21. 5. – 6. velikonočna nedelja: Apd 8, 5 – 17 / Ps 66 / 1 Pet 3, 15 – 18 / Jn 14, 15 – 21
28. 5. – 7. velikonočna nedelja: Apd 1, 12 – 14 / Ps 27 / 1 Pet 4, 13 – 16 / Jn 17, 1 – 11a
4. 6. – BINKOŠTI: Apd 2, 1 – 11 / Ps 104 / 1 Kor 12, 3b – 7. 12 – 13 / Jn 20. 19 – 23

21. 5. – 6. velikonočna nedelja

»Če me ljubite, se boste držali mojih zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas. Ne bom vas zapustil sirot, prišel bom k vam. Še malo in svet me ne bo več videl, vi pa me boste videli, ker jaz živim in živeli boste tudi vi. Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.«
(Jn 14, 15 – 21)

Danes na nedeljo, pred Gospodovim vnebohodom, Jezus tolaži apostole in po njih tudi nas. Apostoli so bili ob tem otožni. Nam je laže, saj na vnebohod le odnesemo kipec vstalega ('Aleluja') iz glavnega oltarja in pričnemo z binkoštno devet dnevnico. Praznik Gospodovega vnebohoda je velik dogodek. Jezus se vzdigne pred apostoli in gre pripravljati prostor ter 'urejati vse potrebno da Sveti Duh pride pravočasno'. Kako pomenljiv je zadnji stavek v današnjem kratkem odlomku: Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel.« (Jn 14, 21). Jezus nas dvigne od izpolnjevana zapovedi k posedovanju zapovedi v ljubezni. Imeti zapovedi kot izraz najvišje ljubezni je prava drža kristjana. Zapovedi se držim jih imam kot najdragocenejši dar odrešenja. Ne izpolnjujem jih v slepi pokorščini, ampak z ljubeznijo sledim navdihom Svetega Duha torej živimo v stalni povezanosti z Bogom in bližnjim.

28. 5. – 7. velikonočna nedelja

Ko je to izrekel, je povzdignil oči proti nebu in dejal: »Oče, prišla je ura. Poveličaj svojega Sina, da Sin poveliča tebe, kajti dal si mu oblast nad vsemi živimi bitji, da bi dal večno življenje vsem, ki si mu jih dal. Večno življenje pa je v tem, da spoznavajo tebe, edinega resničnega Boga, in njega, ki si ga poslal, Jezusa Kristusa. Jaz sem te poveličal na zemlji s tem, da sem dokončal delo, ki si mi ga dal, da ga opravim. In zdaj me ti, Oče, poveličaj pri sebi z veličastvom, ki sem ga imel pri tebi, preden je bil svet.
Razodel sem tvoje ime ljudem, katere si mi dal od sveta. Tvoji so bili, pa si jih dal meni in so se držali tvoje besede. Zdaj vedo, da je vse, kar si mi dal, od tebe; kajti besede, ki si mi jih dal, sem dal njim. Oni so jih sprejeli in resnično spoznali, da sem izšel od tebe, ter začeli verovati, da si me ti poslal. Jaz pro¬sim zanje. Ne prosim za svet, temveč za tiste, ki si mi jih dal, ker so tvoji; in vse moje je tvoje, in kar je tvoje, je moje in poveličan sem v njih. Nisem več na svetu; oni so na svetu, jaz pa odhajam k tebi. Sveti Oče, ohrani jih v svojem imenu, ki si mi ga dal, da bodo eno kakor midva.
(Jn 17, 1 – 11a)

Danes na sedmo velikonočno nedeljo v času devetdnevnice pred binkoštmi smo poslušali del Jezusove velikoduhovniške molitve, ki jo je molil pri zadnji večerji.

Jezus najprej moli naj Oče poveliča svojega Sina, da se potem v njem poveliča Oče. Nato prosi za apostole in potem za vse, ki bodo verovali po njih. Torej tudi za nas vernike. Nazadnje prosi naj nas obvaruje hudega in na koncu še za našo edinost. Za slogo in sodelovanje, da bi nam bilo lažje in da bi svet lažje sprejemal našo krščansko vero. Na svetu je toliko sebičnosti in postavljanja enega čez drugega. Jezus želi, da bi bili drug z drugim, še več - drug za drugega. Prav to je najbolj naporno, da se nekako odmaknem v ozadje in prisluhnem drugemu ter upoštevam njegovo mnenje, zlasti ko kaže, da je drugi bližje resnici in pravici. V naši državni politiki je toliko samovolje in ignoriranja boljših rešitev, samo zato, ker jih je predlagal nekdo iz druge opcije. Po drugi strani pa potem prihaja do pobud za razne referendume itd. zato postajamo vse bolj apatični in skeptični, kar ne prav.

Vse to nas opozarja, da bi tudi mi podobno kot naš Gospod molili za našo družbeno in državljansko slogo. Ne gre za poenotenje, da bi vsi mislili enako, ampak, da bi vsi mislili konstruktivno in si prizadevali tudi za skupno dobro. Nikoli se ne smemo izključiti iz dogajanja, ker smo kot kristjani zavezani k odgovornosti. Iz bivše totalitarne in umetno združene države smo se izvili, sedaj pa moramo narediti vsak dan vse, kar je v naši moči, da bi nam bilo danes in v bodoče čim boljše. Nikoli ne smemo reči, saj vsi tako delajo in gledajo, da je le njim prav in koristno… Kristjani delamo pošteno na dolgi rok za svoje in skupno dobro. To se dosega počasi z mnogimi napori, odpovedmi in večkrat, bolje rečeno pogosto na kolenih.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

Trenutno se ukvarjamo z košnjo, presajanjem rož in povrtnini, betoniranjem tlakovcev, mislimo na drva, na sv. Antona, ki čaka na žlebe In sistem za sušenje zidu…

tav kosnja

100 let od prikazovanj device Marije v Fatimi

marija fatimska 100let 2Osrednje praznovanje je potekalo v soboto 13. maja s papežem Frančiškom na čelu, ko je med sv. mašo razglasil blažena vidca Hjacinto in Frančiška za svetnika. Fatimsko leto pa bo trajalo naprej.

Odbor za praznovanje je nabavil posebne prenosne kapelice za vsako dekanijo posebej. Te bomo potem nosili po župnijah. V župniji pa po domovih in ustanovah. Zlasti starejši in invalidi, jo boste lahko dobili za kakšen dan na dom. Za našo župnijo je animator Jure Mašič, ki bo zadevo urejal.

 

Prva letošnja poroka

prva porokaPrvo letošnjo poroko smo doživeli prav na stoletnico prvega prikazanja Fatimske Marije 13. maja ob 16h. Poročila sta se Anja in Erik. Bilo je lepo in praznično. Mene je še najbolj ganilo, ko je mala Maša z objemom čestitala mamici in atiju.

Na srečo imamo napovedani za letos še dve poroki. Še več pa je kandidatov, ki jih še čakamo, da se odločijo za ta veliki dogodek, ki je vedno obdarjen z posebnim vzdušjem. Glavno pri cerkveni poroki pa je prejem posebne milosti, ki je družini še kako potrebna. Z mladoporočenci se veselimo, jim čestitamo ter zanje molimo, da bi vzdržali v lepem in manj lepem.

»Korajža velja!« je vzkliknil sv. Janez Pavel.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 22. 5. 20.00 Pr po namenu (škofije) N M
T 23. 5. 20.00 Trg na čast in v zahvalo sv. Ani za srečen porod
S 24. 5. 20.00 Zg po namenu NM
Č 25. 5.
VNEBOHOD
18.00 Trg † Peter in starši Kavšek
- po namenu KP
P 26. 5. 20.00 Trg † za duhovne poklice
S 27. 5. 8.00
15.00
Rd † Jure Kobe n Štukelj
Trg poročna za srečen zakon
N 28. 5. 9.00

11.00
Trg za farane in dobrotnike
- † Marija Kobe 30. dan
Čep † Marija in Ljubomir Hrovatin obl.
P 29. 5. 20.00 Drugje po namenu A S
T 30. 5. 20.00 Drugje po namenu NM
S 31. 5. 20.00 Drugje v zahvalo za duhovništvo
Č 1. 6. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 2. 6. 20.00 Trg † po namenu NM
S 3. 6. 8.00 Rd v dober namen M. G.
N 4. 6.
BIN­­KOŠTI
9.00

11.00
Trg za farane in dobrotnike
- po namenu KP
S L † Justin Škof obl.

14. 5. 9. 00 Na roditeljskem sestanku smo se na pobudo staršev dogovorili, da prvo sveto obhajilo 18. 6. ob 9. 00 Ta dan bo tudi telovska procesija. To bo tudi zaključek veroučnega leta pa so povabljeni prav vsi veroukarji s svojimi družinami, da se zahvalimo za vse priložnosti in milosti, ki smo jih bili deležni.

Prošnji dnevi  pred vnebohodom od 22. 5 do 24. 5.  Včasih se je ta praznik imenoval tudi križi, ker so ljudje množično šli k jutranji sv. maši s križem na čelu v procesiji. Ob prihodu so jih naslonili na cerkev – od tu to dodatno ime. Bolj kot to, je pomembno moliti za primerno vreme. Marsikaj lahko postorimo sami, vremena pa le ne moremo popravljati zato za lepo vreme molimo in se priporočamo božjemu verstvu. Le pridite…

25. 5. 18. 00 Gospodov vnebohod Seja Ž P S in Ž K Nabralo se je kar nekaj dogodkov in drugih zadev, da se je dobro še enkrat sestati pred počitnicami.  Predvsem so pred nami praznovanja binkošti, 1. sv. obhajilo, procesija in žegnanje po podružnicah.
Upam, da boste na praznik prišli v čim večjem številu.

V maju skrbi za cvetje v farnem središču, Paka in Kovača vas v juniju Predgrad in Jelenja vas.