17. 1. – 2. navadna nedelja: Iz 62, 1 – 5 / Ps 96 / 1 Kor 12, 4 – 11 / Jn 2, 1 – 11
24. 1. – 3. navadna nedelja: Neh 8, 2 – 10 / Ps 19 / 1 Kor 12, 12 – 30 / Lk1,1 – 4; 4, 14 – 21
31, 1. – 4. navadna nedelja: Jer1, 4 – 5. 17 – 19/ Ps 71 / 1 kor 12, 31 – 33, 13 / Lk 4, 21 – 30

17. 1. – 2. navadna nedelja

Tretji dan je bila svatba v galilejski Kani in Jezusova mati je bila tam. Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.« Tam pa je stalo šest kamnitih vrčev za judovsko očiščevanje; držali so po dve ali tri mere. Jezus jim je rekel: »Napolnite vrče z vodo!« In napolnili so jih do vrha. Nato jim je rekel: »Zajemite zdaj in nesite starešini!« In nesli so mu. Ko je starešina pokusil vodo, ki je postala vino, in ni vedel, od kod je – strežniki, ki so zajeli vodo, pa so vedeli –, je poklical ženina in mu rekel: »Vsakdo postreže najprej z dobrim vinom, in ko se ljudje napijejo, s slabšim, ti pa si dobro vino prihranil do zdaj.« Tako je Jezus v galilejski Kani naredil prvo od znamenj in razodel svoje veličastvo in njegovi učenci so verovali vanj. (Jn 2, 1 – 11).

Že to je zanimivo, da Jezus naredi prvi čudež ravno na svatbi. Marija ga je opomnila, da je zmanjkalo vina, ki je na svatbi nepogrešljivo. Evangelist Janez poudari, da je to bilo prvo znamenje, da bi mi verovali, da je Jezus Božji Sin…

Po burnem letu boja za vrednote družine in naše vere nam je to lahko kot blag obliž po utrudljivem in napornem referendumu…

Potem se je Jezus »zresnil« in je delal »bolj koristne« čudeže. Vendar bi sedaj morala priti Marija in Jezusu reči: »Volje nimajo za poroko!« Ta čudež bi nam zelo koristil, namreč, da bi mladi ljudje dobili voljo za trden cerkven zakon. Vsi razni izgovori še zdaleč ne prenesejo resne presoje. Mlad človek je poln idealizma in zagnanosti, da naredi nekaj novega, da si ustvari družino in nekje uredi prijeten kotiček. Žal je ta idealizem nekako splahnel spričo krize, ki še zdaleč ni samo materialna, ampak predvsem moralna…

Naj nam leto usmiljenja nakloni čim več korajže, da mladim pripomoremo do ključne odločitve in v Božjem imenu stopi na svojo družinsko pot.

24. 1. 3. navadna nedelja

Jezus se je v môči Duha vrnil v Galilejo in glas o njem se je razširil po vsej okolici. Učil je po njihovih shodnicah in vsi so ga slavili.
Prišel je v Nazaret, kjer je odraščal. V soboto je po svoji navadi šel v shodnico. Vstal je, da bi bral, in podali so mu zvitek preroka Izaija. Odvil je zvitek in našel mesto, kjer je bilo zapisano: Duh Gospodov je nad menoj, ker me je mazilil, da prinesem blagovest ubogim. Poslal me je, da oznanim jetnikom prostost in slepim vid, da pustim zatirane na prostost, da oznanim leto, ki je ljubo Gospodu. Nato je zvitek zvil, ga vrnil služabniku in sédel. Oči vseh v shodnici so bile uprte vanj. In začel jim je govoriti: »Danes se je to Pismo izpolnilo, kakor ste slišali. (Lk 4,14 – 21).

Temu odlomku bi lahko rekli eden od programov leta usmiljenja, saj so nekateri starejši prevodi vsebovali ravno to kombinacijo – leto božjega usmiljenja.

Jezus je v domači vasi uporabil to Izaijevo prerokbo in jo naobrnil na sebe. Naravnost jim pove, da se je to pismo sedaj izpolnilo…

Zanimivo je, da so se navzoči takoj razdelili. Eni so bili evforično navdušeni, drugi bi ga pa kar porinili v prepad. To je samo dokaz, da gre pri Jezusu vedno za res. Tako gre tudi v tem svetem letu usmiljenja zelo zares in nikar ne odlašajmo z iskanjem najkrajše poti do svojih problemov, ki si jih moramo priznati in si odpustiti. Potem se obrnimo k bližnjemu, ki ga imam tik ob sebi. Tudi njega poskusimo razumeti in ga sprejeti ravno takega, kakršen je.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Naša matična skupnost v Međugorju se imenuje Milosrdni Otac torej usmiljeni Oče. To pomeni, da je za nas to sveto leto še posebej praznično.

 srecanje-karitas

Kaj si želi Škof msgr Andrej Glavan za našo župnijo ob času birme?

Na januarski konferenci 13. 1. v Podzemlju nas je obiskal škof Andrej in nam položil na srce nekaj svojih videnj in priporočil za pripravo na birmo ter predvsem izvedbo.

Gre za kanonično birmo. To pomeni, da jo je dolžan opraviti škof ordinarij in se pri tem srečati z vso župnijo. Pastoralna poživitev nam je vedno potrebna in dobrodošla.

V tem sklopu je opravil tudi vizitacijo in se pozanimal, kako nam gre.

Druga taka preizkušnja je »spraševanje birmancev«, ki bo v Četrtek 19. maja ob 18.00 v kapeli Janeza Krstnika. Navzoči morajo biti vsi birmanci, botri, starši in tudi ostali veroukarji s svojimi. Najprej bo spraševanje, ki je v bistvu škofova kateheza, da na podlagi odgovorov, ki običajno niso ravno briljantni osvetli določene probleme našega bivanja. Potem bo sv. maša tako rekoč višek devetdnevnice. Med sv. mašo spoveduje škof. Po sv. maši se bo še srečal z člani ŽPS, Karitas in GS.

21. maja ob 10.00 dan birme.

Zberemo se na dvorišču 9. 45, da se še vse dogovori in uskladi. 9.57 krenemo proti cerkvi najprej vsi navzoči verniki za njimi birmanci z botri nato duhovniki in zadnji g. škof. V cerkvi naredite špalir in pospremite birmance v prve klopi.

Ker želimo birmancem omogočiti čim lepši praznični dan, jih ne bomo silil v preveč sodelovanja, ampak se naj izkažejo botri ter starši.

Dragi birmanci in svojci. Birma ni nikakor nekaj strašnega, ampak zakrament, ki nam ga Bog deli po Cerkvi, da bi še bolje vzljubili Boga in življenje po veri. Vsi skupaj se še čimbolj potrudimo in otrokom omogočimo, da spoznajo našo vero takšno, kot je. Bog nam ponuja svojo milost in pomoč v vseh življenjskih preizkušnjah celo v veselju. Da bi začutili je nujno redno obiskovati verouk, nedeljsko sv. mašo in redno moliti.

Molitvena osmina za edinost kristjanov: 18. 1. 25. 2.

Do ne edinosti pride kaj hitro, saj zadaj vedno stoji hudobni duh, ki ima že v imenu »diabolis«, To pomeni tisti, ki deli, ki razdvaja. Na drugi strani pa je Sveti Duh, ki je ljubeča vez med Očetom in Sinom. Zanimivo, kako se je hudič trudil minulo jesen ob sinodi o družini, da bi prišlo do razkola v naši katoliški Cerkvi pa je le zmagala zdrava pamet in. Še huje je, ko našo neslogo izkoristijo ne sposobni politiki. Ti se radi zatečejo k raznim še ne povsem rešenim ekumenskim problemom in kaj hitro se vneme sovraštvo med narodi, kar je dober izgovor za vojne. Sedanja begunska in migrantska kriza ima ravno to nečastno podlago, da se znotraj islama bojujeta dve struji…

Tudi nedavna provokacija v Ljubljani, ko je nekdo odvrgel nekaj svinjskih glav na gradbišče mošeje z jasnim namenom, da bi spodbudil sovraštvo med njimi in nami…

Gre za zelo resne težave in probleme, ki se le počasi rešujejo. Zato je molitev za edinost naša ne odložljiva dolžnost. Lepo povabljeni k sv maši tudi med tednom, ko bomo brali zbornik z imenom POKLICANI SMO, DA OZNANJAMO SLAVNA BOŽJA DELA (1 Pt 2, 9). Torej pridite in pomagajte, da izpolnimo svojo dolžnost in pripomoremo k napredovanju do naše končne edinosti.

Od Novega leta dalje se bodo grobi lahko plačevali na poseben vezan račun, ki ga še moram urediti na davkariji preko škofije. To pomeni, da prve tedne počakajte s plačili v gotovini. 2017 ko se še vse bolj uredi, bo vse šlo po položnicah. Hvala za razumevanje.

JANUAR MESEC VERSKEGA TISKA čas, obnovimo naročnino in podpremo Oznani.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 18. 1. 17.00 Pr † za edinost kristjanov
T 19. 1. 17.00 Zg † rajni iz družine Sedej Ljubljana
S 20. 1. 17.00 Trg na čast sv. Miklavžu v dober namen
Č 21. 1. 17.00 Trg † Olga Sršen
P 22. 1. 17.00 Trg † Anica obl in starši Bukovec D. Podgora
S 23. 1. 17.00 Rd † Marija obl, Jože i starši Mihelič D. Rd.
N 24. 1. 10.00 Trg † starši Marko in Marija Šterbenc obl. Močile 2
- za farane in dobrotnike
P 15. 1. 17.00 Pr v dober namen Tolačić Črnomelj
T 26. 1. 17.00 Trg † za zdravje Sedej
S 27. 1. 17.00 Trg † Bernard Rajbar 1. obl.
Č 28. 1. 7.00 Trg † Rajni duhovniki in redovnice
P 29. 1. 17.00 Trg za dobro pripravo birmancev in njihovih družin
S 30. 1. 17.00 Rd za blagoslov leta
N 31. 1. 8.30
10.00
SL za duše v vicah
Trg - za farane in dobrotnike

Anton Puščavnik in sv Blaž:
Danes na četrtek14. 1. ko to pišem smo zjutraj zmontirali konzolo in nanjo namestili nov kip sv. Blaža, ki je že nekaj časa čakal v Zagozdacu potem še v Trgu. Hvala Bogu, da nam je uspelo  pred snegom premestiti kabel do vodohrama za naš planski vodovod. Tako bomo imeli sedaj vedno tok, ko ga bomo kaj rabili. Blaž je čakal predvsem na konzolo, ker je nisem utegnil prej narediti.
Pred leti se je govorilo o tem, da je bilo Antonovo žegnanje in z njim povezana licitacija krač  premaknjeno prav na god sv. Blaža. Šlo je predvsem zato, da bi se meso dobro posušilo, ker so takrat kupovali predvsem osebeniki, ki niso mogli doma dokončno posušiti.
Sedaj so pogoji drugačni, da mirno ostanemo pri sv. Antonu. Zelo koristno bo, če se pridemo priporočiti tudi sv. Blažu za blagoslov grla. Prav ta Blažev blagoslov se povezuje z negativnem prizvokom, 'kot da kaj dosti ne koristi'.  Zadeva je povezana z vero. Tisti, ki ima trdno vero in pravo zaupanje  v priprošnjo svetnika, mu bo gotovo pomagalo. Ignoranti pa bodo tudi v naprej ostajali praznih rok.

Teden molitve za edinost kristjanov od 18. 1. do 25. 1.:
Potrudimo se in poglobljeno molimo za našo krščansko edinost. Če ne bomo vsi skupaj držali in zložno gradili zaupanja, se nam ne piše nič dobrega.

V januarju skrbi za urejenost farne cerkve in kapele J. K. Tav.