15. 3. – 4. postna nedelja: 2Krn 36, 14 – 23 / Ps 137 / Ef 2, 4 – 10 / Jn 3, 14 – 21
19. 3. – SVETI JOŽEF: 2 Sam 7, 4-5. 12 -14 / Ps 89 / Rim 4, 13. 16-12. 22 / Lk 2, 41 – 51a
22. 3. – 5. post. - tiha nedelja: Jer 31, 31 – 34 / Ps 51 / Heb 5, 7 – 9 / Jn 12, 20 – 33
25. 3. – GOSPODOVO OZNANJENJE: Iz 7, 10 – 14 / Ps 40 / Heb 10, 4 – 10 / Lk 1, 26 – 38
29. 3. – 6. post cvetne nedelja: Iz 50, 4 – 7 I Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Mr 14, 1 – 15, 47

15. 3. – 2 postna – papeška nedelja

In kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, ki veruje, imel v njem večno življenje.
Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje. Bog namreč svojega Sina ni poslal na svet, da bi svet sodil, ampak da bi se svet po njem rešil. Kdor vanj veruje, se mu ne sodi; kdor pa ne veruje, je že sojen, ker ne veruje v ime edinorojenega Božjega Sina. Sodba pa je v tem, da je prišla luč na svet in so ljudje bolj ljubili temo kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna. Kdor namreč dela húdo, sovraži luč in ne pride k luči, da se ne bi pokazala njegova dela. Kdor pa se ravna po resnici, pride k luči, da se razkrije, da so njegova dela narejena v Bogu.« (Jn 3, 14 – 21).

Nikodem je bil redka izjema, ki se je kot član velikega zbora prišel pogovoriti z Gospodom. Iz strahu pred Judi je prišel po noči. Jezus mu je naravnost pojasnil kdo je in kaj ga čaka. Pojasnilo je zadostovalo, da ga je Nikodem skupaj z Jožefom iz Arimateje zagovarjal, od daleč opazoval trpljenje in smrt ter poskrbel za pravočasni pogreb. Trdno lahko verjamemo, da je postal potem tudi dober kristjan. To si želimo tudi za Vas dragi verniki, da bi Vas postni čas resnično približal k našemu Odrešeniku.

19. 3. – Sv. JOŽEF

Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini, in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. 51 Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. (Lk 2, 41 – 51a).

Kljub temu, da obhajamo praznik našega farnega in škofijskega zavetnika v postnem času, se ne pustimo zamotiti, da ne bi res lepo praznovali. Slovesna sv. maša bo v farni cerkvi ob 10h. lepo bi bilo, če bi si malo zamenjali službe, ali vzeli par ur dopusta za udeležbo pri praznični sv. maši. Lepo vabljeni. Vsem, ki godujemo pa želim, da bi nam naš zavetnik naklonil obilo svojega skrbnega potrpljenja!

22. 3. – tiha nedelja

»Zdaj je moja duša vznemirjena. In kaj naj rečem? Oče, reši me iz te ure? Zavoljo tega sem vendar prišel v to uro. Oče, poveličaj svoje ime!« Tedaj je prišel glas iz nebes: »Poveličal sem ga in ga bom spet poveličal.« Množica, ki je stala zraven in to slišala, je govorila: »Zagrmelo je.« Drugi pa so govorili: »Angel mu je govoril.« Jezus je odgovoril in rekel: »Ta glas ni nastal zaradi mene, ampak zaradi vas. Zdaj je sodba nad tem svetom, zdaj bo vladar tega sveta izgnan ven, in ko bom povzdignjen z zemlje, bom vse pritegnil k sebi.« To pa je rekel, da je označil, kakšne smrti bo umrl.(Jn12,27–33).

Te Jezusove besede so nekoliko nenavadne. Ko napoveduje svojo bližnjo prihodnost, je nekako skrivnosten, da bo hudič izgnan ravno takrat, ko se bo zdelo, da je vse izgubljeno. Resnično smo lahko srečni in hvaležni, da se je napoved tako dramatično uresničila in nato sijajno razpletla. Naredimo vse, kar moremo, da bi resnično Cerkev pritegnila čim več zemljanov.

25. 3. – Gospodovo oznanjenje

Angel ji je odgovoril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojeno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.« Marija pa je rekla: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje. (Lk 1, 35 – 38)

Sredi postnega časa obhajamo zelo pomemben Gospodov praznik njegovega učlovečenja. Pravoslavni bratje imajo ta dogodek zelo pogosto upodobljen na ikonostasu. Gre za uresničitev napovedi iz raja, ko je Stvarnik napovedal sovraštvo med Ženo in kačo. Praznujemo pač 9 mesecev pred božičem, zato vpade v postni čas, kar niti ni narobe, ker je bilo že ob napovedi nakazano Odrešenikovo trpljenje.

Lepo vabljeni, da se s hvaležnostjo udeležimo praznične sv. maše v Zagozdacu in počastimo Marijino pripravljenost,ko je brez obotavljanja sprejela ponudbo in izrekla svoj zgodovinski »Zgodi se mi po tvoji besedi«. Tudi z nami ima Gospod posebne načrte, le prisluhniti mu je treba. Vsem mamam čestitamo ob materinskem dnevu in se potrudimo, da ga bomo lahko tudi v bodoče svobodno praznovali!

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

jozes

9.3. 2015 se je Jože Š. srečal z Abrahamom. Praznovali smo dan prej in mu zaželeli, da bi drugo polovico preživel čim bolj trezno in tako vsestransko koristno. Čestitamo!

Postne akcije

40 ur brez telefona: Velja za mlade, da vsak dan izključijo mobi od19h do 20h. www.resnicnostjelepsa.si.

40 dni brez alkohola: velja za vse odrasle.

Lahko bi 40 dni tudi kaj prihranili za blaženje velikih težav beguncev, prizadeti v raznih nesrečah.

40 dni molitve za življenje. V postnem času bo potekala akcija molitve pred porodnišnico za odvrnitve od nameravanega splava vsak popoldan dve uri od 6h do 20h. Če greste kaj mimo se lahko pridružite.

Ofer za Jožefov dom 19. 3. na god farnega zavetnika.

Od 19. do 25. 3. teden družine. Le radi molimo in kaj postorimo za naše družine!

Od 22. do 29. 3. radijski misijon. Vodile ga bodo sestre selezijanke HMP.

27. 3. spovedni dan za vso domovino. V Črnomlju od 7h do 19 h. Toplo priporočam, da kaj prispevate za obnovo župnišča, za družine molimo, misijonu prisluhnemo in opravimo dobro postno spoved.

15. 3. papeška nedelja

papez-francisekDanes, ko to pišem je ravno druga obletnica izvolitve sedanjega sv. očeta papeža Frančiška.

Pomislite samo dve leti pa je toliko postoril in povedal, da se zdi njegovo papeževanje že precej daljše. Od prvega presenečenja in navdušenja se je zgodilo res obilo najrazličnejših dogodkov. Bistveno je njegovo konkretno zavzemanje za reveže. Ni se pustil zapreti v svojo palačo, ampak ostal v prehodnem domu sv. Marte. Vsak dan nam malo spregovori o zelo aktualnih vsakdanjih zadevah. Predvsem bi rad, da se Bogati pričnejo zanimati za veliki del človeštva, ki tolče revščino in premnogi lakoto…

4. Postna nedelja – nedelja veselja

msgr-franci-sustarTa nedelja nosi to dodatno ime zaradi veselja, ker je polovica postnega časa za nami. Letos je veselje dvakrat stopnjevano. 1. zaradi papeške nedelje. 2. ker bomo dobili še enega škofa. Zopet mojega sošolca msgr. Francija Šuštarja. No sedaj bo Franc in generalni vikar ljubljanske nadškofije ter pomožni škof ljubljanski. Seveda se tudi osebno veselim, da sta v tako kratkem času dva sošolca postala škofa. Tudi ona dva imata v geslih veselje v Gospodu.

Predvsem jih spremljajmo z molitvijo v novi službi.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 16 .3. 18.00 Pr † Julijana Štaudohar n. Mihor
T 17. 3. 18.00 Trg † v zahvalo Dol
S 18. 3. 18.00 Trg na čast sv Jožefu za naše družine
Č 19. 3. 10. 00 Trg farna cerkev† Jože Butala in Zora Žugelj
P 20. 3. 18.00 drugje † sestra Majda Strugar r. Pavlakovič
S 21. 3. 18.00 drugje za farane in dobrotnike
N 22. 3. 10.00
11.30
Trg † Minka obl. in Ivan Butala Trg
Čeplje † Mirče in Marija Hrovatin
P 23. 3. 18.00 Pr † Katarina in Peter Štefanc Jelenja vas 9
T 24. 3. 18.00 Rd † gospod Ivan Merlak
S 25. 3. 18.00 Zg da bi naše družine ohranile svoj normalni status
Č 26. 3. 18.00 Trg za nove programe Tav
P 27. 3. 7.00 Trg za spreobrnjenje in dobro spoved
S 28. 3. 18.00 Rd za farane in dobrotnike
N 29. 3. 8.30
10.00
SL po osebnem namenu
Trg † Ivanka Mihor 3. obl. Predgrad

ŽPS je izvoljen: oddanih je bilo 23 glasovnic. Izvoljenih je 8 članov in dodano po funkciji in predlogu župnika še 5 članov. tako šteje v tem pet letnem mandatu 13 članov.  Vsem skupaj se lepo zahvalim za oddane glasove in tistim, ki ste sprejeli.
Prvo zasedanje bo v petek 10. 4.  po sv. maši.

22. 3. pride spovedovati g. Dragoš med sv. mašo,  župnik pa v postu redno spovedujem pred sv. mašo. Po sv. maši bomo pred izpostavljenim zmolili po tri postaje križevega pota.  Upam, da nam bo uspelo prodreti malo globlje v skrivnost posvečenega življenja.

22. 3. ob 15.00 dekanijski križev pot na Žeželj: Po križevem potu, ki je vedno lepo obiskan je sv. maša pri Mariji žeželjski in prilika za postno spoved. Tudi za nas Polance se bi našlo kaj prostora pa ste lepo vabljeni. Vse škofijsko srečanje  Ž P S pa bo na Zaplazu 30. maja ob 10. 00. Vse farane vabimo, da redno molite za člane.

Najemnina grobov: Letos je zopet neparno leto, kar pomeni, da pobiramo najemnino za grobe. Lepo prosimo, da mislite tudi na to in po možnosti poravnate. To najlažje opravite v župnišču po sv. maši, ko sem gotovo doma.

sskZa otroke gre: Iskrena hvala vsem, ki ste podpisali. Sedaj bo treba še čim več podpisov na upravni enoti za referendum in potem še vse možne glasove na referendumu. Do takrat redno molimo, da do referenduma pride in uspe.

Do cvetne sobote 28. 3. bo za urejenost cerkve poskrbela Tav.