16. 8 . – 22. navadna nedelja: Preg 9, 1 – 6 / Ps 34 / Ef 5, 15 – 20 / Jn 6, 51 – 58
6. 9. – 23. navadna nedelja: Iz 35, 4 – 7a / Ps 146 / Jak 2, 1 – 5 / Mr 7, 31 – 37
13. 9. – 24. navadna nedelja: Iz 50, 5 – 9a / 116 / Jak 2, 14 – 18 / Mr 8, 27 – 35

16. 8. – 20. navadna nedelja

Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
Judje so se tedaj med seboj prepirali in govorili: »Kako nam more ta dati svoje meso jesti?« Jezus jim je tedaj rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene jé, živel po meni. To je kruh, ki je prišel iz nebes, ne tak, kakršnega so jedli vaši očetje in so pomrli: kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj.« (Jn 6, 51 – 58).

Ta gostobesednost, ko Jezus kar naprej ponavlja in poudarja je že nekam mučna, da se tudi mi lahko vprašamo, kaj hoče povedati. Ja povedati hoče tisto, s čim se ubada vse človeštvo od izgona iz raja. Temeljno in osrednje vprašanje je, kako priti nazaj v raj? Kako premagati smrt? Kako podaljšati svoje življenje????

Abrahamu je bila obljubljena nova domovina. Mojzes je izpeljal ljudstvo iz Egipta. Na poti so dobili postavo. David je utrdili državo, Salamon je zgradil prvi tempelj so tempelj. Preroki so vzgajali in opominjali ljudstvo ter njih vladarje, naj se držijo postave… ta dolga tradicija jim je nekako dala vedeti, da bo tudi posmrtno življenje v Abrahamovem naročju na neki način udobno. Ni pa bilo nobene prave garancije, kako bo v resnici vse delovalo.

Ko so se ljudje najedli kruha in rib zastonj, so ga iskali. On njihovo željo po trenutnem udobju in brezskrbnem življenju z novim kraljem obrne v večnost. Sam sebe ponudi v hrano, ki premaga smrt in nas popelje v nebesa. To je nekaj tako edinstvenega, da je res treba večkrat ponoviti ter debelo podčrtati. Lahko bi povedal bolj prizanesljivo, da jih ne bi tako drastično pritisnil v igro na 'vse ali nič'. Rekel bi, da bo duhovnik pri sv. maši posvetil kruh in vino…Vendar!?

Hotel jih je predramiti iz mesijanske evforije. Vse je šlo preveč gladko. Jezus je poskrbel za vse. Oni so morali le poslušati in mu slediti… Sicer je omenil, da mora njegov učenec vsak dan vzeti svoj križ na ramo in mu slediti, vendar tega takrat niso razumeli, ker jim je križe sproti lajšal. Zato jim ponudi nekaj nezaslišanega – jesti njegovo meso in piti njegovo kri. Judje so jedli samo nekatere živali. Druge so bile nečiste zlasti prašiči. Kaj šele, da bi pokusili človeško meso. Krvi pa itak niso uživali. To pomeni, da so se znajdli v veliki zagati!?

23. 8. – 21. navadna nedelja

Veliko njegovih učencev, ki so to slišali, je reklo: »Trda je ta beseda. Kdo jo more poslušati?« Ker je Jezus v sebi vedel, da njegovi učenci godrnjajo nad tem, jim je rekel: »To vam je v spotiko? In če boste videli Sina človekovega iti gor, kjer je bil prej? Duh je tisti, ki oživlja, meso nič ne koristi. Besede, ki sem vam jih govoril, so duh in življenje. Toda med vami so nekateri, ki ne verujejo.« Jezus je namreč od začetka vedel, kateri ne verujejo in kdo ga bo izdal. Govoril jim je: »Zaradi tega sem vam rekel: Nihče ne more priti k meni, če mu ni dano od Očeta.«
Po tistem je mnogo njegovih učencev odšlo in niso več hodili z njim. Jezus je tedaj rekel dvanajsterim: »Ali hočete tudi vi oditi?« Simon Peter mu je odvrnil: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.« (Jn 6, 60 – 69).

Še danes se nadaljuje osrednja tema o uživanju Jezusovega mesa in krvi.

Vedel je, da jim to ne gre v glavo niti v srce. Mnogi so odšli, apostoli so se spraševali, kam to vodi in godrnjali…

Kljub temu Jezus ne popušča, ampak nakaže, da ga bodo videli iti v nebo, kjer je bil prej. Nato se obrne k apostolom in jih dregne: »Ali hočete tudi vi oditi?«. Zopet odgovarja Peter v imenu vseh: »Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Sveti, Božji.«

Kljub vsemu Peter ve, da Jezus ima rešitev. Nimajo izbire, ker ima le On besede večnega življenja. Sedaj še ne vedo, zato trdno verujejo, da se le po tej poti pride tja za kam smo ustvarjeni.

Šele pri zadnji večerji je Jezus vse poenostavil in apostole potolažil. Imenuje jih prijatelje, ker so z njim vztrajali v vseh preizkušnjah. Ta je bila ena težjih. Najtežja pa jih je šele čakala čez nekaj ur v vrtu Getcemaniju in nato na Kalvariji.

Sveto obhajilo je nam kristjanom nekaj samoumevnega. Zato smo v nevarnosti, da vzamemo obhajilo, sv. mašo in ostale zakramente preveč na lahko. Prav zato nam koristi ta Jezusov dolg evharistični govor, da se zopet malo zamislimo o vsem. Predvsem se moramo zavedati, kako so zakramenti potrebni po kateri ceni jih imamo. Zato je nedeljska sv. maša tako pomembna za vse vernike. Na nedeljo in ob praznikih ostati doma, ko bi lahko prišel k sv. maši je zelo velik greh. Ne samo zato ker ne damo Bogu primerne časti in zahvala, ampak predvsem ker s tem omalovažujemo vrednost zakramenta in Jezusovega trpljenja na križu.

Naj še enkrat poudarim, da to imamo samo kristjani. Kaj bi druge vere in religije ter njihovi verniki storili, če bi jim bilo to ponujeno. Gre za najbolj vidno in neposredno vstopnico za nebesa in nesmrtnost.

Vzemimo zares Jezusove besede in povabilo na njegovo gostijo!

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

fasada

Končno je fasada narejena. Pričeli smo lani po 15. 9. 2014 Končujemo danes. Ko to pišem 14. 8. 2015. Med tem smo naredili še kar nekaj drugih lepih in koristnih reči. Zahvaljujemo se Bogu za pomoč in varstvo!

25. let župnik polanski

Prav danes 14. 8. 2015 se dopolnjuje 25. leto, kar sem proti večeru prišel med Vas dragi verniki in vsi drugi krajani. Tisti dan je bil ravno tako vroč, ko smo v Semiču delali dno naše barke Mavrice. Šlo je počasi, da me je g. Rajk okrog 16h poklical, če mislim priti…?

Hvala Bogu smo nekako preživeli. Ali je bilo naporno, ali uspešno, ali koristno??? Presojajte sami, Bog natančno ve in to edino šteje.

Presoja je težavna, ker smo doživeli NOB z revolucijo, prehod iz totalitarnega sistema v demokracijo, osamosvojitveno vojno, prihod skupnosti Tav in nazadnje denarno ter hudo demografsko krizo, zamenjavanje generacij… Letopis župnij iz leta 1924 navaja, da je bilo takrat na ozemlju naše sedaj združene župnije cca 5.200 prebivalcev. Sedaj nas je morda kaj več kot 520. To je grozno v devetdesetih letih je ostalo le 10 % prebivalstva.

Prav letos poleti je farna cerkev tako drastično prazna. Nič bolje ni na podružnicah.

Poudarjam, da je presoja težka, kar ne veš, kaj je temu več, kaj manj pripomoglo.

Obračam se predvsem na mlajše generacije in Vas iskreno vabim, da se čim bolj in čim prej pričnete aktivno vključevati v življenje župnije. Župnik se je postaral in Tav tudi ne more pa tudi ne sme vsega prevzeti.

Sedaj kolikor toliko sodelujete s petjem, skupno molitvijo pred sv. mašo in krašenjem farne cerkve ter podružnic. Prav to skušajte poživeti. Saj fantje iz Tav radi počistijo in okrasijo. Vendar je to tako lepa priložnost, da se vsaj enkrat na leto soseska organizira in en mesec poskrbi za sveže ter lepo aranžirano cvetje v župnijskem središču.

Tudi ministrirati ni prepovedano, ampak dobrodošlo. Le priti je treba pravočasno… Opravičujem se, ker sem veliko dela opravil sam in s skupnostjo Tav ter Vas oropal zasluženja pri Bogu, ki bi ga imeli, če bi Vas vedel malo bolj pritegniti za delo v župniji.

Iskrena hvala vsem in vsakomur za vse, kar ste mi v teh letih dobrega storili…!!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 17. 8. 20.00 Pr † sestri Anica in Marija n Jožefa
T 18. 8. 20.00 Zg na čast M B v Zahvalo n Bolha
S 19. 8. 20.00 Pr †Rajni Pešelj Jelenja vas
Č 20. 8. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 21. 8. 20.00 Trg † Julka Šauer n sosed
S 22. 8. 20.00 Rd † Ludvik Kobe
N 23. 8. 10.00
11.30
Trg za farane in dobrotnike
Čep †Viktor obl. in Katarina Šterk Čeplje
- † Vinko in starši Rauh Vimolj
P 24. 8. 20.00 Pr† dr Rupe, Emica in Jure Verderber ter Ivan Delač
T 25. 8. 20.00 Trg † Terezija in Anton Šimec
S 26. 8. 20.00 Pr † družini Šterk in Brula
Č 27. 8. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 28. 8. 20.00 Drugje v zahvalo Kraljici miru za vse dobro
S 29. 8. 10.00 drugje za fante, ki končujejo program
N 30. 8. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg † Ivan in Marija Panjan Sodevci 17
- †Julijana Šauer 30 dan

Kako je bilo na Pargi? LEPO KOT VEDNO.  Letos je bila sv. maša uro pozneje ob 17.00. Ker je bilo več časa za prihod in bolj prijetno hladno, smo sklenili, da bo tudi v bodoče romarska sv. maša ob petih popoldne. To pa nikakor ne pomeni, da se ne sme priti vsaj pol ure prej. Saj se je treba do sv. maše oddahniti, poklepetati in tudi kaj pomoliti.

Priložnost za sv. spoved pred nedeljsko sv. mašo od 9.30 do 9.55: Sedaj sva spet dva duhovnika pa lahko eden izpostavi, župnik pa gre v spovednico.  Izkoristite to priložnost. Osebno lahko mirno zatrdim, da sem se na  mesečno spoved močno naravnal. Če se kakor termin podaljša, gre rado marsikaj narobe. Tudi na Marijino vnebovzetje redno grem v spovednico, žal je spovedancev bolj malo pa bi na praznik marsikomu koristilo opraviti obračun in prejeti pomiritev. Lepo povabljeni.

28. 8. 23 – 24: nočno bedenje in molitev za duhovne poklice: Že kar nekaj led v škofiji prečujemo noč v molitvi za duhovne poklice. Župnije smo razdeljene od večera do polnoči in potem od 5h naprej. Najtežje ure pa dežurajo redovniki in redovnice. Naša župnija je naprošena na petek od enajstih do polnoči. Lepo vabim, da se vsaj kdo priključi fantom. Drugače pa poskusite moliti doma takrat, ali ob tisti nočni uri, ko se prebudite.

V avgustu skrbi za sveže cvetje v farni cerkvi Zagozdac in Podgori.