13. 10 – 28. navadna nedelja: 2 Kr 5, 14 – 17 / Ps 98 / 2 Tim 2, 8 – 13 / Lk 17, 11 – 19
20. 10. – 29. navadna nedelja: 2 Mz 17, 8 – 13 / Ps 121 / 2 Tim 3, 14 – 4, 2 / Lk 18, 1 – 8
27. 10. – 30. navadna nedelja: Sir 35, 12 – 18 / Ps 34 / 2 Tim 4, 6 – 18 / Lk 18, 9 – 14

13. 10. – 28 navadna nedelja

Ko je potoval v Jeruzalem, je hodil med Samarijo in Galilejo. Ko je prispel v neko vas, mu je prišlo naproti deset gobavih mož. Od daleč so se ustavili in na ves glas govorili: »Jezus, Učenik, usmili se nas!« Ko jih je zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom!« In med potjo so bili očiščeni. Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je odgovoril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca?« In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila.« (Lk 17, 11 – 19).

Cerkveno leto, kakor tudi leto vere se iztekata, zato je hvaležnost na pravem mestu. Dogodek z desetimi ozdravljenimi gobavci je zelo zgovoren in resno poučen. Vseh deset izobčencev je hkrati prosilo Jezusa, naj jih očisti. Klicali so ga tudi Učenik, da bi jih ja slišal in uslišal. Poslal jih je naj se pokažejo duhovniku, ki bo ugotovil njihovo ozdravitev. Za to opravilo so morali duhovniku prinesti dar v zahvalo za očiščenje od gob. To so verjetno opravili. Žal pa so pozabili priti reči 'hvala' tistemu, ki jih je res očistil. To je čutil samo prezirani odpadli tujec Samarijan. Edino on je dobil še dodatno spodbudo 'naj vstane in gre', saj ga je njegova vera rešila. Vsi so bili enako bolni, vendar se je vrnil samo eden. Jezusu je bilo hudo, ker ni mogel enako pohvaliti še koga iz vrst svojih rojakov Judov.

V naši skupnosti Tav si še kako prizadevamo, da bi čim več ljudem pomagali do očiščenja od zasvojenosti. Tu gre za zelo trdovratne življenjske navade, še bolj razvade. Če nam Gospod ne pomaga ne gre. Zato se še kako zavedamo, da moramo biti za vsak korak k ozdravitvi še kako hvaležni. Lepo Vas vabimo pridite19. 10. ob 10h, da se skupaj Bogu zahvalimo za vsak napredek, h končnemu uspehu…

20. 10. – 29. navadna – misijonska nedelja

Povedal jim je še priliko, kako morajo vedno moliti in se ne naveličati. Rekel je: »V nekem mestu je bil sodnik, ki se ni bal Boga in se ni menil za človeka. In v tistem mestu je bila tudi vdova, ki je prihajala k njemu in ga prosila: ›Pomagaj mi do pravice proti mojemu nasprotniku.‹ Dolgo ni hotel, potem pa je rekel sam pri sebi: ›Čeprav se ne bojim Boga in se ne menim za človeka, bom tej vdovi, ker me nadleguje, vendarle pomagal do pravice, da me ne bo s svojim prihajanjem izmučila do konca.‹« In Gospod je rekel: »Poslušajte, kaj pravi krivični sodnik! Mar Bog ne bo pomagal do pravice svojim izvoljenim, ki noč in dan vpijejo k njemu? Bo mar odlašal? Povem vam: Hitro jim bo pomagal do pravice. Toda ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?«(Lk 18, 1 – 8).

Za misijonsko nedeljo je gornji odlomek kar izzivalen. Polaga nam na srce, kako se moramo za dosego nekega dobrega cilja še kako potruditi. To ne pomeni, da je naš nebeški Oče podoben temu sodniku, ki se dolgo ne bi zmenil za naše prošnje v naših številnih potrebah. Bog Oče nas gotovo sliši in mu ni vseeno, kako se nam godi. Večkrat pa nas le pusti malo dalj časa trkati na svoja vrata, da bi prečistil našo vero in nas privedel, do čim plemenitejših prošenj.

Ravno misijonarji se morajo opremiti z železnimi živci, da zdržijo med svojimi spreobrnjenemi verniki, ki v svoji novi veri le počasi rastejo in še težje opuščajo razne življenjske slabe navade iz poganstva. V letih, ko naj bi čim bolj pomagali nastopiti novi evangelizaciji, bodimo do ta pravih misijonov prizanesljivi in še bolj dobrotljivi. Namenimo jim čim več materialnih in denarnih sredstev. Zlasti pa te dni pomnožimo svojo molitev za uspeh misijonov doma ter po svetu.

Potem se le posvetimo svoji širši domovini Evropi in toliko bolj ožji domovini Sloveniji. Evropska statistika nas je uvrstila na svoje zadnje mesto glede molitve . To je še mene presenetilo, saj smo vendar veljali veljali za Marijin narod. Kako je to možno? Bog se nas usmili! Le kje je nekaj zelo narobe. Vse se nam je zapletlo, da nas tišči na vseh koncih. Kaj, če je to posledica, ker je naša mala deželica eno samo pokopališče z deset tisoči nasilno pobitih in nikakor pokopanih naših in sosednjih ljudi. Ko bi bilo po osamosvojitvi treba zadevo takoj z vso resnostjo urediti, smo se pustili pregovoriti s prefinjeno frazo, »kaj bi sedaj preštevali kosti po tolikih letih?« Ne gre za preštevanje, ampak za humano in versko dejanje dostojnega pokopa ter obeležja groba vsakega posameznika in tisoče v skupinskih neprimernih grobovih po jamah, jarkih … Njihova kri vpije podobno kot Abelova. Tak zločin se ne da prezreti, ne žrtev utišati. Nujna dejanja je treba narediti ne glede, kako nam je pri srcu.

Slovenci bi morali pričeti novo evangelizacijo prav s spravo z vsemi žrtvami totalitarizmov. Da bi pa do tega res čim prej prišlo smo še kako povabljeni k molitvi. Ne utrudimo se, kot se ni utrudila uboga vdova in je končno omehčala trdovratno in samozadostno srce nadutega sodnika, da ji je končno vendar pomagal do pravice. Dragi verniki in ljudje dobre volje! Za nas gre in za našo domovino ter mladino, le kaj jim bomo sicer pustili v dediščino. Seveda se mnogim to upira, kot se je upiralo postaviti našo spravno kapelico pred desetimi leti. Takrat smo vztrajali in prepričan sem, da nam je uspelo narediti nekaj lepega ter zelo potrebnega. Mnogi se pred njo ustavijo in se srečajo s svojimi sorodniki. Kljub temu pa je še tudi na tleh naše župnije kar nekaj neoznačenih in nezavarovanih grobov. To je treba urediti seveda na državni ravni. Mi pa moramo k temu pripomoči z gorečo in stanovitno molitvijo. Molimo predvsem za našo ljubo domovino, za nas kristjane, da zaživimo po evangeliju, za neverne, da zaživijo obče človeško humanost…Neodložljivega dela je vedno na pretek.

tav-logo-mali.jpg

kapela

Te dni je brat Matjaž dopolnil tri leta. Dom Tav počasi zasedamo. Zahvalna sv. maša bo 19. 10. ob 10.00, ko bomo obhajali jesenski dan naše hiše. Bogu hvala!

Mesec Rožnega venca:

20 in 21. 09. 2013 vabilo na obhajanje 1700 let verske svobode.

Na moje veliko veselje se je ustalila navada, da pred sv. mašo molimo del rožnega venca. Lepo Vas vse povabim, da se te molitve radi vsi udeležujete. Treba se je odločiti in zavestno kreniti od doma 15 minut prej. Stiska je tako očitna in velika, da je dobrodošel prav vsak pomočnik. Res se potrudimo in skupaj ter posamič prosimo blagoslova za našo preskušano domovino.

Sedaj smo nekako uskladili urnik, da ima 4., 5. in 6. razred verouk ob torkih 7. uro. 2. in 3. razred ob petkih 6. uro in 7. 8. ter 9. razred na petek sedmo uro. Za birmance je potrebna še dodatna pomoč v birmanski skupini. Ta se bo sestajala ob petkih v Starem trgu pri večerni sv. maši in ob sobotah v Radencih. Že smo kar dobro v šolskem letu, da je treba vzeti stvari čim bolj resno in redno.

Zahvala

Ob našem jesenskem praznovanju naše skupnosti Tav se iz srca zahvaljujemo vsem in vsakomur posebej za vsako še tako majhno pomoč, da skupnost uspešno deluje. Seveda smo še toliko bolj hvaležen tistim, ki ste pomagali kaj več. Ne glede, kaj ste nam nudili in s čim ste nam pomagali. Vse nam je prišlo prav. Brez materialnih zadev, bi težko preživeli, brez denarja ne bi mogli pokriti ogromnih stroškov, brez molitve bi verjetno že zdavnaj omagali, brez spodbude bi nam bilo težko... Ker je bilo vsega po malem, a kljub temu dovolj, da smo prišli do te točke pa prisrčen Boglonaj!

Misijonska nedelja 20. 10. ob 10.00

Tokrat bo radijski prenos nedeljske sv. maše iz naše farne cerkve. Mašo bo prenašal radio Slovenija 1. program in Ognjišče. Kdor more naj pride k sv. maši in po svojih močeh sodeluje, zlasti se potrudite pevci in bralci.

Ker je misijonska nedelja priporočam nabirko za misijone po širnem svetu!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 14. 10. 18.00 Pr † družina Tkalčič obl. Jelenja vas 3
T 15. 10. 18.00 Trg † Pavel Češarek Dol pri Ribnici
S 16. 10. 18.00 Zg † Rudi Šutej obl.
Č 17. 10. 18.00 Trg † Rajni Marentič Sodevci 18
P 18. 10. 18.00 Trg †Marija obl in Ivan Štajdohar Trg 4
S 19. 10. 10.00 18.00 Trg v zahvalo za skupnost Tav
- v zahvalo za 3 leta v Tav
Rd † Janko Gojmerac obl.
N 20. 10. 10.00 11.30 Trg †Peter Šajnič D. Podgora
- † Peter Valetič umrl v ZDA
Čeplje za farane in dobrotnike
P 21. 10. 18.00 Pr po namenu N M
T 22. 10. 18.00 Zg † vsi rajni iz družine Šterk Zagozdac 2
S 23. 10. 18.00 Trg v zahvalo za preživetje v prometni nesreči D. Š.
Č 24. 10. 7.00 Trg v zahvalo 92
P 25. 10. 18.00 Trg na čast sv. Katarini za zdravje naših dobrotnikov
S 26. 10. 18.00 Rd za farane in dobrotnike
N 27. 10. 8.30
10.00
SL †Franci Makše umrl v Avstraliji
Trg † Jože obl. in vsi rajni Patrovi
- Ivan Majerle in rajni Andrejevi

18 in 19. 10. tečaj za pripravo na zakon: Tečaj bo v Črnomlju v Pastoralnem centru Mirana Jarca 5. Prične se v petek popoldne in traja še v soboto ves dan. Mladim toplo priporočam obisk tečaja.

Vabilo k praznovanju

19. 10. ob 10. 00 jesenski dan naše skupnosti Tav: Letos se veselimo dveh velikih uspehov.

Prvič, končno nam je uspelo naš večnamenski dom Tav tako dograditi, ki ga počasi zasedamo in tako še bolj oživljamo.

Drugi razlog veselja in hvaležnosti je, ker smo končno dočakali, da je še eden Slovenec zaključil triletni program, odvajanja od odvisnosti in navajanja na normalno življenje.

Ta dan je seveda dan odprtih vrat pa povabite še koga od drugod.

Veliko posameznikov in njihovih svojcev nečloveško trpi zaradi raznih oblik zasvojenosti. Skupaj širimo zavest, da se da mnogim pomagati, če se le lotimo zadeve s prave strani. Mi smo se jo lotili in žanjemo uspehe. Hudo nam je le, ko je še toliko prostora za nove gojence, korajže pa malo.

V oktobru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas.