13. 3. – tiha – papeška nedelja: Iz 43, 16 – 21 / Ps 126 / Flp 3, 8 – 14 / Jn 8, 1 – 11
19. 3. – sv. Jožef farni zavetnik: 2 Sam 7.4 - 5. 12 – 14a / Ps 89 / Rim 4, 16 – 18 / Lk 2, 41 – 51
20. 3. – cvetna nedelja: Iz 50, 4 – 7 / Ps 22 / Flp 2, 6 – 11 / Lk 22, 14 – 23. 56 / Lk 22, 14 – 23
27. 3. – VELIKA NOČ: Apd 34a. 10, - 37 – 43 / Ps 118 / 1Kor 5, 6 – 8 / Jn 20, 1 – 9

13. 3. – tiha nedelja – papeška

Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Nato se je spet sklonil in pisal po tleh. Ko so to slišali, so drug za drugim odhajali, od najstarejših dalje. In ostal je sam in žena v sredi. Jezus se je vzravnal in ji rekel: »Kje so, žena? Te ni nihče obsodil?« Rekla je: »Nihče, Gospod.« In Jezus ji je dejal: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne gréši več!«(Jn 8, 7 – 11).

To je eden izjemnih primerov, kako se je Jezus usmili uboge grešnice, ki je grozila gotova smrt. Jezus našel enkratno rešitev, ko je opozoril na preprost pogoj Naj prične kdor nima greha. Takšen stil že tri leta uporablja papež Frančišek. Skozi nas opozarja, da je pač grešnik in nas vse spodbuja naj se spreobrnemo in redno spovedujemo ter tako izkoristimo leto usmiljenja

19. 3. – sv. JOŽEF

Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori. Ko sta ga zagledala, sta bila presenečena in njegova mati mu je rekla: »Otrok, zakaj si nama tako storil? Tvoj oče in jaz sva te s tesnobo iskala.« Dejal jima je: »Kako da sta me iskala? Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Vendar nista razumela besed, ki jima jih je rekel. Nato se je vrnil z njima in prišel v Nazaret ter jima je bil pokoren. In njegova mati je vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu. (Lk 2, 46 – 51).

Življenje našega farnega zavetnika in Jezusovega rednika sv. Jožefa je bilo gotovo zelo bogato in pospremljeno z blagoslovom iz nebes. To pa še zdaleč ne pomeni, da je bil obvarovan hudih stisk in preizkušenj. Bog ga je izbral za rednika svojemu edinorojenemu Sinu in častitega moža devici Mariji – Jezusovi Materi…

Prav pri sv. Jožefu se jasno vidi, da so Božji izbranci še posebej podvrženi raznim težavam. Da jih uspešno rešijo in nekako zaslužijo svoj privilegij. Hkrati pa so dani nam preprostim in slabotnim ljudem v zgled ter priprošnjo. Le radi se mu priporočajmo in še rajši ga posnemamo, ko se nam kaj zalomi.

20. 3. – cvetna nedelja

Pri sv maši beremo pasijon – poročilo o trpljenju našega Gospoda Jezusa Kristusa po Luku (Lk 22. 14 – 23. 56).

Cvetna nedelja je vedno nekaj posebnega. Najprej podoživimo Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem in si blagoslovimo cvetje ter zelenje. Potem pa nas bogoslužje uvede v veliki teden, ki je vseskozi nabit z resnim branjem Božje Besede, ki nas opozarjajo v najvišjo ceno našega odrešenja. Lepo povabljeni k budnemu poslušanju tudi med tednom, da se prepričamo o Božji usmiljeni ljubezni, da reši nas žrtvuje Sina.

24. 3. – veliki četrtek

Ko jim je umil noge in vzel vrhnje oblačilo, je spet prisedel in jim rekel: »Razumete, kaj sem vam storil? Vi me kličete ›Učitelj‹ in ›Gospod‹. In prav govorite, saj to sem. Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil.(Mt 13, 12 – 15).

Jezus nam umije noge… Apostoli smo morali osupniti, vendar je le Peter ugovarjal. Ko mu je Gospod pojasnil, je bil pripravljen, da ga celo okopa. Okopani smo bili pri krstu, ki ga je zaslužil Jezus na križu. On je bil okopan z lastno krvjo. Za nas pa je iz njegove prebodene strani pritekla kri in voda – krst in evharistija.

Potem je apostole posveti v duhovnike in naročil naj njegovo VČERJO ponavljajo. Zato je veliki četrtek dan duhovništva.

25. 3. – veliki petek

Poleg Jezusovega križa pa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopájeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi. Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno, In da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel ki¬sa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha. (Jn 19, 25 –30).

Naj nas ta kratek odlomek iz odrešenjske drame velikega petka, predrami in spodbudi k praktični hvaležnosti za odrešenje. Samo najmlajši apostol je skupaj z Marijo in nekaj ženami upal priti tako blizu križanega. Za to je dobil največjo nagrado. Zaupana mu je tista ŽENA, ki je najbolj udeležena pri našem odrešenju… Leto usmiljenja je v polnem teku. Bog je z nami tako usmiljen, da dopusti tako kruto smrt za naše odrešenje. Bl. mati Tereza iz Kalkute je prepoznala način konkretne hvaležnosti. Krik: »Žejen sem«, je zaslišala ob umirajočim človeku na mravljišču ene od ulic Kalkute, ko mu ni nihče ponudil niti srage vode. Zamislimo se ob tem in delimo usmiljenje tam, kjer le moremo.

26. 3. – velika sobota

Prestrašile so se in povesile obraz k tlom. Ona dva pa sta jim rekla: »Kaj iščete živega med mrtvimi? Ni ga tukaj, temveč je bil obujen. Spomnite se, kako vam je govoril, ko je bil še v Galileji: ›Sin človekov mora biti izročen v roke grešnih ljudi, biti mora križan in tretji dan vstati.‹« (Lk 24. 5 – 7).

Velika sobota je dan pripravljanja. Zjutraj blagoslovimo ogenj in nato po ustaljenem urniku jedila za največji krščanski praznik. Ker je Jezus v grobu smo ves dan bolj zadržani. Farna cerkev nas vabi da se ustavimo v 'božjem grobu'in počastimo pokopanega Gospoda. Mame povedite s seboj otroke in jim pokažite.

Zvečer se v mraku zberemo ob ognju in pri njem po blagoslovu prižgemo novo velikonočno svečo, ki jo prinesemo v cerkev. Tu opravimo hvalnico luči, ki je vstali Gospod in ga velikonočna sveča predstavlja. Nato je krstno bogoslužje in vigilija – bedenje ob branju Božje Besede, ki se z trikratno alelujo prelije v evharistijo. Pristni kristjan šele po vigiliji s hvaležnostjo zaužije 'žegen'- blagoslovljena jedila.

Najemnina grobov

Najemnina grobov 2016 po novem se plačuje po položnicah. Položnice dvignite v župnišču in se prepričajte, koliko ste dolžni. Potem pa res tudi plačajte na pošti, ali banki.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Vsem našim članom Župnijske Karitas Stari trg ob Kolpi, čestitamo ob deseti obletnici!
19. 3. 2006 ob ustanovitvi se je včlanilo 29 članov.

srecanje-karitas

2. 4. od 8h do 16h dan celodnevnega češčenja

Nekako sem spregledal in pozabil oznaniti češčenje soboto pred praznikom pa bom imeli pred nedeljo Božjega usmiljenja. Adorirali bomo ves dan. K sklepu vabljeni vsi člani Župnijske Karitas in ŽPS, ker bomo po sklepu imeli občni zbor. To je dobro imeti bolj pogosto in sicer vsako leto. Na deset let pa je še kako primerno in potrebno. Torej pridite in še koga navdušite, da se včlani.

10. let Tav pogled v zgodovino!? III. nadaljevanje

tav-zgodovina-3Po bivanju v Cenacolu sem jih prosil, da bi prišli pogledati, če bi novo hišo ustanovili pri nas. Bili so in presodili, da smo preveč v naselju. Odločili so se za lokacijo blizu Škocjana. Nismo odnehali in kmalu za tem 18. 10. 2005 V Međugorju srečali fra Svetozarja Kraljevića, ki nam je predstavil skupnost Milosrdni Otac, ki deluje v sklopu Majčinega sela. Med pogovorom nam je zaupal, da iščejo prostor za še eno hišo kje drugje. Mi smo predlagali, naj poskusijo pri nas in zadeva je stekla zares.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 14 . 3. 18.00 Pr † Maksim Sedej
T 15. 3. 18.00 Trg † Marijana Vrdoljak obl. Sodevci
S 16. 3. 18.00 Pr po namenu škofija N M
Č 17. 3. 18.00 Trg † Alojz Maver 7. obl. Kočevje
P 18. 3. 7.00 Trg starši Anton in Marica Jakovac Lamana Draga
S 19. 3. 10.00 Trg za farane in dobrotnike
† Marica obl in rajni Patrovi
N 20. 3. 10.00 Trg v cerkvi† Janko Kapš 30. dan
- za farane in dobrotnike
P 21. 3. 18.00 Pr po namenu škofije N M
T 22. 3. 18.00 Rd za spreobrnjenje grešnikov n. A. G.
S 23. 3. 18.00 Zg po namenu š. N M
Č 24. 3. 18.00 Trg v cerkvi † g. župnik Martin Gorše obl.
Za letošnje novomašnike in duhovne poklice
P 25. 3. 16.00 Obredi velikega petka v cerkvi
S 26. 3. 19.00 Trg za letošnje krščence, prvoobhajance in birmance
Po namenu škofije N M
N 27. 3. 7.00

10.00

12.00
Trg za farane in dobrotnike
- † Družina Madronič obl. Prelesje 10
Trg † Rudolf in starši Matija ter Frančiška Verderber
SL † Suzana Potočnik

13. – 19. 3. radijski misijon na radiu Ognjišče: Letos ga bo vodil znameniti pridigar v Vatikanu pater Cantalamesa in bratje kapucini. Potrudite se in čim več prisluhnite.

18. 3. spovedni dan v Črnomlju: V sklopu misijona je cvetni petek rezerviran za velikonočno spoved. Tako je tudi v Črnomlju od 7h do 19h na voljo vedno dovolj spovednikov, da lahko v miru opravite tako pomembno zadevo v letu usmiljenja

19. 3. sv. Jožef Jezusov rednik in naš farni ter škofijski zavetnik.
Ob 9h v kapeli Janeza K. bo verouk in sestanek za vse veroukarje ter starše. Zaradi spovedovanja dan prej redni verouk odpade. Nadomestili ga bomo pozneje vsi skupaj. Potem v farno cerkev k praznični sv. maši, ki bo ob 10h.

20. 3. cvetna nedelja: Blagoslov zelenja pred kapelico sprave ob 10h

26. 3. Blagoslov ognja bo pred cerkvijo ob 7.00, potem jedil po terenu:

Spodnji Log 9.00
Čeplje 9.30
Zagozdac 10.00
Predgrad 10.30
Laze 11.00
Sodevci 11.30
Radenci 12.00
Trg 15.00

V marcu skrbijo za urejenost farne cerkve in kapele J. K. Stari trg.