2. 7. – 13 . navadna nedelja: 2 Kr 4, 8 – 16 / Ps 89 / Rim 6, 3 – 11 / Mt 10, 37 – 42
9. 7. – 14. navadne nedelja: Zah 9. 9 – 10 / 145 / Rim 8, 9. 11 – 13 / Mt 11, 25 – 30
16. 7. – 15. navadna nedelja: Iz 55, 10 – 11 7 Ps 65 / Rim 8, 11 – 23 / Mt 13, 1 – 23

2. 7. - 13. navadna nedelja – nedelja novih maš

Kdor ima rajši očeta ali mater kakor mene, ni mene vreden; in kdor ima rajši sina ali hčer kakor mene, ni mene vreden. Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel.«
»Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. Kdor sprejme preroka, ker je ta imenovan prerok, bo dobil plačilo preroka; in kdor sprejme pravičnega, ker je ta imenovan pravični, bo dobil plačilo pravičnega. Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je ta imenovan učenec, resnično, povem vam, ne bo izgubil svojega plačila.«
(Mt 10, 37 – 42)

Na današnjo nedeljo se bodo v treh župnijah veselili novih maš. To je po 70 letih najmanjše število novomašnikov. Žal jih je tako malo, kljub temu se z njimi in njihovimi veselimo.

Pričujoči odlomek je zelo lepa popotnica pa tudi opozorilo nam. Jezus od nas 'zahteva' – hoče nam dopovedati, kaj je na prvem mestu. Tisto, kar imam in zmorem najboljšega usmerim v Odrešenika. On nikakor noče biti konkurent našim najdražjim, kot so starši, sozakonec, otroci. On je Bog, ki ne more imeti nikakršne konkurence. Ravno, ko Njega damo na prvo mesto, se vse postavi na pravo mesto.

To velja za vse kristjane, za novomašnike in potem za vse duhovne poklice pa je to življenjski imperativ. Tu ni možen prav nobeden pomislek. Ker je v družinah malo otrok, se rado zgodi, da starši pogosto branijo stopiti na pot duhovnega poklica…

Drugi del evangelija je zelo spodbuden za vse kristjane. Jezus obljublja bogato nagrado vsakemu, ki karkoli stori za Jezusovo 'podjetje'. To je nekaj izjemnega. Nekaj storiš tako mimogrede predvsem pa brez reklame in v nebesih je zapaženo ter nagrajeno, na koncu pa bo štelo za večno življenje.

9. 7. – 14. navadna nedelja

Tedaj je Jezus spregovoril in rekel: »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem. Da, Oče, kajti tako ti je bilo všeč. Vse mi je izročil moj Oče in nihče ne pozna Sina, razen Očeta, in nihče ne pozna Očeta, razen Sina in tistega, komur hoče Sin razodeti. Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«
(Mt11, 25 – 30)

Jezusova misel se nadaljuje. Prejšnjo nedeljo je nekako 'sebično' zahteval prvo in najvišjo pozornost za sebe. Danes slavi Očeta, ker je bistvene zadeve tako lepo uredil, da se z komolčarstvom in raznim lobiranjem ne pride do Njega. V duhovnem svetu, ali svetu vere šteje predvsem ponižnost, skromnost, poštenje in trdo delo. Ni se treba riniti v ospredje pač pa na svojem področju pridno delati in razvijati darove, ki smo jih prejeli od Boga…

Na neki drugi strani se šopiri hudič in hujska naduteže, lakomnike, prevarante in hinavce. Tu so nujne reklame in prekomerne samo hvala ter podobne puhlice. Nikar mu ne nasedajmo. Nikar ne rinimo v narejeno vzvišeno elito, ker bi se tam itak slabo počutili. (Mimo grede omenim, koliko posla imajo mediji okrog Melanije Trump). Ne narobe razumeti. Želim le poudariti, da je veliko lepše bolj skromno pa drugače polno življenje.

Skratka: »Le za Jezusom hodimo, dokler še na svet živimo. Kaj pomaga nam ta svet, treba kmalu bo umret«.

Smo v času počitnic. Prav je, da se malo odpočijemo in odmaknemo od vsakodnevnih skrbi. Nikakor pa ni na mestu, da bi se odmaknili od duhovnega življenja. Da bi zaradi dopustovanja pozabili na Boga. To bi bilo res žalostno, če med dopustom ne bi utegnil vsak dan vsaj nekaj zmoliti sam pa tudi skupaj z ostalimi. Na nedeljo in praznik pa le k sv. maši. Tudi duhovne vaje so zelo primerne za poletne in jesenske dni.

Lepo Vas vabim, da se potrudimo in se uvrstimo med tiste Jezusove vernike, ki se jih iskreno veseli in jim pomaga osmisliti jarem obveznosti in olajšati težo križa. Brez tega dvojega res ne gre, vendar z Jezusom in za Njim gre lažje pa še bolj uspešno je.

tav-logo-250px.png

Župnijska Karitas
Stari trg ob Kolpi

20. 6. Smo Tav doživeli zelo prijetno presenečenje. Simon je pripeljal evropsko hrano. Z njim sta še prišla tajnik Gregor in socialna delavka kmalu je še prispel g. Ciril Murn Predsednik Škofijske karitas N M.

obisk skofijske karitas

Dragi naši prvoobhajanci!

prvoobhajanciPa smo končno prišli do pomembnega trenutka, ko ste namesto križca na čelo prejeli Jezusa v srce. Na to smo se kar nekaj časa pripravljali. Treba se je bilo precej potruditi. Letos so trije odstopili. Vi pa ste uspeli.

Zato Vam še enkrat čestitam in se zahvalim staršem, da ste svoje otroke spodbujali in pripeljali do te točke naše rasti v veri. Seveda si želim, da bi prišli vsako nedeljo vsi k sv. maši. Ne jemlji te tega kot neko obveznost do Boga in Cerkve, ampak kot priložnost za Vas in Vaše otroke. Pri vsaki sv. maši lahko prejmete sv. obhajilo, ki vam bo pomagalo, da uspešno prehodite viharno obdobje odraščanja, ko se odločate za dobro in uspešno življenje za Boga, za srečno večnost.

Romarski in izletniški obiski se kar lepo vrstijo

Tako so se pri nas ustavile članice društva operiranih na dojkah. Ustavili so se romarji in iz Stranske vasi župnija Šmihel, kjer sem najprej kaplanoval.

V nedeljo 25. 6 so nas obiskali katoliški učitelji kočevske. Tu so bili pri maši in po njej izvedli lep kulturni program ob dnevu državnosti. Sodeloval je Polanski odmev.

Tudi šolarji so po končanem potepanju po Kočevski malo prisluhnili sproščeni predstavitvi naše dejavnosti v Tav in kako se najlažje izogneš, da Ti ne bo treba delati življenjskega popravnega izpita.

Na praznik apostolov sv. Petra in Pavla so prišli k sv. maši mladi gasilci, ki taborijo v Radenci skupaj z vojaškim kaplanom g. Milan Pregljem.

Jaz sem sicer vedno precej zaposlen. Kljub temu sem vedno vesel, če je treba na hitro malo otresti prah in kaj povedati o naših polanskih zadevah. Sicer se zadnje čase ukvarjamo z planiranjem in utrjevanjem dvorišča, da bodo tudi tlakovci enkrat položeni. Ni nam dolgčas.

Spored sv. maš in bogoslužja

P 3. 7. 20.00 Pr † Jože in Marica Konda obl. Paka 3
T 4. 7. 20.00 Trg po namenu N M
S 5. 7. 20.00 Pr † Ana Štefanc n. J in J. Kramarič
Č 6. 7. 7.00 Trg za duhovne poklice
P 7. 7. 20.00 Trg † Peter Muhvič 8. dan
S 8. 7. 20.00 Rd † Marija obl. in Jože Mihelič D. Radenci
N 9. 7. 9.00

11.00
Trg † Jože Kapš 30. dan
- za farane in dobrotnike
Čeplje † Rajni Tekavec Kralji
P 10. 7. 20.00 Pr † Ana Štefanc n. Darinka Petric
T 11. 7. 20.00 Zg po namenu N M
S 12. 7. 20.00 Trg na čast angelu varuhu v zahvalo Paka
Č 13. 7. 7.00 Trg po namenu N M
P 14. 7. 20.00 Trg v zahvalo za srečno opravljeno delo
S 15. 7. 20.00 Rd † Julijana Butina obl.
N 16. 7. 9.00

11.00
20.00
Trg † Emica obl in Jurij Verderber Vrt
- za farane in dobrotnike
S L † Pavla in Jakob Hliš
Jakovini †Ane in Jože Pavlakovič

Z julijem vstopamo v mesec počitnic in dopustov. Kdor se pošteno trudi, si gotovo zasluži primeren oddih in čas za še kaj drugega, kar ob rednih obveznostih ne utegne. Ker smo zvečine kristjani, je samo po sebi umevno, da je dobro poskrbeti tudi za dušo. Zlasti tisti, ki se odpravite kam dalje, se spodobi obiskati svetišče tistega kraja in po možnosti prisostvovati sv. maši. Tudi primerno duhovno branje naj bo sestavni del naše regeneracije. Skratka privoščimo si najboljše. Srečno!

16. 7. ob 20.00 uri - žegnanje v Jakovini:
Letos obhajamo že 29. žegnanje v lurški kapelici v Jakovini. 1. avgusta bo namreč minilo 30 let, kar jo je pokojni ljubljanski škof msgr Jožef Kvas blagoslovil. Lepo vabljeni na žegnanje še bolj pa 1. 8. na 30 letnico.
Letos bomo vsi prišli od drugod, saj je po smrti moje mame kmalu ostala domača hiša prazna. Sedaj sem jaz neke vrste skrbnik kapelice in križevega pota. Upam, da bodo sv. maše še vedno ob spominskih dnevih.
Smo sicer v fatimskem letu in trenutno je v kapeli prav Fatimska Marija, ker je bila Lurška v hiši, da je ob njej mama lažje molila in potrpela v starostnih težavah.

V juliju skrbi za cvetje v farnem središču Zagozdac in obe Podgori.