14. 8. – 20. navadna nedelja: Jer 38, 4 – 6.8 – 10 / Ps 40 / Heb 12, 1 – 4 / Lk 12, 49 – 53
15. 8. – MARIJNO VNEBOVZETJE: Raz11,19; 12, 1-6 / Ps 45 / 1 Kor 15, 12, 1 – 4 I Lk 1, 39 – 56
21. 8. – 21 navadna nedelja: IZ 55, 18 – 21 / Ps 117 / Heb 12, 5 – 7 . 11 – 13 / Lk 13. 39 – 30
28. 8. – 22. navadna nedelja: Sir 3, 17 – 29 / Ps 68 / Heb 12, 18 – 24 / Lk 14, 1. 7 – 14

14. 8. – 20 navadna nedelja

»Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel! Moram pa prejeti krst in v kakšni stiski sem, dokler se to ne dopolni. Mislite, da sem prišel prinašat mir na zemljo? Ne, vam rečem, ampak razdeljenost. Odslej bo namreč v eni hiši pet razdeljenih: trije proti dvema in dva proti trem; razdelili se bodo: oče proti sinu in sin proti očetu; mati proti hčeri in hči proti materi; tašča proti svoji snahi in snaha proti tašči.« (Lk 12, 49 – 53).

Malo nenavadno se slišijo te besede od Jezusa, ki je običajno tolažil in spodbujal. Sedaj pa na enkrat oznani razdor in napetosti v družini ter družbi.

Ko je bil še komunizem na pohodu, se je ta napetost čutila med generacijami. Mladi so zaradi službe pričeli opuščati versko prakso, kar staršem nikakor ni bilo po volji. Sedaj v demokraciji pa je žal prevladalo potrošništvo, da si mnogi krojijo vero po svoje.

Prepričan sem, da tudi sedaj mnoge mame in stare mame trpijo, ker gre mladina svojo pot. Neke velike napetosti to ne povzroča, gotovo pa ostaja žalost spričo skrbi, kam nas je vse pripeljalo in kam še pridemo.

Dragi ljudje dobre volje. V letu usmiljenja se velja vprašati, ali je res vse prav kaj počnemo in kaj bi kazalo vendarle obrniti v pravo smer.

15. 8. – MARIJINO VNEBOVZETJE

Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od radosti zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« Lk 1, 39 – 459.

Po angelovem oznanjenju je Marija pohitel k sorodnici Elizabeti, da bi z njo delila tisto božansko stanje in občutke, ki jih čuti od Boga izbrana oseba. Obe sta bili v blagoslovljenem stanju, da sta uživali v dvojni sreči. Pa še Zaharija je bil nem, da jih ni motil…Tako praznični Evangelij…

Praznik Marijinega vnebovzetja naj bi bil za vsakega kristjana resnično nekaj posebnega. Veselimo se dogodka, ko je usmiljeni troedini Bog vzel v nebesa z duš in telesom eno izmed nas. Vsi ostali moramo čakati na dovršitev sveta, ko bodo obujena in poveličana tudi telesa…

Dokler živimo in zmoremo se na praznik zbiramo v Marijinih cerkvah, da bi pri bogoslužju in prijateljskim druženju po maši že v naprej podoživljali vsaj bledo senco tiste sreče, ki jo že v polnosti uživa devica Marija.

Da bi bil praznik resnično doživet in v polnosti izkoriščen, je dobro poskrbeti za čistost duše. V letu usmiljenja Bog gotovo ne skopari z milostjo spreobrnjenja. To seveda pomeni, da nas pričakuje v zakramentu sprave , ali bolj razumljivo pri spovedi. Izkoristimo milostni čas, ki je še posebej poudarjen 'med mašami'.

21. 8. – 21. navadna nedelja

Ko je učil na poti v Jeruzalem, je šel skozi mesta in vasi. Tedaj mu je nekdo rekel: »Gospod, ali je malo teh, ki se bodo rešili?« On pa jim je dejal: »Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata, kajti povem vam: Veliko jih bo želelo vstopiti, pa ne bodo mogli. Ko bo hišni gospodar vstal in vrata zaprl, boste ostali zunaj. Začeli boste trkati na vrata in govoriti: ›Gospod, odpri nam!‹ Pa vam bo odvrnil: ›Ne vem, od kod ste.‹ Tedaj mu boste začeli govoriti: ›Pred teboj smo jedli in pili in po naših ulicah si učil,‹ toda rekel vam bo: ›Ne vem, od kod ste. Pojdite proč izpred mene vsi, ki delate krivico!‹ Tam bo jok in škripanje z zobmi, ko boste videli Abrahama, Izaka in Jakoba in vse preroke v Božjem kraljestvu, sebe pa vržene ven. Prišli bodo od vzhoda in zahoda, od severa in juga in bodo sedli za mizo v Božjem kraljestvu. In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.« (Lk 13, 22 – 30).

Zaradi svetega leta bolj poudarjamo neizmerno Božje usmiljenje. Kljub temu ostaja v veljavi ta Jezusov opomin, naj si prizadevamo vstopiti skozi ozka vrata. Nadalje Jezus še opozarja, naj se ne zanašamo na domačnost z njim. Češ, saj si hodil med nami in smo bili tako rekoč bližnji prijatelji!?

Zelo lepo bi bilo, če bi v resnici bili Jezusovi prijatelji. Takrat bi se resnično trudili, da bi mu dosledno sledili, da bi izpolnili vsako njegovo voljo in sprejeli vse njegove pobude. Vendar On odgovarja, da takih navideznih prijateljstev ne upošteva. Pravi celo, da nad na ta način sploh ne pozna, ker smo delali krivico. Kakšno krivico smo delali, da nas noče poznati vodločilnem trenutku?

Ja prav zares delamo krivico v prvi vrsti sebi, potem Cerkvi in vsemu človeštvu. Usmiljeni Oče nas to leto še bolj goreče pričakuje, da se skesano povrnemo k njemu. Nam pa verjetno vse že preseda. Le kaj župnik toliko priganja. Zaradi gornjih Jezusovih besed, se mi zdi to veliko bolj pomembno, kot katerokoli fizično opravilo. Zato se ne sprašujmo, 'koliko se jih reši', ampak poskrbimo, da gotovo stopimo skozi sveta vrata spovednice in na koncu skozi ozka nebeška vrata.

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

V skupnosti se trudimo peljati po najboljših močeh. Krompir smo že izkopali, vendar ga je na mali površini bilo premalo za vse leto. Če ga komu kaj ostaja se priporočamo.

krompir

Nekaj priporočil za svetoletne počitnice

srecanje-karitasZaradi terorizma, migrantov in suše v denarnicah, tudi zaradi nestabilnega vremena je letos manj turizma. To pa ne pomeni, da se ne bi podali v naša in bližnja svetišča. Tam vsaj nekaj pomolimo, se udeležimo sv maše, če je le možno opravimo dobro svetoletno spoved. Tudi telo se bo bolj odpočilo in sprostilo, ko bo duša zopet zadihala.

Kaj bo z nedeljskimi sv. mašami v Čepljah?

V nedeljo 7. 8. smo bili pri sv. maši samo trije. Nisem razočarano toliko nad Vami, ki običajno pridete in pri maši lepo sodelujete, ampak nad ostalimi zlasti iz Brezovice in Nemške loke, ki prinesete samo k blagoslovu in pridete k sv. pod lipe v Nemško Loko. To je zdaleč premalo: Škof Andrej je že davno jasno izjavil, da na nedeljo ne more biti svete maše na podružnici, če ni navzočih najmanj 20 vernikov. Ker nas je tako zelo malo, pač potrpim. Vendar sam pa res ne mislim maševati.

Moja iskrena želja in toplo priporočilo je, da se le skupno potrudimo in pričnemo redno prihajati. Če se pa še ponovi, bom ubogal škofa in sv. mašo opustil, kar bo zelo žalostno.

Kako je v farni cerkvi?

Tudi v farni cerkvi je obisk precej upadel. Hvala Bogu za vsakega turista, ki pride tudi k sv. maši. Ne jokajmo za lepimi starimi časi, ko so bile vasi polne in maše obiskane. Starejši so bili redni obiskovalci nedeljske in mnogi delavniške sv. maše. Ti se pač po naravnem zakonu poslavljajo. Žalostno stanje moramo pričeti spreminjati mi in predvsem mlajši. Da bi to začutili jim pomagajmo s primerno besedo in predvsem zgledom. Pri nas je čedalje več počitniških hiš in gradenj. Zakaj ne bi sosedje povabili tudi njih. Bi poskusili?

Zahvale

Ob pogrebu † Anice Švegelj so darovali za sv. mašo Vilko in M. Šterbenc. Sestre pokojne so zbrale in darovale 200 € za sv. maše in za dober namen,kar bo prav prišlo ob zamenjavi vrat na cerkvi sv. Magdalene. Za vse se toplo zahvaljujemo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 15. 8. 10.00 Zg za farane in dobrotnike
- †rajni Frice in Movrin d. Podgora
T 16. 8. 20.00 Pr † Pavel in Anica Majerle Predgrad 64
S 17. 8. 20.00 Trg † Jože Kure 8. dan Toronto. N Biserka in Andrej
Č 18. 8. 7.00 Trg † gospod Jože Perčič
P 19. 8. 20.00 Trg † po namenu AS
S 20. 8. 20.00 Rd † Anica Švegelj 8. dan
N 21 . 8. 10.00 11.30 Trg † Peter obl. in rajni Valetič
- za farane in dobrotnike
Čeplje † Vlado Perič 30. dan
P 22. 8. 20.00 Pr † starši Šterk Predgrad 71
T 23. 8. 20.00 Trg † Jurij Šuster obl.
S 24. 8. 20.00 Pr † po namenu A S
Č 25. 8. 7.00 Trg † ata Kožuh
P 26. 8. 20.00 Trg † Franc in Ljudmila Črešnar in rajni Šterbenc
S 27. 8. 20.00 Rd † Anica Švegelj n Vilko in Marija Šterbenc
N 28. 8. 8.30
10.00
SL za farane in dobrotnike
Trg – † Ivan Panjan obl. Sodevci
- † starši Anton in Marija Tekavec Jelenja vas

15. 8. ob 10. 00 žegnanje v Zagozdacu: Na zapovedani praznik Marijinega vnebovzetja se zberemo pri Mariji v Zagozdacu. V letu usmiljenja je to še bolj samo po sebi umevno. Kaže pa, da ni samo po sebi umevno na ta praznik opraviti svetoletno spoved.  Lepo prosim, da le izkoristite priliko in naredite nekaj lepega zase in za vse prisotne. Že davno sem predlagal, da bi na žegnanje kazalo po sv. maši še kaj pripraviti. To so lahko tamburice, petje, sejem, ali kakšno okrepčilo. Običajno se prične z manjšo rečjo, kar sčasoma lahko postane tradicija…

27. 8. 10.00 Romanje bolnikov in invalidov na Zaplaz: Pri nas Zaplaz ni bil tako znan kot v osrednji Dolenjski. Do razvoja prometa je bil Zaplaz za Dolenjce kakor Brezje za Gorenjsko.  Društvo Ognjišče je že davno organiziral vseslovensko romanje bolnikov in invalidov na Brezje. Kljub temu so bolniki  romali tudi na Zaplaz, kot bogoslovec sem se takega srečanja bolnikov invalidov tudi enkrat udeležil. Od kar imamo svojo škofijo tudi Dolenjci, je samo po sebi umevno, da se udeležimo tudi škofijskega romanja. Torej gremo v soboto  27. ob 7.00 izpred župnišča.

V avgustu skrbijo za krašenje farne cerkve, Zagozdac in Podgori.