28. 8. – 22. navadna nedelja: Sir 3, 17 – 29 / Ps 68 / Heb 12, 18 – 24 / Lk 14, 1. 7 – 14
4. 9. – 23. navadna nedelja: Mdr 9, 13 – 18 / Ps 90 / Flm 1, 9 – 12 / Lk 14, 26 – 33
11. 9. – 24. navadna nedelja: 2 Mz 32, 7 – 14 / Ps 51 / 1 Tim 1, 12 – 17 / Lk 15, 1 – 32

28. 8. – 22. navadna nedelja

Ko je v soboto prišel na obed v hišo nekega prvaka med farizeji, so ga ti opazovali. Povabljenim je povedal priliko, ko je opazoval, kako si izbirajo prve sedeže. Govoril jim je: »Kadar te kdo povabi na svatbo, ne sédaj na prvo mesto, ker je lahko povabljen kdo, ki je imenitnejši od tebe, pa bo prišel tisti, ki je povabil tebe in njega, in ti rekel: ›Daj prostor temu!‹ Takrat se boš začel v sramoti presedati na zadnje mesto. Kadar si povabljen, pojdi in sédi na zadnje mesto, da ti reče tisti, ki te je povabil, ko pride: ›Prijatelj, pomakni se više!‹ Takrat boš počaščen vpričo vseh, ki so s teboj pri mizi; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.« Tistemu, ki ga je povabil, pa je govoril: »Kadar prirejaš kosilo ali večerjo, ne vabi ne prijateljev ne bratov ne sorodnikov ne bogatih sosedov, da te morda tudi oni ne povabijo in ti povrnejo. Nasprotno, kadar prirejaš gostijo, povabi uboge, pohabljene, hrome, slepe, in blagor tebi, ker ti ne morejo povrniti; povrnjeno ti bo namreč ob vstajenju pravičnih.« (Lk 14, 1. 7 – 14).

Gornje vrstice bi zopet lahko imenovali 'narobe svet'. Sedaj se vse peha naprej in išče načina – zveze, kako bi zlezel še bolj bližje korita…

Jezus svetuje povsem nekaj drugega. Svetuje ponižnost in potrpežljivost. (Mimo grede spomnim, da nam je gornji nasvet najbližje, ko se treba ob malo večjim obiskom bogoslužja stopiti v cerkvi malo naprej bližje oltarja. Takrat se tako radi tisti pod korom, ali na vratih držijo ponižne…oprostite in Bog nam pomagaj!)

Prava krščanska drža je zmernost in pristnost. Vsaka drugačna, bahava narejenost ali prilizovanje in temu podobno je v veri odvratna. Kaj šele, da bi se s tem Bogu dopadli..

Kaj torej storiti? Posnemajmo Jezusa, ki je bil prijatelj obrobnih in preziranih ljudi. Delimo svoje skromne dobrine s tistimi, ki jih imajo še manj oziroma, ki jih imajo premalo. Povabimo k mizi tiste, ki jih nihče ne povabi. Bodimo pozorni do tistih, ki so običajno prezrti in izrinjeni na rob…

Od kar imamo skupnost Tav, bolj redko obiščem kakšno zabavo ali podobno prireditev. Imamo pa redna srečanja z svojce naših gojencev. Na teh srečanjih obravnavamo trenutno stanje v skupnosti pri gojencih pa tudi, kako se imajo domači. Zasvojenost jih je pač vse skupaj močno zaznamovala in raje bolj kot manj porinila na rob. Včasih so ta srečanja lahko zelo naporna. Ko pa gre proti koncu programa, se spletejo globoka prijateljstva, ki še vedno trajajo. Ko rešimo zasvojenca, rešimo tudi družino in širše. To se ne more poplačati z ničemer, kot z iskreno hvaležnostjo. Jezus to svetuje v zadnjem delu odlomka. Seveda je podobnih priložnosti še veliko, le pričeti je treba in izkoristiti vsaj kakšno priliko.

Ko se odločimo za njega in mu pričnemo konkretno slediti nas ne bo pustil brez priložnosti niti brez dela, niti na cedilu.

4. 9. -23. navadna nedelja – za Jezusa se je treba odločiti celostno

Z njim so potovale velike množice. Obrnil se je in jim rekel: »Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec. Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli posmehovati in bi govorili: ›Ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati.‹ Ali: kateri kralj, ki gre na vojsko proti drugemu kralju, ne bo prej sédel in se posve-toval, ali se more z deset tisoč možmi postaviti po robu njemu, ki prihaja nadenj z dvajset tisoči? Če se ne more, pošlje poslanstvo, ko je oni še daleč, in sprašuje, kakšni so pogoji za mir. Takó torej nobeden izmed vas, ki se ne odpove vsemu, kar ima, ne more biti moj učenec.«(Lk 14, 25 – 33).

Na 20. navadno nedeljo nam je Jezus napovedal nemir in razdor, danes pa pravi, da se moramo sovražiti.. !? Seveda gre za simbolično govorico v prispodo-bah, kar je bilo Judom veliko bližje, kot razna modrovanja pri sosedih Grkih…

Tudi danes nas hoče Jezus pridobiti, da se zanj odločimo z vsem bitjem in žitjem. Sveti Janez Pavel II. je zatrdil Mariji, da hoče biti 'totus tuus', kar pomeni popolnoma njen. To je samo nadgradnja tistega, kar hoče Jezus za vse nas. Sveti papež, je s tem prosil Marijo naj mu pomaga biti popolnoma ves za Gospoda. Torej ne gre za običajno sovraštvo, ampak za tako močno navezanost na Učenika, da so ostali odnosi videti, kakor sovraštvo. Potem še vzljubiti križ – dokaj čudna logika. In vendar je tu naša največja priložnost ter moč. Vse živo se izmika trpljenju in vsemu, kar nas ovira pri lagodnem življenju. Jezus pa pravi naj sprejmemo prav ta izziv in trpljenje vzljubimo ter na nek način premagamo. Premagati je treba strah pred trpljenjem. Potem gre veliko lažje. Ko svoj križ - trpljenje pridružim Jezusovemu križu, postane trpljenje zaslužno in koristno za reševanje nakopičenih problemov, ki pogosto nas pestijo.

Na koncu vse še ponazori s prispodobo o zidavi stolpa, ali vojskovanja. Pravi, da je treba prej preračunati stroške, če se lahko lotim tako velikega zalogaja. Človek nima sam od sebe nikoli dovolj, da bi resne zadevo v redu izpeljal in dokončal. Z Božjo pomočjo pa nam je že veliko zadev uspelo. Predvsem gre za duhovne zadeve in v glavnem, kako premagati smrt. Telesna smrt se nam neizprosno bliža. Tu ne moremo čisto nič spremeniti, razen, da jo s pametnim življenjem malo odmaknemo v prihodnost. Kaj bo pa z dušo? Tu se pač moramo sami odločiti. Pri odločanju nam še kako pride prav, če zaupamo Gospodu in mu sledimo s svojim križem tre vsemi bremeni, ki se v življenju nenehno vrstijo…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

27. 8. 2016 je v Međugorju prejel končno blagoslov brat Dalibor Stjepanović. Veselimo se tega uspeha in ga še naprej podpirajmo v molitvi.

dalibor2

Usmiljen kakor Oče

srecanje-karitasSimbol leta usmiljenja je vzet iz nove nunciature v Ljubljani, kjer je naš veliki umetnik p. Marko Rupnik upodobil, kako Jezus nese Adama iz pekla. On se je učlovečil, da bi pogledal skozi naše človeško oko. Po drugi strani pa nam dovoli, da pogledamo skozi Božje oko. Naš pogled je v nesmislu trpljenja. Božja dioptrija pa nam razkriva neizmerno Božje usmiljenje, ki ga pokaže ravno skozi Jezusovo velikonočno skrivnost. Da reši sužnja, žrtvuje Sina…

Pouk se prične 1. 9. Kdaj pa verouk? Upajmo 23. 9. ob 15.00

Prve tedne v septembru smo tudi duhovniki precej zasedeni, da privoščimo šolarjem, naj se najprej v šoli dobro utečejo potem pa bomo še mi resno pričeli. To pa nikakor ne velja za obisk sv. maše. Žal ste straši po birmi in obhajilu zelo popustili in Vas razen redkih izjem ni bilo na spregled.

Po novem predlogu zakona o vzgoji, se ne smem na Vas niti hudovati, kaj šele s čim groziti !?!¨

Dragi starši, botri, stari starši in predvsem otroci! Res se grdo na koga hudovati, ali kako drugače kazati slabo voljo. Jezus nas uči pristne in nesebične ljubezni zlasti do otrok. Prav ljubezen do vsakega človeka zlasti mladih nas nenehno izziva ni sili, da za mlade naredimo vse, kar je v naši moči in jih pripravimo za izzive novega načina življenja. Lepo vas vabim, pridite bližje in okusite, kako dober je Gospod!

Spored sv. maš in bogoslužja

P 29. 8. 19.00 Pr † Jože in starši Kastelic Predgrad
T 30. 8. 19.00 Čep † Marija in Tone Tekavec n Jože
S 31. 8. 19.00 Zg za farane in dobrotnike n m 4. 9.
Č 1. 9. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 2. 9. 19.00 Trg † rajni Sarič in Perše Trg
S 3. 9. 19.00 Rd † Alfonz Šterbenc obl.
N 4. 9. 10.00 12.00 Trg † Jože obl. in rajni Šterbenc Sodevci 2
- †Marko obl. in Anica Šterbenc Jelenja Vas 2
N L † Kazimir Hudorovac in Dejan Margan
P 5. 9. 19.00 Pr † Elizabeta Mihelič n Cerar
T 6. 9. 19.00 Trg † družina Marentič n Anica Štaudohar
S 7. 9. 19.00 Pr † po namenu A S
Č 8. 9. 16.00 Zg † Julka Štaudohar obl. in Saša Baugartner
P 9. 9. 19.00 Trg † Jože in Ivanka Šterbenc Šutejevi
S 10. 9. 19.00 Rd † Anica 30. dan in Jure Švegelj
N 11. 9. 8.30
10.00
SL † za vse rajne na pokopališču v Spodnjem Logu
Trg za farane in dobrotnike
- † Ivan Štefanc obl. Predgrad 30

4. 9. ob 12.00 romanje v Nemško loko k Mariji Trošt: Le pridimo v čim večjem številu. Moj rajni oče mi je pravil, da mu  je njegova stara mama pripovedovala, kako so romali k Mariji Trošt že v 19. stoletju. Le kako ne bi potem šli mi, ki imamo toliko udobnih prevoznih sredstev. Oni so namreč verjetno romali peš, ali s kakšnem vozom. Bistveno je, da poromamo spokorjeni in pripravljeni storiti kaj dobrega sa svojo dušo.

8. 9. ob 16.00 Marijin rojstni dan v Zagozdacu: Ker se nas je na Zaplaz  27. 8. odpravilo bore malo, Vas iskreno vabim, za v Zagozdac gremo vsi stari in mladi, bolni in zdravi in vsi tisti 'na hmes'. Nikar se ne bojmo Mariji zaupati svojih skrbi in težav. Med sv. mašo delimo tudi bolniško maziljenje vsem, ki močneje občutite težo let ali bolezni. Res mi je nerodno, ko maziljenje lepo prejmete, se pa bojite opraviti redno spoved. Maziljenje se deli enkrat letno, če se pa bolezen poslabša še po potrebi. Ravno tako velja za sv. spoved. Vsaj enkrat na leto, še bolje na vsake kvatre, ali še bolj pogosto.  Na romanju je spoved samo po sebi umeven sestavni del vsega dogodka. Vsako nedeljo Vas čakam pred sv. mašo. Ravno tako bo tudi na Marijin rojstni dan.

V septembru skrbijo za krašenje farne cerkve Dol in Prelesje.