27. 10. – 30. navadna nedelja: Sir 35, 12 – 18 / Ps 34 / 2 Tim 4, 6 – 18 / Lk 18, 9 – 14
1. 11. – Vsi sveti: Raz 7, 2 – 14 / Ps 24 / 1 Jn 3, 1 – 3 / Mt 5, 1 – 12a
3. 11. – zahvalna nedelja: Mdr 11, 22- 12, 2 / Ps 145 / 2 Tes 1, 11 – 2, 2 / Lk 19, 1 – 10
10. 11 – 32. navadna nedelja: 2 Mkb 7, 1 – 14 / Ps 17 / 2 Tes 2, 16- 3, 5 / Lk 20, 27 – 38

13. 10. – 28. navadna nedelja

Nekaterim, ki so zaupali vase, da so pravični, in so zaničevali druge, je po-vedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« (Lk 18, 9 – 14).

Odlomek je zelo aktualen in resen, ker ima podobno ravnanje daljnosežne posledice. Mnogi verniki se namreč preveč zanašajo na svoje zasluge in premalo ponižno trkajo na Božje usmiljenje.

Samopašni farizej je naštel vse svoje prednosti pred osovraženim cestninarjem po naše davkarjem. Cestninar ni videl na sebi nobene zasluge. Zato je le vneto prosil, naj se ga Bog usmili, ker je ubogi grešnik.

Jezus nam hoče odpreti oči za samokritiko. Če je na nas oziroma v našem delovanju kaj dobrega, bo to Bog opazil tudi brez samohvale. Za nas pa je še kako pomembno, da sami opazimo svoje pomanjkljivosti in zlasti grešne razvade ter navade. Le te nas utesnjujejo in ovirajo, da bi naredili še več dobrega. V cerkev hodimo predvsem zaradi tega, da bi se zavedli, kako smo še daleč od tiste idealne drže, ki jo nam je ob krstu podaril vsemogočni usmiljeni Bog. Bolj bomo za to prosili, bližje bomo izpolnitvi. Činbolj pogosto opravimo dobro spoved, več grehov odkrijemo v svojem vsakdanjem življenju, tako nam je tudi več odpuščeno.

Vzemimo si ta opomin k srcu in le premagajmo zmotno mnenje o sebi, da nam nič ne manjka. Potem bomo šli tudi mi opravičeni na svoje domove.

27. 10. – žegnanjska nedelja. Navadna

Prišel je v Jeriho in šel skozi mesto. Tam je bil mož, Zahej po imenu. Bil je višji cestninar in bogat človek. Poskušal je videti, kdo je Jezus, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Stekel je naprej in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, kajti moral bi iti tam mimo. Ko je Jezus prišel na tisti kraj, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, hitro splezaj dol, danes moram namreč ostati v tvoji hiši.« In takoj je splezal dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali in govorili: »Ustavil se je pri grešnem človeku!« Zahej pa je vstal in rekel Gospodu: »Gospod, glej, polovico svojega premoženja dam ubogim, in če sem koga v čem prevaral, mu povrnem četverno.« Jezus pa mu je rekel: »Danes je v to hišo prišlo odrešenje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in rešit, kar je izgubljeno.«(Lk 19, 1 – 10).

Če nadaljujemo misel s prejšnje strani, lahko ugotovimo prijetno presenečenje. Res nam ni lahko priznavati svojih grehov, ko se pa okoli nas vse ponaša s svojo enkratnostjo. Vendar je to potrebno. Zahej je bil tudi višji davčni uradnik in posledično bogat pa majhne postave in še manjšega ugleda. Jezusa si je hotel ogledati na skrivaj. Toda Sin človekov je prišel iskati prav takšne tiče. Zato ga je dobesedno stresel s smokve in se povabil prav k njemu v goste. To ge je povsem spremenilo. Iz skopušnega sebičneža je postal veliki dobrodelnik in štirikratni povračnik svojih dolgov do opeharjenih strank.

Kako lepo bi bilo, če bi se tudi naši tajkuni tako spreobrnili in vrnil krivično pridobljeno premoženje izstradani državi, ter izplačali zaostale plače. Kako bi bilo to lepo. To je tako lepo, da ni za verjeti. Res. Vendar nas današnji evangelij opozarja prav na to. Papež Frančišek se ukvarja prav s tem, ko ob vsaki priliki pridiga, naj gremo duhovniki ter predstojniki k izgubljenim ovcam. Goljufi so seveda še kako izgubljeni, na vkljub vsej svoji premetenosti in povezavam. Še vedno so tudi oni Abrahamovi otroci. Ker je večina krščenih, so tudi Božji otroci, ki so žal zablodili daleč os svojega Očeta. Nova evangelizacija je ravno v tem, da poiščemo zablodele kristjane in jim nalijemo čistega vina – čistega oznanila, da jih namreč usmiljeni oče čaka na svojem hišnem pragu. Za to je potrebna ogromna zaloga milosti. Torej molimo za spreobrnjenje grešnikov.

1. 10. – VSI SVETI

Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo.
Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko. Tako so namreč preganjali že preroke, ki so bili pred vami.« (Mt 5, 10 – 12).

Praznik vseh svetnikov nas spominja, da življenje ni nikakor namenjeno samo za ta minljivi svet. Zato se ne moremo v njem povsem uresničiti. Vsa naša plemenita dejanje namreč pričajo, da smo povezani onstranstvom. Le čemu bi se svetniki toliko gnali za uveljavljanje Božjega kraljestva na zemlji, če so se zanj odrekli tolikim materialnim užitkom in od svojega dela nimajo prav za prav nič na tem svetu. Saj vendar gre za razumne ljudi. Le zakaj bi se papež Frančišek toliko trudil, da reformira Cerkev začenši pri glavi – pri kuriji, če ne bi računal, da bo za to poplačan drugje?

Seveda gre za idealizem, vendar vse drugo konkretno materialno, naj bo še tako dragoceno ob smrti razpade, oziroma ostane nekomu drugemu. Jezus nam je ob nastopu svojega javnega delovanja, ko se je že nabralo precej poslušalcev in skupina apostolov, razkril najosnovnejše pravilo Božjega kraljestva. To je osmero blagrov. Seveda se materialisti in povzpetniki tega sveta smejejo vsakemu idealizmu, vendar jih na koncu življenja pričaka brezno niča, nas pa čaka Gospod, da nas popelje v nebesa.

Zato eni praznujejo dam mrtvih, mi pa slovesni in zapovedani praznik vseh svetnikov. Dragi bratje in sestre kristjani, nikar se ne imejte za drugorazredne in nikar se ne bojte živeti blagrov. To je naš življenjski program. Delati dobro pošteno z minimalnimi stroški in vplivom na okolje, je sodelovanje s Stvarnikom. On nam je ustvaril ter zaupal ta čudoviti svet, da na njem preživimo čim lepše in umirjeno z trdno zavestjo, da plačilo ne izostane. Kaj zato, če se nam kdo posmehuje, ali nas celo pomiluje. Pomembno je, da so naša imena zapisana v nebesih, kjer nas čakajo resnično samo dobri ljubeči naši predniki. Tam namreč hudobija ne doseže.

tav-logo-mali.jpg

dom-tav-prenovljeni

Na zahvalni dan je bilo sicer dokaj malo obiska. Kljub tem pa je vse minilo v lepem družinskem vzdušju. Hvala vsem, ki ste nas obiskali!

Misijonska nedelja je minila: res nas je malo skrbelo, kako bo s prenosom pa je na srečo vse lepo steklo. Malo več skrbi in ponižnosti vedno prav pride. Nekaj se je nabralo tudi za misijonarje. Toplo priporočam, da še kaj dodate skozi vse leto. Predvsem pa misijonarimo pri sebi in okrog sebe. Da se nova evangelizacija čim prej prične uresničevati med nami. Iskrena hvala vsem, ki ste se sv. maše udeležili, kaj prispevali in zlasti pevcem ter bralcem. Bog povrni.

Nekaj opažanj ob pogrebih: Hvala Bogu, da vse poletje ni bilo nobenega pogreba. Zdaj smo na hitro doživeli dva. Na prvem mi je resnično bilo lepo pri srcu, ker so skoraj vsi številni gasilci prišli tudi v cerkev. Sploh je pogreb potekal zelo umirjeno. Pri drugem pa je velika skupina ostala zunaj cerkve. To je čudno, saj večina njih verjetno računa na svoj cerkveni pogreb. Žal smo se na to že nekako navadili, kljub temu je grdo za kristjana, da pokojnika ne pospremi v cerkev. Še bolj grdo pa je in to me silno moti glasno klepetanje. Za božjo voljo utihnite vsej, ko gre mimo sprevod z pokojnikom. Ravno tako je za svojce in pogrebce moteče naravnost žaljivo, da se par metrov stran na glas razpravlja o vsem drugim, kakor o stvari zakaj smo tu. Zberimo vsaj toliko spoštovanja do žalujočih in med molitvijo, govorom ter pesmijo utihnimo. Zamislimo se, kako bi bilo meni in mojim, če bi nekdo prišel namesto moliti motiti.

Spored sv. maš in bogoslužja

P   28. 10. 17.00 Pr †  rajni iz družine Zajc Željne
T   29. 10. 17.00 Trg družina Radovan v dober namen
S   30. 10. 17.00 Zg † Zlata in Tone Šegina obl. G. Podgora
Č  31. 10. 17.00 Trg † Peter Kastelec 8. dan G. Podgora
P  1. 11.  8.00
10.00

12.00
S L za zdravje
Trg †Peter Muhvič obl. Prelesje
- za farane in dobrotnike
Videm †starši Ivkić obl.
S  2. 11. 7.00
15.00
17.00
Trg po namenu sv. očeta
Rd za duše v vicah
Pr † starši in stari starši Majerle Kukini
N 3. 11. 10.00

11.30
Trg †družina Majerle Dol 7
- † rajni iz družine Marinčič Sodevci 12
Čeplje za farane in dobrotnike
P   4. 11. 17.00 Pr  † starši in brat Marko Majerle Petrakovi obl.
T   5. 11. 17.00 Trg † Jože Pavlakovič
S   6. 11. 17.00 Pr za duhovne poklice
Č   7. 11. 7.00 Trg po namenu N M
P    8. 11. 17.00 Trg za zdravje po namenu iz Sodevcev
S    9. 11. 17.00 Rd † Starši obl. in brat Peter Šterbenc Gorički
N  10. 11. 8.30
10.00
 
SL v zahvalo za srečen porod
Trg † Jože obl. in rajni Kobe Sodevci 3.
- za farane in dobrotnike

8. 11. 0b 19. 00 Dobrodelni  koncert župnijske karitas Črnomelj: Ž K Črnomelj že petič organizira dobrodelni koncert za prepotrebna sredstva, ki jih rabi za svojo razgibano dejavnost po vsej dekaniji.  Zato ta koncert toplo priporočamo. Stopnice po 10 € dobite po sv maši in v župnišču.

Kataster pokopališča in seznam grobov: Končno nam je uspelo narediti kataster grobov in seznam lastnikov. Izobešen bo na vežici. Vsak si ga naj pozorno ogleda in župniku sporoči morebitno napako oziroma pomanjklji­vost. Sedaj je napisano samo tisto, kar se je dalo ugotoviti na pokopališču.
Zato je treba še vse uskladiti s seznamom v blagajniški evidenci, da se povežejo grobovi in tisti, ki zanje skrbijo – plačujejo. Potem se bo ob plačilu lahko upoštevala številka groba, kar bo omogočilo plačevanje po položnici, ali poštni nakaznici, ker bo v sklici št. groba… Ko bo vse urejeno, bomo vse skupaj dokončno uredili in naredili čistotisk.

V oktobru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Predgrad in Jelenja vas.