31. 8. – 22. nedelja med letom: Jer 20, 7 – 9 I Ps 63 / Rim 12, 1 – 2 / Mt 16, 21 – 27
7. 9. – 23. nedelja med letom: Ezk 33, 7 – 9 / Ps 95 / Rim 13, 8 – 10 / Mt 18, 15 – 20
14. 9. – 24. nedelja med letom: 4 Mz 21, 4 – 9 / Ps 78 / Flp 2, 6 – 11 / Jn 3, 13 – 17

17. 8. – 20. nedelja med letom – upanje proti upanju

Od takrat je Jezus začel svojim učencem kazati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in biti tretji dan obujen. Peter pa ga je vzel k sebi in ga začel grajati: »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Za menoj, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.« Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kajti kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? Sin človekov bo namreč prišel v veličastvu svojega Očeta s svojimi angeli in takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu. (Mt 16, 21 – 27).

Po Petrovi veroizpovedi pri Cezareji Filipovi, je Jezus pričel razkrivati , kaj ga čaka v Jeruzalemu. To je bil za apostole nepredviden šok. Zopet je nastopil Peter, da tako pač ne gre. Toda dobil je krut odgovor, ker ne razume Božjega načrta. Vsem učencem in po njih tudi nam, ker smo tudi njegovi učenci, je povedal nekaj bistvenega. Razodel je teologijo križa. Tu gre popoln preobrat v razumevanju odrešenja. Vse živo se boji križa – trpljenja. Vse živo si do zadnjega diha želi reševati življenje. Jezus pa pravi, da tisti, ki hoče iti za njim, mora vzljubiti križ in biti pripravljen svoje življenje zanj žrtvovati vse celo življenje.

Res bi rekli narobe svet. Toda Jezus je prav s tem vsem zaslužil odrešenje, da je prostovoljno šel v trpljenje in smrt in potem zmagoslavno vstal. Z Jezusovem trpljenjem, smrtjo in vstajenjem je križ – trpljenje dobil povsem drugačno dimenzijo. Žal se mu ne moremo povsem izogniti, lahko pa ga pridružujemo k Jezusovemu trpljenju, ki se na nekrvavi način daruje pri vsaki daritvi sv. maše in prispevamo v zaklad Cerkve za odrešenje sveta. Jezus nas vedno vabi k sodelovanju.

24. 8. – 21. nedelja med letom

»Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa te ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi. Če pa tudi Cerkve ne posluša, naj ti bo kakor pogan in cestninar.
Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih, in kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih.« Skupna molitev »Resnično, povem vam tudi: Če sta dva izmed vas na zemlji soglasna v kateri koli prošnji, ju bo uslišal moj Oče, ki je v nebesih. Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi med njimi.« (Mt 18, 15 – 20).

Zopet lahko nadaljujemo misel od prejšnje nedelje o križu. Na videz sicer malo drugače, vendar je vsebina taka, ki zahteva veliko napora. Lahko je pritrjevati in plavati z tokom. Vse kaj drugega pa je Nekomu nasprotovati, ki očitno greši. Stopiti k nekomu, ki je na slabi poti ter drvi v nesrečo.

Da ne bom zopet samo našteval nekih splošno znanih dobrih želja, ki jih radi nudimo kot poceni nasvete, raje ponovno malo zopet, kako to gre v naši skupnosti Tav. Naši gojenci so vsi v življenju vsak na svoj način zelo zabredli. Njih stanje je bilo kritično. Med tisoči enakimi, so imeli srečo, da jim je nekdo naravnost dal vedeti, da tako enostavno ne bo dolgo šlo naprej. Še večjo srečo so imeli, da so opozorilo vzeli zares in stopili na pot iskanja rešitve iz življenjske krize. Zdravljenje zasvojenosti poteka predvsem tako, da se 'fantje' iz skupnosti kar naprej opozarjajo na napake in spodbujajo k dobremu ter k iskanju izhoda iz življenjske godlje…

To pomeni, da je jasno opozorilo na napako življenjskega pomena. Nekaj letno vztrajno ponavljanje in poizkušanje narediti nekaj čim bolje ter zaživeti bolj plodovito življenje… Ko nas kdo obišče lahko dobi dokaj idiličen občutek, ki pa zakriva trdo delo in veliko odrekanja. Žal bi bilo samo delo in odrekanje premalo. Tu pride v poštev drugi del odlomka, ki govori o skupni in stanovitni molitvi. Brez osebne in skupne molitve bi že zdavnaj odnehali tako vodstvo kot fantje.

Naše je, da človeka pridobimo za zdravljenje in mu nudimo realno sliko njegovega stanja. Bog pa daje rast, da uporabnik občuti spremembe v telesu na duši in duhu. Vse to je milost. Zato ni slučajno današnji Evangelij sestavljen iz dveh različnih tem. To dvoje pač sodi skupaj. Najprej odločno opozorilo potem še zaupna molitev za pomoč. Ponovno trdim, da se pri nas rešujejo ekstremni primeri. Hvala Bog, da so v življenju bolj enostavne in nedolžne zadeve, ki jih lahko sproti rešujete, če le poslušate Jezusove nasvete. Naj vam in nam Bog pomaga!

tav-logo-mali.jpg

vidm

Naša druga najstarejša cerkvica sv. Miklavža na Vidmu si zasluži bolj trdno in primerno streho, ki naj bi jo varovala naslednjih neka desetletij. Pričeti želimo 15. 9. 2014

Međugorje od 6. 9. do 9. 9.

Avtobus gre iz Kočevja skozi Stari trg, Črnomelj Metliko. Prijavite se na telefon 041 921 548 gospod Stipan iz Kočevja. Večkrat me kdo sprašuje, kdaj pojdemo v Međugorje. Moj odgovor je, da naša župnija ne more organizirati romanja, ker nas je enostavno premalo. Jaz pa grem v ta milostni kraj službeno zaradi skupnosti Tav in ne morem prevzeti vloge duhovnega vodje. Torej izkoristite sedaj, ko gre avtobus mimo nas.

Veroučna stran – kdaj se bo pričel verouk?

Upajmo, da kmalu v drugi polovici septembra. Sedaj moramo najti ustrezen čas, da bi bil verouk kot sedaj takoj po pouku. Če se ne bo dalo urediti in uskladiti, bomo morali verouk prestaviti na vv soboto. Dragi starši skušajte svoje otroke tako napotili, da bi vzeli verouk zares in ga vsi imeli ob ponedeljkih, ali torkih. Ta bo za vse najlažje in najceneje.

V sklop verouka spada tudi redna nedeljska sv. maša, in prejemanje zakramentov ter urejeni odnosi doma. Ravno tako je zelo primerno, da imamo tudi kaj verskega tiska. Za majhne mavrico in za starejše Ognjišče, potem pa tudi Družina…

otroci-iz-vrtca

Otroci iz vrtca in prvega razreda so za resen verouk še 'premladi' zato se radi igrajo v našem parku, Jezus pa jih zelo rad vidi pri sv. maši. Le radi jih pripeljite čim večkrat.

Prestali smo še en prenos sv. maše po radiu Ognjišče

Seveda nas je malo skrbelo, da smo se po najboljših močeh potrudili. Tisti, ki so nas slišali, so v glavnem navdušeni. Celo škof Andrej nas je pohvalil in zatrdil, da je o vsem obveščen. Hvala Bogu. Vendar pa nas dobri Bog vedno posluša in opazuje, zato se še naprej potrudimo za lepo udeležbo in sodelovanje pri vsaki sv. maši pa bo vse lepo in prav.

V Soboto 6.9. nas obiščejo sodelavci radia Ognjišče in Družine s kolesi

'Od Marije do Marije'. Pri nas bodo tudi prenočili. Proti večeru pridite kaj blizu s čim sladkim in osvežujočim…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 1. 9. 19.00 Pr † Katarina Rade
T 2. 9. 19.00 Trg † družina Rupe, Ivan Delač, Emica in Jure Verderber
S 3. 9. 19.00 Trg za duhovne poklice in stanovitnost odločitve
Č 4. 9. 19.00 Trg † Gustelj 1. obl in Katarina Madronič Sinji vrh
P 5. 9. 19.00 Trg † Marija Curl 8. dan
S 6. 9. 8.00 Rd za srečo in varstvo pri delu
N 7. 9. 10.00

12.00
Trg † Marija in Franc Žalec Kolteči
- za farane in dobrotnike
NL žegnanje † vsi rajni Kazimirjevi
P 8. 9. 10.00 Zg mala maša za bolne, ostarele in pomoči potrebne
T 9. 9. 19.00 Tinje za zdravje Sedejevih
S 10. 9. 19.00 Tinje za zdravje Kozina
Č 11. 9. 19.00 Tinje za papeža in nove škofe
P 12. 9. 19.00 Pr † Marija Tekavec 30. dan Jelenja vas
S 13. 9. 19.00 Rd v zahvalo za srečen porod dedi Jože in babi Kristina
N 14. 9. 8.30
10.00
SL za Božji blagoslov
Trg †Anica 10 obl. in Pavel Majerle n. hči Anica
- za farane in dobrotnike

6. 9. - Skupno romanje Slovencev in Hrvatov v Ludbreg: To skupno sosedsko romanje je tudi zelo velikega pomena. Odhod avtobusa iz Vinice ob 7. 30, cena 15€.

8. 9. ob 10.00 Zagozdac Marijin rojstni dan: letos bo sv. maša izjemoma dopoldne, ker grem popoldne na duhovne vaje. Kljub tem ste prav lepo vabljeni vsi ostareli, oboleli in častilci device Marije. Pred sv. mašo bom delil zakrament svete spovedi, med mašo pa zakrament bolniškega maziljenja. Bolniško maziljenje lahko prejme vsak, ki je resno bolan, ali od starosti in naporov oslabel enkrat na leto. Če se stanje bistveno poslabša, se lahko ponovi. To zlasti priporočamo pred smrtjo.

Kalvarija: Glavna dela smo hvala Bogu vendarle opravili. Upam, da bomo v jeseni utegnili še kapelico znotraj nekoliko urediti in opraviti zahvalno sv. mašo. Izvajalcem bi se zelo prilegel likof. Mislim, da bi ga pripravili najbližji sosedje iz Trga in Deskove vasi. Poskusite se dogovoriti za datum in kraj.

Videm: Po petnajstem septembru  nameravamo prekriti našo starodavno cerkvico sv. Miklavža. Molimo za lepo vreme in srečo, da bi delo opravili čim hitreje v suhem in varno. Late so pripravljene in opeka je prispela, navodila s strani spomeniškega varstva so jasna. Torej samo še lepše vreme, dobra volja in ekipa Tav pa nekako bo. Seveda material in delo kar nekaj stane. Prosimo, da prispevate po s vojih močeh iz bivše župnije Nemška Loka ter častilci sv. Miklavža.

V septembru krasijo farno cerkev Dol in Prelesje.