24. 5. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / Gal 5, 16 – 25 / Jn 15, 26- 27; 16, 12 – 15
31, 5. – Nedelja Svete Trojice: 5 Mz 4, 32 – 40 I Ps 33 / Rim 8, 14 – 17 / Mt 28, 16 – 20
4. 6. Sv. Rešnje Telo in Kri: 2 Mz 24, 3 – 8 / Ps 116 / Heb 9, 11 – 15 / Mr 14, 12 – 26
7. 6. – 10. nedelja med letom: 1Mz 3, 9 – 15 / Ps 130 / 2 Kor 4, 13 – 5, 1 7 MR 3, 20 – 35
24. 5. – BINKOŠTI
Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni; in tudi vi pričujete, ker ste od začetka z menoj. Še veliko vam imam povedati, a zdaj ne morete nositi. Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo uvedel v vso resnico, ker ne bo govoril sam od sebe, temveč bo povedal, kar bo slišal, in oznanjal vam bo prihodnje reči. On bo mene poveličal, ker bo iz mojega jemal in vam oznanjal. Vse, kar ima Oče, je moje, zato sem vam rekel: Iz mojega jemlje in vam bo oznanjal.« (Jn 15,26 – 27; 16,12 – 15).
V teh dokaj razburkanih časih, ko se vse nekam nagiba in ni videti v bližnji prihodnosti neke bistvene spremembe na bolje, nam Jezus obljublja Tolažnika – Duha resnice… Bo kdo rekel, 'briga me resnica, mene zanima, kako bomo sploh preživeli.' Točno na to, kako bomo preživeli, se nanaša obljuba in predvsem uresničitev obljube.
Tudi apostoli so bili prestrašeni in zaskrbljeni pred tako epohalno nalogo, da sami ponesejo v svet Jezusovo oznanilo. Brez tolažnika in Duha resnice, kar je v resnici MOČ od zgoraj nikdar ne bi uspeli.
Tudi nam se slano piše, če se ne bomo resno odprli Svetemu Duhu, da nas razsvetli in opogumi za reforme, ki so nam nujno potrebne. Krščanska (r)evolucija edina lahko pomaga temu zakompliciranemu svetu. To je revolucija ljubezni do bližnjega, ki jo zmoremo prav v moči Svetega Duha, ki je ljubezen med Očetom in Sinom za nas.
31. 5. – nedelja Svete Trojice
Enajst učencev se je odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovoril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.« (Mt 28, 16 – 20).
Sveta Trojica: Lahko nadaljujemo z mislijo za Binkošti. Jezus tik pred vnebohodom pošlje apostole po vsem svetu z naročilom, da naredijo vse ljudi za njegove učence. Kaj to danes v resnici pomeni? Predvsem, da je rešitev za človeštvo – sprejeti bistvo krščanske vere. Postati Jezusov učenec, pomeni zaživeti Evangelij. Že v srednjem veku se je to zdelo neuresničljivo, vendar je papež Inocenc III. sv. Frančišku odobril 'Vodilo' za njegove redove manjših bratov in sester. Zahodni globalni svet sicer pesti mnogo težav zaradi krize in islamskega fudementalizma … Južni del zemeljske oble pa kipi v porajajočem krščanstvu. Tudi pri nas se veliko mladih odloča za bolj pristno vero…
Naj nas res prežari ta žar Božje ljubezni, opogumi in usmeri v realno prihodnost.
4. 6. –Sveto Rešnje Telo in Kri
Medtem ko so jedli, je vzel kruh, blagoslovil, ga razlomil, jim ga dal in rekel: »Vzemite, to je moje telo.« Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in vsi so pili iz njega. In rekel jim je: »To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge. Resnično, povem vam: Ne bom več pil od sadu vinske trte do tistega dne, ko bom pil novega v Božjem kraljestvu.« In ko so odpeli hvalnico, so odšli proti Oljski gori. (Mr 16, 22 – 26).
Še vedno lahko razvijamo vodilno misel od binkošti in Sv. Trojice…
Lahko je reči: »Krščanstvo bo spremenilo svet…«. V resnici pa vidimo, da gre vse skupaj precej navzdol. Pedro Opeka je na evharističnem kongresu zagotovil, 'da gre zahodna civilizacije po slepi ulici. Na koncu nje je ne premostljiv zid'.
Jezusovi zakramenti so tisti vir moči za preživetje celo telesne smrti, kaj šele trenutnih težav. Pri sv. krstu postanemo Božji otroci in dediči nebes. Pri birmi nas Sveti Duh prežari in razsvetli ter osrči. Pri sv. obhajilu dobimo garantirano vstopnico za nebesa….
Sedaj smo navajeni dnevno slišati številne novice in senzacije, ki zbledijo še isti dan, ker jih preplavijo vedno nove še bolj bombastične… Jezusove besede in zakramenti ter Cerkev pa ostaja vedno ista in enako aktualna ter močna.
Zato bomo z vso resnostjo in zavzetostjo pospremili sveti zakrament po našem lepem Trgu. Prisluhnili bomo Evangelijem, slovesno prosili za potrebe časa, prostora in prejeli štirikratni blagoslov z Najsvetejšim. Zelo lepo vabljeni, da se odzovemo vsakoletni ponudbi našega Odrešenika.
Župnijska Karitas |
V desetem jubilejnem letu delovanja Tav doživljamo zanimive preizkušnje. Nepridipravi so nam naprtili zelo veliko in nevarno delo pri Antonu… Po drugi strani pa se je ekipa številčno skrčila. Kljub temu zaupamo, da bomo vsa opravila zmogli in se pripravili še na večje izzive, ki jih narekuje življenje. |
Sreda 20. 5. 2015. večina opeke je na strehi. Bog pomagaj, da bo srečno na svojem mestu.
Sprašujem se, kako to, da so se strehe lotili prav letos ob 70 obletnici konca druge svetovne vojne. Pričeli so prav na strani s sliko Narodne pomiritve ter Slovenskega križevega pota. Prav križev pot je bil že izpostavljen vlagi v Lazih. Sedaj ga zopet moči kljub foliji, ki takih nalivov pač ne prenese.
Seveda nam je hudo tudi zaradi zelo kvalitetne strehe, ki bi lahko zdržala več stoletij pa jo moramo nadomestiti z opečno, ki je veliko bolj ranljiva na veter.
Kljub vsemu se ne predajmo malodušju. Raje molimo za nepridiprave, da bi enkrat spoznali svojo izprijenost in stopili na pot spreobrnjenja.
Na binkošti goduje tudi Marija Pomočnica. Priporočajmo se vsem našim zavetnikom
in zaupajmo, da bo zlo enkrat za vselej premagano z dobroto. Pridi, pridi Stvarnik Sveti Duh!
Spored sv. maš in bogoslužja
P 25. 5. | 20.00 | Zg † Aleksander Šterk 30 dan |
T 26. 5. | 20.00 | Pr † Julijana Štaudohar |
S 27. 5. | 20.00 | Trg na čast bl. Alojziju Grozdetu za mir in spravo |
Č 28. 5. | 7.00 | Trg † za rajne duhovnike in sestre redovnice |
P 29. 5. | 20.00 | Trg † v zahvalo za zdravje Dol |
S 30. 5. | 20.00 | Rd † Katarina, Peter in brat Peter Šterbenc - Gorički |
N 31. 5. | 10.00 11.30 |
Trg za farane in dobrotnike Čeplje † Marija Tekavec n brat Peter |
P 1. 6. | 20.00 | Pr † Katica Habjan in Zora Mihelič |
T 2. 6. | 20.00 | Pr † rajni Markičevi |
S 3. 6. | 20.00 | Drugje v zahvalo za 30 let duhovništva |
Č 4. 6. | 10.00 | Trg sv Rešnje Telo za farane in dobrotnike |
P 5. 6. | 20.00 | Rd † Marija obl. in Jože Mihelič D. Radenci |
S 6. 6. | 20.00 | Drugje za Tav in nove programe |
N 7. 6. | 8.30 10.00 |
SL † Justin Škof obl. Trg † Ivan Medved obl. Sodevci po maši procesija |
Kaj je bilo na Ž P S in Ž K: Tokrat se nas je zbralo ker lepo število, dve članici sta se opravičili. Na splošno smo se seznanili z področjem in načinom dela ŽPS. Gre predvsem za pastoralno delo, kako bi čim več ljudi pritegnili in pridobili za aktivno krščanstvo. Škofija nam prigovarja, naj izdelamo pastoralni načrt, ki ga je zaradi naših razmer težko uskladiti s pričakovanji škofije.
Veliko smo govorili o obnovi župnišča in pokrivanju Antona. Že sam material ogromno stane. Če bi treba plačati še delo, bi se tempo zelo upočasnil. Župnik si je 'izgovoril' vsaj likof tako za Antona, kot za župnišče.
30. 5. ob 7. 00 romamo na Zaplaz. To bo povezano tudi s spravno slovesnostjo ob 70. obletnici konca II. svetovne vojne.
Vsi novi pa tudi stari in bivši člani ŽPS ste prisrčno povabljeni 30. 5. na Zaplaz s strani škofa msgr Andreja in župnika. Z novim kombijem bo prva vožnja ravno na Zaplaz in župnik zagotavlja, da bo prve romarje vozil zastonj prosti sta še samo dve mesti torej pohitite z prijavami.
Marija iz Zaplaza rada vidi vsakega romarja, kar pomeni, da se romanja udeležite tudi drugi v čim večjem številu.
21. 6. – 12. navadna nedelja – sv. Alojzij zaključek veroučnega leta: Letos smo precej eksperimentirali in usklajevali, da smo nekako le speljali. Zelo lepo vabim, da se zaključne sv maše, ki bo tudi sestanek za starše ter botre udeležite. Prosimo dobrega Boga, da bi nam uspelo mlade pridobiti za vero in večno življenje.
V maju skrbijo za cvetje v farni cerkvi bloka in Močile, v Juniju Deskova vas.