10. 11 – 32. navadna nedelja: 2 Mkb 7, 1 – 14 / Ps 17 / 2 Tes 2, 16- 3, 5 / Lk 20, 27 – 38
17. 11. – 33. navadna nedelja: Mal 3, 19 – 20 / Ps 98 / 2 Tim 3, 7 – 12 / Lk 21, 5 – 19
24. 11. – KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA: 2 Sam 5, 1 – 3 / Ps 122 / Kol 1, 12 – 20 / Lk 35 – 43

13. 10. – 28. navadna nedelja

Pristopilo je nekaj saducejev, ki so trdili, da ni vstajenja. Vprašali so ga: »Učitelj, Mojzes nam je zapisal: Če komu umre brat, ki je bil oženjen, pa ni imel otrok, naj vzame to ženo njegov brat in obudi zarod svojemu bratu. Bilo pa je sedem bratov. Prvi je vzel ženo in umrl brez otrok. Nato jo je vzel drugi, pozneje tretji in tako vseh sedem; umrli so in niso zapustili otrok. Za vsemi je umrla tudi žena. Čigava bo torej žena ob vstajenju, kajti vseh sedem jo je imelo za ženo?« Jezus jim je rekel: »Sinovi tega veka se ženijo in možijo, tisti pa, ki so vredni, da dosežejo oni vek in vstajenje od mrtvih, se ne bodo ne ženili ne možile. Tudi umreti ne morejo več; enaki so namreč angelom in so Božji sinovi, saj so sinovi vstajenja. Da pa so mrtvi obujeni, je pokazal tudi Mojzes v pripovedi o grmu, ko je imenoval Gospoda ›Bog Abrahamov, Bog Izakov in Bog Jakobov‹, Bog pa ni Bog mrtvih, ampak živih, kajti njemu vsi živijo.« (Lk 20, 27 – 38).

Po prazniku vseh svetnikov in vernih duš dnevu je samo po sebi umevno preveriti, kako je z vstajenjem od mrtvih. Saduceji so bili že v stari zavezi sicer verni vendar praktični materialisti, ker niso verjeli v obstoj neumrljive duše. Za njih je bilo pomembno samo čim bolj uspešno življenje na tem svetu. To se seveda ni ujemalo z Jezusovem učenjem in poslanstvom. V skrbi, da bi se elegantno izvili iz njegove kritične skrbi tudi zanje, so našli edinstveno rešitev z to res zanimivo ženo, ki je preživela vseh sedem bratov.

Tudi tokrat je Jezus izviren in jasen. V nebesih se ne bo treba ženiti nit možiti, ker se nebesa polnijo z dušami s tega sveta. Bog je tudi v onstranstvu Bog živih.

Nikar si ne domišljajmo, da bomo Boga spravili v pat položaj, ampak raje poskrbimo, da bo duša srečno prestala prehod v večni dom. Raje redno prejemajmo tisto, kar nam Bog ponuja za srečo na tem in onem svetu, kot da se slepimo z raznimi domislicami materialistično usmerjenega okolja. Potrebno je samo malo ponižnosti in zdrave kmečke modrosti pa bo kmalu vse na pravem mestu in prehod ne bo nikakršen strašni dan plačila temveč dan ljubečega objema Očeta in otroka.

10. 11. – 33. navadna nedelja

Ko so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubljenimi darovi, je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.«
Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo v mojem imenu in bodo govorili: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.« Tedaj jim je govoril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. Vam pa bo to dalo priložnost za pričevanje. Vtisnite si v srca to, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal usta in modrost, kateri vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ji ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, toda niti las z vaše glave se ne bo izgubil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.« (Lk 21, 21 – 19).

Zopet lahko nadaljujemo v stilu s prve strani. Vedno se najdejo taki in drugačni krivi preroki, ki hočejo zadevo poenostaviti in pritegniti pozornost ter izkoristiti lahkomiselnost nekritičnih ljudi. Jezus nas jasno opozarja, da se ne gre zanašati na še tako trdne zadeve s tega sveta. Vse, kar si človek z velikim trudom in ne majhnimi stroški zgradi na tem svetu je podvrženo minljivosti. Po svetu je sicer posejano veliko nenavadno mogočnih in trdnih ostankov naših davnih prednikov, ki sedaj ničemer ne služijo, razen naši radovednosti in preučevanju pa tudi čudenju.

Jezus pa je zatrdil nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa ne bodo prešle. Torej je modro poslušati Njega in mu slediti od pričetka s krstom, da krščanskega pogreba. To je vedno moderno zadržanje. Jezus to imenuje stanovitnost – vztrajanje v pravi veri, ki nam jo oznanja in pomaga živeti katoliška Cerkev na ravni župnije. »Glejte, da se ne daste zavesti! Ja treba je paziti, da nas ne premoti moderno življenje. Vendar, kaj je v resnici moderno? Po moje je moderno tisto, kar ima že dvatisočletno tradicijo, kar se je obdržalo v dobrem pa tudi slabem. Zgodovina cerkve nam kaže tisoče primerov, kako je na koncu zmagala prava usmerjenost. Sedanje stanje pa nam lahko postreže s podatkom o neštetih samomorih, ki so obupali nad trenutnim neuspehom. Žal med njimi prednjačijo mladi…»Glejte, da se ne daste zavesti!

tav-logo-mali.jpg

Mesec november je posvečen zasvojenosti
V naši skupnosti si že osmo leto na vso moč prizadevamo pomagati čim več prizadetim. Hudo nam je, ko se mnogi odločajo za lažjo pot, ki pa vodi v neuspeh in hudo trpljenje mnogih prizadetih in njih svojcev.

Zahvala ob zahvalni nedelji

Žal mi je ob pisanju prejšnjih Oznanil ušlo, da se nisem pisno zahvalil, tako to popravljam sedaj:

  • Iz srca se vsem in vsakomur posebej zahvaljujem za vse kar koli ste v minulem letu storili dobrega bodisi na verskem, ali katerem koli humanem področju. Hvala in Bog naj Vam bogato poplača dobri ljudje!
  • Posebej pa se zahvaljujem mladim, ki načrtujete skleniti pravi krščanski zakon in sprejeti ter vzgajati mladi rod.
  • Ravno tako hvala vsem, ki svoje otroke krstite v doglednem času po porodu in poskrbite, da otroci obiskujejo sv. mašo ter verouk, da bodo lahko redno prejeli tekoče zakramente.
  • Hvala vsem, ki se trudite in z delom svojih rok skrbite za preživetje svoje družine in družbe na sploh.
  • Hvala vsem, ki imate široko srce za stisko bližnjega in velikodušno podpirate župnijo ter našo Karitas, da lahko normalno funkcionira in izvaja svoj program.
  • Hvala vsem, ki skrbite za urejenost farne cerkve in ostalih podružnic, mašnim bralcem, ministrantom in seveda še posebej pevcem ter organistu. Vsi omenjeni ste lepo povabljeni ob prazniku Kristusa kralja 24. 11. po sv. maši na kosilo in druženje v domu Tav.
  • Prav posebej pa bi rad pohvalili Predgrajce, ki so pomagali narediti nove varne stopnice v zvonik in zraven cerkve postavili lično izložbo za staro ročno gasilsko brizgalno. Hvala in čestitam!
  • Ne smemo pozabiti novega oltarja na Pargi. Res hvala Toniju in vsem , ki ste mu pomagali pri prevozih in postavljanju. Upam, da se bodo lovci vsaj simbolično oddolžili in sprejeli pokroviteljstvo nad tako lepo umetnino.
  • Na praznik vseh svetih sem bil prijetno presenečen na Vidmu, kjer so narejene nove cerkvene klopi. To je bilo resnično narejeno brez župnikovega truda. Res hvala in pohvala.
  • Hvala i n pohvala molitveni skupini, ki se redno zbira ob petkih!

Ob radijskem prenosu sv. maše dobivam lepe in pozitivne odmeve, da je bilo lepo slišati in sodelovati. Sprašujejo me od kod so bili pevci in se čudijo, da tudi naši še vedno zmorejo, ko stopijo skupaj. Za radio se pač potrudimo. Lepo prosim, da se v duhu teh Oznanil potrudimo, da se bo vedno v nebesa lepo slišalo. Mnogi ste že peli in zlasti pele na koru pa ste opustili. Vzemite si jih za zgled starejše in se jim pridružite. Cerkveno petje in sploh sodelovanje pri bogoslužju je v prvi vrsti užitek za vsakega udeleženca potem pa še za ostale. Kako že pravi Jezus v današnjem Evangeliju?

»S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«

Spored sv. maš in bogoslužja

P 11. 11. 17.00 † gospod župnik Martin Gorše
T 12. 11. 17.00 V dober namen Troha
S 13. 11. 17.00 V dober namen Sedej
Č 14. 11. 17.00 Trg † Marija Šmalcelj Jerjeva
P 15. 11. 17.00 Trg † Antun Sarić 30. dan
S 16. 11. 17.00 Rd † Štefana in Katarina Grenc
N 17. 11. 10.00

11.30
Trg za farane in dobrotnike
- † Marija in Jože Rade
Čeplje † vsi rajni družine Tkalčič
P 18. 11. 17.00 Pr † Rudi Mihelič obl.
T 19. 11. 17.00 Trg † za zdravje Dol 6
S 20. 11. 17.00 Pr na čast sv. Antonu n. Mimica
Č 21. 11. 7.00 Trg po namenu J S
P 22. 11. 17.00 Trg † družina Skrbinšek po maši seja Ž P S in Ž K
S 23. 11. 17.00 Rd †rajni Mihelčič d.r. 11, v zahvalo za srečo pri delu
N 24. 11. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Starši Antič n Katica
- † Peter Kastelec 30. dan G. Podgora

22. 11. 17. 00 Seja Ž P S in Ž K: Kar veliko zadev se je nabralo, da je zelo pomembno  zadeve skupaj pregledati in preučiti zato le pridite vsi…

23. 11. 9. 00 Novo mesto stolnica zaključek leta vere: naš škof msgr Andrej je zadnje čase zelo obremenjen z soupravo nadškofije Ljubljana in vodenjem  slovenski škofovske konference. Kljub temu nas vabi na slovesen zaključek leta vere. Pojdimo in podprimo ga, da zdrži do konca

Kataster pokopališča in seznam grobov: Kataster je zbudil kar precej pozornosti. Nekaj tud zaradi številnih tiskarskih napak, ki jih pridno pomaga delati tiskarski škrat. Ko bo župnik utegnil, bo še vse lepo obdelal in čim bolj uskladil. Tabla je informativna, da se lažje najde določeni grob. Ni se pa treba bati, da bi na tej podlagi kogar koli izločili, ali celo prekopali

Jaslice 2013/14 - 7. 11. 2013 smo nabrali prvi mah za jaslice. Toni je tudi že v glavnem naredil. Upam, da se bo nabralo tudi še kaj denarja, da ga bomo lahko primerno poplačali. Lepo bi bilo, da bi vendar čim prej svoj prispevek oddali župniku.

Bera, oznanila… V jeseni nekako pride na vrsto tudi prispevek za župnika in župnijo. Farna oznanila letno stanejo cca 350 €. Letos moram zamenjati ali vsaj generalno obnoviti kopirni stroj, kar bo zadevo krepko podražilo. Letno dobimo le od 30 - 50 € in redno kritiko!?Torej na pomoč dobri ljudje!

V novembru skrbijo za cvetje v farni cerkvi Zagozdac in obe Podgori.