19. 6. – 12. navadna nedelja: Zah 12, 10 – 11 Ps 63 / Gal 3, 26 – 29 / Lk 9, 18 – 24
26. 6. – 13. navadna nedelja: 1 Kr 19, 19 – 21 / Ps 16 / Gal 5, 1. 13 – 18 / Lk 9, 51 – 62
3. 7. – 14. navadna nedelja: Iz 66, 10 – 14c / Ps 66 / Gal 6, 14 – 18 / Lk 10, 1 – 12. 17 – 20

19. 6. – 12. navadna nedelja

Ko je nekoč na samem molil, so bili z njim učenci in vprašal jih je: »Kaj pravijo množice, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovoril: »Božji Maziljenec.« Jezus prvič napove svojo smrt in vstajenje.
Strogo jim je prepovedal, da bi to komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo obujen.« Vsem pa je govoril: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil. (Lk 9, 18 – 24).

Prav je, da si vedno znova postavljamo podobno vprašanje in sicer: »Kaj jaz pravim, kdo je Jezus?« Ja, od odgovora je odvisno moje ravnanje. Ob tolikih jubilejih, ki se vrstijo je prav, da si kar naprej sprašujemo vest in praktično odgovarjamo z življenjem po veri…

Pred nami so duhovniška posvečenja, nove in jubilejne maše. Prav mi duhovniki si moramo še toliko bolj prizadevati za pravilen odgovor. Na minulem srečanju ob 50 letnici osnovne šole, so me opozorili, da je cerkev z duhovščino vred preveč zamorjena. Takoj sem se spomnil na praznovanje v Šmihelu v športni dvorani Leona Štuklja. Tam ni bilo sledu zamorjenosti, čeprav moji sobratje niso vsi tako zelo žareli od vesele hvaležnosti.

Saj, saj!? Verjetno bi treba dobro prisluhniti našemu dragemu papežu Francetu… Odpustit samemu sebi, bližnjemu in Cerkvi… potem opraviti dobro svetoletno spoved. Le tako razbremenjen lahko zopet zažariš kot ob novi maši. S tem žarom se lahko sproščeno pomešaš z ovcami in z njimi lahko brez strahu doživljaš dobro pa tudi kaj hujšega, kar pač prinaša življenje po naši veri…

26. 6. – 13. navadna nedelja

Ko so potovali, mu je med potjo nekdo rekel: »Za teboj bom hodil, kamor koli pojdeš.« Jezus pa mu je dejal: »Lisice imajo brloge in ptice neba gnezda, Sin človekov pa nima, kamor bi glavo naslonil.« Nekomu druge_mu pa je rekel: »Hôdi za menoj!« A ta je dejal: »Gospod, dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta.« Rekel mu je: »Pústi, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve, ti pa pojdi in oznanjaj Božje kraljestvo!« Spet drug mu je rekel: »Hodil bom za teboj, Gospod, a dovôli mi, da se prej poslovim od svojih domačih.« Jezus pa mu je dejal: »Nihče, kdor položi roko na plug in se ozira nazaj, ni primeren za Božje kraljestvo.« (Lk 9. 51 – 62).

Zopet je glavno sporočilo o skrivnosti duhovnega poklica. Ko se Jezus ozre na nekoga, ki ga je izvolil, je treba odgovoriti celostno. Na prvi pogled vse skupaj zgleda precej kruto in nečloveško. V resnici pa gre za še bolj intimno povezanost s svojim Gospodom, ki te je izbral, izvolil in poklical…

Res se je treba odpovedati svoji osebni lastnini in živeti v cerkveni stavbi ter z vso ljubeznijo skrbeti to cerkveno - farno lastnino. Tudi domača družina je več-krat 'zanemarjena' na račun faranov, ki jim moraš v vsej predanosti biti na uslugo.

Pravim, da gre za navidezno grobost… V bistvu pa gre za popolno predanost izvolitvi in sprejem posebne službe, ki jo tako osvobojen lahko vršiš tisto kar se od tebe pričakuje. Enostavneje povedano. – Ko sem se sam odločal, sem tehtal, ali bom v duhovniški službi lahko toliko prispeval k reševanju naših ob kolpskih težav?! Sedaj vidim, da je bila skrb odveč. Saj lahko delam to in ono + Tav…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Jubilejno leto nas stalno izziva, da bi še kaj postorili predvsem pa marsikaj poglobili.

jubilejno-leto

jubilej01jubilej02

To smo mi in še kdo z nami. Bogu hvala za vse in vsakogar, ki ste veseli naše škofije Novo mesto.

Prvoobhajanci

prviobhajanci

Prvoobhajanci so vedno enkratni in vedno znova potrjujejo Jezusove besede, da moramo postati preprosti kot otroci in tako vstopiti v Božje kraljestvo.

Čestitamo!

Škofijska desetletnica

jubilej03jubilej04jubilej05

Gospod škof je navdušeno pridigal, g. Makovec je dirigiral in Nuša je lepo pela. Vsi smo se veselili in proslavljali našo škofijsko desetletnico.

Pred nami je 25. let – srebrni jubilej naše domovine

Na Janeza Krstnika dan bomo imeli žegnanje v kapeli Tav in sv. mašo za domovino. Na Vidmu imamo že dolgo pripravljen kres, ki bi ga kazalo ta dan vendar prižgati v čast srebrnemu jubileju domovine in nam v spodbudo, da bi jo le vsi sprejeli za svojo in se za njo ter s tem tudi za nas vse zavzeli. To kaj se dogaja sedaj je vsega obžalovanja in obsodbe vredno. Že dolgo se mi v misli ponavljajo Prešernovi verzi:

»Jim iz oči tí pošlji žarke mile,
in gnale bodo nov cvet bolj veselo.«

Spored sv. maš in bogoslužja

P 20. 6. 20.00 Pr po namenu A S
T 21. 6. 20.00 Drugje po namenu A S
S 22. 6. 20.00 Drugje za Tav in M O
Č 23. 6. 7.00 Trg † g. Anton Zajc
P 24. 6. 20.00 Trg kapela J K na čast J. Krstniku za domovino
S 25. 6. 20.00 Rd † Jože in Ana Štangelj obl.
N 26. 6. 10.00 10.30 Trg za farane in dobrotnike
- † starši Marija in Jože Konda obl. Paka
Čeplje † rajni Kure in za zdravje Jože Kure
P 27. 6. 20.00 Pr † po namenu A S
T 28. 6. 18.00 Zg † Janko in Janez Kobetič ter rajni Movrin n Než.
S 29. 6. 20.00 Trg cerkev †g. misijonar Radko Rudež Zambija
Č 30. 6. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 1. 7. 20.00 Trg na čast sv. Antonu v dober namen Dol
S 2. 7. 17.00 Rd † Rudi Mihalič
N 3. 7. 10.00 12.00 Trg † Edo in Ivan Mihelič obl. in starši Mihelič Plem.
- za farane in dobrotnike
SL žegnanje † Anton in družina Makše

Sobota 11. 6. ob 9. 00 10 let naše škofije: Kako je bilo? Zelo  lepo! Ker nas je bilo malo, smo hitro prišli in spremljali priprave, kar je spominjalo na veselico. Tudi vse ostalo je potekalo v sproščenem in veselem vzdušju. Utrnila se mi je misel, da bi prav vse naše zlasti nedeljske in praznične sv. maše morale potekati v  tako sproščenem, veselem ter hvaležnem razpoloženju. Doživeli smo resnično praznični dogodek, ki si ga naša desetletna škofija zasluži.

Torek 14. 6. ob 14. 30 prihod milostnega kipa Fatimske M B. Ob sprejemu in samem tihem pogovoru v duhu Fatime nas je bilo jako malo. Pri sv. maši pa ste se lepo odzvali našemu in Marijinemu povabilu. Trdno upam in verujem, da je Marija pustila sled tudi v naši župniji. Milostni kip bo potoval po naši domovini do 13. oktobra. Na to nas bo spominjal naš kip FMB v farni cerkvi. Skušajmo se ji le redno priporočati in izročati, da bi dosegli čim globlje spreobrnjenje…

V juniju skrbi za krašenje farne cerkve Kovača vas in Paka v juliju Predgrad in Jelenja vas.