25. 9. – 26. navadna nedelja: Am 6, 1a. 4 – 7 / Ps 146 / 1 Tim 6, 11 – 16 / Lk 16, 19 – 31
2. 10. – 27. navadna nedelja: Hab 1,1 – 2 : 2, 2 – 4 / Ps 95 / 2 Tim 1, 6 – 14 / Lk 17, 5 – 10
9. 10. – 28 navadna nedelja: 2Kr 5, 14 – 17 / Ps 98 / 2 Tim 2, 8 – 13 / Lk 17, 11 – 19

25. 9. – 26. navadna nedelja – Slomškova

Živel je bogataš. Oblačil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil. Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo naročje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. Zaklical je: ›Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oče, da ga pošlješ v hišo mojega očeta. Imam namreč pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mučenja!‹ Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oče Abraham, toda če pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ On pa mu je dejal: ›Če ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepričati, četudi kdo vstane od mrtvih.‹« (Lk 16, 19 – 31).

V tej zgodbi nas Jezus zelo resno opominja, na kaj moramo biti pozorni, da ne bomo imeli težav ob smrti. Leto usmiljenja sicer trka na naše duše, da se duhovno okrepimo in poravnamo račune za nazaj. Toda sv. mati Tereza kaže na vso resnost gornje zgodbe. Ona se je s svojimi sestrami odločila služiti Jezusu v najbolj ubogih po vsem svetu. No 'napredni zahodni svet' bi se rad izmuznil, da pri nas ni revežev. Toda svetnica ubogih se ne da kar tako odpraviti. Ona jih je povsod našla in njene sestre imajo polne roke dela, kjer koli se ustavijo. Torej se nikar ne izgovarjamo, da ne vidimo, ali nimamo s čim. Ona pravi, če nimaš nič niti ne znaš njegovega jezika, se mu lahko nasmehneš in mu olajšaš naporen enoličen dan…

Kakor je sv. Mati Tereza zaznamovala 20. stoletje s svojo dobrodelnostjo do trpečega Gospoda v najbolj zapuščenih, je bl. Anton Martin Slomšek zaznamoval 19. stoletje za Slovence. Skupaj z Prešernom sta postavila temelje naši kulturi in osebni omiki. Slomšek je izkoristil prebujanje narodne zavesti in nagovoril predvsem preproste široke množice na Štajerskem. To je uspel z ustanavljanjem slovenskih nedeljski šol in učbenikov ter s tiskanjem slovenskih knjig. Kot škof pa prenesel sedež škofije iz Koroške na Štajersko. Največje njegovo delo pa je na duhovnem področju, ko je brez dlake na jeziku opozarjal, kaj se vernemu človeku spodobi in kaj ne.

2. 10. 27. navadna nedelja – rožnovenska

Apostoli so rekli Gospodu: »Pomnôži nam vero!« Gospod pa jim je dejal: »Če bi imeli vero kakor gorčično zrno, bi rekli tej murvi: ›Izruj se s kore-nina¬mi vred in se presadi v morje,‹ in bi vam bila pokorna. Kdo izmed vas bo svojemu služabniku, ki orje ali pase, dejal, ko pride s polja: ›Pridi brž in sédi za mizo!‹ Mar mu ne bo rekel: ›Pripravi mi kaj za večerjo, prepaši se in mi strezi, dokler jem in pijem, nato boš ti jedel in pil.‹ Se mar zahva¬ljuje služabniku, ker je naredil, kar mu je bilo ukazano? Tako tudi vi, ko naredite vse, kar vam je bilo ukazano, govorite: ›Nekoristni služabniki smo; naredili smo, kar smo bili dolžni narediti.‹« (Lk 17, 5 – 10).

Kaj bi dali za takšno vero, kot so jo imeli svetniki. Takrat bi tudi mi naredili marsikaj velikega. Svetujem, da bodimo previdni. Svetniki so res imeli vero, da so se premikale gore. Mislim predvsem na tandem sv. Janez Pavel II. in sv mati Tereza. Ta dva star resnično premaknila prenekatero goro predsodkov, da se v določeni zadevi ne da nič narediti.

Sv. Janez Pavel II. je pomagal k razsulu komunistične diktature. Mati Tereza pa nam je pokazala po vsem svetu milijone revežev, ki jim lahko osmislimo vsaj smrt… Le nikar ne mislimo, da je bilo njuno življenje lahko in brez skrbno ter vedno v blaženosti s strani Božje bližine. Večji del sta preživela v velikih naporih in brez tistega prijetnega občutka Božje potrditve.

Kako si naj torej pomagamo mi navadni ljudje? Predvsem vzemimo svetoletno ponudbo čim bolj zares. Počistimo svojo notranjost z dobro spovedjo. Potem odprimo oči in nastopimo v prvi priliki, ki je običajno prav blizu nas. Premaknimo svojo goro predsodkov, 'da se ne da nič storiti'. Pomagajmo človeku v stiski. Lahko naj bo materialna, ali duhovna.

V svetem letu se naj bi poravnali razni spori, zamere, ali slaba mnenja o sebi ali bližnjem.

Potrpljenje je sicer 'božja mast', ki deluje na dolgi rok. Kljub temu velja poskusiti o 'zoprnežu' misliti pozitivno, zanj moliti in ga blagoslavljati. V letu usmiljenja bo Bog še toliko bolje pomagal s svojo milostjo, da se zadeve končno uredijo. Tudi mi smo povabljeni, da se koga 'usmilimo' in postanemo bolj tolerantni. Običajno so med nami velike gore predsodkov, ki nam zakrivajo pozitivne lastnosti bližnjega. Le radi se masirajmo z dobroto in molitvijo pa bo lažje šlo.

V mesecu oktobru nas Cerkev vabi, da strnemo svoje molitve predvsem rožnega venca. Ko le utegnemo pridimo tudi k delavniški sv. maši in zmolimo skupaj to tako priporočeno in preizkušeno malo daljšo molitev…

tav-logo-mali.jpg

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Že nekaj časa delamo tlakovce, da si enkrat uredimo dvorišče. Tudi kolektorji za toplo vodo bodo enkrat pričeli greti.
Hvala za vsako pomoč!

 golob

Usmiljen kakor Oče

srecanje-karitasIzredno sv. leto usmiljenja se počasi izteka. Vsem polagam na srce, da dobro izkoristimo še ta preostali milostni čas. Naslednje sveto leto bo morda 2025, ali 2033. Do takrat bo Bog gotovo marsikoga poklical s tega sveta…

Nikar preveč ne preračunavajmo, ali špekulirajmo. Naj bolj enostavno je slediti pobudam Cerkve in sproti izrabiti ponujene priložnosti.

Dobra spoved in vredno prejeto obhajilo je največ, kar lahko naredimo za svoje dobro počutje.

fatimska-marija-2
Marija priporoča molitev rožnega venca za končane vojne…

Leti pred prikazovanjem v Fatimi torej pred 100 leti se je trem pastirčkom prikazoval angel Portugalske. Prosil jih je naj molijo tako, kot jim bo pokazal. Pokleknil je in se priklonil z obrazom do tal ter takole molil.

»Moj Bog, verujem vate, molim te,
upam vate in te ljubim nad vse.
Prosim te odpuščanja za tiste, ki ne
verujejo, ne molijo, ne upajo
in te ne ljubijo!«

Molitev ni dolga. Zato jo priporočam, da jo čim večkrat na dan ponovimo. Pastirčki so molili do onemoglosti in se tako pripravili na srečanje z Marijo.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 26. 9. 18.00 Pr † Julka Štaudohar
T 27. 9. 18.00 Zg † vsi rajni Šterk Zagozdac 2
S 28. 9. 18.00 Pr † Marija in Jože Rade
Č 29. 9. 18.00 Trg cerkev na čast sv. Mihaelu, Rafaelu in Gabrielu
P 30. 9. 18.00 Trg † Anica Švegelj n bratranec
S 1. 10. 12.00
18.00
Trg za mlado družino ob krstu male Eli
Rd † Leo in Katarina Maričič Lj
N 2. 10. 10.0011.30 Trg † starši Kuzma
- za zdravje in vero družine Gombač
Čeplje † rajni Kure n Jože
P 3. 10. 1800 Pr † družina Nagoda
T 4. 10. 17.00 Zg † rajni iz družine Movrin G Podgora Breseči
S 5. 10. 18.00 Drugje za duhovne poklice
Č 6. 10. 7.00 Trg za farane in dobrotnike n. m. ned. 2. 10.
P 7. 10. 18.00 Trg za tiste, ki še niso spoznali božje ljubezni
S 8. 10. 18.00 Rd † Katarina Grenc in Štefana Štangelj
N 9. 10. 8.30
10.00
SL † Stane Perko obl.
Trg † Jože Gregorič obl.
- za farane in dobrotnike

Pričeli smo  23. 9. ob 15.00 večina je prišla, eni pa še odlašajo!?
Dragi starši! Naredite vse, da bi Vaši otroci radi in redno obiskovali verouk. Cerkev si zelo prizadeva, da bi čim več ljudi prejelo sveti krst, kar je šele prvi korak do božjega kraljestva. S Krstom sicer vstopimo vanj, vendar sadove lahko koristimo z redno versko prakso. To pomeni, da je treba našo vero spoznati in sprejeti vse, kar nam ponuja. To se najlažje uresniči med rednim veroukom in redno nedeljsko sv. mašo.

Petek 15. 00 do 15. 30 - 2. in 3. razred
15. 30 do 16. 15 - 4. 5. in 6. razred
16. 15 do 17. 00 - 7. 8. in 9. razred

Dragi starši in Botri! Za uspešen verouk so potrebni učbeniki in zelo priporočamo Mavrico. Ker verouk tudi župnika nekaj stane, tudi ogreti in pospraviti je potrebno, Vas prosimo, da bi prispevali vsaj 20 € na družino. Predvsem pa radi pridite z otroki k verouku.

Jezus nas uči pristne in nesebične ljubezni zlasti do otrok. Prav ljubezen do vsakega človeka zlasti mladih nas nenehno izziva in sili, da za mlade naredimo vse, kar je v naši moči. Okusite, kako dober je Gospod!

V oktobru skrbijo za krašenje farne cerkve Sodevci.