25. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 8, 14 – 17 / Ps 66 / 1Pt 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21
29. 5. – Gospodov vnebohod: Apd 1, 1 – 11 / Ps 47 / Ef 1, 17 – 23 / Mt 28, 16 – 20
1. 6. – 7. velikonočna nedelja: Apd 1, 12 – 14 / Ps 27 / 1 Pet 4, 13 – 16 / Jn 17, 1 – 11a
8. 6. – BINKOŠTI: Apd 3, 1 – 11 / Ps 104 / 1 Kor 12, 3b – 13 / Jn 20, 19 – 23

25. 5. – 6. velikonočna nedelja

Če me ljubite, se boste držal mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, a bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas. Ne bom vas zapustil sirot, prišel bom k vam. Še malo in svet me ne bo več videl, vi pa me boste videli, ker jaz živim in živeli boste tudi vi. Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« (Jn 17, 1 – 11a).

Na dan prvega svetega obhajila smo slišali izjemno lepe misli našega Odrešenika. Sicer se poslavlja od nas v vidni telesni postavi in hkrati napoveduje Tolažnika – Svetega Duha. Na srce nam polaga naj živimo po Njegovih zapovedih, ker je to dokaz, da ga ljubimo.

Predvsem si vtisnimo v srce, da je Bog LJUBEZEN. Tudi mi mu vrnimo z enako mero. On se daje za nas, tudi mi se vsi dajmo Njemu. Potem se nam ni treba ničesar bati. Če tudi naredimo napako, nas bo On še vedno ljubil in nas z veseljem sprejel, ko se mu pridemo opravičiti pri sveti spovedi.

29. 5. – Gospodov vnebohod

Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28, 16 – 20).

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda nas opozarja, da smo rojeni za večnost. Jezus je po velikem trpljenju šel v svojo slavo. Tudi mi se potrudimo in potrpimo v dnevnih tegobah, da bomo po svoji telesni smrti šli v svojo slavo med svetnike in izvoljene.

1. 6. – 7. velikonočna nedelja

Ko je to izrekel, je povzdignil oči proti nebu in dejal: »Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe, kajti dal si mu oblast nad vsemi živimi bitji, da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal. Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa. Jaz sem te poveličal na zemlji s tem, da sem dokončal delo, ki si mi ga dal, da ga opravim. In zdaj me ti, Oče, poveličaj pri sebi z veličastvom, ki sem ga imel pri tebi, preden je bil svet.
Razodel sem tvoje ime ljudem, katere si mi dal od sveta. Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede. Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe; kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim. Oni so jih sprejeli in resnično spoznali, da sem izšel od tebe, ter začeli verovati, da si me ti poslal. Jaz prosim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva. (Jn 17, 1- 11a).

Zopet beremo Jezusovo velikoduhovniško molitev kjer slavi svojega Očeta in napoveduje svoj odhod. Na srce nam polaga edinost in slogo. Žal se je ta Jezusova skrb izkazala za zelo aktualno. V našo domovino se je zajedla delitev na vseh ravneh. Vse povsod se čuti, da nas je to potisnilo v pat položaj. Toliko zelo življenjsko pomembnih zadev čaka na modro rešitev. Vsi skupaj smo v zelo hudi preizkušnji, ki nas vsak dan tudi več stane.

Pri sv. Antonu imamo zelo pomenljivo sliko, dar našega velikega dobrotnika in borca za spravo g. Maksima Sedeja ml. – Narodna pomiritev. On se je s to temo pričel ukvarjati že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Slikal je različne motive vzrokov za razdeljenost, ki nas ne pustijo živeti v slogi. Sedaj smo resnično tako daleč zabredli, da bi se morali zamisliti in si podobo natanko pogledati. Na njej so prikazani vzroki zlasti pa način, kako preseči nastali položaj.

Predlagam, da ob godu zavetnika cerkve sv. Antona Padovanskega, sliko res pogledamo in ob njej tudi kaj zmolimo. Ker sem že star in pozabljiv, me spomnite že pred sv. mašo, da ne pozabim. Sploh je nujno tudi drugače ob raznih drugih priložnostih veliko moliti v ta namen, da bi se narod pomiril in zavzel za prihodnosti.

narodna-pomiritev
Maksim Sedej ml. Narodna pomiritev 2000

tav-logo-mali.jpg

aljosa

Naš Aljoša je 9. 5. po sv. krstu prejel tudi prvo sveto obhajilo. Molimo zanj in za naše ostale prvo obhajance, da ne bi zabredli v življenjske težave, ampak bi lahko vedno prejeli Jezusa v čisto srce.

27. 5. blaženi Alojzij Grozde.

Osrednje praznovanje bo 25. 5. ob 16h na Zaplazu. Somaševanje bo vodil naš škof msgr. Andrej, pridigal pa bo celjski škof msgr Lipovšek. Vsi smo lepo vabljeni, da se slovesnosti pridružimo. Zlasti na sam god molimo k njemu za mladino in za našo narodno spravo.

Na Zaplazu so ob urejanju platoja pred cerkvijo postavili betonski križ, ki naj bi postal križ sprave. Tu naj bi do drugega leta prinesli nekaj prsti iz naših številnih medvojnih in po vojnih grobišč iz obeh sprtih strani. Naš prvi blaženi mučenec bratomorne vojne naj nam prav na tem mestu pomaga do narodove pomiritve in sprave. Sloga je nujno potrebna, da se odrinemo iz te mlakuže nezaupanja in vsesplošnega propada v novo razvojno obdobje.

Kaj nameravamo delati skozi poletje in jesen?

Za Jožefovo smo dobili lepe in udobne klopi v kapeli sv. Janeza Krstnika. Tako je dom Tav skoraj dokončan. Sedaj se je treba lotiti še česa. Najbolj kritična je streha na cerkvici sv. Nikolaja na Vidmu in na župnišču. Za Videm je pripravljen les za letve in potrebno. Za župnišče delam še ostalih 16 oken. Ko mine huda vročina bo treba postaviti odre in urediti snegobrane ter zamenjati polomljeno strešno opeko. Ravno tako bomo izolirali stene, da ne bo treba toliko kurjave…

Čeprav naredimo večino sami, je treba kupiti material. V puščici je čedalje manj. Saj vem, da nas je čedalje manj in denarnica vedno bolj tenka. Lahko opazite, da veliko mašujemo za razne zadeve, ker mi manjka naročenih mašnih namenov. Sicer sem v pokoju, toda to se potem pozna pri dohodku, ki ga večinoma vlagam v ta nujna obnovitvena dela. Na pokopališču je vedno ogromno sveč, ki nam dajo veliko dodatnega dela, koristijo pa samo prodajalcem. Če bi 10% namesto za sveče in rože dali za sv. maše, bi se veliko poznalo pa tudi rajni bi imeli veliko več od tega.

Volilno leto 2014

Letos bomo volili skoraj serijsko. Bi kdo dejal, da se bomo ja izurili in morda na koncu zadeli ta prave. Kljub temu se samo ne bo naredilo nič. Zlasti če nasedemo raznim spretnim krilaticam, da so vsi isti in se itak nič ne da spremeniti. Če to verjamemo in ostanemo doma, se res ne bo kaj dosti spremenilo. Vsi moramo zadeve vedno jemati resno in dobro premisliti kako in kaj. Poslušati je treba pozorno in primerjati izjave iz prejšnjih let, ter kako so bile uresničene. Kristjan seveda vse presoja v luči desetih zapovedi in krščanskega socialnega nauka.

Predvsem pa resnično veliko in redno molimo, da nas Sveti Duh razsvetli, da bi bolje razumeli in potem odgovorno redno volili tako, kot nam narekuje razum in stan.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 26. 5. 20.00 drugje za srečo in varstvo pri delu J P
T 27. 5. 20.00 Drugje v zahvalo za 85 let
S 28. 5. 20.00 Pr † Ana in Lojze Šterk Babičevi
Č 29. 5. 20.00 Trg vnebohod †Jakob Rom 8. dan
P 30. 5. 19.00 Trg v dober namen ob krstu
S 31. 5. 11.00
20.00
Trg v dober namen in zdravje ter blagoslov
Rd † Marija obl. in Jože Mihelič D. Radenci
N 1. 6. 10.00
11.30
Trg † Pavel in Ana Majerle Kukini
- za farane in dobrotnike
Čeplje † rajni Kroječi Vimolj
P 2. 6. 20.00 Pr † Mariji v zahvalo
T 3. 6. 20.00 Trg za srečo in varstvo pri delu
S 4. 6. 20.00 Drugje v zahvalo za duhovništvo
Č 5. 6. 7.00 Trg za srečo in zdravje naših dobrotnikov
P 6. 6. 20.00 Trg † starši Jožica in Vinko Kunstelj
S 7. 6. 20.00 Rd. Ljubomir in Marija Hrovatin
N 8. 6 8.30
10.00
Sl † Anton Maške obl.
Trg v zahvalo za 60 skupnih let
- za farane in dobrotnike

25. 5. ob 10. 00 Prvo sveto obhajilo: Dragi prvoobhajanci! Čestitamo Vam ob Vašem velikem dogodku. Hkrati pa si vsi želimo, da bi radi hodili k sv. maši in k sv. obhajilu. Prosite svoje domače, da bi Vas radi redno vodili k sv. maši in Vam omogočili srečanje z Gospodom. Bodite vztrajni tudi v počitnicah. Ko ne boste imeli šolskih obveznosti, se boste še lažje udeležili nedeljske sv. maše.

6. 6. ob 20.00 Seja Ž PS in Ž K: Lepo vabimo vse člane, da se dobimo že pri sv. maši in potem na seji, ki je pred poletjem zelo pomembna.  Pogledali bomo nazaj in malo predvideli, kaj lahko naredimo do jeseni.

25 .5 in 1. 6. Nabirke za blaženje posledic katastrofalnih poplav na Hrvaškem, BiH in v Srbiji. To, kaj je doletelo te naše bivše sodržavljane, se ne da primerjati z ničemer do sedanjim. Bog se nas usmili in obvaruj, da bi se še kdaj ponovilo. Resnično vabljeni, da se sedaj odrežemo in damo čim več  za ljudi v izjemni stiski. Seveda je ogromno potreb tudi pri nas, vendar gre za milijone ljudi, ki so ostali brez vsega.  

7. 6. ob 11h spravna maša v Kočevskem Rogu: Letos je na željo mnogih duhovnikov sv. maša na soboto, da bi se tudi mi  zlasti župniki lahko udeležili te spominske in zlasti spravne sv. maše. Lepo vabljeni.

V juniju skrbijo za krašenje farne cerkve Deskova in Kovača vas.