7. 5. – 4. velikonočna nedelja: Apd 2, 14a. 36 – 41 / Ps 23 / 1 Pet 2, 20b – 25 / Jn 10, 1 – 10
14. 5. – 5. velikonočna nedelja: Apd 6. 1 – 7 / PS 33 / 1 Pet 2, 4 – 9 / Jn 14, 1 – 12
21. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 8, 5 – 17 / Ps 66 / 1 Pet 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21

7. 5. - nedelja Dobrega Pastirja

»Resnično, resnično, povem vam: Kdor ne pride v ovčjo stajo skozi vrata, ampak spleza vanjo od drugod, ta je tat in ropar. Kdor pa pride skozi vrata, je pastir ovc. Njemu vratar odpre in ovce poslušajo njegov glas in svoje ovce kliče po imenu in jih vodi ven. Ko vse svoje spusti ven, hodi pred njimi in ovce gredo za njim, ker poznajo njegov glas. Za tujcem pa ne bodo šle, ampak bodo bežale pred njim, ker ne poznajo glasu tujcev.« Jezus jim je povedal to prispodobo, pa niso spoznali, kaj jim je govoril.
Jezus je znova spregovoril: »Resnično, resnično, povem vam: Jaz sem vrata za ovce. Vsi, ki so prišli pred menoj, so tatovi in roparji, toda ovce jih niso poslušale. Jaz sem vrata. Kdor stopi skozme, se bo rešil; hodil bo noter in ven in bo našel pašo. Tat prihaja samo zato, da krade, kolje in uničuje. Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju.
(Jn 10, 1 – 10)

Današnje 4. velikonočna nedelja je že dolgo svetovni molitveni dan za duhovne poklice. Gre za Jezusovo sporočilo nam duhovnikom, da mu postajamo podobni. On želi, da bi tudi mi postajali resnično dobri pastirji, ki so pripravljeni vse žrtvovati za blagor vernikov. Gre za najvišji ideal, ki se mu lahko samo bližamo, kar pa še zdaleč ne pomeni, da se ni treba truditi, čeprav vemo, da nam povsem ne bo uspelo. Prav zato, da bi nam čim bolj uspelo, nas Jezus iskreno vabi, naj vztrajamo kljub raznim pomanjkljivostim. V bistvu smo mi samo pomočniki ta glavnemu Pastirju. Bolj, ko smo pridni, več uspehov nam bo pomagal nanizati.

Molimo torej, da bi obstoječi vzdržali in se klicani radi odzivali.

14. 5. – 5. velikonočna nedelja

»Vaše srce naj se ne vznemirja. Verujete v Boga, tudi vame verujte! V hiši mojega Očeta je veliko bivališč. Če bi ne bilo tako, ali bi vam rekel: Odhajam, da vam pripravim prostor? Ko odidem in vam pripravim prostor, bom spet prišel in vas vzel k sebi, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz. In kamor jaz grem, poznate pot.« Tomaž mu je rekel: »Gospod, ne vemo, kam greš. Kako bi mogli poznati pot?« Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni. Če ste spoznali mene, boste spoznali tudi mojega Očeta. Od zdaj ga poznate in videli ste ga.« Filip mu je rekel: »Gospod, pokaži nam Očeta in zadosti nam bo.« Jezus mu je dejal: »Filip, toliko časa sem med vami in me nisi spoznal? Kdor je videl mene, je videl Očeta. Kako moreš ti reči: ›Pokaži nam Očeta.‹ Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela. Verujte mi, da sem jaz v Očetu in Oče v meni; če pa tega ne verujete, verujte zaradi del samih. Resnično, resnično, povem vam: Kdor veruje vame, bo dela, ki jih jaz opravljam, tudi sam opravljal, in še večja kot ta bo opravljal, ker grem jaz k Očetu.
(Jn 14, 1 – 12)

Danes naj Jezus opogumlja, da bi vztrajali na poti za njim. Apostol Filip ga je na mesto nas vprašal za podrobnosti. Gotovo si marsikdo med nami misli, da bi lažje verjel in po veri aktivno živel, če bi 'kaj videl' recimo celo Očeta. Po izjavah večine izbrancev, ki so v resnici videli Marijo, ali kaj podobnega vemo, da se jim življenje z to izkušnjo niti malo ni poenostavilo, ampak pravilom je bilo veliko bolj naporno. Treba je bilo prenesti sporočilo 'prikazni' in se potruditi, da se izpolnjuje naloga, da se dosega namen.

Nam pa Jezus na Filipovo vprašanje na dolgo pojasnjuje, da je vse eno če vidimo Jezusa, ali Očeta, ker sta vedno eno v Svetem Duhu, ker Bog deluje kot troedini – kot Sveta Trojica.

In kaj nam je storiti?

Najprej trdno verovati, da nas ima Bog neizmerno rad i n je z nami materinsko nežen. Čeprav nas pestijo razne skrbi in težijo osebni ter skupni križi, nam želi, da bi se imeli skrajno lepo. V resnici nam je lepo pri srcu, če srečo omogočimo doživljati še komu, zlasti tistim, ki je izgubil življenjsko orientacijo. Teh je žal vse več . Bodimo pozorni in ne bo nam zmanjkalo dela.

Večina si želimo, da bi enkrat prišli v nebesa, ampak smrt pa bi čim bolj odložili. Kljub temu smo lahko z nebesih povezani že sedaj, ko opravljamo Jezusova dela. Seveda ne bomo delali takih znamenj, kot Gospod. Prav lahko pa se trudimo, da bi še kdo ta Jezusova slavna dela opazil in jim verjel ter sprejel Jezusa za svojega Odrešenika…

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Bog blagoslovi dvanajsto leto T
Vstopili smo v 12. leto naše skupnosti. Želimo si, da bi nas še v naprej spremljal Božji blagoslov in pomoč naših zvestih in pridnih podpornikov.

tav 12let

Kdaj bi prvo sveto obhajilo?

Po moji presoji bi bil najboljši datum 11. junij na praznik SVETE TROJICE. Seveda je do takrat še veliko tega postoriti zato vabim starše in sorodnike, da otrokom omogočijo reden obisk sv maše ter verouka. Zlasti pa je treba doma ustvarit primerno versko vzdušje. Z otroci se je treba redno pogovarjati o tem in to v pozitivnem duhu. Treba jim je stopnjevati hrepenenje po srečanju z Gospodom.

100 let od prikazovanj device Marije v Fatimi

marija fatimska 100let13. maja 1917 se je Marija prvič prikazala trem pastirčkom v dolini Irija pri Fatimi. Svet je bil sredi i. svetovne vojne in v Rusiji se je pripravljala revolucija… Marija se je 6 krat prikazala trem otrokom in njih prosila, naj bi veliko molili in se tudi telesno žrtvovali za spreobrnjenje grešnega sveta. Po njih je naročila, naj papež posveti Rusijo njenemu brezmadežnemu srcu in tako preprečijo uspeh brezbožne ideologije. Papež je okleval in revolucionarno brezboštvo je naredilo neizmerno škodo. Žal nam prav te dni grozi podobno iz daljnega vzhoda, da zakuhajo III. svetovno vojno, ki bi lahko ogrozila celotno človeštvo…

Nimamo časa odlašati, ampak izkoristimo jubilejno priložnost. Z vsem srcem se oklenimo Marijinega brezmadežnega srca in prosimo za grešni svet v imenu sedem milijard nedolžnih ljudi, ki si želijo miru in sodelovanja. Naj se konča zaslepljenost nekaj ošabnih samodržcev in zmaga njeno Brezmadežno srce!!!

Kako je minila revija dekanijskih pevskih zborov?

V glavnem je bilo lepo obiskano in 10 zborov se je predstavilo v svoji najboljši izdaji. Ljubitelji cerkvenega petja so prišli, zapeli, stari znanci so se srečali, pogovorili in skupaj zapeli. Niso bili iz vseh župnij. Tisti, ki pa so bili, so bili zadovoljni in srečni. Tako je na vsaki reviji in tako je bilo tudi sedaj. Mnogi so se čudili, da smo mi v Trgu tako dolgo odlašali s povabilom.

Poglavitni razlog je v tem, da je naše petje že dolgo v pojemanju. Savellijeve pevke so z večine pomrle, preostala pa obnemogle. Žal se ne najde nekdo, ki bi zbor sproti obnavljal in ga držal v neki primerni kondiciji, da bi se vsako leto redno udeleževali revij. Takrat bi bila revije pogosto pri nas, ker so tukaj gotovo najboljši pogoji za izvedbo revije. Prosilmo sv. Cecilijo in ostale svetnike, da bi čim prej doživeli novo pomlad tudi na našem koru.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 8. 5. 20.00 Pr † starši Štaudohar obl. Jelenja vas 2
T 9. 5. 20.00 Trg za naše zveste sodelavce Tav
S 10. 5. 20.00 Zg v zahvalo za vse dobro D. Podgora
Č 11. 5. 7.00 Trg † rajni duhovniki
P 12. 5. 20.00 Trg † Marija Kobe 8. dan Sodevci
S 13. 5.
100 let Fat
8.00
16.00
Rd † družina Perše
Trg za srečen zakon
N 14. 5. 9.00


11.00
Trg za farane in dobrotnike
- † Ana in Pavel Majerle obl. Kukini
- v zahvalo za eno leto in Eli
Čep † Rajni Maurin Vimolj
P 15. 5. 20.00 Pr † Milka Šavrič N Peter in Jožica Kovačič
T 16. 5. 20.00 Trg † Ane in Jože Pavlakovič
S 17. 5. 20.00 Zg † družina Mihelič Zagozdac 17
Č 18. 5. 7.00 Trg † rajni duhovniki
P 19. 5. 20.00 Rd † Marija in Ljubomir Hrovatin
S 20. 5. 20.00 Črnomelj za srečen zakon
N 21. 5. 9.00


11.00
Trg za farane in dobrotnike
- Katarina in Nikolaj Marentič obl. Sodevci
- po namenu K P
S L † Marija Bukovec in starši Škof

14. 5. ob 9.00 roditeljski sestanek za starše prvoobhajancev: Dragi starši lepo vabljeni, da ja vsi pridete skupaj z otroci k sv. maši. Potem se bomo dogovorili glede prvega sv. obhajila, ki bo predvidoma 11. 6.

Šmarnice 2017: p. Janez Šameperl – Naredi me za glasnika miru
Letošnje branje je napisal frančiškan… o očetu sv. Frančišku velikem prinašalcu miru. Lepo vabljeni tam, ker bo sv. maša bomo že pol ure prej molili rožni venec in litanije M B. Med sv. mašo pa bomo prebrali šmarnično branje. Po opozorilu papeža Frančiška 28 in 29. 4. v Egiptu, je mir zelo ogrožen in grozi jedrska vojna. Čeprav je žarišče na daljnem vzhodu, bi taka vojna ogrozila celotni planet. Bog nas obvaruj. Zato smo še kako poklicani k intenzivni molivi ter delu za mir.

7. 5. Florjanova nedelja:
Ob godu sv. Florjana se gasilci zahvaljujemo in priporočamo našemu nebeškemu zavetniku, da nam prihrani marsikatero intervencijo. Hkrati pa ga prosimo, da nas veruje na intervencijah. Zaradi mnogih nevarnih snovi, ki nam sicer omogočajo bolj udobno življenje, je gašenje in reševanje lahko zelo nevarno…

V maju skrbi za cvetje v farnem središču, Paka in Kovača vas.