk bomo pričeli tretji teden v septembru. Na Slomškovo nedeljo 22. 9. pa bo roditeljski sestanek za starše in bodoče birmanske botre. Do takrat se skušajte dogovoriti za primeren čas verouka po pouku.

V septembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Kovača vas in Paka.