24. 4. – 5. velikonočna nedelja: Apd 14, 21 – 27 /Ps 145 / Raz 21, 1 – 5 / Jn 13, 31 – 35
1. 5. – Jožef Delavec: Apd 15,1- 2. 22 – 29 I Ps 67 / Raz 21, 10- 14. 22 – 23 / Jn 14, 23 – 29
5. 5. – Gospodov Vnebohod: Apd 1, 1 – 11 / Ps 47 / Ef 1, 17 – 23 / Lk 24, 46 – 53
8. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 7, 55 – 60, / Ps 97 / Raz 22, 12 – 17. 20 / Jn 17, 20 – 26

24. 4. – 5. velikonočna nedelja

Ko je šel ven, je Jezus rekel: »Zdaj je Sin človekov poveličan in Bog je poveličan v njem. Če je Bog poveličan v njem, ga bo tudi Bog poveličal v sebi; in poveličal ga bo takoj. Otroci, le malo časa bom še z vami. Iskali me boste, in kakor sem rekel Judom, zdaj pravim tudi vam: Kamor grem jaz, vi ne morete priti. Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen«. (Jn 13, 31 – 35).

Odlomek nas že usmerja na slovesni praznik Gospodovega Vnebohoda…

Pomembno je sporočilo: »Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!« Zopet smo pri bistvu svetega leta usmiljenja. Usmiljeni Oče gre tako daleč, da zahteva smrt svojega Sina za naše odrešenje. On je to zahtevo dosledno izpolnil in šel na ta način v svojo slavo. Sedaj podobno nalaga nam, naj ga čim bolj posnemamo. Besedo ljubezen imamo tako rekoč vedno na jeziku. Sprejeti križ in pomagati svojemu bližnjemu, ki se je znašel v katerikoli težavi, je nekaj drugega in včasih zahteva herojske podvige… Toda ne pozabimo. On ostane z nami do dovršitve sveta. Ob vnebohodu sicer odhaja, kamor mi še ne moremo. Toda od tam pošilja svojega Duha Tolažnika, ki nam sproti razodeva, kaj nam je storiti. Vedno pa nas vabi Pridite jesti Njega samega. Ne bojte se on je svet premagal. Mi moramo premagati predvsem svoje predsodke.

1. 5. – 6. velikonočna nedelja – Jožef Delavec

Jezus je odgovoril in mu rekel: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem. Kdor me ne ljubi, se ne drži mojih besed; in beseda, ki jo slišite, ni moja, ampak od Očeta, ki me je poslal. To sem vam povedal med tem, ko še ostajam pri vas.
Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal. Mir vam zapuščam, svoj mir vam dajem. Ne dajem vam ga, kakor ga daje svet. Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši. Slišali ste, da sem vam rekel: ›Odhajam in pridem k vam.‹ Če bi me ljubili, bi se razveselili, da grem k Očetu, saj je Oče večji od mene. In zdaj sem vam povedal, preden se zgodi, da boste verovali, ko se zgodi«. (Jn 14, 23 – 29).

To je še bolj vnebohodno naravnan nagovor. Torej se nam ni treba bati. Bodimo ponosni in Bogu hvaležni, da smo kristjani, saj smo veliki privilegiranci. Nihče nima Boga tako blizu in nikomur se Bog ne ponuja na tako enostaven in poceni način. Od nas pričakuje, da mu zaupamo in se mu v pristni ljubezni predamo. In Sveti Duh nam bo pravočasno nakazal, kaj nam je storiti. Vsi ostali zakramenti pa nas podpirajo, da svojo nalogo opravimo čim bolje.

Veselimo se vnebohoda in binkošti. Naše mlade birmance pa podpirajmo, da se na svoje osebne binkošti dobro pripravijo. Naj jim ta dan ostane v najlepšem spominu za vse življenje.

Najemnina grobov 2016

Najemnina grobov 2016 po novem se plačuje po položnicah na pošti, ali banki, oziroma s klikom… Za letos so napisane položnice samo z podatki župnije. Lepo prosim, da pridete položnice iskat in preverite, koliko dolgujete. Potem pa plačate tem, kjer Vam je najbolj pri roki. Za leto 2017 bomo morda imeli že bolj dodelan način in bodo položnici priloženi še drugi podatki oziroma informacije. Hvala.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Prisrčno vabljeni
30. 4. 2016 ob 15h
na praznovanje
deset letnice Tav!!!

srecanje-karitas

24. 4. nabirka za Ukrajino

Nabirko je naročil papež Frančišek za vso Evropo. Raz¬me¬re so res katastrofalne. Celo mnoge operacije morajo opraviti na živo, ker ni niti za tako nujna zdravila, kaj šele za hran… Zganimo in darujmo za nesrečne Ukrajince!! Če trenutno ne zmorete, lahko še vedno darujete v ta namen.

Kako bo potekalo v soboto, 30. 4., ob desetletnici

To je dan odprtih vrat, kar pomeni, da nas lahko obišče vsak, ki si želi. Praznično sv. mašo ob 15 h bo vodil upokojeni nadškof msgr Alojz Uran. Po sv. maši bo še priložnost za krajše nagovore in izročitev simbolnih daril. Pri tem nas bodo poživljali Grajski pevci in Grajske strune iz Predgrada. Po opravilu v farni cerkvi, se bomo ustavili v parku pred cerkvijo ob prigrizku in kramljanju v manjših skupinicah. Lepo vabljeni, da prinesete kakšno domačo dobroto s seboj. Razen alkohola in cigaret smo vedno vsega veseli. Predvsem bomo veseli vsakega, ki se bo udeležil slovesnosti, saj je Tav nas vseh.

10. let Tav pogled v zgodovino!? V. nadaljevanje:

tav-10let-03tav-10let-04tav-10let-05tav-10let-06

Ko smo se preselili v novi dom Tav, smo ugotovili, da je v njem prijetno toplo z manj kurjenja. Dobra izolacija in sodobna peč sta se izkazali za primeren odgovor tudi glede varovanja okolja. Zato smo odločili, da tudi župnišče najprej dobro izoliramo in naredimo sodobna okna. Tudi streho smo premetali in izolirali. Miklavževa streha na Vidmu je že dolgo čakala in dočakala. Žal so nam nepridipravi zagodli pri Antonu, da smo morali tudi tam zamenjati poškodovano bakreno kritino z opečno. Tu nas je dodobra preskusil dež, veter in nazadnje rekordna vročina. Hvala Bogu, angelom varuhom in še komu, da smo vse opravili brez nezgod.

Trenutno temeljito urejamo župnišče od znotraj. Novo elektro instalacijo, nova vrata in še drugo, kar bo potrebno. Nazadnje bodo prišla na vrsto vhodna vrata, ki bi jih radi blagoslovili v svetem letu.

Seveda je delo samo eden del naše dejavnosti, ki se najlažje opazi in poslika. Bistveno je spoznavanje svojega stanja in odkrivanje tistih sposobnosti, ki bi nam lahko olajšale prihodnje življenje. Tako se prepletajo delo , molitev, komentarji, spodbude, graje, pohvale… Predvsem se trudimo odkriti tisto pravo resnico o sebi…

Spored sv. maš in bogoslužja

P 25. 4. 19.00 Pr po namenu škofije N M
T 26. 4. 19.00 Čeplje † Marija, Jože in Peter Maurin Kroječi
S 27. 4. 19.00 Zg po namenu škofija NM
Č 28. 4. 19.00 Trg † gospod Selan
P 29. 4. 8.00 Rd na čast sv. Antonu za srečo in zdravje v družini
S 30. 4.
10. let
Tav
15.00 Trg nadškof zahvalo za 10 let Tav
- župnik v zahvalo za vso pomoč in pomočnike
- Boris za spreobrnjenje in uspešno zdravljenje
N 1. 5.
Jožef delavec
10.0011.30 Trg na čast sv. Jožefu za varstvo pri delu
- za farane in dobrotnike
Čeplje † Marija obl. in Ljubomir Hrovatin
P 2. 5. 19.00 Pr po namenu škofije N M
T 3. 5. 19.00 Zg po namenu škofije N M
S 4. 5. 19.00 Drugje na čast sv, Florjanu in M B za varstvo
Č 5 . 5.
Vnebohod
10.00 Trg † za duhovne poklice
- po namenu škofije N M
P 6. 5. 19.00 Trg † Ivan in Katarina Antič
S 7. 5. 19.00 Rd v dober namen A. Grenc
N 8. 5. 8.30
11.30
SL za farane in dobrotnike
Trg † Lucija Butala in vsi rajni Mušič
- † Leopold Petrovčič obl. Dečina

Glede krašenja farne cerkve!!! Lepo prosim, da se potrudite in vsaka skupina  opravite svoje delo v petek popoldne, ali soboto dopoldne. Gre za lepo pomirjujoče in Bogu prijetno opravilo, ki nikakor ne bo ostalo neopazno. Kako bo z venci zabirmo? Zelo bi bilo čudno, če jih ne bi bilo. Letošnja birma je kanonična. To pomeni, da jo mora opraviti škof, ker ga veže obveznost, da vsake 4 leta obišče vse župnije. Torej prihaja k nam na pastoralni obisk za vso župnijo. Hkrati bo podelil zakrament sv. birme. Upam, da razumete. Vsi se potrudimo in cerkev okrasimo po birmansko z venci in vsem, kaj sodi k tako visokemu obisku.

Na seji 22. 4. seja Ž P S in Ž K smo se pogovarjali o praznovanju 10. obletnice Tav in poudarili, da je potrebno pritegniti čim več faranov. Treba je napeči kar nekaj pogač, povalnic in peciva. Goste naj pričakajo in prijazno pozdravijo ter usmerijo domačini. Po sv. maši bo treba na hitro postreči v parku pred cerkvijo, ali v primeru dežja na dvorišču. Glede birme pa poskrbeti, da se po celi župniji organizira pletenje vencev. Škof prihaja na pastoralni obisk, ki je povezan  z deseto obletnico škofije, Tav in z birmo. Na zastavi piše »Živo občestvo Cerkve«. To sedaj lahko dokazemo.

V maju skrbi za krašenje farne cerkve Deskova vas.