17. 8. – 20. nedelja med letom: Iz 56, 1.6 – 7/ Ps 67 / Rim 11, 13 – 15. 29 – 32 / Mt 15, 21 – 28
24. 8. – 21. nedelja med letom: Iz 22, 19 – 23 / Ps 138 / Rim 11, 33 – 36 / Mt 16, 13 – 20
31. 8. – 22. nedelja med letom: Jer 20, 7 – 9 I Ps 63 / Rim 12, 1 – 2 / Mt 16, 21 – 27

17. 8. – 20. nedelja med letom – upanje proti upanju

Jezus je odšel od tam in se umaknil v tirsko in sidónsko pokrajino. In glej, prišla je kánaanska žena iz tistih krajev in vpila: »Gospod, Davidov sin, usmili se me! Mojo hčer zelo mučijo demoni.« Vendar ji ni odgovoril niti besede. Tedaj so pristopili njegovi učenci in ga prosili: »Odpravi jo, ker vpije za nami.« Odgovoril je in dejal: »Poslan sem le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.« Prišla je, padla predenj in rekla: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovoril ji je in dejal: »Ni lepo jemati kruh otrokom in ga metati psom.« Ona pa je rekla: »Tako je, Gospod, pa vendar tudi psi jedo od drobtinic, ki padajo z mize njihovih gospodarjev.« Tedaj je Jezus odgovoril. Rekel ji je: »O žena, velika je tvoja vera! Zgodi naj se ti, kakor želiš!« In njena hči je ozdravela tisto uro. (Mt 15,21 – 28).

Malo je nenavadno slišati, da bi Jezus tako dolgo odklanjal pomoč ubogi poganki. Zavlačevanje je imelo namen poudariti vero in vztrajno prošnjo. Žena ni imela druge izbire, zato se je kot mati borila do zadnjega. Seveda se ji je pogum še kako obrestoval. Hčerka je ozdravela, ona pa je požela pohvalo.

V resnici gre prav za to, da bi bili uslišani v svojih potrebah in tudi pohvaljeni, ker vztrajamo do končne rešitve. Zadeva je toliko bolj prepričljiva, ker je bila žena poganka, torej nima kaj iskati pri ozkosrčni Judi. Jezus je verjetno odlašal predvsem zaradi učencev. Tako so ga sami prosili, naj jo vendar 'odpravi', naj ji kaj obljubi in jo potolaži. On pa se je izgovarjal, da mora poskrbeti najprej za svoj narod. Žal ga je njegov narod slabo razumel in velik del zavrnil ter spravil pred Pilata in na križ…

Ja čudni Judje. Ampak zadeva je bila prebrana nam in dana, da se mi ob njej zamislimo ter zavzamemo svoje stališče. Pri nas je toliko gorja, težav, krivic, sklicevanja na dvomljivo pravo… Mi smo Jezusovi učenci. Mi moramo prositi Gospoda, naj vendar ukrepa in potolaži tisoče prizadetih ter okradeni vsega, kar jim po človeški, kaj šele po krščanski logiki pripada…Zares prosimo Gospoda za vse.

24. 8. – 21. nedelja med letom

Ko je Jezus prišel v pokrajino Cezareje Filipove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremija ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovoril; rekel mu je: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. 19 Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.‹« Tedaj je učencem naročil, naj nikomur ne povejo, da je on Mesija. (Mt 16, 13 – 20).

Res danes se veselimo z angeli in vsemi nebesi, saj praznujemo dogodek, ki se je v nebesih naselila z dušo in telesom Jezusova in naša Mama.

Jezusovo vprašanje,kaj mi pravimo, kdo je, se postavlja vedno znova vsem zlasti vernikom. Na misel mi prihaja znana floskula, 'de je bil Jezus komunist'. Ja prav zares je bil Jezus v nekem oziru 'komunist'. Vendar edini do sedaj dosledni, ki je jasno in odločno pokazal, kaj misli, želi in kaj je pripravljen narediti za človeka v stiski – za človeštvo – za vesoljstvo. Povedal nam je, kako naj delujemo, dal nam je moč, da ga posnemamo in odplačal prav vse dolgove za vse čase. Ob njem sedanji levičarji res nimajo kaj iskati, niti se z ničemer njegovim primerjati.

Za nas kristjane pa tudi ostale vernike je bolj pomembno, da povzamemo Petrov odgovor: »Ti si Mesija, Sin živega Boga.« Mesija je Odrešenik, vendar ne tak, kt se nam ponujajo pred volitvami, da bodo nekaj ukrenili, čeprav še ne vedo kako in za koliko.

Mesija se ni šel zadolžiti, niti ni dvignil davkov, ampak je dal življenje za nas, ko smo bili do smrti zadolženi…Ker je Božji Sin – torej Bog, nam je vedno pripravljen in predvsem zmožen pomagati. Nikar ne mislimo, da bomo sedanje probleme rešili brez Božje pomoči. Zadeve so preveč zapletene in globalno med seboj povezane. Gre za svetovno krizo na več ključnih ravneh, ki zahteva drugačen pristop. Bog nam je že pokazal, kje naj iščemo rešitve z novim papežem Frančiškom. Sveti Frančišek se je odpovedal preobilju in stopil na popolnoma radikalno pot Evangelija. Vse kaže, da sedanji porabniški zahodni svet ne ta način ne bo več dolgo zdržal. Naravne nesreče so čedalje pogostejše in vse hujše. Tudi svetovni mir je ogrožen od teroristov in tistih, ki jih bolj ali man prikrito podpirajo. Skratka. Čim prej se obrnimo na Jezusa in s Petrom ponavljajmo, da je edino On edini, ki nam v zapletenem in nevarnem položaju lahko dejansko pomaga. Papež Frančišek je te dni v Južni Koreji zopet zatrdil mladim, da se Jezus nikoli ne naveliča odpuščati in je njegovo usmiljenje neskončno. Nikar ne čakajmo, da se bo samo kaj naredilo, niti, da bo kdo na mesto nas kaj ukrenil. Vsi smo po svojih močeh odgovorni zase hkrati pa tudi za bližnjega in za ves svet…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

ludberg

Resnično priporočam, da se romanja v Ludbreg udeležite v največjem številu. Tu je Jezus dokazal, da je resnično z nami v zakramentih.

Međugorje od 6. 9. do 9. 9.

Avtobus gre iz Kočevja skozi Stari trg, Črnomelj Metliko. Prijavite se na telefon 041 921 548 gospod Stipan iz Kočevja. Večkrat me kdo sprašuje, kdaj pojdemo v Međugorje. Moj odgovor je, da naša župnija ne more organizirati romanja, ker nas je enostavno premalo. Jaz pa grem v ta milostni kraj službeno zaradi skupnosti Tav in ne morem prevzeti vloge duhovnega vodje. Torej izkoristite sedaj, ko gre avtobus mimo nas.

gregor-paradajzi
Gregor žari od družinske sreče. Ko je prišel pred osmimi leti k nam, je bil na pogled slabši od letošnjih obolelih paradižnikov. Še je upanje, le pričeti je treba čim prej.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 8. 20.00 Pr za zdravje na duši in telesu
T 19. 8. 20.00 Trg†družina Rupe, Ivan Delač, Emica in Jure Verderber
S 20. 8. 7.00 Trg † duhovnik France Cerar iz Doblič
Č 21. 8. 20.00 Trg † Marija Tekavec 8. dan Jelenja vas
P 22. 8. 20.00 Drugje za Tav
S 23. 8. 20.00 Drugje na čast Kraljici miru za uspešno delovanje Tav
N 24. 8. 10.00

11.30
Trg † Ferdo obl. in družina Kuk
- †Pavel in Olga Kastelic Deskova vas
Čep za farane in dobrotnike
P 25. 8. 20.00 Pr na čast sv. Antonu v zahvalo
T 26. 8. 20.00 Zg † Marija Zlata in Anton Šegina G. podgora
S 27. 8. 20.00 Trg † Marija in Neža Movrin Zagozdac
Č 28. 8. 7.00 Trg † za rajne duhovnike in duhovne poklice
P 29. 8. 10.00 Trg v dober namen n. Štajdohar Kvasica
S 30. 8. 17.00 Zg †Peter Šajnič 1. obl.
Rd † Štefanija Štangelj in Katarina Grenc obl.
N 31. 8. 8.30
10.00
Sl †vsi rajni iz družine Makše
Trg †Ivan obl. in Marija Panjan Sodevci 17
- za farane in dobrotnike

30. 8. Škofijsko romanje bolnikov in invalidov na Zaplaz: Letos smo sicer že bili na Brezjah, vendar si naš škof Andrej zelo prizadeva, da bi se tudi škofijsko romanje bolnikov in invalidov čim bolj uveljavilo. Zato nas župnike goreče prosi in roti, naj vendar pridemo tudi na naše dolenjsko Brezje Zaplaz. Kaj moremo torej, kakor škofa ubogati in se podati na milostni kraj k Mariji in blaženemu Alojziju Grozdetu. Če kdo nima za potnino, ga z veseljem peljem tudi zastonj, saj ni tako daleč. Najbolje bo da krenemo ob 7. 30 iz Trga preko Predgrada, Dola in Radencev.

6. 9. - Skupno romanje Slovencev in Hrvatov v Ludbreg: To skupno sosedsko romanje je tudi zelo velikega pomena. Predvsem za gojenje sosedskega meddržavnega sožitja. Letošnji gostitelj pa je nekaj izjemnega na Balkanu. V Ludbregu še sedaj hranijo predragoceno Jezusovo kri. Gre za evharistični čudež, ki se je zgodil pred stoletji duhovniku, ki je imel težave z verovanjem, da se kruh in vino resnično spremeni v Jezusovo telo in kri. Tako je pri eni sv. maši v kelihu nastala prava kri, ki je še sedaj tekoča. Zato je to že stoletja milostni kraj, kjer se ob proščenju zbere tudi do sto tisoč vernikov. Odhod avtobusa iz Vinice ob 7. 30, cena 15€.

Kalvarija: Že davno smo pričeli delati drenažo okoli te naše najmanjše cerkvice. Sedaj se borimo z dežjem in pripeki, da bi vendar nekako končali do konec meseca. Tudi to bo nekaj stalo pa lahko kaj prispevate. Bog povrni!

V avgustu krasijo farno cerkev Zagozdac in obe Podgori.